Tuesday, January 27, 2015

POPIAH KETAM UNTUK KASIH.

Semalam sampai je rumah terus sinsing lengan baju nak masak ayam masak lemak cili padi je.. senang pantas.. aku kalau masak lemak dah tak pedas, kadang guna cili padi dalam 4 bijik je sebab Amaani dah ok makan pedas-pedas sikit.. tapi takleh lah pedas sangat.. Amaani dia kalau kata dia nak makan, confirm dia akan makan.. kalau dia tak nak, jangan lah paksa.. pastu Amaani pandai je makan ayam, kentang dan apa-apa pun dia boleh try lah.. Tapi Kasih tak ye.. Kasih selalunya akan makan nasi dengan kuah je.. kesian tengok dia hahahaha.. tapi dia makan banyak kalau dia suka kuah tu.. dia tak makan sangat ayam-ayam ni.. dia prefer ikan.. Eish ragam anak-anak ni macam-macam kan.. 

Dah berapa lama Kasih sebut nak makan popiah crab nie.. balik sekolah je dia mesti tanya "Mama, pandai tak buat yang popiah tu dalam dia ada isi ketam tu? sedapnyaaaa.. kasih teringin teringin teringin sangat nak makan".

Kalau ko jadi aku sanggup??? Layankan jugaklah haritu pegi beli kulit popiah ;)

Crab Stick ni panjang so kerat dua.


bungkus je macam buat popiah biasa tu.

Kasih tolong mama kat dapur.. Ni pun aktiviti dengan anak-anak jugak.. Tapi aku ni tak leh lama-lama keje lembab-lembab ni.. Hoih menguji keimanan betul.. "Cepat sikit kasih, apa yang lambat sangat?"

Lelama Kasih dah makin pantas buat ni hahahha.. Tapi dah janji dengan dia.. nak makan ni kene makan nasi dulu.. lepas makan nasi baru boleh makan ni ;)

Semua popiah ni Kasih yang buat.. Kak Pilla buat 2 ketul je.. 

Ni lauk semalam.. Aku tak kuasa nak masak lauk berjenis-jenis.. hahaha.. Tapi ini pun bertambah makan sebab ada ikan kering rangup tu dapnyeeeee... 

Nilah hasil popiah crab Cik Kasih kiter.. 

Korang pon boleh try buat ni dengan anak-anak.. suruh je diorang yang buat, korang perati je..

Selamat Mencuba.
_________________________________________________________________________________

UPDATE THEKASIHSSHAWL

Nak check apa lagi yang available boleh click kat link bawah ni yer..

(New) Rainbow Printed Shawl : Click HERE
Printed Shawl : Click HERE
Plain Chiffon Shawl : Click HERE
Satin Silk Shawl : Click HERE

Love, 
Filla.

12 comments:

suhaile sulaiman said...

nampak sedap..nak try lah utk anak

suhaile sulaiman said...

nak try lah..nmpak sedap

suhaile sulaiman said...

sedap nampk..nak cuba lah

Hani said...

Sedap nampaknya popia ketam tu, good idea nanti nak buat juga sebab nampak mudah je takde step2 bagai.

Filla, kalo org negeri masak gulai ayam, buh cili tu angka ganjil. 3, 5, 7 memang pedas. saja nak share je hehe :)

FadMN said...

Ha ah la simple jer nak buat ni.lagi sonang dari nak buat popia sayur tu.
FAD

antalya said...

tq kak bg idea popia ketam nih.boleh la sy wat frozen stock utk goreng2 pepagi bg anak mkn dlm keta

Anonymous said...

saya biasa shred2 carrot & bungkus sekali..
makan cicah mayo..

Mas_MJ3 said...

wahhh.. popia ketam. Mas pun ade buat ni utk anak2 tp add cheese sikit. Makan panas2 sedap :)

Suhaila abd manap said...

hi filla...akak pun prnh buat ni...sekali meletop dlm kuali...ooo mak kau..terkojut den!!...hahhaha

yuza said...

Hi filla, i pun ada anak dara lbh kurang sebaya kasih tu, nk try jugak la buat popia tu. kalau sudi jenguk2 la blog i sekali http://mummyvogue5.blogspot.com/

Anonymous said...

kak pilla next time letak cheese slice dlm tu tp jgn letak bnyk, sekeping tu potong 4 ke, sedap gile kak pilla..

pau said...

Saya pun ikut buat sama anak2. Inti ketam with carrot n another one daging kisar with carrot....sedap....tq bg idea filla...anak2 suka dpt gulung sama....