Wednesday, December 10, 2008

Tumbletots...

Last weekend we all pegi Tumbletots.. follow k.nana (Ieky's mummy).. sbb Saturday tu was ieky's last class.. dah nak stop sbb nak start kat tempat lain on Jan next year... so... kebetulan ieky ada.. so nak send acih lah..supaya dia x takot sgt.... sekalinyer on Sat tu.. class full... sian sgt kat Acih..sbb muker dia sgt hampa okeh! dah bukak kasut..kene pakai balik... we have to make an appointment dulu... teacher tu ckp tomorrow (sunday) still free.. sbb dorang x amik student ramai2... nanti x leh nak cope..
The next day tu.. kami datang lagi Subang Parade.. for trial class tu.. u can pay rm40 for 'learning+physical'.. tp kalo nak tuk 'physical+socializing' jer.. rm25 jer..

Ok nak citer pasal Acih... memula dia sgt excited ok.. tp biler dah join the class..nak bekepit jer ngn aku.. adoi laaa... salu dia ok jer?.. aku tau sgt.. ni konpem sbb cikgu2 tu sumer speak english.. kat sini mmg 100% english.. sian plak kat acih.. dia mcm panik..x leh terima..takot.. x nak join...maka tepaksa ler aku pon menari2 gak biler dorang menari.. acih still keras! tgn masuk mulut (tu maknernyer dia malu/segan)... but i think the story-telling session was very interesting..sampai aku yg naik syok dengo teacher tu citer besungguh..hahah.. Acih plak dok blakang tgh nak try2 main slide..buley???.. pastu aku ugut dier.. 'acih x dok sini..mama keluar!'.. terus dia dok dpn aku..heheh.. masa tu tgh blajo huruf 'K'.. K for Kicking King.. king yg tengah menendang tuh!! ... pastu cikgu tu try2 nak tackle acih... 'Kasih.. do you have kitten at home?'.. laju jek Acih geleng... hahah.. ok ler tuh.. pastu teacher tanyer lagi.. 'Kasih do you have a kettle at home?'.. lagi sekali acih geleng... sabo jeklah.. pastu last teacher tanyer aper tah.. teacher tanyer 'Kasih do you have kite'.. aku suh acih angguk.. so acih angguk.. then the teacher said 'ohhhh... finally Kasih got something at home!!!'.. sabo jek..buat malu aku..hahahah.. tp suasana sgt ceria okeh... tu pon kasih x suam2 lagik... aku yg dah hot nieh... pas cikgu dah citer2... 2 org teacher dtg kat acih bawak buku... teacher bukak first page.. penuh gambo kaler2.. 'Kasih.. can you find Kicking King here?'.. where's kicking king???.. nasib acih pandai..dan paham soklan..hahahha.. aku plak naik risau.. terus acih point kat kicking king tuh.. lega aku.. ada byk ler page yg dia suh carik kicking king tuh... dpt ler gak acih jumpa.. hehehe..
Pastu teacher amik meja ngn chairs.. suh colour... time tu arr aku 'mencabot'kan diri.. tgk dari luar.. acih mcm carik2 aku.. adoiiii..nasib dia x cryyyy.. huhu.. tp syok gak tgk acih... pas dah lama one teacher tu kuar.. aku tanyer.. kasih cemana.. dia ckp ok.. but slowly lah kene tackle.. dorang ckp mama gi toilet.. tgn dier dok dlm mulut jek!
(gambo amik curi2 okeh.. no camera!!!) ni masa 'physical'... first round Acih still 'keras'.. malu... me tgk dari luar jer.. masuk 2nd and 3rd round dia ok... tgn dah tak masuk dlm mulut..heheheh
mama curik2 jenguk acih from outside jek..
lelama kasih mcm ok sket.. tp dia sowang tak pakai yellow t-shirt tu.. so aku rasa to be part of them dia kene lah pakai t-shirt tu.... aku terus ler register.. i paid rm100 and will start the class on January 2009. so class trial ni consider free coz i registered for january semester.pastu upah Acih... bagi dia mkn byk2.. seriously byk giler dia makan okeh..panik sampai lapo anak aku..hahhahaha... pastu ada lak budak situ yg celebrate b'day.. so ada lah blow-candle.. sambil nyanyi... waaaa acih suker.... siap tanyer 'mama dengar tak tadi ada nyanyi bday?'.. aku pon jawab..yerrrr arr.. mama dengar tadi..ada bday kawan ke?.. padahal aku siap jenguk ikut pintu tu..heheheheheh... hopefully acih ok sket 2nd class on jan nanti...
bukan ler nursery Acih sekarang ni x bagus... cuma nyer... nak bagi Acih lebih independent... pastu nak bagi dia mix around ngn chinesse ngn indian... nak improvekan english dia.. sbb nursery acih skang 100% malay..dari cikgu sampai ker students.. dah ler kita kat umah ni ckp melayu jer... biler speak english.. Acih x moh!!! so rasa mcm anto once a week kat tumbletots nie leh improvekan confident level dier..
i'm still searching for new school utk acih kat Putrajaya nie... ni lagi satu masalah!! kat sini 100% malay... students sumer malay... ada tak sesaper tau?? area mana? cyber??? sri Kembangan?.. kalo kindergarten+daycare tu bagus aku sanggup jer hanto... tp kalo leh bagi info skali ngan fees nyer brapa.. lagi bagus.. penat nak survey2 nieh...

14 comments:

Jaja said...

sedey je muka acih time makan..hiks
biar la masam camne pun..minah kecik nih tetap cute :)

btw, tumbletots nih buleh hantar dari umur anak baper tahun ye??
tak survey2 pun sebab dok pikir anak kecik lagi. tapi cam best je class dia.. :D

Kasih Aleeya said...

jaja:from baby.. dia ada different stage og age.. mcm kasih leh join 3-5 yrs nyer.. dia tgk nanti...

iswatie "colours of life" said...

Kitaorg pun survey school tuk hani..coz anak mak dah demand nak gi smart reader daaaaaaaaaaa..

ari tuh ada xtvt kat kizsport..hani pun mkn byk coz diaorg kids lain mkn byk.....

setiap kali nak bg dia mkn..dia cakap nak mkn kat school..erk!

babysofia said...

lahhh kalau last wk class tak full dpt i jumpa u jugak kan... coz i am planning to send my doter tooo and our appoitment on this coming sunday .... but tak dpt same class kot... i ambik yg 2 yrs nyer... kalau tak leh jumpa acih yg comei tuhhh geram i tau....harap2 leh terserempak lahh nanti hehehe...

MinahranggieE said...

alo..salam kenal, hantar jer kat smart reader, u will not regret, saya pun dulu camtu, anak akan jadi pandai.. 100% in english... kat bangi ada satu smart reader, kat balakong ader satu, kat kajang pun ader, area putrajaya saya tak sure.... itu jer info saya...trime kasih

babysofia said...

mmg pening kepala kan nak carik tmpt for our kids nihhh... i nihh pon tgh2 carik gak but i dah pegi few open days last few weeks ago... u can try pi Q-dees, Kinderland, Smart Reader & etc... but i more towards daycare + learning so i tried fews laa so far yg ada Q-dess & Kinderland price ok if smart reader offer budget i lahh pulak kan.... i rasa they also have branch in putrajaya gak... u try search through internet byk info u can get... kalau dpt mix culture is more better for our kids...ok lahhh terpjg lakkk komen nihhh hehehe....

Kasih Aleeya said...

tu arr pening nie.. dah search kat internet ni..kat putrajaya ni ada smartreader..tp too expensive for me plus x der daycare..pastu ada Krista kat P.9..nak try tgk gak if they provide daycare.. but like babysofia mentioned.. 'mix-culture' is better.. so they can communicate well kan..kalo sumer mlayu x best plak..mcm x bekembang?.. bab agama x per..ada class kat P.11 utk ngaji... thanks to all..siler lah bagi lagi suggestion...appreciate it!!!

sueM said...

salam, kak. sy 'pembaca senyap' blog akak. suka baca apa yg akak cerita.kebetulan mlm td tgk Astro Ria, rancangan zon aktif. group yg menang tu ada husband akak kan?
anyway, keep on writing :)

JuJue said...

ahhh aku pon tengah pening pk pasal nursery & day care ni. naik muak nyampah nak muntah darah dah aku ngan babysitter akid! sok aku citer! aku hawtttt nihh!!

aku pon nak g tgk2 jap g mana2 tempat yg ok! akid consider 3yrs lah jan ni kan..kalo ikut year. tention la. kat sini pon ada krista..tapi jauh plak dari umah aku! but that place is very very good. aritu aku yg arrange dia nyer graduation. tokei dia sembang ngan aku english berabuk2...mak yg glam ni pon harusss la tergeliat lidah dah berabuk cam dia. bayangkan anak aku plak kalo blajo ngan dia...ahhh.. tp apa kan daya..jauh..dah la aku bangun pagi2pon lambat..

ahh lah..sedeyyy plak tgk muka acih tgh makan tuh. tp syok la..naik slide tu. siap ada tangga camtu. kalo akid..dpt gitu..hohh..tak balik pon takpe!

Diana Sulaiman said...

my doter dah 1yrs++ dah anta tumbletots.. tapi kat GE mall.. ok la filla coz dia bg anak kite berani.. at 1st mmg la takut2 but lama2 ok tu..

mase umo dia 3yrs anta plak playphonic.. byr rm150.. this month last class coz next yr masuk kindergarten..

utk moto skills n bg berkwan tu mmg bagus la class ni..

-butterfly- said...

:: Wahh!!
:: iza axcited gile pagi ni baca cte kasih ni kak filla..
:: nak2 smlm dapat tengok kak filla tengah dukung acih kat kedai mamak area seri teja tu..
:: niat hati nak tegur, tp tengok kak filla mcm penat je...layan karenah acih pilih gule2..
:: huhu
:: finally dpt gak tengok acih secara life wlu pun dari jarak jauh..
:: hehehe
:: die betul2 cumelll..
:: :)

^i|z|z|A|h_n|h|k|m^

Sue said...

comel acih..

filla, kelas acih once a week ke nanti? fees camana yea? kalau nk tgk2 kelas dia, kena kol n wat appointment dulu ke?

Anonymous said...

qdess? area bangi ni byk choice. even tho' 100% malay, tp english medium..

happy2gether said...

filla, thanks bg info pasal tumbletots ni, aku pi ari ahad aritu, dulu aku penah call and sembang ngan Gen tapi x smpt nak pi n pk takper sbb syasya kecik lgk...ni sbb bibik dah nak balik kena gak bwk n register sbb nak bagi dia tak takut ngan orang incase kena pi nursery april nanti...rasa x dpt satu kelas sbb syasya tak cukup 3thn lgk so dia masuk yg right start toddler tu...