Tuesday, April 08, 2014

LAGUNA REDANG ~ Part 3

Oklah, jomlah kita sambung Part 3 pulak.. ni last part.. sebab bila dah hujung-hujung semua malas nak amik gambar.. just nak menikmati je suasana kat Redang ni :)

Oh sambung citer, balik dari Marine Park, mandi dan bersiap-siap untuk lunch.. so ini lauk lunch.. ini setengah je aku tunjuk.. food dia banyak ok.. tak larat amik gambar..

Aku, Elly, Peej and Ben memang tekak melayu.. gila tak makan nasi? lapar ok.. menggigil kalau tak dapat nasi.. Win ngan Pak Radie tekak omputih.. tengahari makan sandwich, makan steak, fries.. euwwww.. 

Ada plak ulam-ulam ngan sambal belacan.. phewww.. terbaekkkk!

Stall lamb ni memang sentiasa ada.. tapi dia tukar-tukar menu.. kadang beef, kadang lamb, kadang chicken.. tapi memang set western lah gitu.. 

ni fav Win nie..

pasta pon kengkadang ada.. overall aku rasa Laguna ni sesuai untuk family especially yang plan nak bawak budak-budak.. sangat comfortable, food pon banyak choice.. untuk orang bujang-bujang yang suka adventure macam tak berapa nak sesuai.. siapa nak feeling-feeling Popo (orang kaya) macam Popo Elly, boleh duduk Laguna ;) hahahah

Lepas lunch kitorang balik bilik.. semua tido sebab penat dan kenyang.. Elly paling happy kot dapat tido hahah.. pastu petang je bangun.. siap-siap nak keluar lepak-lepak minum.. 

kat sini ada jual ABC jugak.. 

sambil menikmati ABC sambil melihat pemandangan tepi laut yang air dia kehijauan dan kebiru-biruan.. di hembus angin petang.. berbau pantai.. ahhh indahnya... 

sedap sangat ke Popo?

Aku tengok Elly paling romantik lah.. mana boleh lawan dia.. hahah.. Peej ngan Ben pulak, Ben suka usik Peej.. macam manja-manjakan peej lah.. sesikit "molinggg molinggg".. Peej berpusing mata ke atas.. hahahah.. aku plak tak biasa nak romantik2 sangat nie.. tapi bila tengok diorang romantik, terus rasa nak romantik jugak.. hahahaha.. 

petang tu red flag.. tak leh swim sebab ombak kuat.. pastu mendung nak hujan.. tengah lepak-lepak tu tetiba hujan.. so kitorang move ke dalam.. 

order ni makan ramai-ramai.. lepas tu terus sambung dinner kat tingkat atas.. memang gems ok.. makan jeee keje kat sini..

Malam paling best.. kitorang buat games.. Paksaan ok.. aku tak kira.. korang kena main jugak game nie.. penat Pak Radie bawak kertas mahjong ngan marker pen.. Ben keje dia meniarap je kat katil.. lelama dia yang over terus duduk.. sian dia pening kepala gila2.. lepas makan actifast baru ok sikit kot.. so memang happening lah malam tu.. 

Memula kitorang buat sesi tukar hadiah.. dah plan dari awal masing-masing kene beli hadiah RM10 and above... lebih takpe.. kurang tak boleh.. pastu buat cabutan.. laki bini tak leh tukar hadiah.. so letih gila nak dapat nama orang lain.. 

Masa ni semua stok ayat "Siapa dapat aku punya untunglaaaaa, best nak mampos".. tanak kalah semua ok.. hadiah ni masa beli pon, laki bini tak leh tau.. puas la nak menyorok-nyorok.. semua plak masa kat KL beli sama-sama.. kau sana sikit aku kat sini.. siap cover2.. dah tu kedai sama.. macam aku beli kat Daiso, Pak Radie beli kat DIY.. tapi kedai tu berdepan je.. comel je keluar kedai.. sorok2 hadiah.. 

sesi cabutan bermula.. tapi semua orang target nak dapat nama Ben.. sebab hadiah Ben macam mahal je bungkusan dia.. pastu semua surprise nak tau hadiah Ben sebab Ben ni kan suka yang pelik-pelik.. takut dia beli keris je tak lepas babe kat airport hahah.. 

Amboih, dapat hadiah Win


muka riak gila dapat hadiah Kandar.. nyampah ai.

happy yeh dapat hadiah aku?? hahahahha



hahahah memasing tegelak-gelak sebab macam sesi penyampaian hadiah kat atas stage.. "tahniah cik".. ni hadiah Elly.. sedih gila muka aku dapat hadiah kecik je.. apa ni Elly? kecik sangat ni, mesti tak best nie... 

semua gelak golek-golek.. ko bagi aku paperclip je?????? pastu Elly cakap "bukan senang yeh nak dapat.. mana kau nak jumpa paper clip gambar trompet???" ye la ye laaaa.. nanti aku clip kat blazer.. bagi semuorang tengok... 

Elly dapat hadiah aku.. jangan nak muka tak puas hati yeh.. paling canggih ok hadiah aku tu.. ashtray ngan jam.. dua sekali aku bagi.. pemurah betul hati fillanie.. 

gempak hadiah aku.. wahahahahhaha

hadiah Win pon kecik.. ni laki bini memang tau.. nak senang je keja dia.. beli kecik je.. takde takde.. lepas ni aku nak hadiah besarrr.. aku nak 3 terus.. hahah

hahah Ben kalau dah tangan macam tu maksudnya "Itu Ai Likeeeeee!" hahaha.. paris clip.. boleh clip notes or photo.. kemain kau Kandar.. 

Tu diaaaaa.. hadiah dari Ben.. gempak siot... tabung tu.. semua macam terlopong 'Waaaaaaaaa Waaaaaaaaa Waaaaaaaaa bestnya Kandarrrr'.. terus pandangan tajam yang senget dari Kandar untuk semua.. hahahah

Peej jangan bekerut sangat muka tu.. tensi ok.. dah lah balut kertas suratkhabar je.. pastu banyak lapis.. tensi.

Oh ini laki aku beli.. untuk massage.. dan dan Ben suruh Peej urut masa tu jugak.. hahah

ini dari Peej.. mug gajah.. Peej kata "Aku bagi kau mug gajah supaya everytime ko minum, tengok gajah, ko ingat kat aku".. kahakahakakah how sweeeeeeeeettt.. hahah.. pastu bag belang tu anak ko boleh pakai.. bag ephyra aku tak tau apa motif.. haha

so ini lah hadiah-hadiahnya.. thanks you olls.. best kan tukar hadiah.. senak2 perot ketawa.. 

Lepas sesi tukar hadiah kitorang buat game pulak.. game teka tajuk filem melayu.. team laki vs. team bini.. kene pilih 10-15 tak ingat dah aku.. tajuk.. nanti kene lukis kat depan, team members kene teka dalam masa 2 minit.. tak boleh lukis boleh pass kat member lagi sorang.. 

Haruslah pilih yang susah.. tapi aku dah lupa.. antara team bini pilih ialah

Abu Hassan Pencuri - Aku tak tau pon citer ni.. ni semua Elly yang pilih dia kan orang lama.. hahah
Mr. Os
Ringgit Kassorga
Balistik
Misteri Rumah Tua
Azura
Maria Mariana

Hah tu antara nya lah.. ko gila.. susah ok nak lukis.. hahahhaha... tapi Ben tu terror.. kalau dia dah cakap "Aku tau jawapan dia".. dia kewl je macam nak berpantun.. sekali jawab betul.. tarik rambut kitorang ok.. hahahha.. 

Hah pucat muka tak leh nak lukis.. hahah.. tapi Ben paling kelaka la.. memula sakit kepala pastu bila dah ok.. asik dia je yang jawab.. betul plak tu.. nyampah.

Elly apa tu? buah kelapa ke? siap rambut besar.. Amy Search hahahaha.. 

Ko tengok kat jari tulunjuk kiri Peej tu.. siap lukis senduk ngan kuah..konon nasi kandar lahh..padahal nak bagitau tajuk movie tu "Iskandar" eh ada ke movie nama tu? gambar bawah tu sapa lukis tah.. nak bagi tau Abu Hassan Pencuri.. napa ada batu nisan? hahahahahah.. 

team lelaki menang.. arhh diorang menipu boleh lahhh.. sebenarnya pompuan lagi terel, malas nak gaduh je.. 

malam tu keluar merayap kat hotel lagi satu depan tu.. main hayun buai plak.. pastu lepak minum sampai kedai nak tutup.. baru reti nak balik.. 

belambak ok tak makan lagi.. malam tu aku, peej ngan radie makan.. Elly awal gila dah membuta.. diorang ni sambung lagi borak citer hantu.. aku takut.. tapi dengar jugak.. pastu nak gi toilet tarik Peej suruh teman.. hahaha

Yelah Pak Radie citer time dulu bawak budak-budak sekolah camping.. pastu buat aktiviti burung hantu.. pastu bila kumpulkan balik budak-budak tu.. dia kira budak jadi 34.. padahal sebenarnya ada 32 je.. bih kurang lah bilangan dia tu aku lupa.. tapi mana datang lagi dua orang tu? choi sangat.. suruh budak tu sebut sorang-sorang.. 1-2-3-4- sampai sudah.. tetap 34 ok.. ko gila tak seram.. pastu ntah diorang buat cemana ntah.. panggil ustaz kot.. masa tu dalam hutan.. gelap gelita, mana lah ko nak nampak siapa lagi 2 tu.. eiii tak suka la.. 

borak sampai kul 3 pagi kot... elly tebongkang sedap je.. citer hantu pon ada dia kisah? 

Pagi tu bangun breakfast.. terus dah siap pack barang.. 

pagi tu ada nasi dagang!!! sedapppppp nya.. ngan ikan tongkol lagi ;)

Ada roti canai panas-panas.. ni style Pak Radie kalau makan roti canai dia letak telur 3/4 masak.. pastu dia picit telur tu.. dia campur ngan dhal and kari.. nyamsss.. 

tapi chicken porridge dia paling win la... Ben makan 3x ok bubur nie.. aku 2x sedap gila kottt... terus tebayang kalau suap Aleesya mesti dia suka nie.. hahaha last day terus tebayang muka anak-anak pulak.. 

suasana pagi.. 

sempat beli fridge magnet ngan keychain untuk Acih and Ani.. belikan Leecha kereta mainan.. 

Bye Laguna.. 

kenapa aku rasa Laguna best? sebab selesa.. pastu kalau ko taknak gi snorkeling pon takpe.. sebab pantai depan laguna ni pon dah lawa gila.. sewa je snorkeling set tu RM30, ko gi snorkeling depan ni je.. banyak ikan lawa-lawa.. 

Hari nak balik.. semua dah tak berapa nak gila.. semua dah normal dah.. hahah

terpaksa mosaic kan perot Win dah tekeluar.. semua membuta ok.. ni dah check out.. tengah tunggu nak ke jetty.. boat tunggu kat laguna jetty kul 11.30pagi.. ada 2 time boat tu.. satu lagi, lagi awal kot.. 

Ni lah boat kitorang.. ni kat Jetty Terengganu dah ni.. 

Peej and Ben ada rasa nak muntah..Peej plak tak sedap badan time tu.. sian dia..boat ni besar sejuk selesa.. tapi ombak kan kuat.. so rasa membuai-buai dalam ni.. tapi aku ok je.. rasa tido dalam buai.. makin dia berbuai makin lena aku tido.. hahah orang kaki tido memang gitu.. 

Sampai je jetty berjalan cari hotel terdekat.. nak day use je.. dapat satu hotel ni RM120.. cisss.. dia takde kira day use ke apa.. ok lah belasah jelah.. sebab flight kitorang malam kul 9.30.. at least ada tempat nak rehat, letak bag dan mandi solat semua.. pastu kebulur.. tanya orang situ mana nak makan.. 

tadaaaaaa.. jumpa ni.. menggelupur ok sebab lapar.. 


haish sedapnya makan.. pastu meneruskan perjalanan ke Pasar Payang.. 


Sini pon dah ada yang Seberang Takir punya.. hentam je lah, nak bagi orang je pon.. masa kitorang sampai makcik ni kata belum sampai lagi.. elok borak-borak jap.. tetiba sampai.. 

semua order ngan makcik ni, suruh dia pack masuk kotak seal terus.. pastu berpecah kejap.. cari masing-masing punya barang.. 


aku share ngan Wan belikan Atok baju batik.. ada yang murah, ada yang mahal.. depends pada kualiti lah.. lagi lembut sedap tu lagi mahal.. eh kalau korang nak cari batik, beli kat Arfa Batik kat dalam Airport Terengganu tu lagi murah ok.. siap ada discout 30-40% lagi.. choiii sangat pasar payang ni mahal.. tengok orang luar, lagi dia tekan.. 


ko tengoookkkk ko tengokkkk.. kemain lagi siap beli bag besar.. ko nak bagi satu kampung apa kopok lekor?

gigih ok.. tahan cab terus balik hotel.. siap mandi shampoo rambut.. panas berbahang kat terengganu ni.. lepas tu terus call balik Pakcik Teksi tu suruh dia bawak kawan teksi jugak.. so terus ke airport.. airport terengganu ni sedih la.. ada Secret Recipe je.. tupon ramai sebab orang takde pilihan kot.. pegi tengok kat tingkat bawah tu kemain menu.. mihun goreng, nasi goreng, mee goreng, bila tanya semua takde.. dah tu apa yang ada????? apa yang ada dpn ni je dik.. kuih je.. adoi tak suka la camni.. terus patah balik makan simple2 dan pantas kat SR je.. 

ko tengokkkk ko tengokkkk.. macam orang kurang kasih sayang ok.. 

Ok tu jelah kisah percutain di Laguna Redang.. nak cuti lagi kene tunggu tahun depan pulak.. 




Love, 
Filla.

10 comments:

Unknown said...

hahaha...lawak ok main tukar2 hadiah tu. tgelak2 sy

Anonymous said...

amboi best giler la tgk korang g bercuti, yang part paling lawak tgk gambar yang last tu, untung sangat filla sebab husband masing2
sgt2 sporting n willing to understand each other, harap sgt dapat buat macam ni, apa2 pun thank u so much sebab sudi share tempat2 bercuti u, fyi I slalu rujuk blog u n elly bila I pg bercuti, teruskan menulis blog u, please don't stop ok

Anonymous said...

gambo yg last sekali tu ngeri weiii...hahaha

- Hayati -

lieyalatif said...

bestnye kak pilla...terus terase nak pi redang.....kene masuk dlm list cuti2 malaysia nie...

aziekz said...

hahh...muka pennat..

kak filla..klu nk mkn elok ..amik cab kt aipot tu sblum blik la..g mkn kt warung tpi sempat rasanye..yerla tu dh dkt tpt famous org mkn ikn celop tepung,sotong,msakan panas jge..pantai teluk batik rasenye..atau ckp je g kdai mkn..sbb kt luar dari aipot tu ..ampir pantai mmg byk gerai, restoren jge

Chean Tupperware TP said...

pulau redang sangat cantik...aritu snorkling depan hotel je dah boleh nampak baby shark...pantai bersih dan pasir sangat halus...

Egg and Square said...

Best la boleh bercuti...
Btw jika u nak beli phone cover boleh shop ke www.eggandsquare.com
phone cover kat situ byk murah dan cantik!

www.eggandsquare.com

tenku butang said...

hahahaha.. sambil tersenyum teman baca entri ni.. nak tergelak n rasa nak macam korang je.. hepii jea.. hihihi.. yang paling best sesi tuko hadiah tu.. hihihi.. cian dia dapat paper klip je yea? kikiki.. so sweet korang nii! terbaekkk

iza shahril said...

Sorry nak tanye skit...ape nama camera n brand yg u all pakai ni ye...exited lah pulak tgk pic2 dlm air tu...i pun nak ke laguna redang lepas raya nanti...tq

LiZa DyZa said...

Bestlaaa baca cite uolls.. happy ngab kwn2... teringin gk nk g redang.. In Shaa Allah awl bln 9 ni g..