Tuesday, August 05, 2014

KISAH RAYA 2014 THE KASIHS.

Raya kali ni turn beraya kat Shah Alam.. Tapi adik-beradik Pak Radie semua balik beraya kampung masing-masing.. Satu kat Gemas satu lagi kat Klang.. Tinggal lah aku je sefamily ngan mertua hehehe.. Bangun pagi sementara menunggu semua balik dari Masjid.. 

Kejut budak ni bangun.. "Leeechaaaaa, bangunnnn!! harini kan hari raya?" susah jugak dia nak bangun.. Tapi bila aku suakan ngan berus gigi confirm senang je gi mandi.. hehehe.. 

Ramai ingat ni sesi bermaafan di pagi raya hahahahaha.. syahdu sangat.. padahal baru lepas bercakar.. Leecha cakar muka Amaani.. pastu bila kena marah.. dia pon melalak jugak.. Pagi-pagi dah meriah hehehe

Penat cari tudung Kasih.. dia cerewet sikit.. Last-last dia nak tudung bawal plain je.. Bagus.. jimat mak kau.

Minta ampun ngan papa cepat.. korang banyak melawan papa kan?

ni pun sama kuat jawab.

Kenit ni yang patutnya kene minta ampun lebih sikit.. tido je kaki dia memang menendang muka apak dia.. tekejut-tekejut Pak Radie kene tendang ngan tumit time tido.. hahahahaha

Yang kelakarnya.. ok, tak tau lah ni kelakar ke atau nak cover line.. baper kali dah aku mesti lupa salam mintak maaf ngan laki hahahaha.. sumpah lupa.. sebab dok kecoh hal anak.. sibuk suruh anak mintak maaf kat bapak dia.. lepas tu aku plak kecoh mintak maaf kat mak and pak mertua.. pastu kepala otak ingat makanan.. terus lari gi dapur makan.. acaner tu? hahahahaha

Dalam kereta kene sound setepek.. Arghhhh merah telinga kak pilla tau.. serious ai lupa.. dan dan tu mintak maaf.. sorry pa ;) 

Ni naik kereta menuju ke Kampung Pasir, Ulu Klang.. nilah kampung halaman belah mak mertua.. hikhik.. dokek sangat ni.. rumah pertama biasanya rumah Cik Aya and Cik Ana (mak sedara).. 

Alamak tengok lemang terus lapar balik.

Ni jelah kot gambar raya yang proper sikit.. hahaha.. Pastu aku asik kene marah je sebab aku yang pilihkan kain untuk buat baju.. Pak Radie kata warna tak match langsung.. Eh? nasib aku gi carik tau.. kalau tak.. pakai je lah kain sarung ngan baju melayu tahun sudah.. Eh lupa dah minta maaf hehe.. sorry pa... 



cousin, Kak Sofea.

Then menapak ke rumah Usu Ogy.. Selalu kitorang naik kereta.. tapi kali ni diorang suggest jalan kaki.. Alamak.. pengsan lah Kak Pilla cenggini.. Ai kenot hot hot ok.. 

My SIL Kak Yati and husband.

Memula Kak Pilla happy je.. boleh senyum lagi.

Ok ni muka Kak Pilla dah lain macam.

Dan ini muka last sekali.. Hahhaha.. lencun kuyup muka aku ok... muka ok.. belom part lain lagi.. 

Berkumpul jom senyum.. Amboi Kak Pilla mesti lain dari yang lain kan... 

with my niece Raja Syasya.


Aleesya suka kucing.. nampak cat je Meow Meow.. dia picit-picit cat tu.

Ok Leecha dah siap mandi tukar baju.. belengas-lengas dah.. petang tu kitorang gerak ke Enstek pulak.. masuk kereta je Leecha terus tido.

Tadaaaa.. Amboi dua sejoli sangat.  Sampai je Enstek terus sesi fotografi.  

with Kasih Aleeya.. sibuk je kacau daun mama papa nak romantik.

Romantik tu di gambar je ye.. sebenarnya cenggini.. kejap kang aku membebel.. kejap kang Pak Radie marah aku.. suka nau gaduh.





Dan kemudian sesi bermaafan ngan Wan and Atok... Tengok gambar je lah ye.. penat nak type ;)







Sempat ternangis.. hahahahahahah.. buruk nau muka nangis.

kejap je drama swasta Kak Pilla tu.. hahahahahhaha.. 



Pagi raya kedua.. Nak duit raya kene salam cium dulu k.. 


Amboi, tecekik Wan.

Gi breakfast dulu kat luar... sebelum menziarah kubur.

Dah genap 2 tahun arwah adik pergi.. Tapi masih jelas kenangan bersama.. Doa kami sentiasa mengiringi Apit.. 


Selesai di sini gerak ke Melaka pulak.. 

Rumah Mak Long.. (kakak Atok)... budak-budak ni tengok ayam pon jakun.. siannnnn hehehe.. 


Dah tu dari umah Mak Long kitorang gerak ke umah Cik Nor.. tapi rumah Cik Nor dah macam open house ramai gilerrr.. so kitorang lari gi rumah Cik Lamah belakang umah Cik Nor.

Cantik sangat.. lawa kan? Bersih sebersihnya ok laman.. rumah belakang atok n wan tu lawa kan?











Haaaaa cantik kan? Ko tak nak ke bangun pagi cuaca sejuk, udara segar, daun-daun dipenuhi embun pagi yang sejuk dan menyegarkan.. Amboi padahal kat KL bangun tido kul 10 pagi.. tepacak matahari atas kepala.. berangan no.1... heheheh 

Amboi bersilang kaki.

Adoi lagi tak leh blah. hahahha

Then ke rumah Cik Nor plak.. Gambar dah takde.. berlengas dah.. ada gambar kat Pak Radie lom transfer.. nanti lah kat entry lain ye.. 

sini ada rambutan.. tepi belah sana ada manggis.. belah sana ada itik.. 

So raya korang lagi best dari Kak Pilla ke apa? kalau best, Alhamdulilah... 

Selamat Hari Raya untuk semua readers Kak Pilla.. 

Nanti kita sambung k.. bye.. 

Love, 
Filla.

13 comments:

Miss Moon said...

filla cantek nya baju raya atok brahim kat enstek tuh ...cam kulit betol ....hahahah sempoi la atok

Anonymous said...

akhirnya kak pilla update gak blog.. tq kak pilla esok jgn lupa update lagi...

Taty Hasbi said...

sedih tgk part nangis tu..sy yg bca ni pn bergenang gak air mata..oh ye, muka kak pilla Nampak floles..aritu ckp tgh pki 1 produk ni kan??hehe..Selamat hari raya kak pilla!!!

Siti Aishah Kassim said...

kak pilla i pun selalu lupa nk mintak maaf kat husband i … sibuk dgn anak… sibuk nk mkn… hahahahahahah haihhhhhh tak tahu dia perasan ker tak so ingat friday nie anniversary nk mintak maaf lah maklumlah terlupa nk minta maaf haritue masa raya hahahhahahahha

Anonymous said...

selamat hari raya kak pilla..

Azura Aziz said...

cantik apa tema baju kak pila tu... nak kena pak radie ni ckp xcantik hehe..

selamat hari raya kak pila.. tak jemu2 bc cerita kak pila kat blog..

ﺇﺭﻣﺎﻳﻨﺘﻲ ﺇﺳﻤﺎﻋﻴﻞ said...

kak pilla, apa nama kampung kat Melaka tu? cantik giler kot! bersih dan tersusun. i laik! heeee...

Anonymous said...

Kak filla, cik lamah tu husb die uncle zamrud pensyarah ke? Just curious je..selamat hati raya kak filla! ☺

~Ini Osman~ said...

selamat hariraya Filla...mmg cantik2 la rumah dkt kg tu...bestnya tengok kg tu.

Anonymous said...

Hahaha.. Saya ingat saya je yg lupa nak salam laki pagi raya.. Dh brapa kali raya misti lupa nak salam smpai kena sound hahaha.. Sebok ngan anak kan.. Hahaha alasan!

Anonymous said...

umah kg yg cantik tu kat brisu kan?biasa lalu situ dari alor gajah nak ke lubok cina..mmg cantik sgt2 rumah kayu tu.

Anonymous said...

selamat hari raya kakpilla......suka tgk lecha...tp amani masih ttp dhati....huhuuuu....

Siti Asiah said...

kak filla rumah cik lamah & en Zamrud tu mmg cantik kan... rumah boss lama saya.. tiap tahun memang x pernah miss gi raya rumah dia.. insyaAllah petang ni dah janji akan beraya ke rumah dia...