Friday, August 15, 2014

RESEPI CUPCAKE

Kak Pilla buat cake???? Biar betik ni.. hahahah.. Siapa follow blog ni dah lama memang tau aku takkan buat cake kot seumur hidup.. Tapi itulah kan, manusia berubah.. Amboih ayat...

Aku bukan jenis suka makan cake.. Pak Radie tu lagi lah tak makan cake.. So takde sebab kenapa aku kena belajar buat cake.. Family aku pon bukan jenis suka cake sangat.. Wan pun bukan jenis buat-buat cake nie.. Wan terror masak lauk je hahahah.. kan Wan kan? Bila memikirkan takde sapa nak makan kalau pandai buat kek pon.. Tapi tu dulu.. Bila anak dah ramai ni.. Asyik merengek je nak buat kek.. 

"Mama jomlah buat kek"

Sebenarnya budak-budak ni berzikir kat telinga aku dah lama dah.. Aku? Aku kan hati k ering sikit.. "Nak kek? Ok nak kek apa? nanti mama beli" hehehe.. 

Tapi tetiba hati kering aku ni tersentuh bila tengok Kasih dengan Amaani asyik tengok youtube je cara buat cake.. Ko sanggup? Eishhhh nampak gaya aku jugak yang kene mengalah ni.. Pastu Wan pulak hadiahkan oven haritu.. siap package mixer sekali Wan bagi.. Gila tak terharu? Wan kata "Buatlah kek, kesian budak-budak tu.. nanti kalau buat kek panggil mama, mama nak tengok gak".. Amboi Wan... dengan dia-dia pon beli jugak oven tu letak kat Enstek.. Tapi untuk perhiasan kata dia.. hahahaha.. ini lawak ke apa ni?

So, perasaan Kak Pilla berdebar-debar bila nak buat kek.. Kawan Kak Pilla si Elly pon lebih kurang sama nasib dengan Kak Pilla jugak.. dia pon tak reti nak buat-buat kek ni.. Tapi anak-anak merayu-rayu ajak buat kek.. See? Anak boleh ubah seorang mak yang hati kering menjadi cair.. *tabikspring*

Kak Pilla baru first time buat cupcake korang dah mintak-mintak resepi kan? Melampau sangat nak share resepi hahahah.. Aku pon mintak kat Elly resepi ni.. Tapi aku percaya ramai yang macam aku jugak.. TAK PERNAH buat kek.. So dengan rendah diri Kak Pilla share resepi kat end of entry ni ye? izinkan Dik Pilla sharekan resepi Kak Elly ye?

Mixer mahal ke murah tak menjadi masalah.. Eh tapi Elly cakap kalau mahal nanti kek jadi sedap.. Ko tak yah lah nak menipu aku ye Elly.. Walaupon aku blur, bab tu aku tak blur sangat ye.. Winnnn, Elly nak mixer RM3K birthday dia nanti.. Aku tak yah, mixer murah tapi kek aku tetap sedap meletop top top.. Omg Kak Pilla tu bongkak nya.. Jom unfollow Kak Pilla sekarang.. heheheh

First time buat cup cake bersama Kasih.. Belah sana tu bukan Kak Pilla ye.. Kulit Kak Pilla lebih cerah dari tu ye.. tu bibik.. bibik excited tolong buat cup cake.. dia cakap nanti nak kumpul duit nak beli oven jugak.. sana mahal.. Amboi bibik ni.. semua benda dia berangan nak beli.. Kak Pilla cubit kang baru tau.

First time buat cupcake aku tak boleh nak agak sukatan nak letak dalam cup dia nie.. Dah lah cup ni jenis tinggi.. So tak boleh nak dapat banyak.. Kak Pilla letak half je sebab Kak Pilla imagine nanti kek tu 'naik' jadi tinggi.. 

Ini lagi satu kesilapan Kak Pilla buat.. kalau bakar dalam oven macam ni tak boleh bakar sekali 2 tingkat atas bawah camni ye.. nanti yang bawah group yang bawah tak masak sangat sebab terhalang dengan bahagian atas tu.. satu tray sekali masak, ingat tu!  Oh oven korang kalau ada set api atas ke bawah ke.. Untuk ni set kan api atas dan bawah ok? 

Ini hasilnya.. Takde topping-topping ye.. Ahkak lom belajar lagi tu semua.. Bagi Kak Pilla masa sikit ok? Ni vanilla cup cake je nama dia.. Tapi ada yang komen kata kalau merekah-rekah kita panggil muffin.. Hantam je lah labu.. janji kek hahaha.. thank you yang bagi tips2 kat Kak Pilla budak baru belajar ni ye..

Nampak tak dia naik tak cukup tinggi.. Lepas ni kene letak banyak lagi supaya dia naik tinggi lagi.. Tu Amaani tak sabar.. masa ni baru masak, panas lagi.. 

Ok lah kan? amboi pilih yang cantik tak merekah.. bijak Kak Pilla.

Lembut cuma Kak Pilla masih tak puas hati sebab texture dia tu agak padat.. Kak Pilla suka yang ringan dan gebu gebas.. 

Baru-baru ni Kak Pilla buat lagi sekali.. Kasih nak bawak gi sekolah sebab ada jamuan raya.. Cikgu tak bagi bawak makanan berat-berat.. Cikgu suruh bawak biskut-biskut raya je..

"Bikkkk, kita ada biskut ke apa ke nak bawak gi sekolah tak?"

"Ya, ada puan"

"Aik? Biskut apa?"

"Biskut Marie, masih belum dibuka ni"

"Agak-agak lah Bik.. malu saya nak suruh Kasih bawak biskut Marie je .. Jom buat cupcake lah.. kamu rajin?"

"Ya okkk je saya"

Bibik aku dia memang suka tengok aku masak.. siap pen ngan kertas ok.. Tapi tulah butter aku haritu dah habis.. Popo Elly kata kene pakai butter mahal baru sedap.. butter murah No No No kata Popo Elly.. Eh mengada sangat, aku ada buttercup je ni, hantam jelah.

Don't play-play ok.. Kali ni lebih sedap meletop top top.. Jom unfollow.  Hahahahhaha.. 

Hari tu aku ada beli chocolate apa tu? Alaaa dia dalam botol kaca kecik macam botol vanilla essence tu jugak.. tapi dia chocolate flavour.. saja je getik beli.. so nak try lah.. aku bahagi dua satu lagi letak chocolate flavour.. 

Kali ni dah bijak sikit.. isi 3/4.. 

Amboi kembang-kembang idung Kak Pilla tengok kemain tembam kek Kak Pilla.. Siap panggil Pak Radie suruh jenguk oven hahahahah.. 

Jangan berani kata cup cake Kak Pilla hangus ye... Yang gelap sikit tu sebab masa layer-layerkan tu, chocolate tu paling atas.. So itu chocolate bukan hangus.. Amboi takut kene kutuk nampak?  Bagi yang pakar, ai tak tau lah ni kategori jadi ke tak.. Tapi ikut tekak Kak Pilla sedap je.. kat rumah pon semua kata sedap.. sapa berani cakap kak pilla masak tak sedap??? semua orang kat rumah takut nak komen negatif ok.. hahahahahaha 

Gitu.. Heheheheh.. Kasih cakap licin cupcake mama kat sekolah.. Kasih pon tak sempat makan! Ada kawan kasih siap jilat-jilat cup tu mama.. Amboiiiii siapa nama kawan? mama nak present kan dia 20 bijik cup cake.. Hahahhaha over tau mama.

Hey Popo Elly, butter murah pon ok laaah!! Jangan lawan cakap Dik Pilla ye.

Ok lah.. Nak tau ke camne buat cup cake simple camni? Jom tengok resepi. Kak Pilla ubah-ubah sikit resepi ikut tekak sendiri..

Jangan lupa panaskan oven 170c dulu sebelum buat cake ye.. 

VANILLA AND CHOCOLATE CUP CAKE
250 gram butter (brand buttercup ok je)
250 gram gula caster
250 gram self raising flour
4 biji telur
2 sudu kecil essence vanilla 
2 sudu kecil chocolate flavour
1/4 cawan susu segar

CARA-CARA
Pukul butter dan gula hingga kembang (butter tu mesti room temprature)
masukkan telur dan perlahankan mixer.. masuk sebiji telur setiap 1 minit
masukkan tepung sedikit-sedikit hingga habis
masukkan susu segar dan essence vanilla
pukul hingga adunan nampak ringan dan kembang

Kemudian asingkan kepada dua bahagian.. satu bahagian lagi gaulkan chocolate flavour hingga adunan bertukar warna coklat.. Actually kalau nak warna warni pon boleh.. bahagi-bahagi adunan tu masukkan je pewarna.. masukkan adunan ke dalam cake secara berselang-seli atau pepandailah nak bagi dia berbelang-belang ;)

Bakar dengan suhu 170c selama 25 minit.

Senang tak? Kalau senang sila cuba.. Kalau takde oven sila beli oven.. Kalau laki tanya "Yanggg, birthday nak hadiah apa?" Jawab je nak oven.. 




Love, 
Filla.

16 comments:

Anonymous said...

Biskut marie !!!

Haha...terbaik bik..

farae al-farafisya said...

Alamak, terasa nak buat kek pulak bila baca entri kak filla...hehe..

spectator said...

u ni mmg kelakarla filla

FADLINA MOKHTAR said...

Menarik la cup cake choc & vanilla tu.lawan popo elly nampak.kihkih

Wizana Arbain said...

Amboii popo elly wat cupcake utk anak gi skola, kak pilla pon wat jugakkk..pengaruh bff sgt nih haha tp cuppies belang2 tu nmpk sedapppp

Janadeni said...

Hihihihi....klakar la kak pilla ni...bibik pun da sama naik buat lawak...tahniah kak pilla da pandai buat cupcake... ☺

Alyn Aellynn said...

Kalo x de susu segar .. bole replace dgn susu pekat.

Gula castor tukar ke 150g

susu pekat 4-5 sudu mkn di bancuh dgn 1/2 cawan air

---------------------

kalo nak lebih lemak tambah 50gram akm8nd powder

---------------------

Boleh gak buh inti blueberry stobery

sharing ye k.filla... supaya kasih2 enjoy baking.

bai zura said...

kak butter mahal lagi sedap...lembut ajee... kikikiki

oreo said...

Kak pilla try buat cheesekut plak.. bahan sikit je and cara buat pum senang.masok peti sejuk je =)

Anonymous said...

topik sgt best ngan ulasan kak pilla superb..terangkat baca..bravo kak pilla..

Anonymous said...

topik sgt best ngan ulasan kak pilla superb..terangkat baca..bravo kak pilla..

Karya Mahirah said...

sedapnya tengok.. rupanya senang je buat kap kek ye.. ingatkan susah... haha

Anonymous said...

Filla..dulu kita pon lgsg x pndi buat kek.. skrg ok la..teror tu x la. Try la bt japanese cotton cheese cake.. sedappp. Resipi dia bleh crk kt myresipi. Byk laporan org hntr, seme ckp best..
Kita pun dh buat..sedapp. give it a try k! Filla boleh! Hehehe

nur asilah said...

Biskut marie!!!
Klako bibik

Anonymous said...

Salam kak filla..just nak share..kalo nk buat kek or muffin better pakai butterlite sbb lg sedap n lembut..kalo buttercup tu more utk biskut... ;)

Anonymous said...

coklat emulco kot yg kak pilla ckp mcm botol esen vanilla tu...