Wednesday, February 25, 2009

REQUIREMENTS NEEDED.....

to all readers/customers...



nie aku ada nak bagi tutorial sket haaa... utk sesaper yg ada meng'email' request frame nie..tq yer.. tp ada beberapa masalah... meh aku citer sket.. so that korang nanti tau ler apa requirement yg diperlukan oleh cik filla (tetiba cik..hihi)... ngn Pak Radie (pak radie mmg sesuai pak jer sbb dia dah tua).. huahahahh..



ok yer... aku bagi numbering senang sket....



1. gambar yg korang send mestilah terang, clear, jelas, kalo boleh actual size (more than 700KB) the bigger file size the better..

2. size frame aku tu adalah lebih kurang A3 menegak/melintang (suke ati korang).. so sile imagine gambo apa yg sesuai utk diprint di size A3... kalo family pic tu korang siler lah kreatip sket.. jgn ler gambo jauh2... biar ler jelas... apa pose tak kisah sbb Pak Radie akan crop muka korang (amik dari sudut yg cantik di mata dia sahaja)....

3. tolong tgk sample gambo acih dan noryn tu.. kalo boleh sile carik atau pon siler snap gambo2 yg begitu... sbb aku nak korang tgk cantekkk jer... Pak Radie tu perfectionist sket..kang abis sumer gambo korang dia reject cemana? hahahah.. taklah.. kita kene puas2kan hati sumer.. jadi sila anto gambo yg sesuai... (aku citer mcm susah nak paham kan? nanti aku bg few photos for example okeh?) nanti kalo print tak cantik...hati pak radie susah..ati korang lagik sakit..
4. if possible send gambar yg ada space kiri/kanan/atas/bawah untuk saya wrap ke bingkai frame.. (utk mengelakkan kes2 telinga tekelepet..mata tekelepet ketepi frame)..hehehe


1) GAGAL..ni contoh gambo yg halus mcm ikan bilis... tp kalo korang guna dslr mebi biler dienlargekan mebi tak pecah kot? tp kalo guna camera biasa takut ada problem sket lah kan.. so biler korang email kat aku ngn Pak Radie... pak radie akan check dulu gambo2 tersebut.. sekiranya x der masalah then aku akan inform korang balik yg gambo korang di'approved' oleh beliau....


2) GAGAL..gambo family yg ramai mcm nie agak kurang sesuai... lebih elok lagi kalo korang cuci jek kat kedai gambo mintak size 8R ker baper R ker... pastu buh dlm frame cantik2... konsep frame fillanie adalah 'pop-creative'.. huahahah.. korang paham tak aper yg aku nak sampaikan kat sini??? korang penah tak gi mkn kat Secret Recipe? penah tgk dinding dorang cemana? gambo tgh makan... gambo2 candid yg beso2... tgh ketawa... jadik gambar korang akan perfect bila diprint kat canvas mcm tu... gambo2 anak pon boleh..

3)LULUS..ini lagik contoh gambo my friend's daughter yg sesuai... cantik kan? ha ini ler maksud saya tu... terang... candid (lg cun laa).. jap saya korek lagik folder...carik gambo contoh...

4)LULUS..ni contoh nenek sedara radie okeh..nama dia Unggal... dia baru jer bertemu jodoh (agak lewat sket) tahun lps if i'm not mistaken... comel kan pengantin?haaa gambo ni cuba korang imagine kan kalo di buat black/white... meletops tak? aku kalo jadik lecturer korang ni..mmg aku bawak rotan jek!



5)SANGAT LULUS...haaa kau...tetiba lak letak gambo boipren i kat sini..huahahha... gambo abg Nuar Jen nieh pak radie snap masa kenduri tunang adik kwn ktorang...kalo tak candid takper...tp haruslah muker tu meletops pandang camera mcm Anuar Zain tu.... kalo Pak Radie ckp tak approve pon biar aku jer yg approve kan!!!! auwwww bak cheekbones skettt bang nuar.... i like...hihih...

6)LULUS... ok tgk gambo perempuan anggun dan jelita dibawah nie... cantek tak korang rasa kalo diprint black/white.... yer saya malas nak cakap nieh... tp mcm ni ler contoh yg ok utk frame tu.. korang tak yah ler cun mcm pompuan nie.. takper..janji pose tu biar ler maut sket... dan candid..dan mantop...(eii tak kosa aku Ghau2) hahahah...

7)LULUS...another example... ni gambo anak saper tah..masa attend b'day bash elyssa (akma's daughter).. gambo budak ni sgt sesuai utk buat canvas tu..

8) LULUS...nak letak gambo kaki mcm kaki acih nie? ehhh boleh aper salahnyer..kalo korang rasa kreatip.... saper tanyer aku kat comment tu..nak gambo food..buah ke..kopok ikan ker... boleh jer... gambo ko tgh makan lagik cun..kata kreatif....

*cukup ler dulu takat nie..letih makkkk!... so skang anak2 murid dah paham ke apa requirement yg diperlukan oleh Pak Radie?.. tp senang korang anto jek apa gambo pon..nanti kalo buleh aku kata ler buleh..kalo tak.... korang pegi lah belajo2 cara nak amik gambo ala2 candid tu... ok ler...slamat beramal.... bai...

17 comments:

-butterfly- said...

:: wahh!
:: menarik betul nak kak filla..
:: tp bp lema leh siap??
:: & bile leh diambil??
:: cara bayar mcm mane??
:: huhu
:: nnt menda alah tu akan diwrap ke or bg cam tu je??
:: or dpt paper bag dr kak filla sdn bhd??
:: hehehe

^i|z|z|a|h_n|h|k|m^

manisz said...

filla, lau aku yg jauh di kuantan nie mcm mana? harus ke aku mengambik sendiri di umah ko? atau ada charge pengeposan ke..

Kasih Aleeya said...

butterfly: depends pada korang gak..kalo nk urgent sgt aku try lah..kalo tak bagi ler aku wat kije ngn tenang..tgk ler 2minggu ker.. byr nanti aku suh bayo..korang bayo lah.. bank-in ker.. tgk ler.. paper bag beli sndiri yer... benda tu suker ati aku nak bagi togel ker..wrap ker..hahah...
manisz: ada gak request dari negeri2 lain.. kalo korang bare the costs (post) aku okeh jer... price tu tetap sama cuma korang bayokan duit pos...

okinokiyo said...

filla..aku rasa kamera dslr ke x ke..no 2 kot.yg pasti pixel kene beso & supaya dienlarge ke crop ke xla jadik pecah2...so kasik gambo original yerr mcm 8pixel ke, 12 pixel ke. aku rasa kalau 8 pixel dah cun kot...

kalau below tu xtau la pecah ke x...apa kata pak radie sila komen haha

ayien78 said...

Filla...co incident...gambar anak aku yg ko letak ekkk...
puas aku pk..apsal muka budak tu sama sebijik sebijon ngan anak aku...rupa2 nya masa bizday akmal hari tu ko ada snap gambar anak aku...!!!!

aku yg biol ni siap cakap kat opis mate aku.... "gambar baby ni samala ngan gambar Jay...tapi kenapa seiras sgt2"

bila baca balik ..eh..bizday anak akmal...mmg sah...tu anak anak aku kay!!! so ...ada tk lagi gambar lain dlm simpanan ko????

hahhahar...kelakaula... anak sndr pun aku tk cam...

Kasih Aleeya said...

okinokiyo: aku wakil pak radie bagi komen..ya betul!!! bagi actual size pic tu.. camera apa kita guna is not the prob.. the way u pose (hahaha).. ngn pixel tu beso.. dah okey...

Kasih Aleeya said...

ayien78: hahahah..aku ingat aku ler manusia plg blur di muka bumi nie.. ghopernya ada lg makhluk tuhan plg blur!! hahahha.. (aku penah sesat kat perumah sendiri.. dok pikir mcm aku penah tgk kawasan ni..rupanya umah aku!!!)..hahahha... comel arr anak ko.... nak order ker satu?? huahahahaha....

mannira said...

fila, nanti ko buh la kat right side tu details..nanti n3 tu dah ke belakang payah nak cari..malas nak godek...

aLya said...

detail giler buk filla xplain..x sabo nk suh buk filla wat..kalo area klang & shah alam by hand ke buk..

busyuksayang said...

wah filla!!! gambar anuar zain ittew...menawan kalbuku!!!! hahaha!!!

azdra-azdra said...

aku dah email kat ko kan.. siler bg aku discount.. dan free postage dari aku yg kejauhan ini.. hahahahahaha

Anonymous said...

sy silent reader blog filla..
tp kali ni sy suka lah nak tempah frame tu
cuma buat masa ni takde gmbar yg cun
business ni takde expired date kan?
sy duduk kat penang, still blh pos jugak kan?
nanti dah ada gambar yg cun sy email filla lagi

riqzmie said...

"hi,can we exchange our banner,if u done have banner i still can post yur link,plesae let me know after it done.thnak"

scharewl said...

Olooo..wat ler besar giii!! 24x36 wat la ek?!! Cayang dia..:P

~Puteri-Nuur~ said...

:: paling cute gambar last, gambar kaki tue..

ji@ a.k.a jion said...

boleh tahu harga..?size cuma A3 sahaja ker..kalo lagi besar boleh x?

ji@ a.k.a jion said...

harga brapa yer?bigger size than A3 ade x?