Tuesday, October 12, 2010

TRAGEDI OKTOBER...

Satu Malaysia dok bercakap tentang tragedi yang terjadi di Melaka pada 10.10.10... tragedi ngeri yang melibatkan berbelas nyawa terkorban... aku bukan tiada hati dah perasaan untuk tidak menyentuh tentang cerita nie.. tapi aku tak sanggup... aku cuma baca headline di surat khabar jer.. terus tak terbayang perasaan ahli keluarga dan kawan-kawan kepada mangsa tragedi oktober ini.. ahhh menyayat hati sungguh..

tetiba aku teringat zaman silam masa study kat UiTM dulu... ada lah time ni.. dorang buat pameran besar-besaran kat Foyer... bersusun gambar-gambar dah mcm galeri okeh.. gambar kemalangan jalan raya! agaknya tujuan dorang ni pamerkan gambar-gambar ngeri ni untuk memberi kesedaran kepada umum supaya berhati-hati di jalan raya.. tapi sampai sekarang aku tak leh nak accept benda-benda yang mcm nie.. setuju tu setuju jugak..mungkin mat-mat rempit pon kecut perot bile tgk gambar-gambar mcm nie.. kepala putus, isi perot terkeluar.. ahh sudah..aku tanak cerita mcm tu.. tp tu lah dia kelemahan aku nie.. bila aku ckp aku tanak tgk, aku takkan tengok..ko letak lah dpn bijik mata aku.. aku tutup jek rapat-rapat mata nie..sbb sekali aku dah tengok.. aku mesti nak tengok detail-detail.. mcm pameran kat Foyer tu.. aku boleh belek gambar-gambar tu beriya-iya.... sayu okeh... kehilangan nyawa dengan cara mcm tu.. tapi ajal maut di tangan tuhan... kalau dah tertulis mati begitu nak buat cemana...

lepas dah habis pusing belek satu-satu gambar kat foyer.. aku naik bas nak balik umah sewa.. dalam bas aku tak leh fokus benda lain.. satu-satu gambar-gambar tu menjelma dpn mata aku ni.. last skali aku muntah.. boleh tak??? tetiba perot aku sebu.. mual... pecaya ke tak, seminggu aku tak leh nak makan... tak lalu... penyakit ker haper... jadi bila jadi tragedi mcm nie.. aku seboleh-boleh tanak tengok... aku tau ada byk video-video kat fb bagai pasal kemalangan nie.. tanakkk! jangan lah.. tak baik ok, mmg menginsafkan kot.. tapi apa perasaan kaum keluarga mangsa? aku penah kehilangan sepupu lelaki yang sebaya aku.. accident motor.. dapat jer tau berita sedih tu.. lutut aku lemah.. terus kaki jadi kebas..lembik.... itu aku? mak sedara aku???? kesian sangat... kejap dia ok.. kejap dia nangis.. kejap sedu-sedu.. kejap meraung... kain baju sepupu aku basah lagi baru lepas sidai.. tau-tau dpt call kata anak meninggal... Ya Allah macamana nak berhadapan dgn situasi mcm tu... dia peluk cium baju anak dia.. aku tak sanggup nak tengok... ishh..nak type pon dah tak boleh ni haaa...

tolonglah bawak kereta ke, bas ke, lori ke.. basikal ke.. apa-apa pon.. tolonglah berhati-hati.. kalau bukan nyawa sendiri melayang... nyawa orang lain yang melayang... jangan lah biar orang lain kehilangan orang yang mereka sayang gara-gara kesilap anda sendiri.. ini peringatan untuk diri sendiri juga...

takziah buat keluarga mangsa...




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

5 comments:

^*NaNa*^ said...

aku pun gerun jgak..tak ley imagine kalau aku kat tmpt diaorg...yg pastinya mmg gerun tapi aku tgk jgak gmbr2 yg mnyayat ati tu..huh.....dasar..

J.M.R said...

takziah utk seluruh keluarga mangsa...

happy2gether said...

takziah utk ahli keluarga mangsa...mmg sedih tgk gambar dan baca cerita mereka...ada yg baru abih blajo n nak keje, ada yg xpenah pi jauh2 dari mak ayah merajuk2 nak pi juga, alih2 pergi selama2nya...sedih...tu lah kita naik bas ingat nak elakkan letih n percaya lah kat driver tu...disebabkan salah seorang, yg lain semua menanggung akibatnyer...

Sham Ummi Echa said...

mmg sedih kan. bila baca paper, otomatik rasa nk nangis.

al-fatihah buat mangsa.

farah said...

tak boleh bayang, dan tak mahu bayangkan kalau berada kt tmpat diorang.
takziah keluarga mangsa jugak.