Monday, December 16, 2013

APA LAH NAK JADI...

Sorry lama betul senyap tak berupdate blog ni :(

Blog ni sebenarnya kena ada mood.. bila dah stop.. rasa nak stop je terus.. hahaha.. bila dah start.. asyik nak update je.. gittew katanyaaa... gambar belambak.. entry belambak nak buat.. tapi nanti dulu yer.. tak sempat lagi ni :( malas masih menguasai diri..

Saja nak ajak sembang.. aku tengok sekarang ni Instagram macam lagi best dari facebook.. mungkin jugak sebab aku tak berapa nak update fb kot.. just tengok news feed jer.. nak buat status sendiri malas! sebab social media ni selalu kita jadikan bahan melepaskan perasaan.. nak bagi sindiran.. tak kira plak tu.. orang muda nak menyindir orang tua pon selamba badak je aku tengok.. haih, sedih masyarakat sekarang yang kurang budi bahasa dan kurang rasa hormat.. 

Ni nak cerita pasal instagram plak.. aku ada jugak follow few celebrities tempatan... nak komen tu memang tak lah.. ko sapa nak komen retis kan.. hahahha... tapi aku perasan ruang comment kat instagram sekarang dah jadi ruang menghentam dan menghina pulak dah.. pandai plak tu.. dah hentam orang, pastu ig dia private.. takut ke? 

Baru ni aku tengok lah artis cantik ni share kat ig dia.. dia bergambar dengan sorang lagi celebriti perempuan jugak.. komen belambak-lambak.. yang memuji dan yang mengutuk sama.. seriously aku terlopong baca orang yang mengutuk tu.. kalau mengutuk artis tu seksi ke apa tak pelah lagi.. ini pakaian sopan je dua-dua celebrities ni.. tapi dia kutuk muka tak lawa.. yang sorang lagi dapat pujian melangit.. come on lah.. rasa macam aku nak jerit-jerit je kat telinga orang yang mengutuk ni.. tak de rasa malu ke kutuk rupa paras orang???? takde rasa bersalah ke kutuk rupa paras orang lain? omg!! macam kan orang tu takde perasaan okkkkk... kejam betul.. kalau aku jadi orang yang kena kutuk macam tu.. aku dah nangis, dah rasa down gila kot.. 

Tak agak-agak yang mengutuk tu.. siap cakap alien vs. angel.. bawak mengucap sikit boleh tak? dah tentu dia berdua tu berkawan.. pastu korang kutuk kawan dia.. korang puji dia.. dah tentu lah yang cantik tu nanti akan rasa bersalah gila kat kawan dia yang kena kutuk tu.. padahal bukan niat dia pon masukkan gambar tu supaya fans dia kutuk kawan dia, dan puji dia.. 

Kadang aku pelik, ramai sangat orang yang daring.. ramai sangat manusia yang dah tak peduli hati manusia lain.. cakap muka orang macam ponti lah, macam hantu kak limah, buruk gila.. scary lah muka u ni.. padahal muka ko cantik sangat ke nak kata muka orang lain scary? ingat sikit... siapa yang cipta rupa paras kita semua ni.. takkan lupa kot? kalau ko hina muka orang tu.. secara terang-terangan pulak tu.. pastu ramai pulak yang bagi sokongan.. "a'ah betul kata u, buruk gila muka dia, scary dohhhh".. ko ingat sikit... kau sedang menghina ciptaan tuhan.. 

bukan lah aku nak jadi ustajah plak kat sini... tapi helloooo... benda ni basic je kot.. kalau pon ko rasa memang orang tu tak cantik.. perlu ke kau nak pi cakap kat dia.. 'eh u ni buruk gila, scary, rasa nak meninggal menatap muka u'.. aku lempang sekali, bersepah gigi.. pandai takut kan nak cakap depan2.. tapi kalau kat social media tu kemain lagi.. baling batu sorok tangan.. 

jangan lah macam tu.. mana lah tau.. readers aku ada pernah buat macam tu.. sedih aku.. kalau nak puji apa salahnya.. tapi kalau rasa orang tu tak lawa, tak payah kot bagitau dia.. korang simpan dalam hati je sudah.. bayangkan kalau korang kene macam tu.. tetiba orang komen kat gambar yang korang post.. orang kutuk korang selamba je.. "kak, muka akak pelik, muka akak macam ikan kembung, dagu akak ada 18 tingkat, muka akak kenapa banyak jerawat? muka akak ni kalau nak compare ngan nenek saya, nenek saya lagi cun"... apa korang rasa? rasa gembira? rasa nak lonjak-lonjak suka? ada ke dia pinjam duit korang yang korang nak hina dia sangat??? jadi kalau korang tak suka orang buat macam tu, korang jangan lah buat kat orang.. simple je.. hormat lah perasaan orang lain.. jaga lah hati orang sikit.. dia pon ciptaan Allah sama macam kamu, sama macam saya. 



Love,
Filla.

8 comments:

Anonymous said...

Saya pnh kena kak filla, officemate lelaki saya, ckp depan kat saya yg muka saya ni mcm mak indon, sesuai jd cleaner :( Sedih ohhh..

darikacamatai ly said...

Salam kak fila,

Ada lg satu yg online shoping page suka buat...klu artis share gmbar,diorg mesti promote produk diorg kt setiap komen gmbar..pjg plak tu siap bg detail...haiyooo pdhal tak de kne mngena dgn gmbar yg artis share...

Anonymous said...

skong 100% kak filla, maybe dieorg xd perasaan kot bila kutuk2 org

ahtzelin said...

Ai sokong ape yg u tulis ni 100%!betol...org skrg ni daring2...ckp tak tau berlapik esp yg muda.cobgrats...very good entry!

sya isyah said...

sangat lah setuju.. masing-masing nak jadi keyboard warrior kan.

ehe.btw sy pun rase skrg insta lg best dr fb! at least insta tak ade lah orang emo-emo lepas perasaan. tgk gamba jelah. hehehe

Miss Brenito said...

sangat bertepatan dengan entry daku sebelum ini cuma cercaan dan hinaan ni bukan pada retis tapi pada sri sendri. samada jumpa depan2 atau pon kat alam maya spt fb. Totally sama jer perilaku manusia berhati busuk. suka nak kata orang gemok la itu ini la. walhal kita tak kacau hidup dia pon.. meh saya share link luahan hati saya... ketika buat entry ni, hati masih panas sbb tengah terkena ketika itu..

http://brenito.blogspot.com/2013/12/gemuk.html

Anonymous said...

mungkin ramai tak tahu, menghina rupa paras tu serupa menghina kejadian Allah... Allah tahu kenapa setengah kita DIA tak jadikan cantik paras rupa... ada lah kelebihan lain...

Anonymous said...

kak filla...meh la update jalan jalan holiday kat aussie....tak sabar..