Wednesday, January 14, 2015

MACAMANA MASAK KARI MAMAK?

Actually aku paling tak pandai masak kari satu masa dulu.. sekarang tak pandai pon, tapi boleh lah dari dulu asyik tak jadik je... sebab cheq bukan oghang utaghaaaa.. Hahah.. tapi cheq sukaaa makan kari, lagu manaaaa tu? 

Tapi kalau korang perasan lah, kari ni ada masa-masa ko rasa teringin sangat nak makan.. Maybe sebulan 2 kali macam tu rasa macam nak pulak.. Yang terror masak kari ialah mak mertua Kak Pilla.. Sebab arwah Atok Pak Radie orang Penang.. Bila makan je terus tanya "mak masak kari macamana? Filla masak kari selalu tak jadik".. Mak mertua kata kalau kari ikan, sedap buat kari mamak.. tak guna santan.. 

Lepas tu aku selalu-selalu jugak try.. kadang tu tak reti nak sukat serbuk kari banyak mana nak pakai? kang terpekat, kang tercair.. Kalau mak mertua aku lagi lah, macam-macam pulak aku tengok dia tumis.. 

Kalau nak ikut style Kak Pilla yang senang.. ok jer.. hehehe.. Gunalah apa-apa serbuk kari pun.. dalam 5 sudu makan ok kot.. Pastu bancuh ngan air panas, jadikan macam paste.. Tuang minyak dalam periuk.. Guna dalam setengah cawan minyak.. panaskan betul-betul, then tumis je bawang merah dan bawang putih.. Nak tumbuk boleh, nak blend pon boleh.. pastu campak bunga lawang dua ketoi camtu.. dah wangi, masukkan serbuk kari yang dah jadi paste tu.. 

Kari kene masak betul-betul.. 

Sampai orang kata kari pecah minyak.. Kak Pilla ada tanam pokok kari kat depan rumah ;) boleh lah campak sikit bagi lagi wangi bau kari.. Gambar kat atas ni kira dah pecah minyak.. pastu baru tuang air asam jawa.. Asam jawa tu guna lah dalam 1 sudu makan.. bancuh air pastu curah je dalam nie.. 

Then masuk lah ikan.. aku guna ikan tongkol putih yang beli haritu.. Tapi hmmm tak minat sangat lah tongkol :( aku prefer ikan jenahak, tenggiri atau ikan merah.. Tongkol ni isi dia tu keras sikit dan macam ada tulang yang berduri sikit tu.. Haish leceh nak makan.

dah mendidih, masuk garam secukup rasa, sebijik tomato belah 4 dan bendi.. makan dengan nasik bubuh kicap.. Nyammmssssss.. Oh lagi satu petua kalau masak kari yang letak santan (contoh kari ayam) jangan letak santan banyak sangat.. korang agak-agak je.. kalau berlemak sangat nanti muak dan kuah tu jadi pekat semacam, i don't like.

Lauk tambahan.  Habis udang kene sapu bersih dengan Amaani.. 

Ok tu je cerita makcik-makcik hari ni.. Tata.
____________________________________________________________
UPDATE THEKASIHSSHAWL

Nak check apa lagi yang available boleh click kat link bawah ni yer..

Printed Shawl : Click HERE
Plain Chiffon Shawl : Click HERE
Satin Silk Shawl : Click HERE


Love, 
Filla.

16 comments:

dhr said...

kak pila,

Ikan tongkol tu kalo buat gulai nasi belauk mcm orang kelantan tu sedap. kena rebus dulu ikan tu bagi lembut sket isi dia.

NaZiRaH @ Ezyra said...

Ikan tongkol peberet saya kak..tp sy x suka buat gulai..suka buat sambal tumis..nyummy nyummy...

sheila arshad said...

kari ikan kalo makan lawan ngan cencaluk atau sambal belacan...sangatlah mari

Anonymous said...

X pernah dibuat org kari ikan tongkok fila oiii..kat ganu panggil ikan aye..rebus dulu taruk asam keping..garam...lg lama lg bes..pastu wat lauk utj nasik lemak @ nasik dagang..baru masyukk..

Ummie said...

kak pilla,
orang penang masak letak herba cmpur masa menumis tu,sy kalau masak ikut sukatan satu bungkus kecil rempah utk skali masak....

Miss Moon said...

pilla ...

ikan tongkol nko beli yg hitam baru isi dia lembut ...n mak mertua aku dia slalu goreng dulu sket ikan tuh baru buat kari ...perggggg mmg seharian la duk hidu tangan bau kari

Anonymous said...

kak pila.., makna kalo kari ikan mmg x letak santan ke?dh tumis2 tu terus letak air je?

ainis azira said...

Jgn pilih tongkol putih.x sedap n keras.pilih tongkol hitam.isi ia lebih sedap dri ikan merah atau tengiri.tapi kna mati air dulu dgn asam keping...perggh...sedaaaap

Anonymous said...

KARI TU TAK LETAK SANTAN KAN? AIR PUN TAK BUH KE? CHECK BLIK RESIPI TU.

riza said...

nak sedap skit..boh belacan skit dalam kari... huhuhuu..

nuhadanish said...

Kak Filla,
Rebus dlu ikan tongkol tu dgn 3 keping asam keping smpi lembut..then amik isi ikan tu je masuk kat kari mamak tu..nti isi ikan tu cpt mesra ngn kari mamak tu...sedap

surizan abdghani said...

Eh ape pulak cpernah org buat?mak mertua sy buat sedap meletop letop apa...
kak filla ikan tongkol sedap goreng makan panas2..nallarekekk

Azrine Aziz said...

KALAU SAYA IKAN TONGKOL BOLE MASUK UTK LAUK GULAI NASI DAGANG JE..ITU PUN KALAU MAKAN YG ORI KAT TGANU LAH HEHE...NAK BELI MASAK SENDIRI HMMMMM MUNGKIN TIDAK. SORRY IKAN TONGKOL JGN MARAH, JENAHAK AND MERAH LEBIH WIN HEHE. TAPI BETUL PERNAH BACA ORG CAKAP TONGKOL HITAM WAYYY BETTER.

Anonymous said...

Yg ckp xpernah org msk ikan tongkol kari tuuuu..ko duk mana..uganda ke?lain kali kuar mkn kedai baru tau ada lauk tu ke x..adoiii keje nk kondem je..

Anonymous said...

Kari mamak xyah bubuh santan..

strawberi said...

ikan tongkol tu..buat gulai..rebus dlu ngan garam n asam..

pastu blend lengkuas+cili kering+kunyit+ bwg merah

rebus je bhn blend td..then buh santan..buh ikan ngan asam keping skali

buh timun ngan kcg panjang..sedappp