Monday, June 21, 2010

Pengalaman Bersalin Anak kedua...

Assalamualaikum....

Kali nie, sila bagi laluan kat mak plak yer...anak-anak pegi main jauh-jauh..heheh... memandangkan saya boring giler free sikit hari nie.. maka lebih baik saya update blog nie.. weh berpantang tak leh tgk laptop dengan tak leh membaca eh??? tadi akak tukang urut tu cakap..hahah... tp haku sengih jek... dulu time banak Kasih.. habis belambak-lambak novel aku baca... patut lah rabun!! eh tapi rabun dari bujang pon dah rabun???

Maka hari ini masuklah sudah hari ke-5 haku berpantang.... dah sihat ke? Alhamdulilah semua ok... (padahal tak okay!! prot ni bile nak kempis??? mcm ada lagik sorang jek kat dalam ni?).. eh tapi tukang urut pon cakap prot aku suppose dah kempis sikit..ini tidak... huhuhuuuu.. petanda tak baik nieh... ok tak per.. demi anak tercinta.. aku sanggup ianya still memboyot begitu.. *UWWaaaaaaaaa* nangis skit...

Sebenarnya nak citer pengalaman bersalin anak ke-2... cewah... dah ramaiiiiii hanak-hanak haku sekarang... *vangga* kepit idung sket..hehehe..... ceritanya bermula begini.... due date aku sebenarnya 18 Jun... tp 17 Jun pagi tu bih kurang kul 8.00 am tu... aku bangun nak gi toilet... pastu rasa mcm tekencing sikit.. so aku bajet.. ni tekencing ler nih..sbb kalau air ketuban pecah gerenti byk kan? tp bila gi toilet.. tu bukan kencing.. tp mcm lendir gitu... jernih... (share pengalaman tuk bakal ibu yerrrrrr)... kang kowang kata aku buat citer 18sx plak kat sini..hihihi... so dari awal aku dah remind diri sendiri supaya jangan nak menggelabah panik tak tentu pasal... so aku tau yang itu tanda-tanda nak bersalin ler tu... aku buat derk dan pegi pakai pad.. bangun mcm biasa..terus mandi... lepas tu tenangkan diri dan feel2 ada contraction ke tidak.. tengok2 ada.. aku dah lupa sebenarnya rasa contraction tu camana.. sbb dah lama sangat tak pregnant..hehe... so bile baby mengeras kuat2 pon kadang2 aku ingat tu contraction.. sebenarnya tak ok... contraction ni.. tetiba rasa mcm period pain/senggugut tu.. tangkap kat belakang pinggang semua..tp mild lah... pastu timing lah sendiri.. contraction aku dari pagi sampai tengahari tu bih kurang every 10 minutes sekali... aku sempat ler makan kenyang-kenyang... call Moon, dia cakap better pergi jer sepital... manalah tau..anak kedua cepat kan??

(dah macam cik ponti makan kek)

so aku pon pegi lah hospital DEMC shah alam ni... my SIL yang bawak... pastu gi kat 2nd floor.. x reti aku nak cakap apa kat kaunter tu.. dah ler aku sorang.. my SIL gi carik parking... terus tanye "Cik, saya due besok.. tp mcm ada tanda pagi tadi.. so saya datang sini..heheh".. dia terus bawak gi room suruh baring... buat CTG... so berbaring lah aku... cek pressure semua ok.. tak de demam... pastu kene seluk kul 1.00 tengahari... nurse tu cakap dah bukak 5cm!!! ohhh... time ni rasa cuak sikit.. tp buat2 tenang..hehe... Doc Norleen yang akan sambut baby datang tanye kabar... dia ckp InsyaAllah kalau tak lepas Asar, maybe sebelum Maghrib aku bersalin...

Pastu lepak ler dengan my SIL ngan Pak Radie yang baru sampai dari opis... pastu suh Pak Radie belikan Cheese Cake kat SR.. itu lah mende terakhir yang aku makan utk dijadikan kenang-kenangan semasa berpantang... *sob sob sob* ... halamakk.. tetiba terkenang fresh orange ngan ais beketul2... terkenang nescafe ais kat opis yang ais dia belambak... fuhhhh... dugaan okeh... ok sambung citer....

contaction jadi cepat sikit... 5 minit sekali.. tp masih terkawal.. sempat habis satu drama Fahrin belakon kat Pulau Perhentian..hahah... pastu dalam kul 5 Doc datang lagi nak check laluan... so dia pon check... fiwitttttttttttttttttttttttttt.... sakit nak mampos plak time dia check tu... bepeluh haku!!!! dia ckp ok dah 6-7cm.. relax dulu..oh masa dia check laluan tu tetiba *pop* air ketuban tu terpecah... bedebushhh panasssss jek... dia ckp relax dulu..nanti nurse datang tolak ke Labour Room... nurse tanya if aku nak jab tahan sakit.. aku ckp ok... tp dia tak bagi pon... so aku gigih tunggu citer Indon aku tu... kat TV9.. Cinta Dan Anugerah.... 5.30 pm citer pon start... sambil tengok sambil sakit.. so dah tak concentrate sangat... kul 6 nurse datang bawak wheelchair.. bile contraction x de..cpt2 turun katil duduk kat wheelchair.. sakit dow... heheh...

pastu masuk labour room... (kecik sikit..time acih labour room dia besar, pastu ada jam dinding)... labour room ni jam dia kat belakang aku.. so aku tak nampak time... dah baring tu... nurse2 tu siapkan aku... drip glucose... pastu dia ckp nak jab tahan sakit dah tak sempat dah... so dia pass oxygen jer.. kalau sakit sedut... nurse baik-baik jer... contraction dah start mcm cibai rasa dia... aku dah tak boleh nak JANGAN PANIK dah... bile sakit aku dah mengerang2 dah.. pastu nurse tu ckp, "Kak, bile sakit akak Istighfar banyak2 yeee".. ceh... kan aku dah termalu disitu!!!! ok ok okkkkkkk.....


then kene check laluan lagi.. nurse cakap pegi panggil Doc Norleen.. dah 9cm dah.. dah ready utk deliver dah... fuyohhhhh... sakit hokey... huahahahah... (sajer jer gimik bagi korang takut).. Doc masuk terus suruh pegang kaki.. ok boleh push sekarang.. eh sebelum push nurse masuk tube kencing untuk kosongkan bladder tu supaya lagi senang baby nak lalu... dia sedut je kencing.. fiwitttttt.. aku pon tatau ler.. yang aku tau nak teberak... so bila push aku bayangkan yang aku meneran nak berakkkk... tapi tak kuar-kuar..hahahah... tp kejap jer.. teran 2,3 kali baby pon keluar.... aku teran sekuat hati nie.. sbb nak bagi azab tu cepat berlalu... sampai sakit ler tekak mak nih.... so baby pon lahir tepat pukul 6.40pm.... pastu habis lah cerita... takkan Doc keluarkan uri semua pon aku nak cerita....


ok ni lah video yang sempat Pak Radie record secara senyap2..haha... baby keluar terus nurse lap2 lebih kurang letak kat aku... first aku tgk ialah pepet dia... ok sah pompuan... hahah...

video


nanti kalo sempat nak masuk 2nd video plak... ni apahal tah blogger tak leh upload pic and video..


EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

32 comments:

Mimy Hamid said...

fila menakutkan...hehe tp dlm ko citer sempat pulak ko berlawak..ni la satu ko ni...aku suke penceritaan ko ni..heheh tahniah babe...dah ada ada 2 puteri dayang...heheh pasni ada la sorang tukang masak..sorang tukang mengemas

okinokiyo said...

tahnye citer smpt lawak2 plak tu. eh ko takder kene masuk ubat berak tu dulu ke?

bubblesphoto said...

congrats ur new born baby..

:-) jaga kesihatan!
big hug for baby!

::Azura Rahman:: said...

last video tu nmpk fila masih lg kesakitan.. huhuhu.. ngeri jew..

ChentaHati said...

filla, acih jr punya due date sama dgn bday aysh, my son... tapi acih jr lahir sehari awal... tahniah! selamat berpantang!!!! jg makan minum... kalau tak nt meroyan tgk badan kembang tak kempis2...

NURSAKINAHBTMOHDSOLEH said...

kak fillaaa..alhamdulillah selamat :) selamat berpantang ye.

MrsS said...

yeahhh pengalaman anak kedua yg sama cam aku..heheh tp xpe dah slamat kan..alhamdulillah..
Btw congrats again utk ko & family yg pasti welcome to the club mother of 2...yeah lg satu kita sama2 ade 2 gilrs..hehe kene workout yg no.3 kasi boy plak..hehehe
harus ko kata duhhh blum ilang sakit yg nih kene try no.3 plak kah? hehe apapun enjoy ur confinement..;p

ayoikema said...

salam..taniah n comel baby 2..biler bc citer td sy pun teringat lak pengalam lahir anak pertama n kedua...msig2 x sm lansung..sakit..jgn ckp la....pe2 pun take care...berpantang ttp berpantang k

Azie said...

buk pilla..kita sudah serupa sekarang...punya 2 anak pumpuan...boleh bukak team badmintan bergu lepas ni....itu bermakna...jgn ingat ko boleh berehat selepas ni yer hehehehe...mari2 kita tuntut ilmu dpt bb boy..hehhehe. Tp atas pengelaman aku...kakak mesti close giler ngan adik dia...sbb diaorg 2-2 pumpuan confirm mesti citarasa sama...jgn besar nnt rebut bf sama sudah..hehehhe. Oklah...selamat berpantang....ko pantang kt mana skang? putrajy ke umah parents ko?

Miss Moon said...

wah tertarik aku membaca nya terbayang2 aku kesakitan nko tambah ngan kesengalan nko tew kan akakkakakak siap makan ciskek tew ....

filla misti nko penat giler kan video last tew ahahhahahah nampak dow mau nya tak banak sakit kay ...tapi tak pa dah slamat dah kuar hahhahahahh

slamat berpantang ya pillaaaaaaaaaaaa muahsssssssssssssssss

irnie @ ninie said...

tahniah kak filla.. hehe.. 1st time post coment kat akak.. act sy da lma follow blog akak.. cuma xmnonjolkan dri.. tiap entry sy bca tau.. siap recoment kat adik n kwn2 lg.. ermmm 9 bulan sy tggu nk tgk acih jr.. hehe.. tahniah..

sal.linn said...

congrat to you for having a baby girl... cute sungguh

.::MY DOUBLE F::. said...

filla video tkleh tgkkk

::Mamalyna:: said...

tahniah filla...

-butterfly- said...

:: kak filla time sakit masih mampu buat lawak..
: steady lah sis..
:: huhu..
:: tp bile amati setiap baris ayat2 tu ngeri jugak..
:: adeh..
:: cm ner nak ngandung pastu nak beranak ni??
:: huhu

^izzah_fendi^

Erin-mummy Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

best baca citer akak... bersalin no 2 mmg mcm senang je kan...
syukur alhamdulillah...
legaaaaaaaaaaaa....

mamamarissa said...

alhamdulillah...semuanya dah selamat...and that video, so sweet...sampai rasa nak menangis ok...selamat berpantang ya :)

Sham Ummi Echa said...

congrats buk fillaaaa, selamat dah sumer

comeinya kasih jr.. er kasih amani ker nama dia?? (haku baca kt blog moon)

tgk video ko tu, buat aku rasa cam nk nangis je..

RaFFLeSiA MeRaH said...

tahniahhhh.....tp syg x leh tgk video...

ila de cute said...

perghhh detail ok ko cerita cara ko nak beranak..aku plak yg macam rasa aku tgh nak beranak...boolat giler acih jr masa keluar...comel...mesti cute mcm kakak kasih gak...

sheila said...

uwaaaaaaaaaaaa...
aku nye bila lak ni..dah overdue sehari dah ni

bila org tanye je bila nak kuar...otomatik aku emotional...tak suka tak suke

NUNU EERA said...

tmpg bca pengalaman akak..

...$weE+ 666... said...

...congrats poms!!! miss u! *hugs*

Lenny said...

Yang cakap... apsal tak buh nama Cinta Amaani..

satu dah kasih.. satu cinta la plak..

(poyo kan laki aku.. anak org lagik mau sebok gak nak bg nama)

laki aku tuh.. sebok nak bg nama anak pompuan... jgn dier suh aku branak anak pompuan skang dah ler... pengsan aku!

eh lupa plak.. congrats... bila la aku dapat nak visit ko ni..?

SURIA AMANDA said...

terasa2 raa kat p***t Lisa kesakitan aka lalui...aduhaiiiii...start cuak dah ni...

JuJue said...

apsal tak record masa kepala nak keluar tuh.. perrgghh baru la.. macam program kat astroooo...

wehh baca citer ko..aku plak terbayang bayang time aku 3 bln yg lepas.. woooww weee syok nyer.

Orked said...

tahniahhh... dekat sama date dan sama berat dan sama panjang dgn adik orked... dan adik beradik pun dua2 girl...

pinky said...

ni ms amaani....nmpk akak mengeluh sakit...huhuhu takutnya...hrp yg no 3 ni dipermudahkan...aminnn

as, putrajaya said...

Akum sis, bam..bam...nyer baby..geram..mcm anak saya yg 3rd tue....selamat berpantang....nak jer jumpa u nanti..tp malu......silent reader jer......pernah terserempak ngan u kat Presint 8..rasanya time tue u tgh beli swiss roll...ader satu entry u..u citer psl beli swiss roll...tue yg teringat tue...he..he...

as, putrajaya said...

Akum sis, bam..bam...nyer baby..geram..mcm anak saya yg 3rd tue....selamat berpantang....nak jer jumpa u nanti..tp malu......silent reader jer......pernah terserempak ngan u kat Presint 8..rasanya time tue u tgh beli swiss roll...ader satu entry u..u citer psl beli swiss roll...tue yg teringat tue...he..he...

as, putrajaya said...

Akum sis, bam..bam...nyer baby..geram..mcm anak saya yg 3rd tue....selamat berpantang....nak jer jumpa u nanti..tp malu......silent reader jer......pernah terserempak ngan u kat Presint 8..rasanya time tue u tgh beli swiss roll...ader satu entry u..u citer psl beli swiss roll...tue yg teringat tue...he..he...

Ummi Jual Vitamin said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Perkara Yang Perlu Di Jangka Ketika Masuk Bilik Bersalin. Penting untuk ibu yang mengandung anak sulung, supaya nanti taklah gelabah sangat. :)