Tuesday, May 04, 2010

Patut ke Tak Patut tukar URL blog ini???

(latest pic of Kak Kasih intan payung kesayangan saya dunia akhirat.. ooopss ter-emo plak)


Untuk menjadi seorang ibu yang adil adalah sangat susah ke? sebab saya belom ada experience mempunyai anak lebih dari seorang... maka adalah terbayang-bayang di kepala hotak saya ini.... mampukah saya untuk berlaku adil kepada anak-anak saya kelak? sedangkan kita adik-beradik pon kengkadang ada terasa hati bile mak ayah lebihkan anak yang ini atau yang itu...

Kengkadang rasanya ibu atau bapa tu tanpa sedar ada jugak sifat pilih kasih..tapi siapa lah pulak nak mengaku kan? confirm lah mempertahankan diri, cakap sayang kepada anak-anak sama je... tapi kalau ikut pendapat saya.. kita tak boleh jugak nak salahkan ibu atau bapa 100%.. habis kalau dah jenis anak 10 orang... ada 4 orang jer yang jenis tak melawan.. mendengar kata.. pandai amik hati orang tua... yang lagi 6 orang tu.. pemalas.... asyik melawan... tanak dengar kata.... so???? sebagai orang tua? bukan sebagai orang tua lahh.. sebagai manusia biasa... confirm hati ko lebih memihak kepada anak-anak yang elok budi pekerti kan kan kan?

ok aku terceramah plak di pagi hari... mudah-mudahan aku dikurniakan anak-anak yang menyenangkan hati mak dengan apak dia... dan mudah-mudahan kami menjadi ibu/bapa yang adil lagi saksama.. auwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww!!!

persoalannya sekarang.. selagi blog aku ni beroperasi... tak kira apa pon entry aku... tentang aku.. tentang anak aku... tentang orang lain ke... tentang aku makan apa ke... aku pakai apa ke... korang tak kisah kan? heheh... kalau kisah.. aku tak paksa pon baca... ok sekali lagi terbabas cerita...

sekarang ni aku dok memikir.... nama blog aku nie Kasih Aleeya... itu adalah bersempena dengan nama anak pompuan tersayang nan satu itu (buat masa ni lah)... sedangkan watermark utk pic2 semua pon aku guna "kasihaleeya"... aku tanak lah berlaku salah faham dan ketidak adilan utk adik kasih nanti.. kan kan?? untuk menukar nama blog pon adalah menyusahkan aku dan menyusahkan korang kan? lagipon macam sayang kat blog nie.. dah lama dahh...so, patut ke tak patut aku maintain kan nama blog ni "kasih aleeya" ??? lepas ni pic2 semua nak letak watermark apa?? eh buh nama aku lagi bagus kan??? (utk watermark lah).. tapi utk URL blog nie.. tak pe ke aku nak still guna yang nie??? Adik kasih nanti tak kisah ke?? ke nampak mcm aku lebihkan akak dia dari adik dia???



itu sajerlah luahan perasaan saya pada hari ini... semoga anda yang membaca ni dapat memberi pendapat kepada tuan punye blog... sekian... tima acihhh...




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

18 comments:

Anonymous said...

i rasa kan, you kena tukar url blog you. nanti you fikir la nama best and letak nama blog baru you. jangan main tukar je dlu. dlm seminggu agak2 sume org dh tahu, bru tukar. so anak2 you kalau dah besar takde la rasa mcm you beza2kan dorg. watermark tu kalau ada gambar kasih, you letak nama kasih. kalau ada gambar you dgn baby, you letak nama baby. kalau gambar org lain i mean tak berkenaan dgn anak2 you, bru you letak nama blog. hehe i just bagi pandangan. btw, i really love your blog :)

BABY said...

mula-mula nak bagi pandangan pasal ketidakadilan kasihsayang tue.
dulu sebelum lahir anak kedua saya pun tertanya2 mampu ke saya berlaku adil? sayang ke saya pada anak kedua ne sebab rasanya semua kasih (eh apasal sebut nama kasih pulak ne..haha) tertumpah pada anak sulung.

Tapiiiiiiiiiiii bila yg kedua lahir & anak kedua pulak lebih attach pada saya daripada hubby saya merasakan walau dia anak kedua kasih(kasih lagii..ececeh) saya tak terperi tapi untuk yang pertama masih ada kasih (untuk kali ketiga ye kasih disebut) seperti dahulu...

Nama blog: terpulang..kalau kekal kan pun nanti bagilah tau ne masa ADIK belum ada.Kalau tukar susah kawan mama nak trace blog ne..untuk watermark kalau gambar dgn kasih letak nama kasih, gambar adik letak nama adik
kalau dua-dua ada letak nama tok nek,adikkakak,hubby ..semualah!!! hehe

jemputlah baca blog saya juga.. by the way suka frame2 yg awak&hubby buat. satu hari saya akan beli .lagipun kita dekat je...

Norly Saliana a.k.a Mamazahra said...

juz nak bg pendapat.kalo nak tukaw url, byk gile keje nak buat.
1.bloglist nak kena tepek lagi
2.widget yg ada nak tepek semula.
3.nuffnang nak kena edit url gak.

lg satu, memana reader yg follow xkan dpt update pasal ur blog lagi.
so, kalau kak filla nak tukaw gak..better announce url baru kat blog ni dulu, kasi semua reader take note.pastuh baru tukaw.
kalo simply tukaw, derang xkn dpt info unless bagitau kat FB.
lagi satu, kak filla kena save dulu segala bagai widget punya kot dlm word, nnt senang nak tepek dlm blog baru...

aduhai, byk cakap pulak norly neh..hehe.sowi ^__^

nasazfrog... said...

Biasanya anak pertama la kita manjakan dia sejak dari kecik tapi bile dia dah meningkat besar dia mungkin paham sebab dah ada adik pulak,, so kasih sayang tetap ada mungkin itu pada diri kita cmne nak bahagikan kasih syg.. apapun si kakak nanti mesti sygkan adik dia.. sis takyah tukar url la,, dah sinomin dah dengan blog ni,, tak pe la nanti dah ada yang ke-2,, stay tepek je la gambar anak2 n famili... :)

Sue said...

susah sbnrnya nak jadi adil pada anak2. masa 2nd pregnancy da janji pada diri utk berlaku adil. sayang 2-2 anak. tapi bila da bersalin, dlm pantang dgn anak yg ke-2 yg tak bole berenggang smpaikan anak 1st mcm kecik ati even masa tu umo dia baru 2thn. pastu bila tak diberi perhatian, mula la dia start buat perangai... main air kat sink sampai banjir dapur.. mcm2 lagi ah yg buat hangin. pantang yg tak cukup tido + penat mmg buat cpt hangin. tapi bila ada masa, mmg tetap luangkn masa dgn yg 1st.
smpai skang ni da setahun lebih.. si adik mmg rapat dgn ibu. lagi2 pulak fully bfeed. smpaikan akak nye pon da pandai berdikari kalo nk pa pe..

susah nk layan dua2 serentak. melainkan ada org lain yg tolong. tapi bukanlah bermakna kita pilih kasih.....

pasal url blog tu... byk kena pk..mcm other blogger tu kata, nuffng pun nk kena tukar, tp tak kisah la... yg penting tetap ada blog filla, kasih, apak kasih dan adik kasihhh...

JMR said...

gini2..apa kata tunggu luh baby tu kuar, then baru mintak pendapat dia. kalo dia tak kisah, takyah la tukar, kalo dia kisah, memang kena tukar la..nnt kecik lak hati baby baru tuh..erm.....

yonna said...

akak,
saya rasa macam patut je tukar url blog ni :) guna nama akak ke, nama mommyfila ke :p

nanti kang anak2 akak dah besar2 esok, kena sentap pulak nanti,dah susah. hahaha in case lah kalau sentap. mana kita tahu kan? :D

genny da bomb said...

kalo tanya saya..takyah tukar lee..kang byk koje nk kena tukar itu ini..lagipun..blog ni dah well known dah ni..huhu..

Anonymous said...

tak yah tukar pun takpe..

Anonymous said...

ala tak pyh tukar la filla... stakat url blog... yg penting hati u syg anak2 u... - kak zai

Yann said...

Takyah la tukar... Dah glemer sgt nama tu...

Kniedaz said...

Susah nak berlaku adil tapi kena gak berlaku adil..

macam kniedaz selalu kalau nak adil walaupun besday yg sorang tp hadiah tetap ada dua..

kalau sorg kena marah, sorg lagi pun kena gak..

tp sekarang ni si abang dah pandai, kalau kita marah dia je nanti dia kata "adik pun sama, napa tak marah adik?"

susah nak adil..

pasal url blog tu, bloeh saja kalau nak tukar, tapi kenalah wat sticky mode bgtau org pasal nak tukar blog..

xpe susah sket..tapi rasa puas ati..tapi kalau tak tukar pun xsalah..saya tetap baca.. ^_^

NURSAKINAHBTMOHDSOLEH said...

kak filla. xyah la tukar. mesti adik kasih ni nak nama kasih gak kn? ;) so ok lah tu..kasihaleeya. lepas ni watermark kene letak kasih je..hehe

sheila said...

nak tukar buleh..xnak tukar pun xpe.

kalo tukar ko kene war2kan secara "rakus"..(yg ni aku tlg iklankan kat tmpt aku pun orait je...no hal)

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

meh sini aku nak bagi nasihat yang seposen ni..

aku dulu pun perasan gitu gak. mana2 ibu bapa pun rasa gitu, tp bila anak ke dua dah keluar, otomatik la kita sayang anak kita kan.. takkan nak sayang anak orang lain pulak... dun wori, kasih sayang tetap sama, kalau si kakak dapat toys, si adik pun dapat toys gak.. tak pernah la pulak sorang dapat sorang tak dapat.

ok bab blog plak, dulu blog aku dari zaman fp lagi dah dikenali sebagai mamafarhan.fotopages/mamafarhan.blogspot.. dah sinonim dah sebab nama anak sulung aku farhan la kan.. pastu baru jer tahun ni,yakni bulan 4 aku tukar nama blog aku kepada farhan-emily.blogspot.. senang citer nama dua2 sekali la kan.. kalau ada anak ke tiga, tengok la kalau rajin aku ubah lagi..

memang makan masa la orang nak kenal blog kita, nak cari blog kita, tp kalau orang dah suka baca blog kita, dorang akan cari gak walaupun sampai ke lobang cacing.. (cewah).. dulu aku amik masa bertahun nak dapat follower.. tp bulan lepas, lepas pelancaran blog aku, tak sampai sebulan kejap jer dah 40 orang yang follow... bab nuffnang tu, jangan risau, sebab boleh jer masuk dalam nuffnang tu dua blog sekaligus.. tak yah edit, just tambah kod nuff tu kat blog baru..

ok tak faham kalu, jangan shy2 cat, tanya aku. eh eh terpanjang pulak komeng

JuJue said...

rasanya tak yah la..tukar.
aku pon aritu terpikir nak tukaq 'tag' tu..takkan nak letak raiyan akid jer..sedangkan citer pasal akid & adik. tapikan..

kasih sayang tu semua bukan terletak kat nama blog...atau nama apa2.. tp hatiiii tu okeh. budak2 tak bodohh..dia tahu nak rasa..

tapi bab nak beza bezakan tu dak ler.. tp bila ada yg kecik..hehee..mmg ler ter over sket kat yg kecik nih. hehe

ficik said...

filla...tak yah tukar..nnt anak second pun ada nama kasih gak kan?? watermark tukar kasih sajork..adil bukan?? hehheheheh

.atiqaturn. said...

taa payah tukr name blog.
nk kasi adil and senang,

1. blog gune url kasih.
2. watrmrk gune name adek kasih.

adil kan? yeahhh.