Tuesday, December 31, 2013

RESEPI KARI IKAN

Hari tu share gambar ni kat ig/fb semua.. pastu ada yang nak resepi.. Ahkak pon dah janji nak bagi resepi.. so mari tengok resepi ;)

Baru masak kari nak eksen.. tak eksen tak fillanie la.. hahahah.. 

Macam biasa, kalau aku share resepi tu.. bermaksud resepi aku memang terpaling sonang di dunia ini.. aku tak reti yang leceh-leceh nie.. lagipon ai orang muda.. ai tak pakai rempah ratus yang susah.. (taknak mengaku tak reti) So untuk beginner, resepi ni memang bagus untuk u olls hehehe..

RESEPI KARI IKAN FILLANIE

Bahan hiris
1/2 biji bawang merah gemok dihiris nipis
4 biji bawang putih dihiris nipis

1 paket rempah kari ikan (sukati nak jenama apa)
4 potong ikan tenggiri (atau ikan lain)
sedikit air asam jawa
1 tangkai daun kari
1 biji tomato dibelah 4
6-7 bendi
1 terung dipotong-potong

CARA-CARA
Bancuh serbuk kari dengan air panas.. (jadikan paste).. panaskan minyak (2 senduk) tumis bahan hirisan) kemudian masukkan paste kari tadi.. tumis hingga masak dan harummmm.. kemudian masukkan daun kari dan ikan.. gaul rata dan masukkan air asam jawa.. kacau sikit-sikit.. aku kan tak berapa nak terror masak kari.. masa masak ni tengok macam cair.. so aku tambah lagi serbuk kari.. heheheh.. so pepandai lah korang ejas bagi cantik.. kemudian masukkan garam.. siapa nak letak serbuk perasa dipersilakan.. biarkan mendidih.. masukkan tomato, diikuti bendi dan terung.. (aku tamak, semua nak letak) biar kan kejap.. kemudian tutup api.

Kalau biarkan kari ni semalaman.. perghhh lebih enak ya ibuk-ibuk.. kuah akan jadi makin pekat dan power.. cicah pulak ngan roti.. orang kata kari tak letak santan, namanya kari mamak.. ikan aku lagi suka takde santan sebab if ada santan berlemak dan muak pulak.. ayam boleh lah letak santan sikit.. 

Ok itu je resepi mudah dari saya.. yang terror tak yah nak gelak-gelak okkkk... kang ai sentap kang.. resepi ni khas untuk yang baru nak belajo masak.. eh laki ai puji kata sedap.. dia ingat ai beli kat kedai mamak.. kembang kakpilla yang memang kembang ni kejap ;)


-Ads-


kalau korang tengah cari kat mana nak buat label baju (wooven labels), size labels, nak buat flyers, hang tag punch hole, stickers dan macam-macam lagi... korang boleh terjah 

FB: Axfar PurpleMustard
Tel: 0129068081
Email: purplemustard@yahoo.com

sesuai untuk sesiapa yang buat perniagaan jual baju ke shawl ke.. sticker tu pon sesuai utk buat sticker business u all.. barulah presentable gittewwww..




Love,
Filla.

9 comments:

QASEEH HATIKU QASEEH said...

if msk kari tumis rmpah smpi msk..lps tu masuk kn air dlu.baru kita tau kari pkt or tidak..bole tnggu mndidih baru masuk ikn.or masuk terus pn x hal..spy kulit ikn cntik shj x tekupas..

Anonymous said...

Betul tu Qaseeh....satu lg...masa menumis bawang2 tu.....tumis sekali halba campur....kari ikan mamak dan oghang utagha mmg x tinggal halba campor ni :)

Anonymous said...

Akak mmg x ltk santan.ek

CikLily Putih said...

Cilok resipi ni tau filla, aku suker resipi campak2 ni

Zana said...

filla, air asam jawa tu secawan ke mcm mana? x pernah gak masak kari ikan, ni dah kecur liur lak, balik keja ptg kang mmg nak masak la kari ikan ni. nak tiru taw. thanks filla.

Filla said...

ciklily: hahah ye sama ler kita.. aku main campak je.. tak kosa nak beria sangat ;)

zana: asam jawa tu amik ler besar2 cekodok pisang je.. buh air agak2 secawan pon ok.. tengok kari tu balance kan ngan air asam jawa tu..

Seri Nian said...

owh kene tumis sekali rupanya

Info Sihat

Seri Nian said...

Info Sihat

asiah cyah said...

Nk try bt hari ni...
Nk yg simple² ja...agak rajin jga kita kuikuikui