Tuesday, June 11, 2013

FUNZANIA CAMP

Baru-baru nie hantar Acih gi camp.. sempena cuti sekolah.. Wan dengar kat radio Ikim.. macam menarik, so marilah kita hantar Acih ke sini.. khas untuk umur 7-9 tahun.. 1 malam sahaja.. ok lah kan.. aku kalau banyak malam cuak jugak.. sebab tak pernah hantar mana-mana sebelum nie.. tapi bila difikir-fikir balik.. ni lah masanya nak latih Acih bagi dia berani, independent sikit.. lagipon program dia menarik jugak..

Antaranya ada ajar solat.. ajar kemas bilik tidur, ajar sediakan menu yang sesuai untuk kids buat, cara lipat kain, kerja berkumpulan dan banyak lagi.. Nak latih dia bagi berani sikit.. Acih kan manja.. hihi

Acih berdebar-debar.. asyik tanya je macam-macam.. muka macam happy tapi macam takut.. macam nak menangis pon ada.. sebelum pegi tu.. gi bawak dia makan McD dulu.. hahah.. bagi perot kenyang dan hati gembira sikit.. Pak Radie tak dapat ikut hantar.. so aku gi amik Wan.. kitorang pergi bertiga je.. tempat ni kat Hulu Langat... dekat ngan Air Terjun Pangsun..

Aku drive.. pastu macam amboiii ke dalam gila ceruk-ceruk.. mula lah aku macam seram-seram sikit nak tinggalkan anak dalam ni.. hutan kan.. hahahaha.. mak dia lagi over.. muka je kewl, jiwa kacau T_____T

Acih yang terpaksarela ke apa nie. 

Sampai-sampai je kene register dulu.. oh ye camp ni anjuran telagabiru.. dah well known for 20years kot handling camp-camp nie..  

cantik kan??? aku mulalah.. kalau tengok tempat cantik terus lega.. hahahahah... lepas register dia bagi room.. pastu kebetulan aku sampai sama ngan sorang lagi nie. aku tanya lah umur berapa? mak dia cakap darjah 3.. eh kecik je budaknya.. Acih darjah 2 tapi tinggi dari dia.. aku terus lah ramah tamah.. ajak dia sebilik ngan Acih.. at least aku nak tinggalkan dia nanti lega sikit dia dah ada kawan.. so mak dia pon setuju.. jom kita hantar anak kita kat bilik ;)

ni urusetia dah standby kat room.. 

memula aku ingatkan macam dorm sumbat belas-belas orang.. rupanya 3 orang je sebilik.. waaa best gila.. kalau aku, silap-silap ada projek tengah malam.. huahahahah... ada 3 single bed dalam bilik nie.. ada satu fan besar gila macam kat kedai mamak.. hoiii konpom sejuk tengah malam nie kalau on fan nie.. ada satu toilet yang ok lah selesa jugak.. tapi shower tu konpom menjerit kesejukan..hahah.. Acih dahlah jenis manja.. mandi kene air suam.. hamek kau.. kalau Ani pulak tak leh air suam.. dia tak suka. dia suka air sejuk.. haih macam-macam anak-anak nie.. 

sikit pon aku tak dengar suara Acih.. asyik aku ngan Wan je bising nak bagi dia konon-konon enjoy lah.. hahahah.. aku paham perasaan dia.. sebab aku dulu Wan hantar gak gi camp mcm nie.. yang ada solat hajat, solat taubat semua tu.. masa tu sekolah menengah.. pastu orang solat menangis beria-ia sangat sampai bedodoi-dodoi nangis.. aku tetidur time sujud.. bagus sangat perangai... 

with anaknda Kasih Aleeya.. berat hati nak lepaskan dia.. tapi buat-buat ilekkk je mak kau nie.. 

setiap peserta dapat tag dan bag merah.. senang nak isi telekung dalam tu.. 

gitew.. dah macam tangga dah ketinggian masing-masing.. hihihiiiiii.. 

dah settle kat bilik kita jalan ke tempat memula sampai tadi.. jap gi dorang nak solat.. 

ko jangan memain ok.. siap ada clown.. muahahah.. ok lah.. memang sesuai dengan nama dia Funzania.. disamping dapat terapkan nilai-nilai murni bagi jugak diorang tak rasa stress sangat.. yelah kan, nama pon camp untuk budak-budak.. 

Ingatkan hiasan je swimming pool nie.. tapi Acih kata esoknya tu ada aktiviti kene berjalan dalam air nie.. masa balik tu Acih siap cakap "Mama jangan marah tau, baju kasih basah sebab kene masuk dalam swimming pool, tapi kasih letak baju tu dalam plastik mama bagi tu".. eh eh eh.. takkan lah mama nak marah.. 

Ok diorang kene berkumpul kat sini dulu.. sementara nak solat.. adalah macam nasyid ke apa tah.. khusyuk je Acih.. 

Aku ngan Wan sibuk tepi tu.. "kasih!!!" "Kasih!! pandang sini smileeeeeee" sibuk nak snap muka dia.. hahahaha.. Acih dah malu-malu kucing dah tengok mama ngan wan sibuk nak snap gambar dia.. hahahahah... 

dan kami pon balik.. keluar je dari sini, hujan renyai-renyai.. huwaaaa.. rasa sedih je.. kalau macam ni lah, memang aku tak anto lah sekolah asrama-asrama nie.. ada yang muka aku je datang betenggek tengok anak tiap-tiap minggu.. muahahahhahaha... 

______________________________________________________

dan keesokan harinya masa untuk pulang.. kul 5.30 petang amik anak.. time amik ni aku gi ngan Pak Radie.. bawak semua askar hahahah... excited nak amik kakak balik ;) aku kan rabun.. puas carik mana anak aku.. Pak Radie cakap "tu hah kasih".. "Mana??? mana???".. hahah.. tak nampak.. rupanya dah depan mata.. teruk betul makkau nie.. 

Ololooooooooo anak mama pakai baju kurung.. pastu sibuk dia cakap pokok dia hilang.. hahaha... aku tanya lah urusetia tu mana pokok Kasih? rupanya ada kat celah-celah.. nama group Acih "AYAM"..dahlah tulis ayam tu dekat ngan nama Kasih.. dah lah jadi KASIH AYAM.. muahahahahhahaha.. 

Ani yang seronok lebih.. hahahahha

The Kasihs.. hahahah eh syok pulak anak pompuan bederet-deret camni kan.. amboi sedapkan hati..heheheh.. Leecha tu suka sangat buat muka bermasalah.. sama macam mak dia.. sikit2 nak bekerut.. 

Hari pon dah mendung.. jom lah balik.. 

Acih siap cakap "Alaaaa mama, kenapa satu hari je? Kasih nak lama sikit".. kan kan kan??? over dah dia.. 

Ada jumpa reader kat sini jugak.. dia tegur.. auwww malu ai.. lupa nak snap pic sesama... kalau tak boleh kita tayang kat sini ;) 

Oklah.. cuti sekolah kali ni banyak benda bermanfaat yang Acih buat... next time kalau ada lagi school holiday camp kita boleh antar Acih lagi.. kalau ada camp untuk Ani pon elok aku hantar budak ni sekali.. muahahahahahahha... 



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

19 comments:

Jojet said...

alaaaa, da besar acih da boleh pegi camp..good girl acih..sy rasa kak, klw ani nnt, dia lg slumber, anto yg 7 hari camp terus, hahahaha!

Farah Waheda Wahid said...

macam menarik jer camp ni.. he he he...

alyani adnan said...

Cantik la akak pkai tdg mcm ni.. manis jer tgokl.. =)

Myne Khalid said...

kak filla,

takut hantar animatomato tu die buli org lain je....:P....

i like animatomato!!!she's cute!!!

Elly said...

Ala...apa pasal tak cakap boleh anak aku gi sekali.

Kakizan Omar said...

mesti bestkan... seronok jer tengok kakak acih... :D

Asyik Izas said...

comel anak2 akk..:)

Kniedaz said...

bagusnya camp macam ni..kalau kat sini bila cuti selalu ada camp hafazan..saya hantar dua-dua abang sekali hehehe

Chekgu Azrine said...

bayaran berapa ye sis filla kalau nak hanta tempat camni..

mazwien hanies said...

syok nyer g camp cam ginikan..bermanfaat sungguh..good kasih ..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

telaga biru tue ustaz pahrol punyakan?

Puan Bui Junaidi said...

BGS LA AKTIVITI MCM NI,BOLEH DIDIK ANAK2 KITA KAN

JaJa'Z said...

Filla.. Actually mak bdk yg satu bilik dgn kasih tu my schoolmate.. Tau gak anak dia gi situ, tp tak sangka sebilik dgn kasih..

AMIRA azlinda said...

comel acih dah besar :)

cikji said...

tertido time sujud,wahahaha sabo jelah kan. btw,muka acih makin membulat,comelll

wira paramartha said...

tengok ani comeyy di gamba blogcover kak filla tu.. mate de belom pejam tapi bersedekap..:) singing siket la.. #faizal tahir-selamat malam :)

wira paramartha said...

tengok ani comeyy di gamba blogcover kak filla tu.. mate de belom pejam tapi bersedekap..:) singing siket la.. #faizal tahir-selamat malam :)

Zareene Saifuddin said...

baguslah hantar anak-anak ke camp camnie... filla, next time kalau ada camp camnie share kat fb ye... owh, comellah pakai tudung loose camtu... bat la tutorial...nak belajo..sbb akak mmg x reti nak pakai camtu..

Filla said...

chekgu azrine: early birds rm260.. lambat sikit rm280..