Thursday, February 11, 2010

keadaan saya kini...

21 weeks 4 days

apa yang telah terjadi kepada diriku kini? ok, gejala2 muntah dan loya telah pergi berlalu macam tu jer... alhamdulilah lega sesangat.. sbb bagi aku yang manja dan tak suka sakit nie, benda-benda macam tu sgt lah memberi kesan yang mendalam... tak suker.. tapi tetap harus melalui jugak kan?

so bab makan no prob.. itu memang dari azali lagi.. letak aper memanjang jer licin..hihi... ermmm.. x der plak rasa suka kat apa-apa food di tahap yg melampau... apa ada boleh jer... food yang tak suke pon takde plak? kiranya tekak kali ni adalah di tahap yang biasa-biasa jer... maknanyer tak byk sangat cekadak mcm masa pregnant Acih dulu.. so harapan ku semoga baby ni nanti tak byk cekadak juger..huahahahahhhhh... eh Acih byk cekadak ke? tak jugak.. dia byk akal jer... byk giler simpang siur dia...

problem yang terkini ialah CRAMP... adoi laaah... ini masa zaman Acih pon jadik gak.. minggu ni jer dah 2 kali cramp berturut2... bile cramp jer kul 3, 4 pagi tu.. terus tepuk Pak Radie.. "kiri cramp, kiri cramp"... kalau tak dia main sauk jer kaki kanan plak yang dia ejas... ergh!!!! hari tu lagi best.... tetiba jek cramp, aku main tepuk jer kuat2... "pa..... paaaaaaaaaaaaa... kaki cramp".. dia diam jer.. rupanya aku gi tepuk Acih... acih plak mmg ngengada.. tido tengah skarang... kuat lak tu aku tepuk.. nasib bukan budak tu yang bangun.. hahahaaa....

so aku risau bile Pak Radie ckp maybe tak balik.. tido opis.... bukan mamat tu tak ajar.. kalau cramp nak kena buat cemana kaki tu... tp tak boleh laaa.. sbb automatik jek.. bile cramp terus suruh Pak Radie yang 'betulkan' kaki tu... pastu aku kalau cramp... rasa mcm tangan, badan, kaki, kepala semua ikut cramp.. kejang okeh.. tak leh buat apa dahhh... so skarang ni sebelum tido.. gosok ngn lotion mustajab yang halia tu.. uiiiiiiiiii.. bestlah.... panas jek kaki... setakat ni sejak sapu mende tu.. dah tak cramp lagi... sebelum tido.. tugas Acih amik bantal double letak kat kaki mak dia.. baik kan? ye dia baik ada makna... sebelum dia kene halau tido kat katil dia... baik dia tunjuk kasih sayang kat mak dia.... hehehe... pastu siap tanye lagi "mama, budak kecik memang kene tido sempit-sempit yeh? memang kena tido tempat kecik pastu tekepit yeh?".. pandai plak tu nak demand luas-luas.... ko yang sibuk nak tido celah-celah orang tua.. so jgn byk bunyik yeh.....

perot aku plak... so far stretch marks lama mmg ada lah.. tak kira lah prot beso ke... kecik ke.. yang lama mmg dah ada... so sapu buat buta mata jeklah.. guna pureen lotion.. tp mcm nak beli bio-oil plak.. sbb bio oil tu dah tinggal titisan terakhir...

baby plak so far so good... makin lama makin 'main kasar' dah... ewahhhh.... kemain lagi begendang-gendang kat dalam... Acih plak dah bosan bile aku sound 'Kasih meh rasa.. baby tengah goyang-goyang nie'.... dia buat derk jer sekarang.. paling kuat pon.. 'iye kasih tau.. kejap yeh, kasih tengah tgk tv nie'.... ceh!! aku majuk kang baru tau.. yang kepada bapak dia plak... bile baby bengendang... suruh jek apak dia rasa... baby terus senyap diam seribu bahasa.... ermmm.. oklah... tak pe tak pe... biar aku dan baby jer yang paham.. *huhuuhuuu*

kalau kat office aku suka dok besila.. pastu badan tu tunduk ke depan supaya prot dan paha berlaga... hehehe.. so bile baby tendang paha aku yg rasa.. hhuaahah... *best best*....

kali nie rasanye kurang zat sket kat bahagian kuku... yeke? ntah ler.. tp ibu jari tangan belah kiri nie... sakit plak.. sbb kuku tu mcm tak sihat... isi ngn kuku tu mcm tak melekat.. paham tak? pastu ibu jari kanan pon sama gak.. ada 'part' yang isi ngn kuku tak melekat... so tak leh pakai ler peribahasa 'bagaikan isi dengan kuku?'.. hmmmmm....

pregnant kali ni sama jek dgn dulu..sebab tak minum susu utk ibu pregnant.. tak sukee nyeee.. doc suruh gantikan ngn benda-benda lain seperti yogurt drink, soya bean, fresh milk... dan lain-lain.. so far, yogurt drink aku dah bosan tahap maksimum... so skrang tengah tala soya bean... tp paling suke twister orange tu.. sedapnyeeeeee..... dah habis stok dah.. kene gi beli lagik nih.. pregnant kali ni tak macam dulu.. dulu kuat membuta.. kat opis.... letak je bontot terus tido... tak kira lah boss lalu lalang pon tido gak.. hahaha.. tp kali ni... rasa baru sekali jer tido tengahari kat opis.... tu pon masa mabuk dulu... makan plak... masih sama mcm before pregnant.. aku suke mihun sup.. bubuh kuah kicap cili pedas2 sampai perot memulas.. sian baby menggelupur kepedasan.. huhu.... sorrryyyy!!

so my next check-up will be on 2nd March, 2,3 hari sebelum gi Redang!!! yahoooo.. bestnye.. tak sabooooo nak gi redang...

ok lah, tak tau nak merepek aper lagi.. nanti ada story kita sambung lagi sembang yeh? utk yang dah siap2 nak balik kampung sempena CNY nie... take care!! jangan merempit di jalan raya.. buat kaum cina yang menyambut CNY di ucapkan Gong Xi Fa Cai....


EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

2 comments:

Me-Mrs-Mum said...

fila,

kaki cramp rasanya ada kaitan ngan kurang kalsium...cuba amalkan ambik pil kalsium...it's work for me...seingat saya masa pegnant 1st dulu 2 kali ja kaki cramp masa tido...

green apple said...

sempat lagi nak pi redang tuuuuuu