Wednesday, August 20, 2014

MAKAN-MAKAN RUMAH KAK PILLA.

Sebenarnya tak plan nak buat pon.. Ingat senang ke nak buat open house nie? Tapi sebab haritu dah gi makan-makan umah Elly.. Diorang pulak tuntut nak datang umah aku.. So ni bukan open house lah.. Ni kawan datang makan kat umah.. Pastu bila tanya korang nak makan apa? Semua nak nasik.. Ye oklah, ai masaklah.... 

Jemput mak Peej sekali and Watie jugak.. Dah lah macam jejak kasih.... Watie and mak peej rapat kat alam cyber katanya.. Aku ajak sekali BFF Anny and Atta.. Petang ajak Kak Nana and Kak Tini ngan family.. 

Aku ni memang jenis panik tak tentu hala.. Takut nanti orang datang makan tak sedap.. makan tak cukup.. Eiii takut... Takkan orang makan nasi je? Bukan kene ada benda manis-manis ke untuk pencuci mulut? Ok bertabah Kak Pilla buat cupcakes.. Maybe budak-budak boleh makan cupcakes yang warna-warni kan?

Hijau and Pink tu Kasih yang pilih.. Kita tibai je letak sekali 4 warna ye..

Ah camtu.. Kesilapan kali ni maybe terpenuh sangat dalam cup dan terlama sangat masak dalam oven.

Merasmikan cake tier stand yang menang masa deco ice cream Wall's haritu.. Kemain merekah lagi cake hahahah.. Ramai comment cakap over cooked... Ramai kata oven ni lain-lain so tak leh percaya sangat kat resepi.. kene amik lidi cucuk tengah.. kalau licin dan tak melekit kira dah masak.. Okay, thank you semua.. Next time kita cuba lagi ;)

Kak Pilla masak lauk biasa-biasa je untuk makan tengahari.. Takde yang special pon.. 

Sayur Campur

Sambal Tumis Udang Petai

Ayam Masak Lemak Cili Api

Ulam-ulam dan ikan masin.. Tapi aku rasa ikan masin habis so yang datang kemudian sorry hahaha.. 

Sempat buat puding castard jagung pagi tu.. This time guna creamy corn tu.. baru sedap dan lemak.. Hidang jugak cake tak jadi tu.. last-last ke tong sampah pegi nya.. Oh ada jugak buat spaghetti.. Cuma lupa nak snap gambar.. gambar kat bawah ni ada lah terselit sikit heheh

Tetamu pertama sampai.. Gila kul 12 dah sampai.. Aku ngan baju tido tak mandi lagi bepeluh-peluh kat dapur.. terus jadi panik.. padahal dia yang pepandai sampai awal.. Anny cerita ada reader aku tegur Anny selalu tutup muka.. Hahahahha... geram je dia.. Anny kan anti-social korang tak tau ke?

Ko tengok ko tengok.. laki dia pon urut dada kot tengok dia.. hehehe

Thank you Anny and Alan sudi datang umah Fillanie

Elly and family tetamu kedua sampai.. Terus cakap lapar.. Kak Pilla suruh Popo Elly and family makan dulu tak yah tunggu Peej.. sebab meja Kak Pilla muat 6 orang je.. kahkahkah.. Tak sempat amik gambar Elly sekeluarga.. 

Tak lama pastu Atta pulak sampai.. Aku ingat dia pakai shawl belit kat leher.. rupanya dia pakai neck support tu.. last month macam tu Atta seliuh tak sangka rupanya teruk.. Now dia under treatment kat Tawakal.. Kita doakan dia sembuh cepat ok?

Pastu Peej, Ben, Auntie Nanie and Noy pon sampai.. Elly tetap penghias meja kat situ.. dia je alert ngan camera kan.. Aku peratiiiii je perangai dia.. hahahah

Kak Pilla panik sebab tak pandai nak masak banyak. Almaklumlah selalu masak untuk family je.. bila banyak ni takut cair ke apa.. Tu pun sambal tumis udang tu memula cair.. aku siap cedok 3 senduk kot buang kuah hahahah.. nasib lelama dia pekat balik.. phewwwww *lappeluh*

Watie Shahrin sampai tak lama lepas tu.. Dia memang ke Putrajaya haritu, then terus ke umah Kak Pilla.. Sian dia tak leh makan pedas.. Nasib ada ayam panggang Ayamas.. hehehe.. Tapi husband Watie ilekkk je makan... sorry Watie lauk kita pedas.. 

Noy bawak bertenang ye.. siap kuatkan volume tengok Michael Jackson.. Tau lah peminat tegar klon MJ datang audition AF.. terus semua kerumun tengok tv sambil geleng kepala tengok MJ ni.. hahah.. Eh ok lah at least dia boleh tiru gaya MJ ye.. ko mampu? 

Oh rumah aku kuih raya dah habis.. so dalam kul 11 camtu suruh Pak Radie gi beli muruku ke kerepek ke.. sekali dia bawak balik ala-ala jajan Tam-Tam.. Oklah.. pon boleh lah dari takde.. 

Noy kekenyangan.

Ok ni 2nd round.. Paksa diorang makan spaghetti pulak.. Kesian muka diorang muka terpaksa hahahaha.. Budak-budak ni kat atas tak turun-turun.. tu pun Kasih cakap, Kasih suruh Amaani ajak anak-anak Elly naik atas sebab Kasih malu.. Amaani ketua kumpulan.. aku naik atas tengok sorang bawah katil, sorang belakang pintu.. Amaani tengah tutup mata sambil mengira.. hehe kelaka.. kalau umah banglo doploh bilik boleh la korang sembunyi.. 

Makan ye Peej.. Next kan rumah ko??? Hahahahhaha kitorang tak kira ye...  

Tetiba Ben snap gambar.. Pastu semua kesian kat phone dia... gambar gila old school sangat.. macam zaman aku kat U dulu.. stok mata ada lampu macam Elly and Noy tu.. 

Watie and husband mendengar kisah Auntie Nanie.. Kitorang dah dengar dah kisah cinta mak Peej.. memang romantik habis ok.. 

 
Tak lama pastu Kak Nana (left) and Kak Tini (right) pulak sampai.. Kak Nana ni jiran seberang.. dia kat Alpinia je.. 10 minit dah sampai.. Kak Tini pulak dari Kajang.. so dah dekat, mari singgah.. 

Sekali aku panik sebab Spaghetti ni macam tak cukup je.. Rasa nak hentak kepala kat dinding.. Memula rasa banyak.. sekali dah makan-makan alamak.. pucat jap muka.. hahaha.. lauk ada lebih lagi tapi nasi pulak tinggal sikit.. Haishhh... 

Masa group ni tengah makan.. tetiba Pak Radie cakap jiran depan rumah (2 family) nak datang singgah.. OMG.. mampos aku.. diorang cakap tak yah susah-susah minum je.. sebab lepas tu diorang nak ajak Pak Radie gi umah neighbour aku sebelah yang chinese ni ada makan-makan sempenah wife dia baru habis pantang 30 hari.. Tapi takkan lah orang datang umah tak makan kan? So tengah panik-panik aku amik je spaghetti lebih tu ngan kuah dia.. tumis bawang.. goreng je.. Jadik spaghetti goreng.. Muahahahaha.. Belasah lah...Tapi gambar jiran tak sempat snap.. 

Anak-anak

Mak Bapak

Kebetulan semua ada converse.. Hahah so mari posing ;)

Ok itu saje cerita makan-makan umah Kak Pilla.. Yang tak dapat Kak Pilla nak ajak harap jangan kecik hati ye.. Kak Pilla tak nak lah ajak orang ni tapi tak ajak orang tu.. kang ada yang kecik-kecik hati tak best lah macam tu.. Kalau nak ajak semua sekali kena pakai caterer.. Boleh pitam Kak Pilla kalau nak masak sendiri hehehehe.. InshaAllah ada rezeki kita buat k.. 

Oh kalau ada yang tak tau.. Nuffnang akan buat #NNRaya
Masa tu Open House Raya Nuffnang tu, Kak Pilla akan masak.. Kak Pilla masak apa? Ada lahhhh.. Jangan tebalik periuk sudah.. Macam live masak rancangan Maggi haritu.. sikit lagi tebalik hahahaha... So kepada yang invited tu kita jumpa di sana :)



Love, 
Filla.

10 comments:

mamabeauty said...

hehe gelak i baca sampai terbalik peyuk..

thats why kita kelam kabut kan kalo ada tetamu yg jenis terjah mai..

bukan apa kesian if dtg jauh2 umah kuih raya pun tak ada i ni hehehe..

Anonymous said...

filla, yg bekas putih letak ulam2 tu beli kat mana ye? cantik.. :)

nana

Misz-ella Ismail said...

Selamat Hari Raya Filla. Dh nk habis raya pun .. bru nk wish. Hihihi.

Filla said...

Anon: beli kat parkson.

mamabeauty: tulah, cepat panik heheh

Misz-ella: Selamat hari raya kak ;)

Sofu Hashim said...

Saya selalu baca x pernah comment lagi blog Fila
Harap dapat la bergambo masa NNRaya nanti..:)

nana zarina said...

Bestnye..sempat kak pila masak...nak gi beraya jgk la..kak pila dok mane ekk
www.villavitaminibu.blogspot.com

Aju Mohit said...

sooo cute, kak pilla bestlah baca citer kak pilla, idola kita tau, semnagat nak buat keje pas baca blog kak pilla, saaaaaannnnnngatt!!!!!

Mrs Hermanas said...

super duper mommy...!kenape puan Anny cntik sangat???makin lawa dia..

Anonymous said...

kak filla..
yang bekas putih bulat atas meja tu periuk nasi ek?brand ape ye?cantik <3

Mrs Little Voice said...

Samalah style kita filla...takde open2...kalu sudi mai dtg umah kita masak...heheheh