Friday, September 05, 2008

Biler Pak Radie jadik chef...

Buka Posa Day-4

hehe baca title pon geli meremang aku dengar..hahah!! kunun2 ler tuh..apa yg coba ko lakukan sebenarnya pa? sbb Anniversary ker aper? hahahah.. semalam dah ler aku ni x balik umah lunch time..so segala jadah dlm fridge sejuk beku mcm kayu.. aku dah fening nak masak aper..sbb nyer sampai umah dah kul 6... then aku decide nak kuar kan cik sutung jek..sbb tu cpt sket lembik..heheh.. nasib Pak Radie bulan posa ni..kalo x bz..balik awal sket.. pastu nyemak2kan diri kat dapo gak.. nasib Acih smlm lek jer layan diri..
So nyer... Pak Radie smlm nak makan sardin.. aku ckp x yah arr.. aku dah masak lain2..baper byk lauk nak mkn?.. tp Pak Radie nie fanatik Cik Sadin sebenarnyer.. bio ler dier.. janji dia hepi kan kan? pastu dia nak mengasah bakat yg x tependam pon sebenaryer!! langsung yilekkk..hahah.. ceh ceh... dia pon amik ler pan tu.. (korang imagine org kekok giler kat dapo ok) haaa.. tu ler dier.. ke hulu ke hilir... carik aper tah? aku ckp.. boh ler minyak sket.. pastu aku pass dier.. bwg merah+putih yg aku dah siap2 blend byk tu.. aku ckp minyak dh panas buh jek satu sudu bwg blend nie..
tu dier.. ngn muker bangga masak sadin...hahahha

harap maap..dapo mak sgt ler 'seposen' yer.. haha.. dapo tu pon adiah masa kawin..hehe.janji leh kuar api kan kan!!nie aksi getik nak mati dari Pak Radie.. hahahahah.. tlg arrrr.. x larat aku nengoknyer..hehehyer ini lah hasil masakan pak radie.. aper minyak byk tu pa?..tp ok lah kan first try..heheni brocoli for my Acih.. cayer dia gasak sorang abis ok!! aku dpt ler 2-3 ketul jek ngn radie.. x perlah..sbb Acih x nak nasik..so dia blasah sayo jek..telor dadar.. jadi bekeping2..sbb fail masa tebalikkan..hahah...nama tomyam aku ni...'TOMYAM TONG'.. bkn tong sampah yer.. tp cik sotong.. itu jerk yg ado!nie ler kami 'mentekedarah' semalam..konyang..nyum nyum...heheh

Papa vs. Acih

Dah kenyang2.. nie gambo malam biler tah.. begusti lak ngn anak dier.. ceh! Acih nie.. asik kaco org jer tau.. Acih kalo melanyak org...adeh.. x leh napas ok..slamber badak jer aku tgh baring dia dok atas perot.. pastu nak lagik best.. aku baring tgk tv.. dia dok atas muker aku.. lekkk jer kan.. lemas arrrrr mcm nie.. gambo nie time Pak Radie wat keje opis dier.... nak wat keje cemana...Acih dok melekat jek atas tu... dia lenyek2 papa mcm tu..sian papa..Pastu papa lak lanyak dier... last2 biler anak pompuan aku gurau kasar2..aku nak blame saper?? ni bapak dier lah ajo kasar2...

Ni ler pekerjaan laki gua... 3D illustrator... habis ditampal2 kat dinding tuh...

Sekian dulu citer saya utk hari berbuka posa yg ke -4 nie..

12 comments:

okinokiyo said...

rimas kan kalau org laki kat dapur..
haha sbb aku pun cenggitu.sbb aku rasa lgi serabut ada la..kecuali la diorg mmg expert.
hehe..pesal ko msak bnyk2 ni?ko ckp xkuarkan apa2 aku baru tringt aku pun xkuarkan la bahan makanan aku..mencii

Lenny said...

aku pon suka sardine... erm.. ada harapan arini masak sardine nieh... yum yum...

tq lah pak radie bagik ilham masak.. untung ko.. pak radie nak gak memasak... tak seme laki nak masak tau...

Aryana & Adrienna said...

uishhh sardine....my fav....every weeks itulah menu yg mesti ader...salah satu makanan ruji kat umah i ...hahahahah

Sham Ummi Echa said...

dapnyer sardin...aku pn giler sambal sardin gak..slalu kalo member ajak mkn kt umah dorang pas2tnya aku nk mkn ape.. slalu aku request smbal sardin jer..hahha senang kan jd kawan aku...

rajin pak radie tolong ko masak yer.. kalo cooi aku x bg tolong..aku suh dia tolong siang ikan jer..sbb aku mmg x expert sgt siang ikan nih..hncur ikan tu aku kejekan..so cooi siang dan brsihkan aku tggal masakkan sajork..hahhaha

MoMmy Balqis a.k.a Nury said...

Bagus jugak laki ko filla nak masak2...laki aku pulak nama jee chef tp biler kat umah mahunyer dia masak emmm jgn harapla.Hari2 aku tgk menu masakan ko betul2 menyelerakan lah....ada jer idea ko nak masak ape kan if aku confirm terkial2 nak fikir masak ape hehehe

Kasih Aleeya said...

okinokiyo:yer aku rimas sebenarnyer!! hahaha.. pastu kuali tinggal sumer tinggal.. masak ciput.. grrrrr...
lenny:huahhh tlg jgn puji dier..
aryana:yer sama mcm laki saya.. sket2 sadin!!
sham:untungnyer laki ko tlg siang? kalo laki aku.. tatau ler aper jadik kat ikan tu..lek lek..Pak Radie x penah masak okeh!! manjer sungguh..maggi pon mak yg masakkan!!
nury:tq nury sbb tnggu aku msk lauk aper!! haha.. lawak.. yeah..im a food lover..yummy!

Ninie said...

respect la kalau laki pandai masak ni...tapi mmg merimaskan kalau my hubby msuk dapur..dia bukannya tlg pun tapi tlg membebel je ..hahaha

Mama Ju said...

salam...cam gitula kalau laki masuk dapur, kehulu kehilir tah hapa dorang carik...at last aku gak yg nak kena buat..
sardine yer..!! Wajib buat esk nih..

Sue said...

damia pun cam acih. suke buli org. tak tahan bila kita baring, dia selamber je dok atas muka ngan pampers bau hancing.. pastu siap lompat2..tejerit2 aku tahan sakit ngan tahan bau busuk..

...$weE+ 666... said...

perghhh! skrg ni musim para suami memasak ke caner? hairan bin ajaib btol ler... bukak blog fara, kie masak utk dia. bukak blog ko, tetiba pak radie masak sadin?!! fuhhhhhhhhhhhhh!!!~ kecurrr air liur aku... sadin pun faveret ku jua wehhhhhhh... tgk gmbar lauk-pauk simple korang anak-banak aku kempunan sensorang sini... huhuhu...

aku nak masak? wat mender nyer, sam tak pernah lagik balik berbuka skali dgn aku so far. bizi sgt gamaknyer...

anyway, tahniah pak radie sbb telah memegang title chef yg diidamkan sekian lama. pasni bleh try celen dgn chef wan tgk sapa lagik berkarisma k? all the best, ahaks!!!~

flatfinger said...

khas utk hubby anda: wa caya lu Adie...laki kena tau masak wei...chef2x tere2x kat bumi ni semua laki...tp lawak la cara lu masak sardin...takper2x...lepas ni sah sah dah tere...experience tuh...pasni buat masak lemak cili api lak...gagagagga...selamat berbuka bersahur sebab akuk tulis comment ni kul 3.30 pagi...

Mimie Ishak said...

You've been tagged! Aku tak kira ko kena main jugak...pastu jemputlah datang ke blog aku ek! Wei...jeles aku dpt suami yg pandai masak sardin wakakakakakak....