Wednesday, September 24, 2014

HUWAAA MERANAAAA...

Ok kali ni kita update guna phone je.. tak kuasa nk bukak komputer.. badan dah berat ni, nak bangun pon malas.. syabas fillanie! syabas!!!! 

harini nak citer isu kenaikan berat badan.. bukan kenaikan harga barang ye.. barang naik pon boleh nangis, badan kalau naik memang boleh meraung hiba hahah.. eh hahahha pulak padahal tensi..

berat Kak Pilla sekarang ialah 55.8kg.. memang syabas sangat.  Ni yang terberat setakat ni ok!  benciiiiii sangat tau.. aku selalu sematkan di dalam hati, jangan sampai mencecah 55kg.  now apa dah jadi ni?  memang aku perasan yg badan dah berat, pinggang dah takde, yang lain-lain tu takyah citer la kannn.. ada org rasa eleh 55kg je apa ada hal.. 

korang kene paham.. eh suka2 je nak suruh org paham hahaha.. zaman dedolu kak pilla 48kg... itu dulu kak pilla, ko jgn nak berangan la nak dpt balik 48kg tu.. sedapkan ati anak dah 3 so ok je kan 55kg.. tak nakkkkk!!! aku x selesa nak pakai baju nak pakai seluar.. rasa rimas takut perot terkeluar gitu.. 

ni semua salah pak radie.. dia cakap kat opis dia selalu lupa makan.. omg gila ke apa ni? ada ke org telupa nak makan??? itulah rahsia dia selim sampai sekarang.. pastu balik rumah kebuluran.. kelam kabut aku masak sbb tak sanggup tgk dia kelaparan mcm tu.. bila dah masak takkan nak pandang? harus lah join sama kan? so mmg salah dia la kan?

dulu time aku belajar kat uitm shah alam aku pernah duduk rumah sewa kat seksyen 2.. aku sorang sewa satu bilik atas umah banglo lama.. aku duduk umah tu kejap je la berapa bulan tah sbb replace budak g praktikal 1 semester so bilik budak2 tu kosong.  masa duduk sana aku kerempeng gila sebab malas makan.. nak makan ko kene pegi jalan kaki kat gerai seksyen 2.. adalah 10-15 minit jln kaki.. aku malas so aku sanggup x makan.. bayangkan hari2 aku x makan, aku makan kul 5 ptg tak pon 9 malam.. sampai masuk angin pastu x lalu nak makan, dua tiga suap je.. seluar kecik gila jeans size 24 pon longgar.. amboi kalau nak citer zaman dulu ko kurus tu kemain hebat lagi hahahha.. mcm la org lain tu tak kurus gak masa bujang..

itu dulu.. sekarang kalau x makan aku boleh amukan hahahah.. dulu lek je? caner niiiii??? so ada rasa marah kat diri sendiri sekarang ni.. tapi marah je makan tetap makan.. huwaaaaaa helppp.

tadi rasa bengang je.. naik penimbang mintak tlg bibik tgk berat.. penimbang aku digital pastu battery nak mampos dah so tak nampak sgt.. bibik pon lek je "55.8 puan" rasa nak protes lompat2 atas penimbang tu bagi berkecai.. ai is stress u know?

maka kak pilla terus naik atas kunci pintu amik ipad google "zumba" eh sebelum tu chat ngan elly n peej.. mengadu domba.. hahaha tgk ada zumba dance for beginner.. wow macam best je.. tp sebelum start dia ada cakap make sure pakai kasut, make sure ruang spacious utk mudah bergerak.. eh sukati la.. ko ingat bilik aku besa nauuu? dalam bilik mana boleh pakai kasut? so mari zumba berkaki ayam. hehehhehe..

semputttttttt makincik.  omg segala latin dance berterabur step.. badan aku ni mmg kalau dance keras nak mampos.. bukan takat tak reti dance siap package step kelaut hahahah.. aku pon konpius aku ni menari ke kawat? hahahhaa tapi mmg bagus la zumba ni berpeluh kejap je.. aku ingat senaman aku yg lari setempat 2000x tu dah bagus gila hahahha hampeh ada la.. zumba ni 5-10 minit ko dah mintak nyawa..kemai besilang2 kaki hahahhaa org tu nari elok je lembut cantik.. aku??? x yah citer la.. nasib sorang diri je.. aku sendiri pon x sanggup tgk diri sendiri apatah lagi kalau org lain tgk.. mcm ni nak join zumba class? kim salammmmm laaa hahahah.. ok pastu makincik dah tak larat terus terduduk.. layan tgk org tu zumba kat youtube hahah sambil tgk sambil kepala terhangguk2 ikut rentak lagu.. ko menari la sensorang situ.. ai is penat oledy.

lepas maghrib terus bekejar nak masak pulak.. putera Radie nak makan kannn..

so Kak Pilla masak ayam berlada kering2 je.. siap cakap kat bibik byk kali "saya tak nak makan" eh macam la org tu tanya ko nak makan ke tak.. mcm merajuk je kak pilla ni kan hahaha...

pastu kesian plak x berkuah.. kang pedas sian budak2 nak makan.. so buat sup pecah telo sebijik masukkan suhun sekali.. pastu kak pilla ngadap dorang makan.. akhirnya makan jugak ayam kecik seketul ngan sup tu.. fuhh lega.

pak radie plak bawak balik pau instant.. tinggal kukus je.. ni order ngan kawan opis dia Wak.. kakak Wak mmg ada business buat kuih2 yg mcm jual kat tesco semua tu.. beli kaya ngan kacang.. kukus pastu diorang makan pau plak.. seronok kan kalau boleh makan byk2 tp tak naik berat? aku pandang jeeeee sambil telan ailio.. 

so kali ni nak tukar strategy pulak.. taknak makan malam especially nasi.. breakfast x nak heavy.. ok tu je.. oh lagi satu dah pesan kat elly n peej jgn nak ajak aku makan.. kalau tgk aku order makanan tlg marah aku hahaha over nak mam.

penat dah korang dengar memacam strategy kak pilla kan? tapi akhirnya tewas jugak.  semoga kali ni kak pilla lebih tabah. kalau gagal jugak silalah menangis sambil tumbuk2 perot sendiri.

sekian.

Love,
Kak Pilla.

22 comments:

FadlinaMokhtar said...

udah udah la tu kak pilla.beza 0.8 gram jer.nangis kerengga dengar.kehkehkeh

FAD

peej said...

biadap sangat memalam letak pic ayam berlada kan. hoi sedappp! esok aku nak masak ni!

Anonymous said...

nescafe 3 in 1 favourite cik pilla tu mungkin juga punca nya. cuba semak kandungan karbohidratnya. hati-hati dgn produk tenusu low fat. low fat tapi sugar contentnya tinggi. boleh menyumbang kepada berat badan. suka makan nasi, tukar kepada beras faiza ponni taj mahal, very low karbohidrat content, malah lower than brown rice. bacalah kandungan nutrisi pada produk makanan agar lebih arif dlm memilih pemakanan.
a moment on the lips.....forever on the hips:-)

Cik Puan Eka said...

Kurus tu kak pilla. Tgok slim je. Saye ni ha dr 56kg sebelum kawen. Naik skit lpas kawen. Time preggy ni naik sampai 68kg wuhuuuuuuhuhuhu. Tggu dalam pntang nanti baru pulun.

Suriya Majid said...

naik pelik jugak, camno nak kurus, kat blog kak pilla banyak gambo makanan je...
takpe2, mana tahu strategi baru berjaya. rasa-rasa lapar, gogok je air kosong

Namee Roslan said...

hahah. tapi kak filla nampak kurus je. tapi bab merana tu faham la sbb sy dulu pun berat 49kg.. lepas beranak adam ni mmg stay je berat 55kg. so 6 kilo tu lekat dah. bontot besar gila. benci tgk. :( .apa2 pun kak pilla dah slim dah. anak 3 badan camtuh....mana nak dapattt.

Anonymous said...

Hi filla.. bc ko nye update kali ni mmg lwk. I feel la.. xtau tinggi ko berapa,tp eden 157cm je. Dl ms ank dara 46kg, tp lps kawen dpt la mantain 50, tu je yg plg baik. Hahaha..
Tips: mmg xleh mkn nasik mlm. It's a total no no ok. Jgn sedih.. ko ttp boleh minum ptg. Haha.. Breakfast jgn skip. U need energy tru out the day.. boleh ambil,cuma small portion.
As for exercise, boleh cuba burpee atau squat. Try la.. u can do it filla!
Btw aku tgk ko kurus je.. cnfuse tang mana 55 tu.

simpletostyle said...

Kak, saya ada terbaca sbnrnya kalau nak diet breakfast tu yg perlu ambk berat2.. kalau ambik sikit/ tak ambk lgsung nnti kita tend tu makan extra time lunch & dinner.

Sblm waktu dinner mkn dulu makanan ringan2 utk alas perut mcm roti,biskut supaya nti time dinner kita dah knyg & xmakan dgn kuantiti yg bnyk..

Sorry kalau salah info

manis joanne said...

tapi tengok pilla dalam pic nampak slim je...kaki slim, lengan slim, perut slim, tang mana lah agaknya lemak tu duduk ya...

eda said...

hehe high five sikit !!!

Tina Othman said...

Hehe klu saya dpt 55 tu dak syukur sangat, kurangkan carb je takpun install myfitness pal, kira kalori tiap hari, inshaallah turun cuma kena istiqamah lah

Anonymous said...

Waaa... makcik yang 68 kg ni sapa nak marah?
try g gym tp 2 minggu je sbb take time.
SO skrg tukar strategy mcm kak pilla. exercise kt rumah je.
Masalah kita sama, suami balik keje kubulur sbb "lupa" lunch. Jadi mangsa makcik ni hah.. kol 6ptg balik keje mengkopi kta kedai.. kol 9mlm dinner plak.. sapa salah?

salwana nordin @ che'wa said...

sama berat mcm aku..dulu 48 maintain je..skang ni goodbye angka 4 tu..maintain 5 je..**menangisdlmhati**

Anonymous said...

Pilla, klu mlm ko dah tak makan, pagi ko kena bfast tau...klu tak ko leh pengsan...rahsia aku kurus dari dulu kini dan selamanya adalah aku bfast mcm raja...meaning mkn nlemak la, mihun la..apa je yg mengenyangkan sbb aku kebulur bila pagi...tengahari tak makan...balik keje mkn roti je cecah nescafe...or makan buah2 je...atau klu lapar gak..makan oatmeal letak kismis..tapi bukan semangkok besor tau...hehehe...ko amalkan le..sebulan mesti ada perubahan...happy trying without fail ye..

- Hayati -

Hayati Ghazali said...

Pilla, klu mlm ko dah tak makan, pagi ko kena bfast tau...klu tak ko leh pengsan...rahsia aku kurus dari dulu kini dan selamanya adalah aku bfast mcm raja...meaning mkn nlemak la, mihun la..apa je yg mengenyangkan sbb aku kebulur bila pagi...tengahari tak makan...balik keje mkn roti je cecah nescafe...or makan buah2 je...atau klu lapar gak..makan oatmeal letak kismis..tapi bukan semangkok besor tau...hehehe...ko amalkan le..sebulan mesti ada perubahan...happy trying without fail ye..

- Hayati -

strawberi said...

i feel u filla
kita masak..tp pandang je...lagi sadis..tahan nafsu mkn..tp tewas pastu mkn..then tambah..rasa nk nangis masa makan..sbb rasa bersalah...muahahah

Miss Moon said...

caiyoook pilla ..

ai know u can do it ...tapi ntah kenapa aku cam ley terbayang2 nko berzumba pastuh nko kata movement nko keras ...aku dapat bayang kannnnnnnnnn mesti muka nko pun hangen je kan nak follow hahahahha

aku tahu misti nko akan lempang aku kan kalau aku kata nko dah kurusssssssss

baik la sebagai motivasi buat nko aku nak kata GEMOK NYE NKO PILAAAAAAAAaa amacam ada tersentap tak .... ( aku pun tersentap jugaks hokey ) sebab aku pun berat n gemok ...........

sapa kata ada anak 3 tanpa maid boley kurus itu dustaaaaaaaaaaaa

dustaaaaaaaaaaa

aku cam nak mampos wat kije tak kurus2 punnnnnnnnnnn ....nampak benor nafsu mkn aku mmg menggunung .

now aku plak stresssssssssss

hahhaha caiyoook pillaaaaaa

we can do it ...

adakah ini musim mengembang kan badan ....aku riso asek mkn je ....elly pun ...nih nko plakkkkkk omg omg

Anonymous said...

Kak pilla...saya pon.3 tahun lepas 44kg.. sekarang dah 64 kg.sy belom kawen lagi.saya pun sama cam kak pilla.mcm2 azam tp masih x berjaya laksanakan.mmg kalah kalo tengok makanan.camne ni???

Jan@Afzan said...

Good luck kak filla.. Makan, boleh..kurangkan kalori je, kurangkan nasi.. nasi segenggam kecik je.. minum air suam ok.. memang berkesan. Kuih amik 1 ketul je tau...

Itu Jan dulu sebelum kawen... hahaha. sekarang masih belum berjaya buat, badan pun dah naik ber'kg'2x. Memang serius tak selesa dengan badan, mengah lah, semput...

Orait, nak join kurus jugak! good luck to me too. :D

Anonymous said...

kak pilla boleh try buat freeletics..kalau betul2 jaga makan n buat freeletics ni,berat memang boleh turun.. =)

ruziyatul mona Adzibi said...

tolong lah kak.. tadi jumpa haluih ja.. muda remaja lagi.. jalan laju macam nak marah ja..haha.. tapi comel kecik ja.. (jeles)

Miss Sasu said...

oloh.. sikit ke lebih tu . :) tapi memang kalau dah biasa berat tu, kita akan rasa sendiri.

now, saya 59kg. berat la bagi saya. saya nak turun ke 55kg jugak.

jom, sesama..
visit blog saya ye. saya share semua kat situ.