Tuesday, January 13, 2015

TIPS PENJAGAAN IPHONE SUPAYA BATTERY TAHAN LEBIH LAMA.

Mungkin tips ni biasa-biasa je bagi pakar-pakar phone.. Tapi kita anggap je tak semua orang tau cemana nak jaga phone masing-masing, sebab Kak Pilla pon jenis tak jaga sangat.. Tau membebel je bila rosak.

Haritu phone Kak Pilla start buat hal.. Kalau battery full 100% pukul 7.00 pagi.. Kul 8.30pagi dah low batt dah.. Kadang dia lagi gila.. dari 30% tetiba lepas seminit dia jadi 2%.. Rasa nak lempar jek.. 

Pastu dah 2% batt tu.. terus charge.. Tupppp terus pegi 54%.. Kau dah kenapaaaaaaaaaa nie... Sakit hati aku tau... Especially bila nak guna waze pastu lupa bawak kabel nak charge ke apa.. Grrr sakit hati.. 

source : google

source : google
Sila gunakan plug macam gambar kat atas ni untuk charge iphone korang.. Jangan charge iphone, tapi guna charger ipad.. Siapa selalu buat???? Aku!! hahaha.. 

source : google
Gambar kat atas ni selalunya untuk charge ipad.. which power dia lagi besar/kuat dari yang untuk iphone.. Sebab tu bila charge phone guna ni cepat je battery full.. tapi sebenarnya benda ni yang akan merosakkan iphone battery.. Ni orang kat kedai phone tu yang ajar.. kalau salah dia cakap, so salahlah apa yang Kak Pilla share nie heheheh.. 

Tips
1. Gunakan charger yang betul untuk iphone.. Kalau charge iphone guna charger iphone, kalau charge ipad, guna charger ipad.

2. Jangan overcharged! Dulu Kak Pilla selalu charge sebelum tidur, pastu bangun pagi nak gi kerja muka happy sebab battery dah full.. Pastu battery bermasalah pandai pulak nak lempar-lempar iphone.. keji sangat perangai.

3. Charge hingga battery full (selalunya dalam 1 jam) kemudian bila dah fully charged, terus tutup suis. InshaAllah battery iphone akan tahan lama.

4. Kenapa kabel iphone/ipad selalu cepat putus/patah?? Orang tu kata kalau boleh, jangan guna iphone semasa tengah charge, sebab ada aliran/arus masa tengah charge dan benda tu akan buatkan kabel tu cepat rosak dan putus kat bahagian depan dekat ngan kepala plug tu.. 

5. Selalu 'clear'kan previous tab yang kita bukak tu.. Eh korang paham ke? Benda tu kuat makan battery..

Dah itu je kot, i bukan pakar phone... Tapi kalau battery dah teruk gila sila pegi tukar.. Baru ni Kak Pilla tukar kat Wangsa Walk (eh ye ke Peej kat situ?) kene RM150.. Tapi now dah happy sebab dah ok dah phone.. Terus ikut tips-tips tu ;)

Baru ni Kak Pilla beli jugak screen protector yang jenis glass tu.. RM25 je kat kedai phone kat AEON sebelah DIY tu.. jenis susah scratch dan screen tu buat phone nampak terang.. sesuai untuk orang mata rabun. 

Masa tukar battery kat Wangsa Walk tu, aku ngan Peej beli power bank ni sorang satu.. Power bank putih merah yang Kak Pilla beli dulu dah rosak.. sakit je hati, ada warranty tapi receipt tak tau dah campak kat mana... So yang ni Peej beli black Kak Pilla beli blue.. sehati sejiwa sangat.. pastu senyum-senyum berdua sebab rasa Wow cantiknya power bank kita ni Peej.. Elly, kalau nak beli sendiri ye.. kalau keluar tak leh pinjam power bank. Hahahahahaha.. 



Love, 
Filla.

6 comments:

Anonymous said...

Rasanya cara ni boleh dipraktikkan utk semua model phone jugakkan....

♥نعمة السعده اسماعيل‎ ♥ said...

salam kak pilla :D

lagi satu tips.jangan lupa install battery doc etc..
n tips dekat battery doctor tu utk charge masa <20% so that boleh extend batt life time :D

penah cas jugak guna kepala ipad :P

lalabiestory said...

Salam pilla,kat wangsa walk tu ada buat servis tukar spare part i phone tak?

Follow lala lalabiestory.blogspot.com

Filla said...

lalabiestory: tukar part tu tak pasti.. tapi tukar battery baru iphone memang ada ;)

Unknown said...

assalam admin..klau kte pkai cable iphone slain dri ori cthnya jenama remax ke??boleh x

Adilah Radeen said...

nak tanya kalau charge iphone guna usb dan powerbank tak akan damage apa2 ka ?