Tuesday, August 12, 2014

SHOE CABINET.

Before raya haritu kitorang gi survey shoe cabinet.. Aku dah tak boleh tahan sakit mata tengok rak bongok yang kecik takat leh letak selipar jepun dua baris.. dah patah-patah kayu tu.. rasa nak lempar je.. hahaha..

Aku cakap kat Pak Radie, apa pun shoe rack ni paling penting.. sakit mata aku tengok dia longgok segala minyak ngan sabun span basuh motor dia tu tepi pintu tu.. Dia cakap kalau buat pon dia takkan letak kasut dia situ.. Eh? memanglah.. rak tu khas untuk aku ngan budak-budak hahahah.. Pastu dia memekak aku suka longgok kasut dalam kereta.. Tu tak yah citer lah, memang dari bujang aku suka letak kasut dalam kereta.. senang nak pilih bila turun dari kereta.. 

Kadang kat tempat driver tu.. kasut aku je 3 pasang.. hahahah.. kalau Pak Radie yang bawak kereta, selamba badak dia amik kasut tu campak kat belakang.. Aku peratiiiiii je perangai dia.. Sekarang dah senang.. Pagi nak gi kerja, aku boleh capai mana aku nak.. Amboi macam kasut kau 80 pasang.. hahaha.. 

Aku suka beli kasut, tapi kalau pakai sekali pastu sakit.. aku buat bodo je biarkan bersawang dalam store.. So yang aku betul-betul pakai baru aku pindah kan kat shoe cabinet ni ;)

Aku yang mintak orang tu design camni.. Nak warna putih supaya sepadan dengan pintu dan rumah aku banyak benda semua putih.. Aku suka sebab nampak bersih dan luas.. Eh? Ada kasut Pak Radie sepasang situ dah kenapa? Tengok gambar baru perasan.. Balik ni nak campak kasut dia masuk dalam store dalam rumah.. Aritu kemain eksyen dia tak nak letak langsung.. 

Sebelah ni aku mintak buat macam ni.. senang nak letak-letak barang-barang motor Pak Radie.. 

Cuma aku tak berkenan handle dia tu.. Euwwww.. siap bengkok-bengkok camtu.. i don't like.. Aku dah mintak tukar yang straight dah.. tak yah nak curve-curve gitu.. Tak taulah dia nak datang tukar ke tak.. dia cakap nak datang.. ni senyap je.. nanti biar aku cabut sendiri, gi kedai beli sendiri.. 

Alas kaki ni aku berkenan sangat.. Beli masa gi SSF haritu.. Best jugak beli sikit-sikit untuk rumah.. Ada 2-3 benda dalam rumah tu (feature wall, breakfast counter top dan para sebelah feature wall) tak buat lagi.. Makan tahun dah aku rasa.. Tu aku serah kat Pak Radie.. Kalau lagi 5 tahun maksudnya aku kena bersabar je lah... 

Aku ada berkena kusyen kat SSF tu.. nak beli lah 2 bijik.. Ada yang tanya cost timber flooring gak.. susah aku nak cakap sebab ada banyak harga kan.. Tapi macam untuk hall aku tu, susah nak scratch kot sebab surface dia macam ada texture kasar sikit.. Ada jenis yang senang scratch.. So depends.. Harga pon ada yang beza 2x ganda.. Tapi overall untuk hall and bilik kerja Pak Radie tu less than 5k amik ngan floor depot.. bilik tu guna timber murah sikit... Harap penjelasan Kak Pilla ni mengclearkan persoalan u olls.. Senang gi je mana-mana company yang buat timber flooring, bawak plan umah, so dia boleh kirakan berapa sqft yang korang perlukan, so dapatlah dia kirakan roughly berapa costnya.. Kang skirting lagi, lekuk-lekuk kat rumah dia kira lain.. so lain-lain harga.. 

Oh ada yang tanya cost lantai dapur yang Kak Pilla guna slate and pebble wash keliling dia tu.. Tu pun susah nak cakap hahaha.. slate tiles tu korang kene gi kedai tiles dan pilihlah ada banyak harga.. pebble wash tu jual kira kampit kot.. satu kampit rasanya less than rm200.. dan ada banyak jenis, ada mahal ada murah.. then upah orang pasang tiles and pebble wash tu.. make sure orang tu tau buat.. Tapi memang Kak Pilla puas hati lantai dapur tu.... Tahan kotor.. so takde lah sakit mata tengok lantai ada kesan tapak kaki hitam-hitam ke apa.. yang sampai 80x nak mop hahaha.. Tapi bukanlah guna slate bermaksud ko boleh jadi pengotor pulak.. Aku suka sebab nampak santai macam masak kat outdoor je.. hehehe.. 

Nanti kalau ada citer pasal rumah Kak Pilla share lagi ye :) kalau korang tak bosan ler.. hehehe


Love, 
Filla.

11 comments:

Ayu azmir said...

comelnya almari kasut.....

MG schmidt said...

sikit hari lagi penuh ksut die jelah dlm tu..
ksut lki ngn ank22 sebaris bawah jeee..hehe
btw,cntik rack ni sbb tettop ..tak semak sgt mata kan?

Irma Putri said...

ala lawonye lantai dapur... upla pic lebih sikit kak

Namee Roslan said...

Yay terima kasih kak pilla update. Tengah pregnancy checkup tunggu org ramai sgt . Bosan. Kak pilla update menggelupur baca. Hahaa.

Nurizzah Majif said...

kak filla ku syg, boleh share tak cost shou cabinet tu..brp ukuran sume ek? hehe

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Salam, Filla..
Ni first time akak mengomen ni, selalu dapat baca jer tapi tak de ruang klik utk komen.

tapi dah boleh masuk komen hari ni, tak tahu pulak nak komen apa? Tapi hari tu ada baca entry pasal timber flooring ni & lantai dapur Filla tu, cantikkkk. Betul, mesti rasa macam masak kat out door.. senang nak jaga lagi, pencuci lantai pun dapat jimat banyak tu, hihihi.

mannira said...

Filla... nak cakap teghus teghang ni...your house mmg sumber inspirasi diri ku ini...konon nak buat renovation rumah dah terbayang lantai dapo ko filla oii..ty hasben dia pun approved.. so nak tanya filla ni..ok ke kalau i ikut ni..lemari kasut tu pun dah nak buat gitu...sekali ko pun buat gitu...alamak...nanti ko kata mmg tiru 100%...
sbb mmg nak guna timber flooring pun...

FADLINA MOKHTAR said...

Suka lantai dapoq kak pilla tu.cantikkkkkkkk.

Rashidah Abdul Shukor said...

cantik lantai dapo!
saya tgu post akak psl uma...
tunjuk sket2 pon dh rse uma akak ni lawo :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila suka filla cerita pasal deco umah.. ila pun baru pindah..buat masa nie masih serabut..nantila pelan2 i deco gak.. tapi pila buat color putih tak risau ke.. pak radie buat motor gerenti tangan minyak2..pastu bukak almari tue..huwaaa..memang lekat.. tapi memang tak cun tertonggok seketul color gelap lemari luar rumah.. ila pun tgh sakit mata tgok barang2 motor nie depan umah grrrrrrrrr

Anonymous said...

Salam,

Kat mane ye nak beli shoe cabinet macam tu? Boleh minta contact number kedai or contractor tak? Thanks.
Email:allured_mystery@yahoo.com