Tuesday, March 24, 2009

AKU SAKIT..BARU BALIK KLINIK...(SESI MENGADU)...

Haaa ni lah dia aku kalo dah sakit kan... tetiba mcm panik giler..... hihihi...pepagi tadi kul 5 pagi... nak cing..biler cing mcm tak lawas..lama aku betapa dlm toilet..sbb mcm nak cing tp x der.. sakit dier..jgn citer lah kan... pastu sambung tido..sblm tu ngadu kat Pak Radie..ckp sakit kecing tak lawas nie.. then tido... pastu biler bgn balik kul 6.30 tu nak mandi gi kencing...alangkah tekejut beruknyer saya biler kencing saya bedarah dengan merah yg sangat meriah gitew.. dah ler sakit giler.... tetiba panik....
panggil Pak Radie... tunjuk kencing tu.. takotttt...dan2 Pak Radie ckp aku kene batu karang.. takpon buah pinggang bla bla bla... suker atiiiii jer ckp mcm tu kan... pastu aku suh Pak Radie anto Acih gi nursery.. aku nak jalan kaki jek gi klinik kesihatan bawah tu... skali ujan plak lebatnyer... mcm drama swasta okeh.. dgn sakit2 kronik... aku redah gak hujan ngn ayunyer berbaju kurung... (payung sumer dlm keta..).. sian aku..kuyup2 tunggu amik nombor...

pastu gi makmal amik sample air kencing... aper lagi segan giler okeh..org lain (ibu ngandung jek ramai situ)..sumer kencing kuning2.. tetiba aku punyer kencing bedarah!!!.. nurse tu leh tgk muker aku bila aku letak sample tu.. ces! then gi jumpa doktor..

doktor ckp infection kat air kencing..that's why bedarah..ada org kencing tak lawas tp tak bedarah..ada yg bedarah gak mcm aku ni.. so buat masa ni doc kata.. dorang tak ler suspect aper2 mcm batu karang ker..sbb bt karang ni jarang kene kat pompuan.. *fuhh lega aku kejap*..pastu ngn muker kesian aku ckp ler 'doc, nak mc arini boleh? sbb sok saya outstation..ingat nak rest dulu'... cibai tul doc tu wat muker tekejut lah 'ehhhhh... kencing kotor jer nie... tak payah lah nak mc'... *gulp* bongok tul..malu okeh aku ni..... last2 nak kaver malu aku mintak jer time slip.. bengong tul..Pak Radie kutuk2 aku plak... memandai nak mintak2 mc... well kinik kajaan mmg payah ler mc2 ni kan.. sajer jer cuba nasib... tp kira ok ler aku masuk opis ni.. leh aku sembang2 lagi... lps ni time-off sampai ler isnin yer... sile lah merindui diri ku ini... sbb konpem aku rindu nak menceceh dlm nie... huhu.. tulah.. org tu.. suh pwesenkan i ni laptop x nak bagi.. menci tau.. tabung arr.. sehari singgit... cukup 3,4 tahun leh aku dpt laptop sebijik..

so kengkawan... doakan ler kesihatan aku ni... supaya dpt ler aku berenjoy sakan kat bali besok yer... Pak Radie siap nak kol insurans katanyer tadi..nak anto aku ni gi sepital paling best konon.. ntah2 nak tanyer baper dia dpt kalo aku gol... hampeh dot com sungguh!!!!


*yang penting td blik umah dah melantak nasik ngn sayo kailan ikang masing.. ngn ayam goreng.. uiiiiii sampai la ni tgn bau sambal blacan...sakit tu sakit gak..makan kene ler yg sedap2 jer... adiosssss!!!

16 comments:

Zanna_MamaBatrice said...

tu kencing kotor tu fieyla
sakit ooo.....last month aku dah kena....giler ko...nak menahan, time nak kencing jer sakit cam luka...adoiler....
lepas ambil antibiotik, ubat cuci and ubat tahan sakit, 3 hari dah baik....hu hu hu

tp ko nyer lagi dasyat coz' siap berdarah2 bagai.....

Miss Moon said...

sian nko pilla . patutnya doc bagi nko mc la eeiii tak puas nyer ati aku

pilla nanti nko minum banyak2 air barli yaaaaaa moga cepat2 air kencing nko bersih baliks ...

baru la carreeee nak lepaks kat Bali

aku pasti mewindui mu buk pilaaaaaaaaaaa

Anna said...

lorr..cing koto laks ker..filla kalau nak kasi bersih cing tu pakai jer klorok ker..sabun fab ker..he..he..he..sowi..gurau jer..gurau ngan orang nak gi coti2 takpe kan..sonok ek dapat gi bali..jaga diri lok2 taw..enjoy puas2 taw..balik sini cepat2 update blog..lama tak baca entry gilak filla, jadi tak lengkap idop..chewah!

mannira said...

we will miss u...laa..sian plak sakit..harapnya ko okla..time nak g bali tu...minum air byk2 yek...tp g jenjalan..betul minum air barli...

selamat berjalan...tak buat...lintas langsung ke dari sana...ambik gambar cun byk2..gambar acih esp...have a great holiday...

Kasih Aleeya said...

korang: yer sian kat aku kan.. hihi... nak tompang bermanja sket ni haaaa... tp gi bali harus aku lompat2... tp x der mood arr..lom packing satu haper pon even spender pon lom.. abis ar spender..bli disposable panties ok ker? heheh... lintas langsung x der lah..len lah ada internet skali dia provide laptop dlm hotel..ingat aku booking suite haper??? hahaha

Siti Fatimah said...

hi filla.. i wish u get well soon k drink a lots of plain water.... sudah pasti akan merindui acih & u sekalih lahh kan... happy holidays ole2 jgn lupa ok!!! hehehehe....

JuJue said...

hahahaha...aku dpt bygkan betapa ko maluuu mintak mc tak dpt! maaaacam aku smlm! penatt mak buat muka nak pengsan nak pitam! mintak mc utk arinih! sekaaali dia ckp.. 'tak boleh..bagi mc utk esok. kalo u nak mc utk hari ni i boleh bagi!' punyaaa lah mangkaqq.. dah aku pegi klinik pon dah kul 6pm! nak mc taik kucing per!

so, kencing ko dah ok ke? org ckp minum air barli byk2...

genny da bomb said...

get well soon buk pilla..betul tu org cakap minum air barli nak kasik clean balik..better buat sdiri..leh pekat2 sket,kedai kang dia pakai instant nye plak..

Kasih Aleeya said...

tengkiu sumer..akan kubeli air bali arinih!!!

Sham Ummi Echa said...

alahai siannyer buk filla..kncing x lawas yer.. hadoi.. baca citer ko ni jer aku da rasa sengal kt pundi kencing aku..

moga ko cpt smbuh yer..dah ler ko nk brpeleseran kt bali tu ha.. ikut petua dorang nih..minum air barli byk2..tp jgn ler byk sgt..kang ko bantai kencing atas tilam plak kang... saper nk jwb ngan pak radie..ngko gak...

Liyanaroxx said...

get well soon kak filla!!!happy holiday too~

-butterfly- said...

:: sian kak filla..
:: iza dulu pun pernah kene mcm tu..
:: sakit memang tak tahu le nak ckp kan?
:: serba salah rasenye..
:: kena rajin2 minum air masak la kak..
:: hu3..takpe..
:: yang penting buk filla udah sehta..
:: :)
:: pasni kena selalu beringat le, jg selalu minum minuman berais & bergula sgt..
:: :P
:: jgn lupe snap pix2 kat bali banyak2 k..
:: :P
:: iza dah sedia nak tadah bijik mate khas utnk tatap pix2 kak filla n lovely acih tu..
:: :)
:: have fun!!


^i|z|z|a|h_n|h|k|m^

Suzana said...

ooo... mentang2 nak pi bali... ayaq pun nak kene minum ayaq bali... pandai kencing hang tu kan... anyway hav a nice trip. jgn lupa balik m'sia.

Anilda said...

Yang paling mujarab utk kencing kotor ialah minum Jus Cranberry. Beli dalam kotak kat supermarket tp bukan kat tpt sejuk tp kat rak2 air kotak yg byk2 tu. Kandungan cranberry mmg boleh cuci kencing kotor. Cubalah....

Miss Moon said...

FILLA , minum la air BARLI di BLI
pasti lebey mujarabbbbbbbbbbbbbb

TinTaDariHaTi said...

Sori.. Bleh komen tak? Hehehe...I pn pnh kne kencing tak lawas. Doktor ckp tu kencing kotor. Mmg seksa yg amat. Rasa nak kencing sangat2 tp bile dh masuk toilet tu, stitik dua je air yg kuar.

Dah 2 kali kne sbb 1st time kne, xmkn antibiotik smpai hbis.

-best bce ur blog. B/ground kite sama kaler...