Monday, June 03, 2013

HIJRAH

Saja nak sembang.. saja nak share... perubahan imej saya baru-baru ini bukan atas desakan sesiapa.. saya berubah kerana ingin berubah.. cuma penampilan yang berubah, hakikatnya aku masih sama.. rock kapak... hahaha... tadi kat pantry office kelaka gila.. tengah makan and sembang ngan member.. pakai baju kurung.. kaki satu naik atas kusi dia.. macam gangster tengah makan nasik bungkus, tangan sebelah genggam teh tarik bungkus.. hahahaha.. tak leh blah.  tolong lah berubah fillanie... hahahah... ok ok.. slowly ok.. bila kene tegur, terus kaki turun bawah, duduk sipu-sipu betulkan tudung.. muahahahhaha.. dorang pakat gelak jer.. dah paham sangat kot.. 

hari tu jalan-jalan kat Penang, Atok jalan belakang aku.. pastu Atok cakap "Yang, kau memang jalan macam tu yeh?".. "Kenapa?" "kaki pendek sebelah ke?" Omagadddddddddd... Atok ni tak baik tau... terus aku jalan kepit-kepit.. tapi seriously kalau aku bejalan memang ikut suka langkah tu.. pastu bila ada cermin yang boleh nampak bayang tu.. terus dalam hati "Omg.. teruk gila ko ni bejalan?".. terus rapatkan kaki.. hoi buruk sangat ni... susah laaaaaa.. sebab aku memang jalan besepah-sepah.. 

So far sejak bertudung ni, Alhamdulilah ok jer.. hari pertama pakai tu memang rasa kekok.. rasa macam "eh kenapa pelik, kenapa aku pakai tak macam orang lain pakai elok je teletak".. pastu rasa macam "Eh napa orang pandang-pandang, senget ke? rambut tekeluar ke?".. macam tu lah perasaan aku.. dan sampai hari ni aku rasa style yang sesuai belum jumpa lagi.. hahahah.. orang kata aku elok pakai inner ninja yang silang tu.. tapi bila aku tengok lama-lama, pelik.. tak suka! hahaha.. mana nak carik inner ninja yang berkualiti pastu bila pakai teletak je kat kepala.. tak nak silang-silang.. aku nak yang macam anak tudung je.. macam Jojie pakai tu.. hari tu beli kat Ariani tapi dia tak berapa kemas.. bila tarik kiri kanan baru dia melekap.. klau lepas dia tak ketat melekap.. paham tak maksud makincik nie? ok lah takpelah kalau tak paham.. pastu anak rambut aku kat atas kening kiri tu banyak.. hoi tu tak boleh buat apa.. orang kalau jenis dahi luas bila pakai tarik kebelakang sikit ok jer.. sebab dahi luas kan.. aku luas tapi bahagian tepi sempit.. hahah tak paham yeh? tak pelah.

Takpe ni dugaan dan cabaran.. nanti aku shave.. eh? muahahha.. takpe... mula-mula memang lah rasa macam tercari-cari lagi yang sesuai dengan muka.. nanti lama-lama mesti aku jumpa jugak bentuk yang sesuai.. 

Ada yang tanya, apa yang membuatkan Kak Filla tukar penampilan.... takde apa.. takde lah aku mimpi ke apa ke.. cuma niat tu dah ada.. nak melaksanakan tu yang agak lambat sikit.. mungkin atas doa diri sendiri, doa ibu bapa dan orang-orang yang rapat dengan aku.. siapa tau kan? sebenarnya dah banyak fasa aku lalui dalam hidup.. faktor umur buat aku matang.. aku tak suka nak bercakap pasal isu ni sebab nanti orang meluat pulak.. eleh setakat baru pakai tudung, kecoh nak mampos... poyo pulak.. aku sendiri yang nak ubah diri aku... macam ada yang menggerakkan hati aku ni.. sebelum aku bertudung ni, aku cuba perbaiki kelemahan-kelemahan lain.... solat.. itu yang penting... 

Kenapa aku tutup comment for anonymous? antara sebabnya aku tak suka dengar atau melayan ayat-ayat sarcastic.. kalau kita nak ubah seseorang tu ke arah yang lebih baik, kita motivate dia elok-elok, lembut-lembut.. bukan dengan ayat-ayat menghina, ayat-ayat kasar yang boleh melukakan hati seseorang.. seolah-olah takde satu pun kebaikan orang tu sebab dia tak bertudung.. dulu aku tak bertudung.. kalau orang suruh aku pakai tapi ayat annoying, nanti aku sakit hati.. pastu buat aku lagi keras hati.. so dah tentu-tentu kekerasan tu bukan caranya kan.. tapi bila aku dapat email or comment yang membina.. yang lembut, sejuk sikit hati aku ni.. contoh macam "Kak filla, saya suka tengok gambar akak yang pakai tudung tu.. nampak manis jer.. saya tak sabar nak tengok akak bertudung, saya doakan akak ok? saya tau akak orang nya baik, kalau bertudung mesti lengkap".. lantaklah orang nak kata aku ni suka kena ampu ke apa ke.. ini tak.. ada je yang email/komen "Kau ni tak pakai tudung.. aku pelik lah.. apa kau jawab kalau anak kau tanya? kau ni ahli neraka kot" amboi mulut.. hebat betul kalau becakap... ke neraka or ke syurga bukan kita yang tentukan.. nak ajak orang buat kebaikan tu jangan lah bongkak sangat.. jangan lah menghina sangat.. walaupon niat ko tu elok sebab tak suka dengan cara orang tu yang macam tu.. doakan lah yang baik-baik untuk orang yang kau nak ubah tu.. manusia tak suka kekerasan.. gunalah cara yang halus.. jangan lah menghina.. 

Aku berubah ni pon aku tak nak orang expect yang terlalu tinggi.. aku baru belajar.. mesti ada kekurangan sana sini.. aku gembira dapat memberi kegembiraan kat kedua orang tua aku dan kat suami aku..dah lah aku satu-satunya anak perempuan.. bila aku kehilangan adik aku tahun lepas.. jantung aku ni bagai disentap-sentap.. pilu hati aku ni boleh datang bila-bila masa tak kira waktu.. ingatan aku kepada kenangan memang kuat.. aku jenis boleh ingat orang pakai baju apa.. warna apa.. mimik muka walaupon dah berlalu bertahun-tahun.. ingatan aku kat arwah adik aku terlalu kuat.. aku ingat senyuman dia.. aku ingat dialog-dialog dia.. aku ingat dia dukung anak-anak aku... aku ingat macamana dia jatuh dan kaku depan aku, depan keluarga aku... aku tak sanggup nak ingat semua tu.. tapi aku tak mampu untuk padam ingatan aku.. ada masa aku terlalu sebak tapi aku cepat-cepat ubah fikiran aku supaya tak fokus kepada kesedihan tu.. aku tau kematian tu pasti.. tapi bila orang yang pergi tu ialah adik beradik kita, dalam keadaan yang tak terjangka, ko akan jadi terkejut yang terlampau sangat sampai rasa tak percaya.. tapi itu hakikat dan kita mesti redho.. aku mesti berfikiran positif, aku anggap ini dugaan Allah untuk aku, untuk keluarga.. aku anggap Allah sayangkan adik aku, Allah sayangkan aku kerana masih beri kesempatan dan perlahan-lahan aku cuba berubah... setiap sesuatu yang terjadi pasti ada hikmahnya.. mungkin hikmahnya aku mula belajar betulkan apa yang kurang.. aku sedih tengok mak aku... tak pernah sehari pon dia tak menangis ingat kat arwah.. aku tau dia terseksa sangat.. merana sangat... tapi aku tak boleh buat apa-apa.. cuma gembirakan hati dia sikit-sikit.. 

Aku nak menasihat orang, aku pon tak betul.. tapi cuma aku nak pesan.. kalau ada lah antara readers kat sini.. yang pernah guna ayat-ayat menghina untuk mengajak orang lain buat kebaikan, tolonglah sedar sikit.. menghina orang pon satu dosa jugak.. melukakan hati orang pon satu dosa jugak.. kalau amalan dan ilmu agama kita di peringkat tertinggi, kita takkan buat macam tu.... kita akan hormat manusia lain... kita tak tau, buatnya orang tu berubah, silap-silap dia berubah lagi elok dari kita... kan dah malu macam tu... jangan bongkak dan sombong.. sedangkan orang alim ulama pon rasa diri mereka tu kerdil, ni sedap-sedap je ko panggil orang ahli neraka, tanya orang tak reti-reti nak insaf ke.. haishhhhh tak baik macam tu.. kewl sikit boleh? 






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE THE CHEAPEST RATE SO FAR ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE VISIT OUR BLOG FOR DETAILS http://www.framekasih.blogspot.com/ EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

47 comments:

PinKy MoMMa said...

manusia memang tak sempurna..alhamdulillah moga penghijrahan ini terus dilandasan yang lebih baik..istiqamah itu penting..

saya doakan kak filla terus tetapkan hati..moga kita semua dalam redha dan rahmat Allah...aminn :)

MAK TEH said...

Hi filla..bila tgk gmbr2 filla bertudung tu..rasenya utk permulaan, mudah n selesa, pakaila tdg yg awning keras tu..sarung jek..msti nmpk suweeet..nnt dh biase barulaa pelbagai dgn shawl atau pesen tdg terkini..

yasmine said...

Berubah ke arah lebih baik alhamdulillah...suka bc blog filla sejak google ubat kutu....mih mih...mih....

MAK TEH said...

Hi filla..bila tgk gmbr2 filla bertudung tu..rasenya utk permulaan, mudah n selesa, pakaila tdg yg awning keras tu..sarung jek..msti nmpk suweeet..nnt dh biase barulaa pelbagai dgn shawl atau pesen tdg terkini..

young yasmin sarian said...

Alhamdulillah. :)

MAK TEH said...

Hi filla..bila tgk gmbr2 filla bertudung tu..rasenya utk permulaan, mudah n selesa, pakaila tdg yg awning keras tu..sarung jek..msti nmpk suweeet..nnt dh biase barulaa pelbagai dgn shawl atau pesen tdg terkini..

hatim a.r said...

hoi kak filla kau tu dahlah terlebih sweet sejak bertudung ni.sedarlah diri tu sikit dah lah hot mama anak tiga tapi rock. <-- kekasaran macamni boleh terima ke kak?

Kenit Cinonet said...

Personally speaking, saya suka dengan penampilan kak Fila sekarang ni. Alhamdulillah...ternyata doa kami (silent readers) dimakbulkan Allah.

What's past is past. Pada yang mengeluarkan kata nista jom kita sama2 berdoa pula moga dia dibukakan pintu hatinya dan semoga dia dapat mengubah caranya berdakwah.

siti said...

Kak...sy rs nk nangis baca entry ni... harap dpt bg panduan pada yg lain.. syukur ade yg sudi menegur... tp cara nk tegur itu harus diperbetulkan... good luck.. semoga akak menjadi muslim yg baik...

Didi Kar said...

kak filla nampak lagi manis bila bertudung. sebelum ni pun mmg dah sedia manis dan gojes ^^

Elyn said...
This comment has been removed by the author.
Elyn said...
This comment has been removed by the author.
Elyn said...

Tahniah dan semoga terus istiqamah..nk lari topic jap. Last week ternmpk akak sekeluarga menyantap kat restoran nasik kandar apa ke nama eh..yg dpn queensbay mall. Vaahhhh excited mcm nmpk retis gittew hehehe...nk tegur tp i is malu...suka tgk ani bambam..and u looked good with that style of tudung that day ;)

Krisz Hanna said...

salam kak filla... selama ni kita SR blog akak. syukur sangat, rasa happy tgok akak dah bertudung. sesuatu yang baik, jadi tak payah la kita yang lain ni nak persoalkan kenapa & mengapa. yang penting "alhamdulillaH" kan apa yang dah jadi. bukan benda tak baik. benda ke arah kebaikan. supportive tu kena ada. bukan nak membodek, atleast sokongan...
#akak tak kisah la tudung akak senget2 pun yang penting cantik & comel.. hahahaha pakai la apa pun shawl ke bawal ker, yang penting akak selesa rite.. tapi btul gak, yg awning keras lbh senang nak jaga.... sarung jer bak kata Mak Teh.:-)

Nur Zaff said...

yeay ~ sokong akak.. semoga akak terus istiqamah.. bersama2 lah kita betulkan mne yg xbetul... :)

Atie said...

U niat berubah kerana Allah jadi kata2 org camanapun takkan jadi kudis..biarkan..lg sedih bila org yg sedia bertutup kepala tapi mulut tak tutup sama:(

zainatul abu bakar said...

Alhamdulillah..takpe kak, slow2 kita betulkan. even org yg dah pakai tudung dari awal pun kena perbaiki. Kalau dulu pendek, tak melepasi dada, sekarang kita kasi labuh..insyaallah

kekunang said...

akak...suka sangatttt entry ni...ikhlas sangat...moga akak trus istiqamah.

mummy_icha said...

Fillani mmg lbh cun bertudung. Nmpk soft aje wpun jenis selamba. Tu satu kelebihan menutup aurat. First impression slalunya yg baik2 aja. Cer try inner neck drp alhumaira contemporary atau radiusite. Bkn nk promo tp i ada bli diorg nye inner ninja n inner neck biasa, mmg selesa sejuk terletak. Tdg express pun sedap pkai espec yg soft awning. Cubalah :-) lg satu, sbgai ingatan kita semua, klu kita redha dgn tehuran org, wpun kasar, insyaallah ada pahala kat situ. Kdg ada org x pndai mnegur bhikmah. Tp dia nk tegur. Mmg mnyakitkn hati. Tp klu kita terima teguran tu, insyaallah ada kebaikan n pahalanya kat situ :-) wallahua'lam

Ryyn_kiss12 said...

hi...filla...sy pn antara yg suke bce blog ni...tiap hr bile sy tgk pic filla, sy selalu berdoa smg suatu hr fila pn akn bertdung...Alhamdulillah...Alla Maha mendengar...smg kita semua akn berubah kpd yg lbh baik! Aminn....

strawberi said...

sedih dan sayu lak baca part arwah...alfatihah...
insya allah..perubahan mmg bermula dari sikit...semoga terus istiqamah

PutriesNoora said...

akak..try cari inner kat alhumaira atau tudung kat radiusite..best best=)

Lynda Che Lah said...

Kak Filla..semoga istiqomah..doa yang baik2 untuk semua..biarkan mereka dgn komen2 tak membina..sesungguhnya Hidayah Allah itu teramat luas dan tak terduga..Tahniah utk permulaan :)

NenetPenne (NP) said...

i'm proud of you.. bertudunglah kerana kerelaan hati bukan atas orang lain...

Siti Fatimah said...

Alhamdulillah...

Hamizah Sahabudin said...

kak, try tgk inner dekat radiusite atau al-humaira contemporary. Cantik, cantik juge.

Hamizah Sahabudin said...

kak, try tgk inner dekat radiusite atau alhumaira contemporary. Cantik, cantik juga.

erin suhaimin said...

memang takes time nak jumpa yang sesuai. saya pun camtu. gud luck kakak sayang!

Juliana Abdul Rahman said...

http://www.misshijabi.com/2011/11/hijab-styles-for-your-face-shape.html

tips nak pakai tudung ikut muka..akak try lah dulu.

Juliana Abdul Rahman said...

http://www.misshijabi.com/2011/11/hijab-styles-for-your-face-shape.html

link ni leh tgk gaya yg sesuai tudung mengikut jenis muka..jenis pulak..rasanya bentuk muka..hahaha

akubukanpilihan said...

Wish you all the best and semoga istiqamah dalam penghijrahan :)

Aya Ariel said...

kak filla..ignore je kata2 sumbang..lama2 dorg boring dorang stop laa..Anggap lah ini sebgai cabaran..n now u look gorjes kak..Huhuh..tahniah..

btw..apa kata husband..tetttt...

irmafittaputri said...

suka tgk akk pakai tudung...hehehe ..comel je..mata sepet.. kak nak share so far inner yg best inner beli online kat atika exclusive die kira anak syarikat atika beaty tuh... kita pon beli online je.. rm29. serius duk terletak... and kalau nak sarung shwl mmg sesuai sbb awning die panjang ke belakang... https://www.facebook.com/media/set/?set=a.538345152884828.1073741833.434136529972358&type=1

intandayani said...

memula tgk kak Filla da bertdg kt blog k.Elly..Tanjat boboi terus bukak blog akak.Yes k.Filla sudah berhijrah..Tetap terserlah ayu mu..ceewah..Harap pasni sy bole berhijrah sepenuhnya..ini tak skrg g keje je bertutup dolan-dolan terbang lak..mihmihmih

Ibu Dhia Danial said...

alhamdulillah kak.. akak mmg cantik bertudung.. dulu saye pon mcm tu jugak.. ade je mulot2 puaka mengate.. lame2 senyap..

ila jer said...

dulik laa kak org nak kata..janji u rock la kak ...
apa pun jgn lupa abiska pre entry penang tu tauu...

Arisha Hoon said...

filla, akak suka perenggan terakhir yg filla tulis..it's so true..org yg berilmu dan beramal tinggi mereka bagai padi..semakin menunduk ke bumi..jauh sekali nak maki, hina dan menghukum org..

Julia Abdul said...

lama tak tinggal komen...sebak baca entry nie...hanya yg pernah rasa kehilangan tahu bagaimana rasa pilu itu bila tiba2 datang...memang tak tertahan

congrats utk ur hijrah..banyak gaya & fesyen terkini hijab...saya pun bermula dari kosong psl hijab nie...tapi rajinkan diri membaca, google @ tengok youtube...alhamdulillah, semakin hari saya semakin selesa menggayakan hijab dengan macam2 gaya terkini...itulah indahnya hijab...dalam menutup aurat, kita masih dapat kelihatan cantik...moga terus istiqamah *hugs*

masdila Razak said...

Bc ntry kali ni bgenang air mate.

Mrs.Farhana said...

Caya la sis..apa pun biar kita berubah kerana diri kita sendiri, bukan atas sebab musabah org lain. InsyaAllah, Allah permudahkan urusan kita.

*kita yg pki tudung ni pun belum tentu jadi ahli syurga, tp kita boleh berusaha, berdoa serta tawakal ke arah itu, InsyaAllah*

nanie said...

cuba cari inner magic kt fb. saya beli yg tu, comel je kalopadankn ngan selendang..:)

Jojet said...

hi kak =)

sy pon baru je hijrah utk menjadi lebih baik..

yg sy lalaui, pas pakai tudung, ada benda yg org takut nk buat kat sy..dulu masa free hair, betepuk tampar, cakap benda bukan2, semua takde had sangat..tp skarang bila dah pakai tudung, ada adab, ada had piawaian..hahaha, alhamdulillah, kurang sket dosa yg kadang2 kita tak perasan tu =)

harap2 kita semua nih, akan dapat taufik dan hidayahnya..tak cakap yg free hair jahat, tak ckp yg pakai tudung baik..mari sama2 kita tutup apa yg wajib tutup =)

ntah kenapa rasa dekat je ngan akak..rasa akak nih baik =)


kathy jem said...

Suke tngk ko pakai tudung serius cantik..Aku pon Insyallah akan ke arah tu jgk tp antara cepat ngn lambat jer..hehe ;D

Cik Puan Rara said...

akk nk inner ninja yg best terletak g cari kata jalan tar.tapi kena tgk kedai lah.akk kena test dulu kat situ.10rm je.hehe

Miss Zahirah said...

salam kak..
sblm ni sya x prnh komen blog akak..
ni first time.. sblum ni jadi silent reader je sbb suka tgk gelagat anak akak yg 2 org tu.. hihihi
klu akak nk beli tdung yg cntik2 akak cba tgk kt scarf sweet honey..
pattern tudung ngn shawl dorg jual mmg cntik..
sya slalu beli ngn dorg.. cuba la.. ;)

garlic & butter said...

Good. and cute.

try beli inner yg sekerat tu. kalau pakai confirm melekap kat dahi dan muka nampak terpenyek sikit. Cuba potong sikit di bahagian jahitan (kalau pakai inner tu, jahitan yang dimaksudkan kat belakang leher - haaa.... potong sikit seinci dua) supaya inner tu longgar sikit dan bahagian kat dahi tu ternaik sikit, mcm pakai tudung biasa.

bentuk muka pun cantik sikit.

::Sebaik-baik kehidupan:: said...

Alhamdulillah.semoga istiqamah..:)
Stuju dgn kak fila.Niat org yg nk tegur tu dah bagus dah,mahukan kebaikan.cume cara nye salah.teguran sepatutnye secara berhikmah,bijaksana...