Friday, September 05, 2014

BREAKFAST COUNTER TOP (DIY)

Do It Yourself.

Ya itu konsep Pak Radie.. Itu dah cukup bagus, cuma dia punya lambattttttttttttttttttttttttnye nak do it yourself tu tak yah citer lah.. Muka Kak Pilla yang manis ni dah tak manis dah.. hahaha... 

Bab macam ni pun boleh jadi punca gaduh.. Alaaa macam biasalah.. takat-takat Kak Pilla gaduh ngan Pak Radie ni gaduh manja je.. takde lah gaduh baling kuali..  Cuma lemas sikit sebab dia memang jenis ok ok ok.. tapi lagi 8 tahun.. hahahahah.. 

aku memang takde keje.. Aku kan boss.. So aku jalan sambil tangan letak belakang jeling atas bawah, muka macam tak puas hati.. Tu memang aku pandai.. hahahahha.. 

Ada Pak Radie tunjuk kat aku gambar-gambar mat salleh buat sendiri kerusi meja bagai.. Terpaksa aku buat-buat muka ceria dengan penuh minat.. kang sentap plak kannnn... Dia memang minat benda-benda macam ni.. Lelaki kot kan.. kalau barang-barang macam drill elektrik, yang jenis untuk skru tu.. semua dia dah beli.. Kalau aku? membazirrr je rasa.. pakai sekali je pastu simpan.. ini dia baru beli gergaji letrik.. dia kata kalau gergaji pakai tangan memang tak siap la.. Pastu sibuk cakap nak beli mesin ketam kayu, mesin polish kayu.. sebab tangan lemah kalau gosok sendiri pakai kertas pasir.. manja sangat.. takat pakai sekali dua semua benda nak beli... lain la pasni nak jadi tukang kayu kannnnn... no ahkak tak setuju! *hentak kaki*

Gigih sangat dia ok.. Muka bercahaya-cahaya masa buat ni.. Kak Pilla pon terpaksa buat-buat bercahaya jugak.. hahahahahha

Ini ialah proses tampal.. Aku pon bukan reti sangat benda-benda ni tapi tanya lah jugak.. kira nak bagi licin lah lekuk-lekuk tu.. sama lah function ngan plaster.. tapi ni plaster kayu... sebelum plaster ni kene gosok dulu ngan kertas pasir bagi licin semua permukaan dan tepi-tepi semua.. Wah macam terror bebeno Kak Pilla kann... 

Ok siap.. Pak Radie dah terdampar kat lantai.. penat sangat katanya.. 

Buatkan breakfast.. Eh ke ni breakfast bila yek? hahahah.. buat sandwich sardin.. Hebat Kak Pilla sebab berjaya menahan diri dari ajak Pak Radie breakfast roti telur bawang cili kat mamak.. Hahhaa.. malas nak tengok muka sentap dia tiap kali ajak pegi sana.. 

Lek Paaaa.. muka jangan serious sangatttt... Ok ni proses varnish pulak.. rasanya kena 3 layer.. setiap layer tu kene bagi kering dulu baru apply the next layer... Sebenarnya aku tak puas hati kenapa varnish ni kaler dia tak gelap? dia lebih kepada kemerahan gitu.. ai don't like.. tapi aku takut-takut nak tanya.. tanya sekali je.. Pak Radie jawab "memang laaaa, ni la ok".. heshhh ko berani nak tanya lagi? takuttt... 

tu code dia.

Eh lupa nak tunjuk gambar before.. Punya lama aku bertahan tengok benda ni tak siap-siap.. berombak-ombak dada Kak Pilla menahan sabar.. Dulu gaduh sebab aku tak puas hati kenapa simen??? dah macam rumah tak siap.. dia kata aku tak tau seni.. Hello???? aku tau ok.. Cuma tanak lah simen camni.. Kalau betul nak simen, aku nak simen yang licinnn.. dia cakap tu kene varnish.. Eh varnish je lah?? Hahahah.. jawab dalam hati je.. tak berani jawab depan-depan.. 

Ni aku tak tau.. dia guna gam apa tah.. Actually kayu yang dia buat tu bawah dia tu guna plywood untuk alas.. 

Sebenarnya bukan Aleesya yang rasmi.. Tapi dia sendiri hahahahah.. Request nak maggi.. lapa.. ololooooo sian dier tu.. 

Kerusi ni dia yang berkenan sangat.. Ok aku berkenan jugaklah.. cuma kerusi ni tinggi melampau.. Pak Radie cakap kene potong.. Eh? potonglah.. hahah.. dia cakap kene hantar kedai.. ni tak leh buat sendiri.. Eh? hantar lah kedai? Hahhahahah kongajo betul bini Pak Radie nie.. dalam blog je berani.. belakanggggg.. 

Syok dah siap.. Bibik kata Amaani request nak makan kat sini kalau balik sekolah.. Ok gak dekat sikit ngan dapur.. Jangan anak aku tebalik jatuh kerusi sudah.

Yeayyy suka sangat ;) simen tu belom siap.. Tu next projek.. maybe dia nak varnish ke apa ke.. kita tunggu jelah.. Akan ku desak suruh buat cepat sikit.

Ok itu jelah cerita Kak Pilla pasal breakfast counter top buatan suamiku yang gagah perkasa ye.. Kalau anda berminat, sila suruh suami buat.. hahahahaha.. 

Oh ni nak pesan, ramai yang email pak radie and cc kat Kak Pilla jugak pasal quotation untuk design and renovation rumah.. Pak Radie cuma buat design sahaja.. 3D perspective / illustration.. charges biasanya per view.. kalau nak tanya harga susah nak cerita sebab kene tengok lah keluasan, view apa yang you all nak dia buat.. dapur ke, hall ke, room ke...tak leh main suka-suka hati dia letak harga.. Kebanyakan client memang request untuk 3D untuk memudahkan kerja renovation.. Itu yang Kak Pilla tau.. 3D dia boleh apply untuk restaurant, boutique dan apa-apa ruang yang memerlukan design dari dia...kalau salah maknanya Kak Pilla memandai-mandai hahahahahhaahah.. ai memang over *tiopkukukakisilang*

So better if korang email dia sendiri ye.


Radie: adrie102@yahoo.com

boleh cc kat : framekasih@yahoo.com 


Sekian, terima kasih.


Love, 
Filla.

19 comments:

aleen afifi said...

untung dpt somi pandai bt keje gini..

adarnadzmie said...

wahhh... cantik dan kemas meja buatan pak radie tu... sesuai buat breakfast dan minum petang....:)

salwana nordin @ che'wa said...

kreatip sgt!

nice

ana isahak said...

cantik nye DIY ..... :)

Hani said...

oo means kayu tu letak kat atas yang simen tu la ye? confuse ahkakk hehe
cun sgt, duduk2 breakfast situ sambil lepak2.

Leen Zaha said...

Cutenya top tu. Auwww suka suka! kretip pak radie.

Jan@Afzan said...

cayalah pak radie! smart bila dah siap.. kak pilla, puas hati tak? hehe, berbaloi pendam rasa kan..tengok hasilnye gitu..

Bab yg tiang simen tuh, kak pilla pujuk2 ek, suruh make up cantik2..hehehe.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

cantikla color pak radie pilih tue filla...

nurfadilah suardi said...

simple dan nampak cantik. kreatif :-)

Azura Aziz said...

cantiknya bila dah siap..

FadlinaMokhtar said...

Lawa lah kak pilla.terror la pak radie.nampak kemas jer tu.

FAD

vee said...

Soklan mencabar minda: Adakah new counter top lekat atas existing cement top atau simen top tu dh dipecahkn??? Pasal nmpk ketinggian tu mcm maintain je?

tiga lalat said...

Salam. Hee sungguh rajin.

Nur Zaff said...

Kak Pilla.. You are nominated...

http://miamorzafirah.blogspot.com/2014/09/the-versatile-blogger-award.html

Hehe....

mamabeauty said...

bestla Filla..

awesome sangat the finalnya..

vee said...

Menjawab kepada soklan sendiri...tepi tu rupa2nya skirt ye....tenung punya lama caner kayu nipis leh jadi tebal...hehehehe...double thumbs up for great effort ;)dapat upah apa je tu :p

Alin Marlini said...

cantik gilerrr......

Alin Marlini said...

cantik gilerrr......

Karya Mahirah said...

waaa terbaik la pak radie kak pila pandai buat table ni...