Tuesday, November 10, 2009

Apalah nasibku?

kali nie bukan meluah perasaan atau apa pon.... tapi apa yg bermain-main di fikiran saya semenjak dua tiga menjak ini... ini pasal kerja okeh....

apa yg best jadik secretary atau PA?.... byk jugak yang best... contoh..kita leh gi course.. pastu course utk PA salunyer topik2 dia menarik.... kita juga boleh perasan2 dressing ala2 eksekutip... tp kalo attend course jerlah.. sbb kat opis ni dulu boleh pakai 3 piece suit.. skarang tidak lagi..kerana katanye tak menutup aurat?.. yg tu aku tak paham.. oh maybe pakai kebaya ketat jarang kain belah tak hengat adalah lebih menutup aurat berbanding.. long pants+kemeja+blazer...

in my opinion, PA nie.. mcm jawatan yg ko ada kat tengah2... kadang nampak 'tinggi' di mata orang sebab ko jaga orang2 penting dan disegani... so dlm masa yg sama ko pon turut dihormati dan dibodeki jugak... tp ko jugak kadang jadik orang bawahan... sbb ko bukan boss!! ko jaga boss jer.. heheheh... tp orang mmg suke 'merisik2' PA.. kalo nak tau mende2 yg confidential lah kan?.. yelah kan ramai orang yg kaki kepoci... sebagai PA ko tak leh ler jadik mulut tempayan semue benda ko nak citer... pandai2 lah....

apa yang merunsingkan saya ialah... boss saya akan bersara awal Disember ini.. dan ini lagik satu nasib PA... sangat menyedihkan!!! bile boss ko pencen... ko nak gi mana? ko nak stay??? tak mungkin..sbb ko kene ingat... boss baru masuk.... kalo pangkat dia besar.. dia ada hak bawak PA dia... so tercampak dan terhumban ler ko keluar dari bilik yang selama ni jadi bilik ko... sape pedulik?? tak der okeh!!! kalo ko nasib baik boss baru masuk.. tak bawak PA so ko boleh lah terus jadik PA kepada boss baru... tp aku tak rasa itu mungkin terjadi kat aku...

aku tau yg aku kene angkat kaki keluar dari bilik nie..huhu... tak per... itu ada bekerja..lagi2 itu lah kehidupan seorang PA... (eh mcm citer aku sebatang pen plak).. heheh.. ko nak gi sibuk2 tanye orang cemana ngn nasib ko pasni..mcm tak kewl plak kan? tp sebab dah dekat sgt ngn date ko nak kehilangan boss dan segala hak ko.. panik gaklah... lagi2 bile ko dpt rasa yg ganti tempat ko adalah orang yg ko mmg tak sebulu.... bukan ko jer.. tp sumer lah tak sebulu.. then what to do? biar jerlah..... aku tak kaco orang.. orang jgn kaco aku... haha.. sbb penah jadi kes kat sini aku begaduh stok sikit lagi nak baling stapler kat kepala orang tu.... aku kan ada darah hang jebat sket... bukan aku tak professional... tp sumer orang ada tahap sabar dia.. kalo dah stok hina2 ko.. ko dah mintak maap pon tak puas hati.. dah ler datang bilik ko nak hangin2 memekak2... mmg aku bangun rasa nak baling ngn kusi jer.. ingat aku apa ko nak buat mcm bangang? dan sampai situ jeklah.... aku dah tak leh pandang lagi dah muke orang nie.. tp kerja tetap kerja... tp nak sengih2 mintak maap ler... kadang aku tepikir gak.. aku ke yg gile meroyan tak tentu pasal? tp biler tgk balik kes2 dia ngn orang lain.... so aku rasa bukan lah salah aku kot..

eh tersasar plak citer... back to the story, awal Disember ni aku kene keluar dari sini... (sedih sbb barang tak kemas lagi.. penat dow.. x larat...).. tp this saturday aku akan datang gak opis pack2 barang sket...

so tunggu jerlah lepas ni aku serve siapa... tp yang pasti bukan lah Director General lagi... maybe assistant DG kot? ntah la.. silap2 duduk pool jer.. tolong photostat surat... uwaaaaaaaaaa... ehhh.. jgn emotioanal....life goes on... janji hati kita ikhlas.. tak de hasad dengki, jgn masuk campur hal orang, jgn carik pasal ngn orang, belajar tuk improve, tu pon dah okay kan? bukannye ko kene buang keje pon!!!!

yang pasti, i'll be missing my boss... he is the best boss i ever had kot? best giler tu tak lah.. ada gak kadang terasa hati macam2 benda.. tp think positive lah.. nobody's perfect kan... dia dah treat aku elok.. pemurah bagai.. dah cukup dah tu...

hidup bagaikan roda, kadang di atas, kadang di bawah.. bila ada di atas jangan sekali lupa di bawah.. sebab roda berpusing!!!!!!



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

10 comments:

JMR said...

PA kije agk glamer gk kan di kalangan inter office..
pape pon..best of luck utk kije2 sterusnya..
no body perfect..tp jd la sesempurna mungkin...

"Double F" said...

hurmm dh rase camne nasib.. cam sy jugak dr seorang yang menjaga JUSA pindah ofc terus ddk pool keje cam despatch.. sgt tekanan benci.. cam org tk gune je.. tp bile fikir2 blk nih kot masa2nye tuk improvekan diri

mama eta said...

biasala macam itulah gayanya kerja PA..saya pun PA jugak.tp itu jugak different task gomen dan swasta....namun apa2 pun filani tetap confem kerja lagi...just akan change bos jer ...insyaallah everything akan kembali ok...mula2 jer rasa lain, lama2 okla...gud luck yer..

pHat sUe said...

babe, ni cite yg ko cite ari tu eh? akhirnya die bersara jugak.

macam aku jgk tahun lepas...tah mane mane la nak gi, boss nak resign.

now dilemma lain pulak.

nak kerja kah? tak payah kerja ka. kang tak kerja, satgi jadi pape kuar kat tv lak sehelai sepinggang!

nak keluar dari comfort zone skg ker or cari angin baru kah.

haih pening.

babe! aku lalu paragon 202 tadi! dekat la jgk ngan puncak jalil tuh. belakang je





m

busyuksayang said...

inilah nasib PA kan..i know how do u feel...cam i, transfer ke Unit lain...dgn tak de bilik & workstation...rasa sedih sgt tp mula2 jer...skrg, i rasa happy & syukur sgt...coz i mmg tak bz & org2 baru kat Unit nie sgt best..so, lepak jer la keje i :D

p/s : don't worry ya babe, just follow with the flow...good luck :)

happy2gether said...

Dila, emm tu mmg dilema as sec/PA kan? aku pon akan rasa camtu...tiap kali bos aku nak kena transfer ke apa ke aku pon rasa camtu, tapi bila kita jaga bos kita semua org dok baik2 ngan kita, tapi bila kita dah x jaga kita akan tau sape yg ikhlas n sape yg ada udang di sebalik mee, aku masih rasa bos aku yg lama the best walopun ada org x suka, cam ko ckp nobody's perfect...xper ko just accept tmpt mana2 or boss yg mana2 yg penting keje...take care dila...

Chooyaya! said...

aku paham apa yg ko rasa filla, pasal 2 tahun lepas, aku mcm ko la.. aku secretary ceo, skali boss aku 24 hours notice ok? ko bayangkan la mcm mana aku? tadek preparation langsung. tau2 kena keluar dr bilik aku tu... pastu jadi kuli batak potostet buku la, buat cuti macam lahata aku rasa. yang mana bodek2 aku dulu terus mcm pandang hina kat aku. seb baik la 2 bulan jerk. pastu aku dapat boss baru ni. rezeki aku. kalau tak, smpi kesudah aku mcm orang bangang. yang orang tau ko sebok2 depanpc, tp ko tadek boss, maka orang tau kot adek kerja. sedih and rasa pathetic smpi aku nangis setiap kali nak pergi kerja.

Darwisy said...

Hehehe..sama daa ngam I ni Kak Pila, I nih dah kene nasip cengitu...
My boss dah naik pangkat stat 1 Nov aritu..sedeh gak wehh..tambah lak dia bawak PA lama dia huhuhu...I nih tak okey ke weh...konpiuss..tapi nasip I taktau lagi nih cemane..kene trasper2 memang menci...tak suke..

Miss Moon said...

lor asal nih filla berduka cita ...nko dah start mood swing dah nih . Hormon nko dah nak berubah ...biasa la pembawakan budak ...jgn wisau wisau ya buk pilla

im sure nanti bos nko pasti baik hati n slalu bagi nko perfume hhehhehe

JuJue said...

sabar je lah. hidop mmg lah macam tuh. takpe..dun wurry... ok lah nanti...tuh. percayaaaaalahhh cakap mak ni ahhh...