Tuesday, December 16, 2008

Isu Tudung....

ok lerrr...setelah mendivakan diri kejap kat previous entry tu kan... nie mak nak insap jap... huahahhaha... aku telah disound dgn kijamnyer oleh anak buah Pak Radie yg bermulut laser di ERA tuh... camni dialog dier...
Syasya: (tengah tonggang tebalik ngn baju kurung ngn tudung.. sampai nampak spender)
Me: Syasya.. cuba sopan sket.. malu org nampak panty sumer tu..
Syasya: Biarlah...
Me: Dah pakai tudung kene sopan2 sket..x leh ar mcm tu!
Syasya:Ala.... Mokcu tu nape tak pakai tudung?
Me: Nanti Mokcu pakai laaa..
Syasya: Mokcu nie tak tutup aurat..
Me: Yelah nanti tutuplah
Syasya:Mokcu sorang je tak pakai tudung kat sini tau..Mokcu tak malu ker?
Me: (erghhhhh)...
Syasya: Mokcu dah besar kan.. pakai lah tudung!!!! (cakap kuat2 dpn sumer org)..
Me: (malas nak layan)

*ini dialog dalam keadaan tegang dan panas disebelah biras ku yg bertudung okeh!! sbb budak kecik tu hangin aku sound dier.. dan dia tembak aku balik berdas2...
ini bukan Syasya... tp nie Kakak kepada Syasya.. nama dia Sofea... sgt budak baik... mature!
tu dia cik Syasya nie... walopon dia bermulut laser..tp dia sgt pandai... sgt bijak.. nasib mulut aku pon laser sama..kalo tak harus melalak aku kene sound..hehehe

Haaa.. tuler dia kisahnyer anak buah kesayangan aku yg bermulut laser.... tp tatau ler...Syasya ni mmg manja gak ngn aku..tp veryyyy de hyper giler... kasar... mulut laser...tp dia anak buah yg kira paling rapat ler ngn aku..saper tak tahan leh nangis okeh... aku dah nak nangis aritu.... tp lek lekkk lekkkkkk.....
the only hero En. Azhar kat tepi tuh...
gambo2 ni kebetulan jek... ni masa Akad nikah cousin Pak Radie kat Batu Pahat 13 Disember aritu...ingat nak stay lama kat Bt Pahat..tp kene rush balik sbb Atok Radie nazak.. sempat lah kami balik melawat kat ICU hospital KL... tp the next day arwah dah kembali ke Rahmatullah.. mudah2an rohnya dicucuri rahmat.. amin..
So semalam masa attend kenduri tahlil.. me pakai baju kurung ngn tudung..
Syasya: Eh Mokcu dah pakai tudung ke?
Me: Mmmmm...
Syasya: Kalau jalan2 pon Mokcu pakai tudung ke dah?
Me: lommm.. nanti lah dulu
Syasya: pakai lah Mokcu
Me:Syasya.... kita kan kalo nak pakai tudung kene betul2..kalo x nak jgn pakai dulu.. nanti bile Mokcu rasa nak pakai..mokcu pakai.... pastu...kalo kita nak suruh org pakai tudung..kita kene cakap elok2... kita tak boleh cakap kasar2..cakap depan2 org..nanti malu... dah pakai tudung kene sopan cakap tau? faham tak? (ckp slow2...lembut2... nak psycho budak kecik nie)
Syasya: ok ok.... sory mokcu...

Wahhhh.. gitew... akhirnya... kalo tak.. asik nak serang aku jer lately nie... berbirat2 tinga aku kene sound dpn ipar duai aku!!!
tp rasa2 kalo aku pakai tudung kan... harus ler pakai yg ala2 manjer siti nurhaliza.. erghhhh!! tudung setengah kepala jer yer... hahaha.. x per2... mana lah tau satu hari sok.. saper tau kan..

15 comments:

Azie N Arif said...

filla...aku rindu dgn ko...aku nk jumpa ko ari jumaat tu..ko kata nak packing pegi bp...aku dgn moon konfius...hawat minah nk g bp plak?? bukan korang org KL ke? dah tgk entry ni baru aku tau nape....takpe lah ..next time harus kita cium molot tau.....ko memang ayu pakai tudung lah filla.

Miss Moon said...

wah sangat the lazer azwan ali nko ...nih ikut sapa nih misti slalu tgk rancangan azwan ali ...amboi amboi ...mmg pedas cili api nko .

filla ..benda benda nih tak ley nak paksa paksa . Jgn kiter pakai kerana org lain pakai n kiter malu sebab kiter tak pakai . Biar datang dari ati kiter sendiwi ..baru la murni gitew . yg penting kena ikhlas yer dak .

Aku dolu pun free hair ok ..tapi pass kawen aku tanya sutan , awak nak suh saya pakai tudung ke . Dia jwab pendek je . Dia kata ikut awak ar . Kalau awak rasa ia nya bagus pakai la . Saya tak paksa .

wah aku terus insap ..nih reverse phsyco ke apa nih . Then aku amik keputusan nak pakai tudung . Skali dia tgk ..dia kata tenkiu kat aku ..ok la tew . hahahhahahhah . sila jgn muntah kay ada adegan romantik sket .

aku ada citer best ...that day aku ada amik gambo kat umah collegemate aku . Then ada srg minah nih dia mmg pakai JUBAH n TUDUNG BESAR time blajar dolu . Bila dia nampak org tak pakai tudung masa kolej dolu slamba kodok je dia sound ..

" tak rasa cam bogel ke "

ha sangat celupar hokey . Tapi tuhan tew maha kaya . Skrg dia free hair ..kaler karat ..n seksi gilorz hokey . Bila org tanya dia boleh jwab

" tudung aku dolu ntah mana ntah ...dah buat alas meja kots"

ha amiks nko ...biar la kiter permulaan kurang bagus tapi ending nyer ngan bagus . Jgn mula mula likup bagai then culture shock n ending nyer tak bagus .

tew je la citer aku hahhahahah . sempat aku wat 1 entry gitewwwwwwwwwww

Azie N Arif said...

wahh bagus comment moon itu...jd satu entry plak....btul kata moon tu...aku setuju 100%

okinokiyo said...

haha lawak okeh...
geli jek kalau nak pakai style siti mengada tu..baik la ko xyah pakai ok..
tu ala nak nyeksi tpi nak suh org kata sopan.kang baik2 syasya tu jek laser, meh aku skali laser..
nikah kat bp tu kat masjid kee?ni yg kazen kembo sorg lgi tu ek??

Kasih Aleeya said...

azie: yer aku pon windu dendam gitus..hahha..geli tak?.. kang jumpa kita comolot ye..bg sesak napas sket..
moon:waaaa.. mak insap jap..huhu.. tulah kan..pengajaran dari citer minah tudung labuh tu kan.. siler jgn jaga tepi kain org.. sbb sok2 tekena kat btg idong sendiri..sape nak jawab???? haaa kan!!! senang camnilah kan.. jgn ler kita menilai org dari apa yg kita nampak dari luaran jek.. yg penting dalaman... wah gitu.. tp jgn ler biler ckp mcm tu.. terus angkat kain pakai shorts ala2 nak tekeluar dah bontot..itu aku pon NILAI DARI LUARAN JEK!!! hahahha..
okinokiyo: aku pon nyampah!!! hahaha.. (oops baru ckp..jgn nilai org dari luaran)..mintak maap..hhahah..

Jaja said...

kak filla, mlm tadi dlm keta saya sudah kena sound dgn anak sendiwiii..
anak : bu kudung mana??
mak : aa...apa...ibu tak dengar lah... (dlm hati..aduiiii..pedih tinger :-P)

Sham Ummi Echa said...

mmg laser cik kiah tul mulut anak buah ko tu.. sib baik ko x meraung kt situ kan.. hehhehe.. tp pndai gak ko physco dia blk ek.. malas ler nk ckp pasal pakai tudung nih.. sbb aku pon kacang antu gak.. gi opis jer pakai tudung.. kt luar x pakai tudung..bleh gitu.. ntah ler..ya allah amponkan dosa ku..

azdra-azdra said...

aku agree ngan moon.. kita kalau nak berhijrah..kena ikhlas..klu ko tak ikhlas..nnt lelater jadik macam kawan moon tuh.. ko nak berubah..pastikan ko betul2 maukan perubahan itu.. so leks la.. aku dulu pun free hair.. tpnya titik tolak kepada kita.. betul tak??

bebudak..maapkanlah.. klu pun kita rasa nak serkup dia ngan tudung sajikan.. hehehehhe sabo sabo.. tp biler ko nak berubah nnt..jgn ngengada nak pakai macam siti tuh.. aku bakar bulu ko nnt..

sekian terima kasih.. heheheh

JuJue said...

hahahahhaa....lawakk kan budak laser cam gitu! anak sedara aku pon sound gitu tapi depan mak bapak aku okeh! harus aku rasa cam nak amik alas meja letak atas kepala!!

tapi kan ke comeiii ko pakai tudung...sweettt jer..tp kalo tak pakai lagi lawo. hahahaha setannn setannn setannn!!

cuba cuba lah bawak insappp..jujue lopezzzz...

busyuksayang said...

filla, bijak tul si syasya nie ya...:)

anyway, saya pakai tudung pun after get married...but now alhamdulillah, saya sudah mula selesa...:)

Anonymous said...

alhamdulillah pada yg da pakai tudung tuh.......filla biler lagi??

Mama Hakimi said...

Good..good... kalau rasa dh leh selesa nak pakai.. teruskan pakai..jgn pakai...kejap pakai kejap bukak.. lagi xbaik kan? hehe... semoga diberkati.. insya'allah...

happy2gether said...

oops, isu sensitip nih...eehhe aku ni dulu liat giler nak pakai tudung...maklumlah sek kek convent, x ramai yg pakai tudung...pehtu masuk uitm course secretarial...huhuu tapi adik laki aku yg sound aku suh pakai, mak aku pon sama, sorang lawan dua, sakit telinga aku, masa tu aku ckplah aku lom sedia...tapi adik aku ckp kang org ckp bapak aku xpandai jaga anak, d***s, bole dia ckp camtu, aku kan sayang giler bapak aku...aku ckp lagik tunggu aku kawin nanti, mak aku plak ckp ok lah ko kawin nanti laki ko yg tanggung dosa, abih tu sblom ko kawin nih?sian bapak ko...emmm aku ckp lagik buat apa pakai kalo x ikhlas, pakai sbb terpaksa, mak aku jawab lagik, nak tunggu ikhlas 100% mmg lmbt lah lagik aku pakai, peh tu aku ckplah, buat apa pakai bukak, x elok, mak aku ckp at least bila pakai dpt pahala, bila x pakai dosa, dari manjang jek dosa...peh tu aku ckplah ramai yg pakai tudung pehtu pegang tgn ngan boyfriend, lagiklah tak elok, mak aku diam jap, peh tu dia jawab, pahala tutup aurat dia ada, pahala maksiat dia dpt, dari yg x pakai tudung pehtu pegang plak tgn boyfriend...aiyoyo pening aku menjawab ngan mak aku tu...masa tu jiwa tengah nak hu haa lagik...masuk uitm memula aku xpakai pon kena sound ngan kakak2 bilik, bole dorang buat bulatan bagi ceramah suh aku pakai tudung, tension aku time tu, lama2 tu aku try pakai sikit2, on off, tapi bila dah kawin nih aku jarang bukak, kecuali tanduk setannn aku kuar...masa tu laki aku la yg geleng kepala...ehehhe

xper filla, 'man man' your time will come..aku pon nak jadik moon wat entry sendiri, citer kat atas nih citer aku...bkn rekaan tapi realiti...susah jadik org perempuan nih...byk dugaannn...huhuuu sementara ko bole vogue nih, vogue lah puas2..bole gitu...

Anonymous said...

Hi Fillanie anny ni nak bagi comment ni pulak ni..manjang ayik membaca blog eekauu yg tak sudah sudah ni..

Tudung ni takla sensitif pun issuenye.yg sensitif ni orang yg kena tegur tak pakai je.mengada,dah tau buat salah lagi ngade2 nak terase ngan bdk kecik tak gitu mak usu.hehe

Anyway,aku kenal ko la.dah lama..boleh tahan la.ape yg aku tak tau..jengjengjeng..hati ko ni sbenarnya banyak yg bertudung.ko pandai berfikir yg baik,yg tak elok,even nak jaga hati kawan pun ko mmg superb.walaupun aku tau ko tak berapa berkenan sbb dah terluka dek pe el org sekitar ni..fila mmg byk sifat hormat dlm diri die.perghh gile sehh wa puji cit

Filani pandai ni masak ni.jaga rumah,jaga anak,gile kauu..Perempuan berkerja,then handle rumah.basuh baju,lipat kain.almost everyday.kemas rumah.tak ke sifat tu semua dah bertudung..ok wat takat2 kepala tak tudung..

anyway,aku saje merepek.sbb aku tau ko dah byk kali sgt cite psl anak usus ni..jgn amik ati je.one fine day,manusia akan berubah.percayalah..kite kenal siapa diri kita..

sekian dulu comment dr annyni.bye filani..gile seh wah merepek comment kat lu ni apehal..wa byk kerja laaaa

gEe said...

salam..

if u dont mind, baca entry saya psl tdung2 ni.. hrp2 insaf ler..

kita ni mati x tau bile. kalau rasa pahala lg berat dri dosa, bukak la lg aurat tu..

chill, no emo2 pliss~~