Wednesday, August 20, 2014

RESEPI PIZZA FILLANIE.

Sorry, tengok pizza sendiri masak sendiri telan ailio.. Caner tu? 

Ni first time Kak Pilla buat pizza sendiri.. bukan instant ye.. ni dough buat sendiri.. Kemain bangga lagi padahal senang gila kot buat dough dia hahaha.. Tapi Kak Pilla yakin ramai tak confident atau tak terlintas nak buat sendiri.. Mesti korang ingat leceh kan? baik order je Pizza hut or Dominos ke.. Eh janganlah camtu.. Kalau ada oven kat rumah, jom try. senang je ;)

Benda-benda camni memang makanan Pak Radie.. selamba tapir je dia boleh habiskan 4-5 slice.. takde hal punya..  Kak Pilla ajar step by step, nanti last baru Kak Pilla masukkan resepi ok?

Kena ada Instant Yis mauri-pan ni ye.. tak silap satu ni 80sen ke RM1 je..  Sediakan 1 cawan 1/2 air suam.. air suhu bilik pon boleh kot?... pastu masukkan yis ke dalam air tu..tapi Kak Pilla tak habiskan 1 paket ni.. suku tu buang ke tong sampah hahaha dan masukkan sesudu gula.. kacau dan biarkan 5 minit.

Sementara tu ayak tepung gandung 4 cawan.. masa ayak masukkan 1 sudu kecil garam dan ayak sekali.. 

lepas dah ayak, buat lubang kat tengah tepung tu.. letak suku cawan olive oil.. pastu tuangkan air yis.. amik pisau dan kacau dengan pisau.. 

nanti dia jadi melekit camni.. uli je.. 

sediakan papan penguli atau tray besar taburkan tepung gandum.. sebab bila uli tu melekit-lekit.. boleh tepek-tepek ngan tepung gandum.. uli sampai tak melekit dah.. pstu amik mangkuk besar sapukan dalam tu dengan olive oil.. masukkan dough tadi ke dalam tu.. pastu sapu sikit olive oil kat permukaan dough.. 

tutup mangkuk tu dengan kain basah/lembab. Biarkan 30 minit.

Amboi gebu sangat.. Nanti dia akan naik jadi 2x ganda.. korang kene tumbuk-tumbuk bagi dia kempis sikit.. keluarkan.. pastu uli-uli buangkan angin dia tu.. kalau ada roller tu boleh guna.. Kak Pilla kan serba kekurangan hahahah.. so penyek-penyek je kat pizza pan dengan tangan.

Camni hehehe.. Oh boleh beli pizza pan ni kat kedai buat kek ada jual.. kat hypermarket pon ada rasanya.. dia ada lubang-lubang kecik kat pan tu.. 

Pemalas macam Kak Pilla boleh tiru hahah.. Guna je Prego Sauce yang Tradisional tu.. Ada setengah orang siap tumis masak bagai.. Arghh tak kuasa.. Ratakan sauce tu ye.. sebelum letak dough tu sila sapu pan dengan butter dulu ye..  satu adunan ni boleh dapat 2 keping pizza ;)

Tabur mozarella cheese.. aku tak pasti cheese apa nak guna yang lebih bergetah-getah bila dimakan tu.. boleh share tak siapa tau?

Kak Pilla guna Beef Pepperoni ni je.. beli kat Cold Storage kot? lupa dah.. 

Budak-budak kat rumah ni suka Pepperoni Pizza.. So Kak Pilla buatkan ni.. Tapi cheese tu kurang sangat.. patut kasi lebih lagi ;) Sebelum bakar dalam oven make sure dah siap-siap panaskan oven tu ok?
Bakar 220c selama 15 minit.. Agak-agak lah.. masak pizza senang je boleh jenguk-jenguk tengok korang nak garing ke atau camne ke.. ikut suka ok? 

Tadaaaaa..Kak Pilla siap beli Pizza Cutter yang bulat tu.. zassss cantik je potong ;)

Ni pizza kedua.. Kak Pilla letak bawang, capsicum, daging hancur ramly tu Kak Pilla gaulkan ngan white pepper and black pepper dan sedikit garam.. pastu tabur je atas nie.. hahaha.. tu je.. 

Last tabur cheese banyak-banyak

Makan panas-panas.. Hoi heaven oiiiiii.. yang crust tu rangup nyammmmmsss.. 

Pak Radie puji kitewwww.. terus kitewww malu lari masuk bilik... pastu Pak Radie kejar kitewww dia tanya kenapa awak malu? Kitew jawab lah.. awak tak pernah puji kitewwww.. ni awak puji kitew malu laaaa..

Pecaya ke citer nie?

Pak Radie nak buat camtu? Kim salammmmmmmmmmm... Tapi dia puji lah.. dia cakap sedap nak mampos.. Amboi menangis hiba hati Kak Pilla dengar pujian dia.. Dia siap buat aksi jilat pinggan.. Rasa nak hempuk je dengan pinggan tengok gaya dia.. heheh..

Oklah takyah arr tulis resepi.. Korang pepandai salin sendiri ok?

Selamat mencuba ;)


Love, 
Filla.

24 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak filla, nangis tengok akak update gambar pizza kat insta. fuhh terliur. senang rupanya. ni yang rasa nak bodek abg belikan oven. hihiiii

Anonymous said...

Amboi filla...Sdpnya pizza filla tu. Tapi yg last2 tu x bleh blah. Terbahak2 akak gelak drama keja mengejar tu. Mmg x caya pun Pak Radie nak wat cenggitu.

Sharifah Nabila said...

Kenapa kena kacau dengan pisau kak pila? Konpius kat part 2

Chekgu Azrine said...

Tgok pun tempting kak pilla

Filla said...

sharifah nabila: rasanya sebab kacau ngan sudu susah sbb dia melekit2

Zue Izazi said...

Adui pecah perut baca versi veragan tu dik.akak suka baca blog Filla.

Ann said...

terliur tengok pizza ni..terus nk beli oven baru..ehh..heheh

~salam kenal kak..selalu jd silent reader je:)

sharon m.q. said...

hahahahhaha..part yang last tu tak boleh blah tau...
btw, terliur tgk pizza tu.. ok pasni nak buat laa.. hehehe..

FIERA said...

amboi kak berlawan2 dengan kak elly ni... hahahahhahah

mannira said...

Filla, 4 cwn tepung tu ko dpt 2 keping pizza aje ke...bukan apa nak budget ni..kalau betul dpt 2 biji okla..kalau byk..x daya nak hbskan..

ida said...

hebat akak..lama dulu sy penah try buat pizza, tp base xjadi. keras n xsedap

tgk akak buat mcm sng pulak, nt nk try la..
tq kak share..

Farrah Diana said...

ok senang dan nampak sedpa.. boleh try coba..

Anonymous said...

gulppp..sedapnya piza tu...

p/s : sy ada anto email pasal ID...:)

-Greenkarisma

mamabeauty said...

amboi nampak senang harus cuba ni..

thanks for sharing

Haris Zuhaina said...

As Salam Filla
Sedapnya, terlioqnya.. klu time makan mmg sedap, time masak n ngemas mmg hazap
Dok tergelak sorg2 plk bila time Filla nak hempuk pak Radie ngan pinggan :)

Anonymous said...

Haii kak pilla.. Sedapnye pizza tu... Klo nk bg dia melekit2 tu tabur parmesan cheese skali... Biasa ada jual dlm peket mcm serbuk gitu...

IdAmAn said...

Kak pilla kite ade bc kt insta akk ade org komen ckp nk bg bgetah2 2 gne cheddar cheese. Cube la ek. Sy pon xtaw ni. Hihihi

Rai said...

Nama cheese tu mozarella kak.
Sedap if tabur cheese cheddad n mozarella together.

Min Min said...

Ooooh ... dap dapnya pizza kak pilla .. nak tryla nanti bila x berapa malas ... ��

ismahasmi said...

wah kak filla... semangat buat pizza sendiri.. ni yang rasa nak pegi buat pizza homemade nih..

saya dengan hubby pon suka beef pepperoni. tak sabar nak try...

Karya Mahirah said...

wah kak pila, macam domino pizza dah... sedapnya tengok..

RAZWANA RAZIF said...

terror kak pilla!

Ubj Jahan said...

Betulla mozzarella tu yg brgetah..kak filla kena taruk byk.. tu sikit sgt kak.

Nurizan Ahmad said...

Sedapnye..