Friday, November 06, 2009

Kenapa ngn Acih?


jom sembang perkembangan anakanda saya Acih jom....


sedih laaa sgt... sbb lately ni dia baikkkk sgt... mebi sbb dia tau mak dia yg poyo nie tengah mabuk laut.. so dia takderlah nak buat perangai... kalo aku membuta dlm bilik.. dia tak penah kacau... paling kuat pon..dia datang kejut jer.. "mama, Kasih nak milk".. tak pon... "Mama, tolong betulkan tv tu.. x de gambar"... tak pon.."Mama, nak tgk Upin & Ipin".. dah itu je.. lelain semua dia buat sendiri.. nak gi toilet dia amik chair kecik panjat bukak lampu sendiri.. pastu nak yak yak.. dia yak and wash sendiri...


tapi semalam rasa sedih sket.. sbb aku dah tapau mee goreng kat kedai bawah.. sblm beli tu dah tanye dia.. "kasih, mama nak beli mee ke mihun goreng? kasih nak mana? mee gemok ke mee kurus?".. kasih ckp nak mee kuning gemok sket.... tanak sayor tanak telor.. kasih nak yg kosong jer.... ok fine... (dalam ati aku tau dia ni nak maggi goreng nie).. tp aku buat2 tak paham.. sbb tak elok laa..asik maggi goreng jer kan....


sampai umah.. aku nak angkat kain.. dia lari2 gi kat meja... "mama cepatlah bukak mee, kasih lapar nie".. jarang sgt dia mintak makanan okeh..sbb dia kan tak nak makan skang nie... aku pon gi lah dapor.. letak mee goreng tu sket dlm pinggan dia.. sudahlahhh minah ni mengamuk nangis2.. dia ckp "ape nie??? kasih nak maggie gorenggggggggggg... bukan yang nie"... cehhhh..malas aku nak layan... aku ckp "nak makan, makan.. tanak makan tak yah makan, jgn ngengada"....


pastu kasih nangis2 gi depan tv... "baklah mamee"..... dia nak mamee jer..hihihii... bukan tak kesian.. tp takkan aku nak start engine kete nak gi kedai mamak plak?.. huhu.. mak tak larat okeh... dah ler pak radie sms ckp tak balik malam.. tido opis... aduuuuuuhhh...


so aku tido dlm bilik sbb tak sihat... acih dtg bile perlu jer.. mcm nak milk, nak upin ipin.. semalam dia suh bukak upin ipin.. dah habis citer tu dia dtg lagi.."mama tolong bukak lagi upin ipin... sekali jer lagi".. aku pon bangun tlg bukak lagi skali... pastu aku masuk tido.. tp tedengar Acih tiru dialog sumer character dlm upin ipin.. segala rajoo, apak rajoo, upin, ipin, atok, kak ros.. Kasih dah hapal okeh!!!!! sebijik dia tiru... betapa mempengaruhi nye mende tu kat dia??? hahahah... lantak lah.. tp aku mcm sedih plak dia layan diri sorang2 ikut dialog upin ipin.. huhu... sorry kasih....


pastu buatkan dia milk.. pakaikan diapers.. aku masuk tido dlm bilik.. kol 12 mlm tebangun.. tgk acih dah tebongkang depan tv.. sedihnya tgk anak aku... uwaaaaaaaa... terus tutup sumer angkat dia masuk dlm bilik tido sebelah2 polok2.. huhuhuuuuuu...


tq acih sebab memahami sgt.... dulu dia tak mcm ni.. dia kan suke paksa2.. slagi aku tak baring skali ngn dia..konpem dia tarik2 tangan sambil melalak2.. nasib dia tak wat perangai nak jadik sista!!!! i love u kasih... doakan aku ni mabuk laut tak lama.. hopefully pasni dah leh jadik mcm biasa....




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

18 comments:

Anonymous said...

sedih lak dengar cita acih kak filla...huhuhu...touching ni...

Miss Moon said...

oloooooooooooo sian acih . Acih dah besar dia paham mama dia tak sehat .

fila habih tew dia makan tak mee tew

busyuksayang said...

acih such a good girl...take care filla...muahsss skittt

JuJue said...

aisehh baik nyer acihh...terharu aku membaca! maybe sbb dah big girl kot! sebab tu baik sangat!

anak aku lagi baik...punya taknak kacauuu sampai membawa diri ke rumah tok dia tak balik balik sampai skang nih ah! sapa nak jawab??? aku tu mmg dia tak kacau..tapi jiwa raga mak ni ah terganggu sejak dia takde..kat umah! takde org aku nak sembang ngan gado!

Anonymous said...

good la kasih ni...kate nak jadik big sista...dah paham mama dia x chat..tekene 'buatan orang'..wahaha...big hugs 4 kasih!!

ibu iman said...

huhuhu...sedihnye. cian acih. teringat lak dulu saya peknen anak yg kedua pun jadi gini gak. bukan tak kisah kan die tapi sbb rase letih yg lain sket rasenye bile peknen no.2 nih. takpe... be gud gurl tau acih!

fadel toha said...

alalla...Kesian Acih....tp sebenarnya Acih tgh transform nk jd big sister...

Diana Abd Rahman said...

Mmg sian kt Acih tp elok la dia pandai bawa berdikari.

Tapi budak2 kecik ni, kita tak boleh nak jangka. Time saya kena chikugunya dulu mmg melepet gila asyik tido je..anak sy Muhd tu baru 4 tahun..bukak baju sendiri, siap mandi sendiri, pakai baju sendiri. Sy quite suprise dia buat sendiri sume tu sdgkan sebelum tu semua nak kena buatkan...ish..ish mmg terharu.

Chooyaya! said...

alololo kasih... baiknya dia *sob sob, sebak... auntie sue wish akan dapat bebi yang baik macam kasih jugak nanti...

kasih jangan macam2 ngan mama yer? sian dia... dia tengah sakit tu....

sayang kasih. meh polok me! XOXO

yati_hamid said...

sob sob2x.. sedih tau aku bc ni.. bergenang airmata ni..
ciann acih.. tp, xpe...semakin lama semakin dia phm.. acih kn gud girl kan..:)

nisa said...

serious siap berlinang air mata lps habis baca entry nih.. ni 1st time sy komen wpun mmg dah baca hari2 sejak setahun lbh blog ni..

btw, Filla, kalo ingat saya penah keje temporary kat ofis sama Filla..
jumpa blog Filla thn lps..so continue baca smpi skrg..

ok, sambung bab Kasih td..
sy sedih sbb tringat sama mcm kes my lil Sophie yg pernah tertdo depan tv masa sy x layan dia sbb demam & tdo dlm bilik.. rasa kesiannya dia layan diri sorg2 depan tv smpi tertdo..

oklah, dah pjg sgt ni..
moga cepat recover..

mannira said...

hohoho...tiba2 je sedih baca cite..sian acih...

Mimy Hamid said...

touching la plak...sabar yer kak kasih..mau jd sista yg good

Lenny said...

huhuuh... aku paham perasaan ko..

alya masa aku pregnant aish pon dier camtuh.... skang nieh dier dah besar.. lagik la... masa aku mabuk dulu.. siap amikkan bantal... mummy baring.. mummy rest ok... pastuh siap urut2 kepala aku... tak terasa pon.. tangan kecik.. tapi aku sedihhh... sbb dier memahamiii...

sayu je kan... syukur lah.. anak2 kita jenis paham.. takder nak buat perangai sangat time tak larat nieh...

syukurrr...

azryn said...

bergenang air mata time baca n3 nie. such a good girl...pandai bawak diri time mama xlarat cam nie.

Moga kemabukan ini cepat2 berlalu. Kem peluk cium saya utk Kasih k...

mummy_ayu said...

alahai..good girl nya acih..untung u. me dulu ian bukan main lagi ragam..samapi ke 9 bulan still minta dukung..tak larat! but orang kata kalu kakak sulong memang really helpful! u..take care!

happy2gether said...

Dila, untung ko Kasih independent skang nih....tu yg bgs ada 2nd child bila the 1st one dah faham...syasya dulu aku x ingat, rasa demanding lgk kot...sampai skang dengki ngan adik, walau di mulut kata sayang...huhuu

Faramin said...

sedihlah..macammana saya nak ada anak sorang lagi nih.saya sayang sangat anak saya tu.saya takut tak dapat nak bahgikan kasih sayang tuh..so worried.