Tuesday, March 31, 2009

I HEART BALI - NYEPI DAY.....

Nyepi Day nya jatuh pada tanggal 26 Mac 2009.. (siangnyer 24 jam dari 5a.m till 5a.m. 27 Mac).. iyaaa gue sebagai pembooking flight ticket bersama date nya itu..haruskah gue dipersalahkan? ga' ga'... yang pastinya kami enjoy bangat di Hotel AlamKulKul during Nyepi Day... Hotel nyedia'in aktivitas (eh ye ke aktivitas? ke aku memandai?)..hehe.. ya mujur aja Restaurant nya masih operasi... spa nya juga.. dan swimming pool.. tp ga' boleh melangkah keluar walau selangkah pon dari lingkungan hotel ya pak.... Bali jadi sunyi sepi gitu... ga' ada mobil.. ga' ada orang di jalan2.. semua berkurung sebagai menghormati adat...

Apa yang gue suka bangat sama Bali? pertamanya kerna adat budaya.. 90% Budha.. tp dari mukanya mmg sebijik sebijon muka melayu.. pakaian mereka ke temple juga seperti kita ke kenduri2 kawin gitu.. sgt cantik!! kebaya ketat jarang ngn kain batik... apa bedanya dengan Kuala Lumpur? mereka sgt mementingkan budaya.. malahan dari segi pembinaan bangunan semuanya berasaskan ukiran... patung2 batu yg berukir halus... mereka sangat bangga dan gah dengan apa yg mereka tonjolkan.... tanpa ada pengaruh2 seni dari luar... mereka tonjolkan apa yg mereka ada... contoh mcm lagu... ko pegi lah spa ke mana ke.. ko akan terbiasa dengar music bali mcm ko dok dlm spa... sedapnya lagu tu... pastu patung2 batu tu..aku dah mcm confuse umah ker? kuil2 kecik ke? kat mana2 ko boleh tgk patung tu... pastu siap ikat ngn kain hitam putih kotak2... (aku takkan beli kain black/white kotak2 utk buat alas meja okeh!!!)..

(ini antara patung2 batu yg ada kat Hotel.. cantik.. tp gerun sket biler ko asik tgk jer..hehe)

penah ko tgk pisang panjang kayak gini??? aku citer pasal pisang buah jer okeh..

eh mcm gadis litar plak aku.. bagi laluan yer.. aku bukan salu pakai seksi seksa gini.. ni kebetulan sbb tgh swimming.. pastu gi carik Pak Radie.. rupanya dia jalan2 snap gambo.. so mak pon nempel lah kat sini...
(ni ler dia kain kotak-kotak tu... trade mark Bali) siler jgn geli bulu ketiak ker.. geli bulu kaki ker... tgk gambo2 buk filla ni yer... terima jerlah aku seadanya... kuikui hak tui.... ini adalah gambo sebelum aku jadik Dayang Senandung.. uihhh Bali sgt panas... bisa bikin kulit gua hangus!! antara aktiviti Nyepi Day di hotel... free Balinese Costume for you to try!! aper lagi.. dari buat bodo swimming pagi sampai ke petang.. baik ler kita guna jek aper yg dorang offer.. kren bangat sih cewek yg dandanin rambut gue tu? namanya Putri..comel ngak? mama gue ingat mau di jodohin sama adik gue yg gemok chubby itu.. tp apakan daya.. Putri ini bukan muslim.. heheheh... baik2 sumer staff hotel ni... bepeluh2 mendandan aku yg poyo nieh... makasih ya!! nah hamik ko.. amacam? kren ga'?.. sawadikapppp.. hehe.. ops tu Thailand.. silaps... aku jatuh cinta ngan costume dorang nie.. jalan tunjuk bontot juga adalah trademark buk filla... (eh mcm sesuwai plak guna 'buk filla' time ni)..hihih... dah ler tu pillaaa.. letih haku nengok ko 'bersawadikap' tak abis2.. amik ko... ko ingat mak jer nak tegedik2? yaaaaa anak pon sama hokey!! keras jek pala acih sbb perasan pwincess! alahai..... si tembun ngn si tuyus nie haa... geram aku nengok! Dhia Jazlina (model kimono silap konsep) Busu (my adik) ngan anak gue.. Kasih Aleeya yg poyo.. ha gitu... aku ngn wife abg... sekali ngn adik aku skali ngn Pak Radie.. dah mcm ghoper nak gi semayang kat kuil dorang.. erghhh oh tidak! ni cuma pakaian okeh!!! lagi gambo.. tp ni buk filla dah modern sket arrr... heheheh.. hot okeh..hot!!! alahaiiiii.... udah ler tuh... ok gambo ni last yer... mak dah jemu nieh... ada gak sesi ukiran buah di cafe kat pool side..
cantikkan? lepas nie dorang nak letak kat meja buffet utk dinner..
SEDAP DAN CANTIK..... ada gado2 dari Bali... eiii geram tgk sayang nak makan!! ehehhe.. anak buahku.. gambo dari camera mekah yer..harap maklum.. Kasih.. punyer lah susah nak amik gambo budak nie... suh letak bunga tu pon baper saat jer.. terus dia campak... hangin tul aku!!!!senyum mcm dlm gambo ni cuma utk 1.2 saat jer tuh.. jam 5 sore adalah masa utk berSpa Q plakk... hoooiii saper tgk Spa Q?? ending cemana? hampeh tul... time aku gi Bali lak last episode... hangin jer!! ok sambung citer.. 3 org gi spa ni.. me, my mom ngn wife abg aku... lelaki siler jaga anak!!!! ok ler.. full body massage r.p.275, 000.. sama ngn bih kurang rm80. kalo kat luar kat town kuta tu r.p.40,000.. full body massage pon ado!!! tp sebab nyepi kan.. dari aku dok menyepi kan diri mcm org bodoh..baik aku gi spa hotel nieh.. sedap giler okeh dia massage.. mak ni kan penggeli.. sentuh2 sket jer mak dah teriak2.. huahahahahahha... aipppppp!! suker lah tu.... tp dia massage ni.. aku rasa mcm meleleh2 air liur sbb tetido.. tau2 dia kejut... 'buk... maaf ya.. sudah selesai'.. tekejut aku.. hahahah.... ngn lagu bali lagik.. waaaa dibuai mimpi aku... ini time aku gi spa.... so pak radie layan budak2 nie..... baju t-shirt elephant yg cute tu Wan beli kan kat Bangkok.. (siap kol tu..pesan-memesan.. supaya sama.. sbb budak dua ekor ni.. kalo tak sama..bingit tinga ko dengar melalak2 begaduh2.. aku humban gak dlm swimming pool kang) dorang sgt happy.. aku pon happy!

Untungnya kami ke Bali waktu Nyepi Day... sebab on 26th ialah Nyepi Day.. but on 27th adalah perayaan Kuningan... sesetengah mereka2 nie.. ke kuil masa Perayaan Kuningan... time ni lah ko tgk dorang berarak beramai2... ada gak perarakan 'Barong'... Barong tu mcm tarian gak (tp aku x sempat tgk).. tp Barong tu ada budak dok dlm sarung mcm Gong Xi Fa Cai punyer singa.. pastu ko bagi ler duit sket2 kat dorang lps ko begambar2 gedik tu kan.. heheheh... setiap pintu masuk kedai ada bunga rampai dan bunga2 yg diletak dlm bakul anyaman dari daun..tp tu tak per.. ko leh tesepak2.. tepijak2 x der hal... tatau ler kalo Bali mmg gitu.. or just sbb perayaan so dia letak kat pintu2 masuk kedai...

(ni segala dedaun2 ada di town kuta... kadang dia tejuntai2 mcm tu..kadang ada jer kat handle motor..di pintu2 mobil... di mana2 pon ada)

Kaum2 tua yg pakai kain batik yg dok lepak depan kedai pastu menganyam bakul2 daun... yg takik2 buah jambu (dah tua gile).. semua sgt kewl speaking ngan mat salleh okeh... sgt confident!! tu yg aku rasa sgt bangga... dan susah nk tgk kat Mesia.. kalo ko tgk muke dorang yg tua2 nie... mcm nenek2 kita yg dok kat dapo jer tau.. tp dorang meniaga... sambil borak2 ngn mat salleh.. aku dok pasang gak tinga.. fuhhhh.. boleh tahan..not bad! maybe dorang dah selalu sgt jumpa foreigner so dorang dah biasa..

ni last pics acih yg notty utk tatapan sumer....

14 comments:

MimY HaMiD said...

seronoknya bali

Anonymous said...

best best filla...

genny da bomb said...

takkan nk citer ending spa Q kat sini kot??wakakakakaka..pendek citer..last skali qis kawen ng fahmy...hehehehe..gara2 mak pak dia kesian tgk fahmy tak terurus idup lepas mak pak dia tak kasik kawen hehehe..lagi sofiera masuk penjara sbb tipu org...cam nk ada sambungan jek..

senang citer...citer ni cam nk ada sambungan lagi jek...sbb julia tu konon peknen plak n dia dpt surat cerai gitu..kan tak sah kan cerai peknen..cam gitu la..mak ase ada sambungan lagi la..

mazz said...

Suka tgk si Acih..cute...;)

-butterfly- said...

:: WAHH!!
:: TERUBAT GILER RINDU KAT DAK aCIH COMEL TU..
:: SWEET JE JD MODEL BUBLES..
:: HEHEHE

^I|Z|Z|A|H_N|H|K|M^

mannira said...

buk fila..bestnya bali....walau byk gambar buk fila yg pose2 pelbagai...gambar acih gak yg menawan qolbu...mcmana tu???acih comeyyy....

ila de cute said...

adui buk filla... comel giler acih... ko pun cun tapi malas nak puji lebih2 kang ko kembang...best plak aku nengok ko gi bali...dulu aku pegi cam tak best je ...ishh harus aku ajak poek pegi ni....ehhehe

C!kPuanMuda said...

uhhh.. nampak cam best.. apa aktiviti lagi boleh di buat kat bali ek?

Mrs.Nury said...

best2....ko g bali ek??Aku g jakarta.Wahhh berspa sakan la ko :)

JuSh said...

Filla, best aa pegi ramai2 baru happening..nak tanya bila2 u free leh advice nak pi mana yang betul2 best kat bali tu?Nak pi sana Jun ni. 4d3n je..so haruslah nak memaksimakan aktiviti. Thank u! :)

BettyLai said...

Bestnya. Teringin pulak nak pegi :p

Ouh, saya sangat admire your shades. Cantik!

Mummy Alysha said...

mcmmana ko leh request utk dimakeup kan yek?? aku tak tahu pulak ader session tuh... terror laaa ko nih....
sekali tengok pak radie sebijik laaaa mcm Mas Radie... hahahaha...

Anonymous said...

Urteter nuytre: http://rodanev.yoyohost.com

Anonymous said...

Bali memang indah nyo...orang bali majority bukan Budha tapi Hindu..salam