Thursday, June 03, 2010

Gejala dan Tips....

Ok, cerita mengandung lagi.. saper tak mengandung siler ketepi ketepi ketepi... hahahaha.... anak baru nak masuk dua dah nak tunjuk handal disini... well.... biasalah!!!! ;)

tak yah cerita pasal orang.. tapi cerita pasal diri sendiri... barulah diri terhindar dari sifat-sifat buruk.. auwwwwwwwwwwwwwwwwww....

so, sepanjang mengandung hingga ke akhir-akhir proses mengandung nie... apa yang saya alami????? mari kita lihat:-

1) kuku saya rosak - dari pembacaan saya (baru buat research semalam)..huhahah... perempuan hamil ada yang akan mengalami kerosakan pada kuku.... ianya akan pulih seperti sediakala sebaik sahaja selesai melahirkan... (ewahhhhhh).. bukan ler lepas berapa saat ko beranak, tetiba kuku terus menjadi cantik.. ko giler aper..... takes time ler jugak yer adik-adik.... oh ini tidak berlaku semasa mengandungkan anak saya yang pertama dulu.... eh tapi kalau kuku kaki dah memang jenis buruk.. jangan lah nak mimpi lepas bersalin terus kuku kaki jadi cantik... hahaha.. yang asal dah buruk..akan tetap begitu yerrrrrrr....

2) bahan buangan - malu dan tak sopan nak type *tutttt*... busuk okeh... semasa memula (first trimester) saya mengalami masalah sembelit.... bangsa letih bertapa dalam toilet.. yang keluarnyer... besar ikan bilis jek.. memang bunyik nya agak hampeh disitu.. tapi nak buat cemana kan??? tapi lama kelamaan dia ok sendiri... breakfast jek.. tak sempat cuci pinggan dah lari gi toilet nak membuang!!! tapi lagi seminggu dua nak bersalin nie.. dah tak mcm tu plak dah... dia dah tak ikut time.. rasa nak buang dia buang.. rasa tanak dia tanak lah...

3) gatal - saya mengalami gatal-gatal di bahagian bawah perot... tapi idok ler teruk sgt... apa yang saya baca... bila dah dekat-dekat nak bersalin.. akan mengalami gatal-gatal di bahagian atas perot..sbb kulit tu dah 'terik' sangat.. ni saya tebalik plak.... huhuuuu....

4) leher/ketiak - bertukar kaler menjadi agak gelap sedikit... tak payahlah susah-susah nak sental ngan berus bagai konpem tak cerah.... setau saya, dengan sendirinya ia akan beransur seperti sediakala selepas kita melahirkan... (tulah.. dulu aku nak jadik doctor, tapi belajar main-main)... tapi best gak dapat belagak jadi doktor kat blog sendiri.. auwwwwwwwww... *ehem* bagi laluan Dr. Filla nak bagi info....

5) rambut- dari pembacaan saya (malam tadi) sesetengah ibu hamil akan mengalami masalah rambut.. mungkin disebabkan hormon kot? ada yang rambut menjadi semakin tebal bersinar dan cantik.... dan ada pula sebaliknya... sebaliknya tu.... buruk lah.. mungkin tetiba jadik terlalu berminyak... takyah lah ko nak tonggang shampoo sampai habis sebotol.. tiada gunanya.....

6) gusi dan gigi - masa mengandung anak pertama saya mengalami masalah ini.... tapi kali ni macam tak sangatlah... baru-baru ni ada jugak bila saya nak termuntah... saya ludah-ludah.. tapi berdarah... tak pasti apa yang berdarah.. maybe gusi kot.. tp malas nak cek.... heheheh...

7) hidung - mengandung kali ini pon saya tak de masalah hidung berdarah... tapi dulu hidung saya berdarah... mengikut kata doktor, semasa mengandung pembuluh darah ibu akan menjadi besar... so bile pembuluh darah menjadi besar.. itu yang leh berdarah gak hidung tu... ok tak aku explain nie????

8) ketuat - eh ni saya tak pasti... apa orang panggil yek??? dia tumbuh macam halus-halus jek... kaler cekelat2 sket... saya rasa 'benda' tu ada jugak naik kat saya... especially kat bahagian badan... mcm jadi taik lalat halus2 gitu...... ok ler kat badan.. kalau kat muka???????

9) kentut - heheheh.... dulu saya kentut bunyik dia lain.. tapi sekarang bunyi dia lain.. mungkin faktor perot yang besar menghasilkan bunyi yang berbeza... heheheh...

10) stretch marks - oh ada sesetengah wanita memang dilahirkan sangat bertuah... sebab lepas bersalin takde langsung stretch marks.. malangnya saya bukan wanita yang bertuah itu... sebab stretch marks saya bagaikan pasir di persisiran pantai.... paham??? tak pe... bukan nak gi shopping pakai bikini pon.... apa nak risau?

11) kaki bengkak - mengandung kali ni saya tak dilanda masalah kaki bengkak... hati bengkak jer ada.. huahahhahahaha....

12) keputihan - ini saya tak pasti nama dia... keputihan ke? sepanjang mengandung saya tak dilanda masalah ini... kecuali seminggu-dua ini.. ada orang kata mungkin sebab dah dekat-dekat nak bersalin... jadi kenalah sentiasa memakai panty liner supaya kita boleh tengok apa benda yang ada kat panty liner tu.. kot2 ada blood stain ke... (itu tanda nak bersalin)...

oihhhhhhhhhhhhhh penatlah plak menaip nie.... ok kali ni kita share tips2 orang kampung plak yer....

orang tua-tua kata... nak mudah bersalin ada lah beberapa perkara yang boleh diikut.. tentang kesahihannya aku kurang pasti.. tapi tak salah mencuba ;)

1) lepas shampoo rambut tu.. dah siap bilas semua... titiskan air dari hujung rambut tu kedalam mulut sambil berselawat...

2) ada orang kata minyak yang nak digunakan utk goreng ayam kot? ok, sebelum goreng tu amik sesudu dan telan.. makkk aihhh.. aku tak larat ler plak nak telan minyak!!!!

3) ada orang kata amalkan makan bendi.. lendir2 dari bendi membantu memudahkan baby nak keluar nanti...

4) sebelum bersalin jangan tutup2 segala yang ada kat umah.. mcm tingkap ke.. atau langsir tu jangan di ikat.. pendek kata 'lepaskan' semua yang terkunci dan terikat.. tapi kalau perompak masuk umah korang.. jangan carik aku plak..hahahahah.....

5) kalau jahit bantal baby ke... bantal peluk ke... orang tua-tua cakap jangan siapkan dulu.. ni aku tak paham.. heheh.. kononnya nanti susah baby nak keluar... sebab ko dah 'tutup' jalan dia.. abis tunggu baby keluar baru nak jait?? ntahler... aku no comment....

6) pikir lah sendiri..aku penat dah nie....




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

12 comments:

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

fila, aku dua kali mengandung dua kali leher itam ok.. sampai laki aku kata, awak tak mandi ke? hampeh.. tp lepas bersalin otomatik, leher aku putih melepak. (cish perasan)

yang jahit bantal jangan siapkan tu, aku rasa kalau jahit jangan sampai matikan jahitan tu.. sama kes la jangan ikat plastik (ikat mati) kalau nak buang sampah.. kiranya orang lain matikan simpulan plastik/jahitan tak pe, jangan ibu yang mengandung yang matikan simpulan tu..

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

ok sedar diri i tak mengandung so takley comment...
hahhahahahha drama queen tak :D

emy/mamasuri said...

itulah..
byk benda2 'kurang' time mengandung...
tapi redah jelah..

ayah,ummi, farish said...

Salam, Jom join giveaway maya…..

LYNN said...

Mdm Filla..klau plan nak turunkan berat badan dlm pantang n dalam masa yang singkat also for awek muda bleh check kat sini...http://thanxherbalife.blogspot.com...menarik all in one

ejea aziz said...

hahahaha..tergelak-gelak baca tang 'tut'besar ikan bilis..adeh
betul2..lain org lain gejala yg kena..
nasibla kena tak teruk..

cik mastura othman said...

salam kak fila, selama ni jd silent reader jer... tp mmg happy sgt bc blog kak fila, msuk ofis, mst kn bc dulu..... hehehehe...

just nk share ttg petua org mengandung ni... dulu2 ms my sis nk bersalin, n also my cousin, arwah mak akan buatkan teh, campur madu n telur ayam kampung dlm setengan cawan utk minum... katanya petua tu utk nk make sure contraction yg di rs tu mmg btul2 tnda nk bersalin or just biasa2 jer... kalo pas minum tu stil sakit, btul la maknanya nk bersalin, kalo pas minum, sakit tu hilang, bkn msnya lg la tu.... selamat mencuba... hehehhee

Nadia Is Cute said...

no.8 is kutil ye yang. itu petanda blood pressure/kolestrol kalo ada. itu ikut kata makcik urut aku laa. kalo dia tipu, aku pun tipu ko la ni. haha. buduh.

aku punya ni tak hilang-hilang tau. makin bertambah ada la lepas beranak tu... ye la. dah lepas beranak pun masih meroyan je, apa citer? haha.

btw, someone was saying diorang penah nampak abg ju your blog. mebe ko penah kaver pasal reunion ke dulu? entah. anyway, i didn't know ko ni blogger mek! entertaining. but fyi oso. aku pun kerek gak macam ko. hah. ceh. prasan. layan.

http://watikah-nadia.blogspot.com

JuJue said...

tak kisah lah nyahhh ko nak bukak tingkap ke..bukak pintu ke.. yang penting time bersalin bukak kaki luas luas dan pushhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.

ok. good luck!

Anonymous said...

yaaa..sy pon x sebertuah org lain jgk yg dpt perut x pecah2..pecah kt perut sy mcm kulit boye dh...hahaha...

Anonymous said...

Lama dah tak jenguk belog ko nih, Filla. Nak tambah satu lagi buleh? nak dekat2 bersalin ni, rerajin mandi ngan basahkan rambut. petua ni mak angkat aku kasik masa aku nak bersalin dulu. pepagi morning la specially, atau seblom melangkah gi sepital, mandi sesiap. pastuh kalo buleh biarkan rambut kering senirik, a.k.a jangan lap. insyaAllah, senang beranak... tp aku tau, ko cemana pun mesti nak keringkan jugak kan kan kan.... mcm rimas je hek. er, dah setat cuti ke? tak nampak ko kat kafe lama dah... neway, best of luck, teran elok2 eh... koyak bnyk kang menangis plak pak radhi. ekekek... chiow... - Ira MOT

Anonymous said...

I agree with your Blog and I will be back to check it more in the future so please keep up your work. I love your content & the way that you write. It looks like you’ve been doing this for a while now, how long have you been blogging for?