Friday, January 15, 2016

MASAKAN KAK PILLA.

Assalamualaikum, Selamat pagi :)

Hari ni Kak Pilla nak share gambar-gambar makanan yang berjaya dimasak dan disnap hehehe.. Kak Pilla selalu masak yang simple-simple je atau kadang tu masak sebab permintaan anak-anak.. Tak sampai hati kalau tak masak diorang dah mintak kan..

Orang kata Kak Pilla rajin masak.. Takde ye.. bukan masalah rajin.. korang kalau ada anak dah besar-besar macam ni.. tak leh kalau tak masak.. Bila anak sebut tu terus diserang rasa bersalah.. Now dah jadi mak macam ni baru kita faham.. Dulu aku kecik-kecik pun suka mintak Wan macam-macam.. sesibuk mana pun Wan mesti masak apa kitorang nak.. Tapi aku ingat lagi.. aku asyik mintak KFC ke Pizza Hut masa tu.. sekali dua Wan layan.. Pastu kena marah.. hahahaha mentang-mentanglah mak ni kalau anak mintak je jarang tak dipenuhi permintaan tu.. macam-macam pulak kau mintak yeh?

 Rasanya nasi ayam ni bukan permintaan sapa-sapa pun.. saja je aku rasa nak masak sebab dah lama tak masak.. Alhamdulilah resepi nasi ayam ni ramai sangat yang dah cuba.. Agaknya orang google je keluar pulak blog Kak Pilla pasal nasi ayam ni.. Ramai yang cakap simple gila untuk beginner yang tak tau masak, boleh tiru resepi ni korang akan nampak macam terror muahahaha..


 Ada pagi bila ntah tetiba rasa nak masak bubur nasi.. Kak Pilla selalu kalau buat bubur nasi ni senang je.. tapi better guna beras wangi supaya likat sikit dan sedap.. letak je air banyak-banyak macam masak bubur biasa tu.. masukkan cube ayam pastu masukkan ayam yang dipotong kecil.. pastu bila dah nak masak tu Kak Pilla amik penekan burger tu.. tekan-tekan sikit bagi dia hancur.. Ni pun Kak Pilla selalu masak masa budak-budak ni baby dulu.. tapi baby tak yah lah letak cube ayam.. 

Kalau rajin boleh lah buat lauk untuk makan dengan bubur ni.. Tapi sila bersyukur apa aku masak.

 Ayam masak lomak.

 Jambu air ni beli kat perhentian Ayer Keroh dari JB ke KL lepas exhibition tu.. beli sekali kuah cicah tu.. kalau nak lagi power, boleh tumbuk sikit cili padi campur dalam kuah cicah tu ;)

 Ini dalam seminggu confirm ada.. Ayam berlado ngan telo dadar. wajib.

 Amaani dah lama sebut-sebut nak makan kuih yang belang-belang pink putih.. Wan pun puas cari tak jumpa sampai Wan pesan "Yang, kalau jumpa kuih lapis belikan Amaani, dari haritu dia mintak mama nak kuih tu".. Ish ish ishhhh.. susah nak carik.. nasiblah haritu Kak Ti kat office simpankan ada lebih meeting.. Pastu Wan ingat tak dapat lagi.. Wan jumpa dan beli.. datanglah rumah Kak Pilla bawakkan kuih ni.. Pastu semalam Aiza kawan opis pulak nampak kuih ni belikan untuk Amaani sebab Kak Pilla cerita jugak pasal Amaani nak kuih ni.. So dah 3 kali dia dapat kuih ni.. Alhamdulilah rezeki Amaani..

 Ikan Jenahak memang terpaling sedap bagi aku.. Isi lembut je.. Tapi sekali masak 3 keping kecik tu harga dia RM19.. Dasyat harga barang basang sekarang ni.. pejam mata lah nak makan jangan berkira.. Tapi tak leh selalu lahh.. 

 Kak Pilla paling jarang masak daging.. Kurang suka kot.. Tapi kadang tu beli jugak daging ni... So kali ni masak daging masak kicap pedas.. Sedap gak masak simple macam nie.. Tumis bawang merah, bawang putih dengan, kayu manis sikit dengan bunga lawang dan apa-apa tah bunga cengkih 2 ketul.. pastu masuk sesudu dua cili kering blend.. bila dah masak cili tu masuk je kicap manis dengan air.. masuk carrot sikit daging ngan kacang buncis.

 Hari tu kena gi Office Ellfie hari sabtu.. Gigihlah Kak Pilla lepas subuh dan kelentang kelentung kat dapur.. Buatkan sambal sardin untuk makan dengan roti canai instant brand "Kawan" korang pernah try? Sedap sangat.. Tapi korang kene letak roti canai kat pan masa dia tengah sejuk beku.. kalau tak dia melekit-lekit.. letak sikit marjerin masak sampai garing pastu angkat.. tepuk-tepuk sikit macam mamak kat kedai tu buat.. power!!!

 Mee goreng takde sapa request, saja je masak.. 

 Rasa bersalah sebab Kasih sebenarnya nak nasi lemak.. Tapi aku buat mee goreng masa tu.. dia bangun dia tanya, kenapa mama masak mee goreng? kasih nak nasi lemak.. Eh mengada betul budak nie.. Aku cakap nanti lah beli je.. "Kasih tak nak nasi lemak beli.. Kasih nak mama masak" Eh? banyak lemak budak nie.. main order je.. nak tak nak buat jugak lah sikit.. bertambah dia makan.. Eish perot Kasih dah boroi.. hahahah

 Pegi pasar nampak ikan merah.. Beli lah terbayang nak buat sup.. Tapi malas nak buat benda lain so celur je broccoli pastu buat sambal belacan sikit.. Limau takde so Kak Pilla guna air asam jawa je.. kawan Kak Pilla kata kalau pakai asam jawa style Kedah.. betul ke?  

Kasih jugak yang request.. Baru Kak Pilla perasan Kasih tu paling mengada sebenarnya kan? hahahha macam-macam permintaan dia.. Dia cakap dah lama mama tak masak ikan yang kuah dia masam tu.. macam rebus tu.. Ok lauk ni sebenarnya favourite aku, bibik, Kasih, Amaani, Aleesya.. Siapa nama yang tidak disebutkan tadi sila angkat tangan! awak gi makan telur sambal je.. hahahaha.. 

Pak Radie paling tak suka lauk asam rebus ikan.. Tapi dia paling suka telur rebus sambal.. kesian pulak nanti kebil-kebil dia tengok lauk rebus tu.. kalau buat telur sambal tu lepas rebus telur tu.. goreng dulu sikit bagi dia coklat sikit baru sambalkan.. 

Ok itu je pot pet Kak Pilla pagi nie.. Harap diberi semangat untuk kita semua memasak lepas ni.. Kengkadang haku pemalas jugak, suka je ajak Pak Radie makan kat luar hahahahah.. Tapi malas lah nak berangkut anak-anak semua.. Dah lah Amaani tu penakut kucing.. Kalau aku cakap nak gi kedai mamak terus dia tak nak ikut.. dia suruh tapau je.. dia ingat aku tak tau dia tak nak pegi sebab ada kucing hahaha..

Eh sudahlah penat bebel..

Bye.


Love, 
Filla.

12 comments:

miss eimanhikmah said...

pg2 tgk dh lapar dah...hahahaha

Cik Puan Rann said...

Sedap2nya menu Kak Pilla....simple tapi menarik

Azura Aziz said...

hahaha, betullah kak pila.. mmg skrg ni dah jadi mak nak tak nak kena masak gak kalau anak dah mintak nk mkn itu ini... slalu blog kak pila lah jadi inspirasi utk kami mak2 rajin memasak tau.. chayok2 kak pila ;)

nOruLe_aYu said...

mcm lakiku..telor rebus sambal...telor kena goreng dulu..hari2 makan tu pun xpe...bini dh naik jemu mkn telur sambal hari2..huhu

FadMN said...

kira rajin la tu kak pilla.macam2 ado tu. hehe.eh,btw, dah beli lipstik fame tu,candy & nude,best giller laaa.keep it up tau. :)


FAD

Raihanah Ahmad said...

macam2nya masakan, sedap2 nampak tu

Raihanahahmad said...

siapa yang rajin memasak ni, sedap nampak

intan said...

huwaaaa... laponyee tengok makanan tu semua..

eima said...

paling tak boleh blah tang sambal belacan tu terus kecur air liur wei .... huh

Myra Azraff said...

sedapnya ya allahhhhh. lapo ni huhu

alia farhan Said said...

Respek kak pila...
Saya ni mai angin pemalas nk masak...
Jenuh la nk cari mood memasak tu..
Hrp2 diberi kerajinan yg tinggi utk masak jamu anak n suami tersyg...
Kak pila do update us apa yg kak pila masak...sbb kdg2 yg simple tu yg sempoi cthnya sambai teloq rebuih tu...win oii...chek pun suka kak pila oi

Anonymous said...

hi kak pilla..weekend baru ni try resepi nasi ayam kak pilla..memang terbaik la..husband mkn nasi bertambah tambah..anak anak pun sume suka. baby yg setahun pun muncit puyut mkn nasi & sup.. nanti akk share lg ye resepi yg simple & sedap..thank you so much

-mimi-