Wednesday, December 18, 2013

ALEESYA DAN LABU

Assalamualaikum ;)

So semua sihat tak pagi nie? kalau sihat Alhamdulilah.. kalau tak sihat pegi klinik ok? Hari ni ahkak nak citer pasal makanan bayi... muahhahaha.. Kak Nam sangat la plak bunyi dia... Ok aku ni kan.. walaupon anak dah 3 orang.. tapi cara aku bukan cara moden.. kalau orang lain ada anak, experiment macam2 bagi anak makan.. aku tak.. hahah.. mungkin jugak aku ni pemalas hahaha.. memula anak aku belajar makan (masa umur 6 bulan) aku terus buat bubur nasi.. aku campur carrot ke.. broccoli ke.. ikan or ayam.. kentang.. bilis.. nanti dah nak masak aku amik penekan burger tu.. aku lenyek2 sampai halus.. sebab kalau blend.. aku geli hahaha.. eh tapi start bagi bubur nasi lenyek masa 7 bulan kot.. memula tu bagi yang nestle.. beraslah, oat, buah-buahan.. senang keja aku.. campur air panas je ;) 

Aku takde pon food processor ke apa namanya tu? bagi salmon, bagi avacado, apple, banana, blend semua.. hahah.. aku macam tak reti ke malas ke tak pasti pulak.. aku rasa bubur nasi lagi sedap.. hahahah.. gila saiko, kesian anak aku.. orang kampung tu elok je anak dia bagi makan nasik.. hahah.... hari bekerja bibik masak bubur Aleesya.. aku dah ajar.. dan aku dah tengok.. memang ok dia masak.. paling hebat pon aku beli ikan merah.. hahah.. masak ngan bubur tu.. nyamsss.. so far Aleesya memang suka makan.. tak pernah lah tak habis.. seleraaaa memanjang.. badan je kuruih.. selera besar..

Ada jugak aku tengok kat hypermarket jual heinz lah.. fruit juice? ke apa ntah yang untuk baby.. tapi aku macam belek2 lepas tu letak.. teruk kan? haha.. tapi baru ni aku amik 1 botol heinz yang rasa apple..saja nak tengok dia ok ke tak.. blom bagi lagi.. 

Hari tu aku beli labu.. kecik je (setengah).. so sekali masak suku je.. aku potong kiub2 pastu rebus.. pastu toskan.. lenyek je ngan sudu.. 

Nampak? macam sedapppp jeee.. memang sedap pon. maniskan labu so mesti sedap.. Leecha suka! habis dia makan.. gembira betul hati aku... sebab selama ni asik sumbat dia ngan bubur nasi je kan.. so bila sesekali aku tukar menu, pastu dia selera plak tu makan. so aku dah rasa macam aku ni ibu yang hebat dah.. bahahahahahaha... 

Kalau korang ada resepi lain yang senang macam rebus labu ni.. sila share ok? selain dari bubur nasi lah ;) 

Ni gambar latest hihihi... gelap kan kulit dia? birthmark kat dahi pon dah kurang sikit.. ke sebab kulit dia gelap so birthmark tu pudar sikit? muahahahhaha.. tak kisah lah dik.. bersyukur je apa adanya.. janji sihat.. 

Tengok rambut Leecha.. lain kan? rambut dia kasar.. pak radie suka serabaikan rambut dia.. jahat betul.. aku ajar bibik.. kalau bagi Leecha makan..jangan suka selangkan dengan air... tapi bubur tu jangan lah pekat kental sangat susah nak telan.. kang last sekali baru sudukan air.. tak elok makan berselang dengan air.. 

tiga orang anak aku.. semua kena buli ngan apak dia macam ni.. kang dia gonyoh2 kepala pastu amik tapak tangan tutup2 muka orang tu.. melalak budak tu sebab rimas.. 

tengok tu???? haihhhhhh kesian anak-anak aku..



Love,
Filla.

19 comments:

Cik Cammy Lia said...

anak sy 8bulan..sy xbagi lg dia mkn ayam..sis dh bg leecha mkn ayam eh?? Ikan bru 2x sy bg,bru 2,3ari lps..hehe..sblm ni just bg bubur + carrot/ubi kentang/labu/brokoli/air sawi..so skrg bru sy ajar dia mkn buah plak..buah betik/ pear/ pisang. Hehehe...

permatabiru said...

Bg je biskut kering rendam air susu or milo then lenyek2 utk breakfast..biskut jari..labu tu ttakut kembung perut..lepas mkn letak minyak angin kt perut..

Anonymous said...

Slm kak fila..muke leecha mcm atok brahim la..hehe..

nabila said...

kak, cube try sweet potato..rebus n letak butter sikit! mmg marveles..

nabila said...

sweet potato rebus pastu letak butter sikit..marveles!

Filla said...

cik cammy lia: hahaha.. selamba je akak bagi dia makan.. ok je? haha.. tapi kalau baru nak belajar.. make sure halus sikit isi ayam tu.. kalau dah 9 bulan ayam tu kasar2 sikit pon takpe.. ikan elok.. bagi ikan merah/tenggiri/salmon/bilis..semua tu ok..

Filla said...

nabila: sweet potato? ok akan bagi jugak nanti ;)

Anonymous said...

filla..nk lg sng & xyah msk...beli avocado mixed with banana and smash it together.saya tgk kt blog dr halina.sdp!baby saya suka..hehehe

-lynn

ekin said...

bubur nasi terbaik~!!

bby ekin pn makan bubur juge, tekak ongkampung. ihihi.

Anonymous said...

kak,cuba bg avacado + pisang..sedp,lemak manis..

Anonymous said...

lebih molek kalu dikukus sebab bila rebus zat dari labu or sweet potato tu jadi air rebusan. ikan bilis basuh dan toskan hingga kering. microwave guna high power 2-5 minit. ataupun microwave high power dlm 2 minit dulu dan cuba tengok ikan bilis tu dah garing ke belum. bila dh cukup garing blend sampai halus dlm blender pendek (dry mill). pastu guna tapis lubang halus (tapis santan) utk tapis ikan bilis blend tadi. bila masak bubur taburkan serbuk ikan bilis tadi, tabur atas sayur goreng pun sedap.

Anonymous said...

jgn guna microwave..cancer cause...

Mimy Hamid said...

ko eksperimen la..labu campur kismis ke...labu campur kurma...labu epal...labu mangga...labu vege +buah...gituu

Mardhiyyah Fadzil said...

akak, cari fb nama homemade solid fooh for my baby.....dlm tu macam macaaaaaam adaaaa

WaNi said...

akak.. rambut leecha sama ngn rambut anak sy la.. tp baby sy boy.. hehe.. baby sy muda sebulan je.. nasik pon hentam mkn...tp x selalu ler.. nak mampus?? jenuh nak berak... kalo bubur lembik2 mao disembur je... sll sy potong pnjang2 carrot n kentang bg dia pgg sendiri makan utk snack la.. pg or ptg n masa mana2 cm lapar sgt kan... hehe

Chekgu Azrine said...

Tiga2 muka ank filla lain..tp semua sweet sgt..mcm filla..hehe

Anonymous said...

hai kak filla..

kak kalu akak freeee akak buatlah entry pasal 'preparing things and food untuk baby'.sbb saya tengok akak steady je kalu pergi travel bawa baby ..kalau saya memanjang berkuntau je kak..dgn nak pack baju2 dengan nak fikir brg lain..especially makanan diorang..
blog akak ni bagus tak merepek pun..semua info boleh pakai..resepi akak semua saya salin and buat...thanks kak filla...

Anonymous said...

Saya pun bg anak bubur gak bila 6bulan...tgk budak jugak..mane yg ok tu..dia akan ok..kalau x,nnt hasil buangan keras..kene pantau tu je...hanya mak yg tau anak dia..

Anonymous said...

Salam kak..nk share pgalaman saya jg..masuk anak umur 6 bln, sy start dgn puree buah2an..mcm pisang,epal,kurma,kismis,labu...smu buah tu kukus n blend smpai halus sbb utk starting baby mkn bkn utk kenyang sbb dia masih bgantung pd susu sepenuhnya, tp just nk bg dia rasa tekstur makanan dan bg deria rasa dia kenal rasa..slow lps tu sy bg bubur nasi tp still cmpur dgn buah2 jgk n sayur...ikan n ayam better bg lps anak dh 8 bln..kalo blh elakkan la kak bg process food mcm nestum ke heinz ke sbb tu smua ada pgawet sbb ada expired date..home made food jgk bgs...hehe..ok kak..smoga leecha mbesar dgn sihat yea...mel2 angaat leecha