Friday, November 19, 2010

DESIGN....

Ok ini sambungan dari entry sebelum nie yerrr... korang masih blur apa tu 3D? haaa meh aku bagi contoh.. contoh-contoh ni contoh okeh.. bukan untuk ditiru pakai.. kang mak saman korang! hahaha...

Contoh 1

ini antara client Pak Radie... rumah teres end lot.. kat bawah kayu-kayu mcm pagola tu ada kolam sebenarnya... so dia nak tutup kolam tu.. dan dia nak naikkan bilik or balcony... oh itu tidak lah aku tau..hahah.. ko pempaham lah.. aku buat blog je.. yang buat keje tu Pak Radie.. kang aku memandai sekali salah..mati makkkk..hahah...

so apa Pak Radie kene buat, dia akan datang bersama team contractor dia, dan akan buat ukur-mengukur bagai... dan discuss dengan owner aper mender yang owner nak.. nak guna material apa.. nak beso mana.. dan apa-apa lagi lah yang owner nak.. pastu dia akan balik dan sediakan drawing 3D dan team dia akan sediakan quotation untuk renovation... dan Pak Radie akan datang lagi sekali untuk serahkan quotation kepada owner.. dan Pak Radie pon balik... harga mengikut kepada kehendak owner lah.. dia nak mahal, dia kene bayar mahal lah.. mcm ko nak guna segala tok nenek kayu kayan kan? ko ingat kayu murah? harga tu boleh direducekan mengikut pilihan material... itu aku tak reti.. ko gi tanye dia sendiri ;) pastu owner duduklah memikir nak ke tidak... pastu kalau nak contact ler balik.. eh camtu ke? ntah??? hahaha...
ok, ni lah umah tadi tu yang Pak Radie realisasikan kehendak owner tu nak mcm nie... nampak tak tingkat atas tu? dah naik bilik/balcony okeh.. dari bumbung yang takde apa-apa tu... bawah plak.. dia tambah lagi sampai ke depan jadi ruang rehat-rehat ke apa ntah...

tu baju pink tu pepandai jek nak jadik model kat situ...

Pak Radie akan bagi drawing berbeza-beza perspective.. dari kiri, kanan atas bawah dpn blakang (eh memandai jek bini dia nih).. hahahha..



Contoh 2


gambar diatas adalah dalam proses pembinaan.. mana ntah gambar masa umah ni buruk giler... hahaha.. tak jumpa..masih lagi dalam pembinaan dan dijangka siap hujung tahun... Rumah ni Pak Radie sediakan drawing untuk 3D... so kerja-kerja pembinaan adalah dilaksanakan mengikut dari drawing yang Pak Radie bagi... (adalah diubah-ubah sikit mengikut selera owner)

ni rumah teres... ok dari pandangan atas.. dia buat gate kereta keluar masuk ikut tepi.. depan pon boleh ;) .. pastu owner nak ada garaj letak kereta... ok siap...

dari pandangan sisi/tepi

dari pandangan depan... senang kan kalau ada 3D drawing? tak delah kes-kes owner nak lain.. contractor buat lain... kalau aku mau aku mengamuk...

ni gambar betul... dah hampir siap...




Contoh 3

rumah teres lot tengah



 

Contoh 4

aku rasa mamat putih belang merah tu tak perlu lahhh kan ada kat situ.. nyemak jer..


ko tengok..ko tengok.... mamat yang sama ada lagi kat umah lain plak.. ni lah keje Pak Radie.. dia main tepek ikut suker jer mamat tu...

haaa tengok.. ada lagi mamat tu!!!!!!


so dah jelas dah apa maksud aku sekarang? kalau ada korang ke, mak apak ker, makcik pakcik ker, sedara mara ke nak buat renovation umah ke, restaurant ke, cafe ke.. eh, apa-apa yang korang nak lah.. boleh contact Pak Radie..

ok, aku bagi tengok sikit future plan 'working area' untuk umah baru aku plak yeh.. hahahha... konon nak keep it secret and confidential lahh.. hak tui.... hahahah... takpe.. ni drawing jer baru.. lom confirm lagi nak buat gini ke tidak... hahahah... yang ni aku tak byk bagi idea lah.. ni Pak Radie yang design ikut suker hati tekak tengkorak dia sorang jer...

jeng jeng jeng
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

tadaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! hahahah... aku tak paham kalau dia rasa basikal tu memang perlu dia nak gantung kat situ... tak per tak per.. kalau betul dia nak gantung basikal tu kat situ.. time dia takde kat umah.. aku campakkan jer kat luar.... huahahahhahahah....

ok itu sajer lah nak cerita...

so kepada sesiapa yang berminat untuk menggunakan
khidmat laki mak...oiiii seram lah ayat nie.... sila hubungi beliau melalui email... emailkan ke:-


dan


renovation kecik ke, besar ke, dia tak kisah...

ingat okeh.. cc kan kat aku jugak.. Pak Radie selalu busy tak sempat nak check email.. lagipon dia mana ada BB auwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww!!!!





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

19 comments:

daia said...

nak tanya.. ni konon2 okey, x confirm lagi, kena tunggu duit jatuh dari langit dulu. Kalau nak renovate dapur, nak 3D design dalam dapur boleh? Yang u tunjuk ni semua deisgn luar kan, nak design dapur siap dgn kitchen2 cabinet bagai, boleh?

Filla ~ Kasihs said...

daia: yes, of course lah boleh.. lupa nak ckp, ID pon Pak Radie buat..(dalam umah) termasuk lah hall ke, kitchen ke.. boleh seperate kan harga renovation (contractor) quotation lain..untuk ID drawing tu harga lain.. u boleh amik contractor pak radie jugak kalau nak..kalau nak 3D design jer, so charges utk drawing jer ;) then u can keep the drawing.. maybe for u utk guna drawing tu tunjuk kat your own contractor..

ujee said...

filla...no wonder le pak radie berambut panjang...org seni jugak le rupenya....

heheheee..kerjaya kite serupe...kite serupe..kite serupe...eh!terlebeyyy plak...hehehe..

tp betul le kalo keje kat ID or Archi firm mmg x hengat nak balik umah...
keje x berenti..render 3D berhari2...
pak radie pkai software ape ekk?

Azierazwan said...

slam, cantik2 design ni. Selalunya tempahan seluruh Malaysia atau sekitar tmp anda saja?

irmafittaputri said...

salam, pn filla..eh i rasa berminat ni...umah siap bln 6 thn dpn. i reno sendiri sbb i and my hubby engineer. drwg autocad kami ade la (2D).. kalau yg 3D ni tak reti la hamba...ingat nak buat based on our idea.. then boleh la frame ek..sbb kami bukan reno sekali gus..part-by-part... i just nak tahu..fee aja dulu kalau mampu.. i proceed to the next stage. maybe dlm bln 1 ke...please reply ye...(kalau nak tgk pic rumah sila ke FB i)---album the making of teratak farrah putri..love yaaa

Sue said...

tgk 3D ni aiihhh..rasa tak sabo2 nak ada umah sendiri, pakai duit sendiri. tapi belum mampuuuu...uhuk!uhuk!! tp bagus gak advert ni kan. bole masuk dlm list.. hehehe masuk list arr dulu. tahun bile nk ada umah tu, lain citer aa kan.

Filla ~ Kasihs said...

ujee: haha seni yer rambut panjang..tu mak dia dah bising2 dah..hahah..ntah ler, software apa tidak ler saya tauuu..

azierazwan: so far, area lembah klang dan seremban ;)

Filla ~ Kasihs said...

irmafittaputri:ohhh yang tu kene lah datang umah u tu..then discuss apa yang you nak, harga untuk 3D drawing depends pada apa yang u nak buat.. u boleh email untuk tau harga anggaran..

Filla ~ Kasihs said...

sue: hahah.. iyeer.. boleh boleh.. tak salah ada impian.. one day InsyaAllah ada rezki..

J.M.R said...

suka giler ngn drawing yg last tu..sempoi la dpt bilik gitu...

elna said...

salam perkenalan...selalu jadi silent reader jer..kali nie saje gatal nak tinggal komen..hehehe..

cantik ahhh design2 tu...tapi umah tak siap lagiii...baru nampak tiang...insyaallah oct 2012 siap ah...nanti nak share idea tuk renovate kichen ah....
cits umah tak siap lg angan2 lebih...peace:)

Rosliza Roslan said...

slm...
blog akak dah di tag dpt 'interesting blog award'..sila ambil dr blog sy eh..

nanti kasi tahu saya kalau dah jwb soklan tu eh..thanx

Anonymous said...

hi, Filla just nak confirm. rumah contoh yang you tunjuk tu dekat Cempaka kan? i mean kat area ampang? i live nearby, mcm terperasan. but anw,if it is the one, i loike it! the house look great!

Filla ~ Kasihs said...

anonymous: yup betullah tu.. kat cempaka..Pak Radie design based on the owner's idea jugak sikit.. tp contractor lain ;)

Diana AR said...

ooo sama rupa nyer keje Pak Radie tu dgn hubby sy.. pesen hubby saya tu dia tak suka dok betapa/ stayback kat opis lelama..dia bawak balik buat kt umah.. rp sama je la.. dia punya concentrate cam dia takde kat umah jer.. takpelah cari rezeki, redha je le

amar halim said...

kalau pak radie memerlukan batu bata IBS cari saya ok :)

Nur Raihana Abd Rahim said...

salam..kak filla..sy suka bc blog akak..heheh..nk tnya, husband akak bole buat renovation eh..sy tgh cari org nk psg grill dgn cornice je untuk rumah saya..kalau hubby akk buat la..so cmne ye?blh tak email kat yanapolaris@yahoo.com nk mintak quotation harga..untuk rumah single storey..grill kat tingkap ada 4, tukar pagar sekali.design biasa je mcm yg kat umh akak tu..pastu cornice tu nk psg kat luar je bilik tak yah..bole tak send kt saya qquotation.

Muhammaed said...

Salam, cam best je keje pak radie tu, saya pun minta gak bab interior design ni, bleh la blaja dgn pak radie.. he he..
I like this blog..

Anonymous said...

Aii k.filla, sy bermint ngn hasil kerja pak radie... Sy bhasrat nk renovation umah.... Umah sy umah teres 2 tingkat... Sy nk reno depan n blkang skali ngn ID.... so mcm mne prosedur dia... Sy nk tau.... Umah sy kt bangi... Bleh k.filla emel kt sy details mcm mne prosedurnya.... tengkufarah86@gmail.com... Tq k.filla