Monday, May 17, 2010

35 weeks...

macam biasa...kalau dah tak de apa nak di update... updatelah tentang diri sendiri dan perot ini... i'm a happy pregnant mommy right now... walaupon 35 weeks ni lah saat-saat yang getir... auww getir konon... untuk sesiapa yang blom ada experience... minggu ke 35 ni dah kira minggu-minggu yang sarat...

meletihkan sungguh... tapi takpe... bih kurang sebulan je lagi nak mengendong baby ke sana ke sini... dalam pada letih tu.. sempat gak teman parents gi Macy survey curtain.. gi The Mines, gi kedai lampu... pergh penat ok... tapi tak pelah.. duduk dalam kereta macam mam besar... bukak aircond kuat-kuat... hihi... orang cakap kalau ibu aktif.. senang bersalin... betul ke tidak.. tak tau plak.. tapi nak tanak baik aku ikut dorang keluar dari aku dok teperat kat dalam umah!

so apa lagi perkembangan sekarang?

* mengembang macam biasa.... adalah try gatal-gatal sarung balik seluar jeans lama.. hehehe.. memang ler buat lawak.. dah tentu-tentu tak muat.. cuma nak tau jer.. tak muat dia tu tahap mana..hahah... ok better dari dulu.. dulu lepas bersalin beberapa bulan jeans lama muat sampai lutut jer!!!! sekarang ni tengah sarat mengandung.. jeans lama (bukan levi's skinny).. tp levi's lagi satu tu... muat sampai bawah bontot!!! bravo!!!! ok lah tu kan? sok-sok dah beranak... mudah-mudahan bontot mengecut skit...

*berat dah naik malas haku nak timbang!!!! nanti-nanti lah timbang kat hospital masa check-up 25th nie....

* leher dah tukar kaler skit.. tapi tak ler sehitam dulu.. dulu dah macam bontot kuali kat umah!!!

* tumit.... ini masalah utama nie.... pecah tak hengat!!! stok kalau tido kat sofa.. leh tersangkut-sangkut tumit kat sofa... perghhhhhhh.... nak kikis ngan batu time mandi.. adalah sangat malas!! sebab aku tak larat nak bongkok-bongkok.. nak duduk kat kerusi pon takut kerusi pecah.. kang lain plak cerita.... biar jerlah.. sok dah bersalin nak makan balik EPO... sbb hanya EPO yang leh buat tumit ku licin semula...

* kuku kat ibu jari tangan memang dah rosak sikit..sbb kuku ngan isi tu tak 'lekat' sangat.. mcm lekang plak? so abaikan pepatah melayu "bagaikan isi dengan kuku".. tak betul okeh!!!!! isi ngan kuku boleh renggang kalau tak cukup zat masa pregnant... hihihi..... so sila guna 'bagaikan aur dengan tebing'.. aur tu apa? *ntah*

* setakat nie.. semua benda yang teringin nak makan.. semua dapat makan.. lagipon bukan mengidam kot? sebab tak pelik-pelik pon.. cuma, bile tgk orang makan rasa nak try! mcm ayam penyet, cream puff kat bread story (dah dpt mkn semalam), tgk orang makan macaroon, teringin nak test, dan dapat makan masa dinner mother's day kat Mandarin (hehhe.. verde kalau nak campak sebijik pon boleh!)..hahaha, teringin nak minum horlicks tapi bukan refill pack.. nak horlicks yang jual dalam botol (ngengade).. dah dapat.. tp buat satu mug.. minum setengah mug terus lari gi jamban sbb nak muntah.. giler ke haper? kenapa tak sedap ah??? tu jer sekali buat..hahahha... teringin nak makan steamboat.. sudah dapat jugak kat johnny's.. lazat dan berkhasiat.. i like!, nak air kelapa dengan isi dia pon dah dapat... tp dah tanak dah.. (dulu time Acih asik bedal air kelapa.. yang ni tak pon?).. kali ni asik bedal Twister orange... mesti sentiasa ada kat fridge!!!.... oh, dulu nak makan popiah basah lepas tgk entry choyaya secret garden.. dah termakbul pon..heheh... nak makan steak kat victoria station.. dah termakbul jugak.. gambar jek tak masuk blog.. sebab muka tak semenggah..hihi.... dan banyak lagi lah.. semua dapat makan!! tapi tak delah mengidam yang dasyat-dasyat sangat... teringin jer yang biasa-biasa jer....

* baju sekolah Acih aku dah tak larat sangat nak gosok... mintak tolong Pak Radie jer.. sian dia.. dah lah busy.. balik keje dah malam... badan dah letih.. tp still kene tolong gosok baju anak... sorry pa... tak lama jer lagi... nanti dah ok semua.. ma buat balik yeh?

* cincin dan jam yang sama masa aku pregnantkan Acih.. masih boleh pakai... heheh.. cincin ketat skit lah. tp ok jer lagi... jam masih ada space leh pusing lagik.. dulu?? pergh!!! 7 bulan pregnant dah tak leh pakai.. ketat!!!!! hahahah....

* baju baby dah betambah-tambah plak..hahah... mak aku gi sogo, dia geram dia tambah lagik 2,3 pasang... hahaha.. ok ler tu.. rezki adik Acih.... ;)

* aku suker makan makanan yang manis, masin, pedas... kiranya dulu aku kan tak kuat masin? skarang kalo orang termasak masin pon aku ok jer... manis? ishhh dulu tak suka manis2.. skarang sukeeeeeeee!!! pedas tu dari dulu memang suke!!

* skarang ni ada masa-masa pangkal paha boleh cramp... lagi-lagi time aktif bejalan atau dah penat sangat.. ngiluuuuuu mcm nak teberanak!

*tumit tak de bengkak plak... kaki masih mcm biasa jer....

* Acih sangat mesra dengan aku... kalau tido malam-malam.. asik nak meleser... nak menyondol kepala dia kat mak dia nie.. aku dah lah kepanasan!!! dia main sondol-sondol plak... mebi sbb papa dia sibuk selalu.. so masa berdua dengan mak dia lagi byk kot...

*baby sangat aktif dari pukul 7pm sampai 10pm mcm tu.... lagi-lagi kalau tgk tv citer nyanyi-nyanyi mcm mentor, AJL, badminton, AF... agaknye bising orang menyanyi kot? sampai ada satu tahap.. rasa ngilu & tak selesa sbb dia begerak tak hengat.. aku terus masuk bilik membuta... x larat perot ni gerak-gerak.. ngilu.....

*selalu mengadu kat Acih.. 'mama takut lah nak beranak.. beranak tu sakit'.. pastu Acih pandai comfortkan mama dia... 'alahhhh.. tak pe mama... sakit sikit je... potong kat bawah prot sikit jeeee.. nanti keluar darah cair sikit je.. tak sakit pon'.... a'ah yerlah tuuuuuuuuuuuuu!!!!!! time ngko plak.. baru luka halus giler dah menjerit-jerit macam orang kene histeria!!! ceh....

ok lah... tu jerlah celoteh aku.... berdebar-debar nak tunggu due date 18 Jun.... rasa mcm terawal jerk???? ntahlah...



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE

THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

7 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

share ler tips dpt baby gal kat kita .. kita laks bg tips nak dpt baby boy plk boleh????????????? heh..heh ;-)

notti netti said...

wah! best2 tak sabar nak tengok muka baby u keluar...

mamamarissa said...

'sakit sikit jer'
sedapnya acih berkata2...hahaha!!!!

C!kpuanmuda said...

filla, ada yang kata epo tak elok mkn banyak2.. ntah betul ntah tidak..

Filla ~ Kasih Aleeya said...

nurul diana: hhehe..nak share tips? mak tak reti..main hantam jek..hahaha..

notti netti: hehe..sabar..smoga semuanya berjalan lancar!!

mamamarissa: itulah pasal!!

cpm: ooo.. yeke? nanti kita check kesahihannyer...

sheila said...

ko nye EDD 18/6..aku punye 21/6

LYNN said...

Planning utk lose weight pas bersalin jgn lupa check kat sini...http://thanxherbalife.blogspot.com