Monday, February 16, 2009

Bubur Nasik Berlauk...

aku harap2 kali ni dah tak blur dah mcm arituh..bengong nak mati time tuh...menci tul okeh!!! takperlah atleast kalo korang dgr lagu Alya tu.. korang tak ingat Alya tu pon kan..mesti korang ingat aku!! kuakakakak...
nie aku nak tukar jadik muslimah sejati dirumah plak..hehehe..malam tadi mak masak okeh!! dah ler penat gak..sbb sabtu malam tu melepak kat mamak dari kul 11.00 mlm sampai 4.00 pagi.. pecaya? pecaya jelah kasimmm... so aku sgt ngantuk ahad tu..bwk Acih gi tumbletots..then terus balik umah... pastu apak acih, mak acih ngn acih sekalik tebongkang!.. pas dah bangun (tu pon acih sebok nak milk..nak cing..nak yak..nak kopok.... nak tgk tv... ceh! menggelegak jer aku nieh!.. last2 Acih tgk mak dia bolayan sambung tido dpn tv.. dia pi bawak twisties makan atas katil dok ngadap muker bapak dia yg tgh membuta gak... sgt terbiar anak aku...isk isk..sian dier..
jadinyer setelah aku sedar diri... aku pon dah siap2 sumer... dah ready nak masak bubur nasik berlauk... pergh tajuk menu aku jer dah ala2 chef gitus.. biasaler... kompang mesti lebey! masa kat umah MIL kan kan... mcm biasa.. asik mil bekalkan itu ini jer.. bekalkan rojak (mil wat sendiwi..sgt sedap)... ngn paru yg dah siap rebus.. (tu yg terpikir nak wat bubur nasik)
waaa..sungguh syahdu kan gambo bubur nasik aku nieh... siap angkat piuk letak kat meja makan..hihi... oh yer..ni periuk dari kelantan yg sgt multi-purpose.. telah dirembat dari umah mak aku... hahahaha...
cili padi kicap...
ayam goreng kunyit dipotong dadu..
ikan bilis goreng... (hak mutlak acih... dia x bagi org lain amik sekor pon!!)
cendawan goreng oyster bersama cili padi..
paru goreng garing..
gambo keseluruhan yer... pak radie mmg suker mkn bubur nasik berlauk..dulu ktorang salu gi kat Night Circle Shah Alam... tp dah malas nak gi skang nie..
*makan ler bubur nasik utk kesihatan.. weih Acih muntah okeh kul 2 pagi smlm..penat mak berjaga layan dier.. abis rambut ngn badan sumer kene muntah.. mandikan dia kul 2 pagi.. pastu dia nangis2 panik... acih ckp 'naper nie naper sakit nie'.. sambil panik pegang kepala dia.. nangis2.. alahai..dak skt pala pulak!.. yerlah muntah dah kuar kat idong kan.. melalak2 sumer sakit..tekak sakit...pipi sakit..pala sakit.. perot sakit..nak yak.. bwk gi toilet tak sakit plak dah.. peningggg2.. sakit pala kasih!!... cemana nie.. uwaaa uwaa uwaa... idong tesumbat... uwaaa lagik... amik lah ubat..saper suh mkn gula2 byk2? kan dah batuk...(bagus! skang dia dah serik..dah tak nak gula)... Acih sgt photostat mak dier... kalo sakit... mcm terok giler.. dan2 sumer kepala, tekak idong tinga pipi prot...kaki sumer lah sakit!!!

22 comments:

genny da bomb said...

dapnye bubuk nasik!!byknye laukk..lapaq plak tgk gmbo makanan huhu

Sue said...

alamak terliur lak tgk bubur berlauk tuh. salu buat bubur bodo je... cam best lak kalo ade lauk2 camtu kan? :d

-butterfly- said...

:: alahai kak filla..
:: kesiannye dak Acih tu..
:: now die dah okies ke?
:: mesti muke die time sakit tu kesian giler erk..
:: huhu

^i|z|z|a|h_n|h|k|m^

E-NA said...

Sedapnya bubur tu Filla! Dalam bubur tu ada letak apa2 tak? Kot2 ad tambah halba ke?

Kasih Aleeya said...

genny:lapaq?? dah abis ler nak plawa..hehehe
sue:yer yer..kene rajin sket yer
butterfly:haa geram2 tu..sian plak dier smlm.. kelaka plak budak kecik skt kepala..heheh
e-na:bubur nasik tu buh halia ngn ayam jek sket..(sbb ingat acih nk mkan!!)tak minat ler herba2 tuh..hehehe

Sham Ummi Echa said...

dapnyer bubur..lama x mkn.. aku suker mkn ngan ikan bilis goreng ngan telur masin..fuhh..mmg dappp ko..

Adlina said...

Filla , i bg u 1 lagi resepi bubur nama dia "Bubur Lemak Utara" Ni Resepi turun temurun my mom dr Penang.

Bhn2 dlm bubur
1)udang, daging ( dipotong kecil2), sesudu besar halba, serai 2 btg dititik, halia, santan, garam
3) bila bubur dah mengelegak tumiskan bawang sampai kuning dgn sedikit minyak pas tu tuangkan kat dalam bubur tu. ( kiranya jadi minyak bawanglah)tu yg jd sedap tu!

2) Bhn2 utk taruk atas bubur tu ( kiranya lauk dialah tu !)

udang kering goreng
ikan bilis goreng
lobak asin yg di goreng dgn
minyak yg sedikit.
bwg goreng
daun sup & daun bawang yg
diricik halus
telor asin atau ikan kering
*kalau suka

Adlina said...

Lupa nak habaq , santan tu kalau boleh 2 biji kelapa, lagi lemak lagi sedap.

JuJue said...

wargghh sedap sedap! aku pon suker! ikan bilis tu paling aku syok tgk! dappp nyerr..

acih naper? selsema & batuk ker? ermm akid pon kalo selsema & batuk..ahh siap lah..tido kompom aku alas ngan kain batik. kalo dak.. huuhhh abeehhh muntah2..

adlina said...

Opps Cek terlupalah bahan taruk atas tu lagi satu kacang goreng. Sori naa..

adlina said...

Opps Cek terlupalah bahan taruk atas tu lagi satu kacang goreng. Sori naa..

ZH - Ena said...

salam..tumpang iklan tuan rumah..

come n visit..
http://zh-niceladiesstuff.blogspot.com/

Miss Moon said...

aku mmg suka makan bubur neh kadang bubur yaya pun aku rembats hua hua ..

Filla nanti nko wat la sup sket nko makan skalik ngan bubur nih . Tapi bubur kasik pekat n kental sket ..nko tabut isi ayam , bilis , daun sup bagai ...terangkats wooo . Org ganu kata nasik air ...aku kalau blk ganung mmg kena pekena nasik air nih ...tambah plak kalu pedah ..mmg kuar la semer air hidung ngan air mata hahahah

get well soon ya kasih . mmg susah hati kalau anak anak sakit nih kan pilla ...sian nkko ngantuk . Dah la tew pegi la balik baring baring .....hahahha cam aku plak bos nko hahha

Mimie Ishak said...

mmmm nyum nyum nyumm.....lama tak makan bubur berlauk neh....tp makan bubur ni cepat kenyang cepat lapar..nak ngulang jek makan nyer...
itu aku...tak tau ler nko nyer..

acih montah..ciannyer dier..ni mesti ruper exorcist (citer seram tu lah)...aku dapat bygkan pasal deen pon smlm montah ghupe itu gak...mana taknyer memula minum air mineral satu botol kecil, vitagen grape flavor satu botol, susu 1 botol 9 oz....itu semua dalam mase 1 hour...pastu amek ko...buek...... penoh tilam

Mimie Ishak said...

acih tayang neh....get well soon dear....filla sabar yer...

manisz said...

bab sakit tu and panik tu.. acih mmg photostate ko sebijik2.. kekekeke..

C!kPuanMuda said...

ohh.. i slalu gi night circle tuh.. suka order paru ngan cendawan jugak.. huhu..

Kasih Aleeya said...

adlina tq for your recipe tu..alahai..pengsan nak buat byk nyer ramuan dier... nanti ler kot2 terajin gilos leh ler mak try yer..tq tq... moon bubur nasi buh sup aku suker gak! salu bli kat foodcourt dulu..buh cili kicap..perghhh... a'ah acih terok tul ar smlm.. penat aku bejaga.. manja tak hengat..ngek2 nangis..ces!! biler anjing nyalak2 baru dia diam..pandai lak takot!! ngantuk aku nie..jalan pon melayang2 jerk rasa!mie, tu ar muntah mmg letih arrr..yer syam, acih kan photostate aku..heheh..cpm, now night circle takder kat sec.9 shahalam..dah tukar kat sec.11 (bakang umah my pil).. silerlah..

Lenny said...

dapnyer bubur nasik ko filla..

erm.. cam nak masak bubur nasik je nanti... dapnyerrr..!

Lenny said...

eh.. lupa plak pasal acih.. siannyer dier... sama la alya pon kalau dah makan macam2 nanti dier muntah masa malam... mula la panik.. maklumla.. dier kan drama queen.... sabo je ok

Siti Fatimah said...

looks yummy yummy lahhh.... aduhhh tak leh tahan di buat nyer tgk gambar pon jadik ler hehehe...

mannira said...

sedap bubur ni...kalau dah malas nak mkn nasi mlm2 buat bubur je goreng bilis..goreng telur mata buh kicap & sos tomato cukup...sehingga menjilat mangkuk tau..tapi best kalau buh bwg goreng..wah meletops...

dah lama tak buat nasi air..nasi air tu nak best goreng bilis, tumbuk sikit je bg dia hancur pastu buat plak kicap pedas...walla..mm..bestnya...set la menu weekend ni la...