Monday, October 12, 2015

MAK YANG OVER.

Last week Pak Radie bawak Amaani gi dentist tapi Kak Pilla tak ikut sebab dia dah sakit sangat kitorang baru sampai rumah dari keluar berjalan.. So takpelah Pak Radie je bawak.. tanya member kat mana ada dentist dia suruh bawak kat area Bintang Bistro ada satu klinik kat sana.. 

Sambil tu Pak Radie whatsapp and send pic Amaani tengah tampal gigi sementara pastu Pak Radie cakap Amaani ok tak nangis dan dia cakap ok je tak sakit.. 

Sampai je rumah Amaani bekejar cari aku dia cakap "Mama, Amaani tak sakit, doktor kata kalau sakit angkat tangan, tapi Amaani tak angkat tangan pun"

"Wah kuat lah anak mama!!!"



Tiga gambar kat atas ni masa tampal gigi geraham dia last week.. gigi tu dah berlubang actually, sebab tu dia rasa sakit tiap kali makan.. Doktor suruh datang balik nak tengok if ada sakit lagi ke tak.. So selepas buat tu dalam seminggu dia ada mengadu still sakit.. So kitorang pun bawak lah dia hari Ahad baru ni lagipun memang dah buat appointment kedua ni masa pegi yang first haritu.. 

Tapi kali ni Pak Radie tak masuk sebab dia pening kepala sikit.. so dia duduk kat sofa kat luar.. This time aku je masuk teman Amaani..

Mula-mula doktor tanya still sakit ke gigi yang tampal haritu? Amaani angguk-angguk cakap sakit lagi.. Doktor decide untuk bukak balik tampal sementara tu dan doktor cakap what he can do is matikan saraf.. Aku tanya kenapa kena matikan saraf? tak boleh bersihkan and tampal balik? atau cabut ke? dia cakap normally diorang takkan remove gigi susu tu sebab kalau remove awal, nanti bila gigi asal tumbuh dia takkan duduk kat kedudukan yang sepatutnya.. so the only way is matikan saraf dan remainkan gigi susu tu kat situ.. 

Ok whatever janji Amaani tak sakit lagi lepas nie.. Aku setuju je.. dan bermulalah kesakitan tu :(

Masa ni Amaani ok lagi.. Doktor cakap kalau sakit angkat tangan ye Amaani.. Amaani angguk.. bila doktor start korek dengan alat dia tu.. darah pun keluar Amaani asyik angkat tangan.. aku ada kat bahagian kaki asyik genggam kaki dia sejuk.. ohh nooo i'm saddddddd...

doktor ada macam guna jarum untuk bius tu aku dah takut dah.. aku suruh Amaani tutup mata.. tak tau lah dia tutup ke tak disebalik spek hitam bergaya dia tu.. air mata dia non stop mengalir dari celah spek tu.. huwaaaaa aku tak boleh tengok.. rasa nak tolak nurse tu ketepi biar aku ganti kat sebelah tu untuk comfortkan dia.. 

Aku akuilah yang aku ni tak reti nak manjakan anak-anak.. Tapi aku sayang diorang melebihi segalanya.. Aku tak tau kenapa aku emo malam tu.. sebak aku tengok Amaani sakit macam tu.. gigil-gigil bahu dia.. pastu tak tentu arah dia angkat tangan kiri kanan.. maksudnya dia sakitttt.. 

Aku genggam lagi tapak kaki dia sambil cakap "Sikit je lagi, Amaani strong Amaani strong!"  Tak sanggup tengok dia sakit.. aku tanya kenapa sampai 3 kali kot bius? doktor cakap sebab walaupun dah bius Amaani still sakit so maknanya bius tu tak effective on her.. aku cakap takpe ke bius banyak kali? rupanya kalau bius untuk budak kecik dia tak cucuk kat gusi.. dia just picit kat gigi.. ntah aku tak paham.. dan tindakan kebas tu very short tak lama macam orang tua.. apa-apa lah janji aku tak boleh tengok anak aku sakit macam tu..

Kadang aku terpikir, eh aku ni emo lebih ke apa sampai rasa sedih sangat? tapi normal kan seorang ibu tu rasa sakit bila tengok anak dia dalam kesakitan.. ke aku over terlebih? masa tu aku doa dalam hati Ya Allah kau pindahkanlah kesakitan anak aku tu kat aku, biar aku tanggung sakit dia.. aku tak sanggup tengok dia sakit macam tu.. gegar-gegar bahu dia macam takut dan sakit.. 

Amaani ni korang pun tau kan.. dia takkan menangis meraung sebab dia penyegan.. dia berani, dia independent.. settle je bersihkan gigi dan matikan saraf tu.. doktor tampal balik dengan tampalan sementara tu.. dan doktor cakap mungkin malam ni dia akan rasa sakit sikit.. tapi 2-3 hari should be ok dah.. next week ada lagi satu appointment untuk gigi lain pulak.. sebelum jadi teruk baik tampal dulu siap-siap.. 

Balik tu dalam kereta aku pujuk ajak gi makan ke minum ke.. dia tak nak... dia cakap "Amaani nak tido je mama".. bila Pak Radie tanya "Amaani ok tak? next week ok tak nak datang tampal gigi lagi satu" ... dia jawab "Amaani ok"  "Next week datang lagi ok tak" dia jawab "ok papa"

Pastu dia tidur kat seat belakang.. ko tak sedih??? Huwaaaaaaaaaaaa sedih..

Balik tu aku cerita lah detail cemana Amaani kat dalam tu.. Kasih dengan Pak Radie tengah makan roti kat meja makan sebab dua beranak lapar... sambil cerita bertakung air mata.. Pastu Pak Radie cakap "Awak emo kenapa? dia ok je awak yang over".. Kasih pun pelik tengok aku.. Eh korang mana tau.. i'm a mother ok! u don't feel it.

Malam tu aku tengok dia tidur kat bilik dia.. kul 1 pagi masa tu.. nganga je dia tidur sambil tangan kat pipi.. pun aku rasa nak nangis.. pastu dia macam meracau-racau sikit.. aku selimutkan dia elok-elok dan rasa dahi dia takut demam ke apa.. takde plak panas.. so ok lah tu.. aku tak bagi dia pegi sekolah sebab dia pun siap dapat mc ;)

Tadi kat office aku call dia tengahari.. kemain gembira lagi cakap laju-laju.. dia cakap takde sakit dah.. pastu aku tengah cakap laju je dia pass telefon kat bibik.. Hey mama nak cakap dengan Amaani lah bukan bibik!! pastu dia cakap dia sibuk nak makan tapi mama sibuk nak cakap.. hahahha... 

Jadi mak memang over kan?

I'm happy coz my baby girl is happy :)

Sekian, 
Mak Over.




Love, 
Filla.

23 comments:

Aliaa Farhana said...

Kak filla..sy yg nangis bace cerita kak filla ni. :( good girl la amani ni.. ;)

Anonymous said...

omg kak fillaaaaa.

saya almost nak nangis baca ni. teringat dekat umi saya. :(

mama najjah said...

Jadi mak2 mmg camtu. Garang mcm mana pun, bila tgk anak sakit terus jadi sensitif. Huhu.

sheila arshad said...

mmg over...pastu yg membaca pun terover gak

yayang laling said...

Sedih kite baca entry nih. Sian amani. Amani budak baik dan comey. Sebab aunty pernah jumpa amani.

~ Ain Dania ~ said...

ape ni...kak fillaaaa "potong bawang"
haha..

I am muslims~ said...

Reader pun over camni nieh???? adehhhhh! bkn anak sendiri pOwn dah meleleh2 air mata....adoi

Anonymous said...

Now i know am a normal mom! Tq filla buat post ni. Saya nangis ok hahhahha

akish ali said...

jd mak memang cenggitu pila...bkn ko seorang.
kerane aku pong begitu!!
serimau mane pon kite...anak wehhhh....dia sedih kite sedih.dia sakit kite pon sakit.dia hepi kiteeee pon hepi...
begitu la perasaan mak2...
sep sikit!

Chekgu Azrine said...

Nangis sbb tau mcmna sakit bila matikan nerve

Anonymous said...

BETOL LA TU APA KAK PILA RASA..
KITA MAK2 MMG AKN MCM KAN
SEMYUM JE BC ENTRY NI..
SAYA ANAK BRDARAH KPALA KENA BUCU MEJA KITA NAGIS..
BAPAK BOLEH COOL TENANG2 JERK,,
???? XDE PERASAAN KE APA..KIKIKI

WAWA

Anonymous said...

mencik filla..buat aku banjir kt opis pepagi ni.. sebak n sedih weh bca entry ko..aku dh rasa mcm ko rasa tu filla.. adehhh..mmg very the emo mak mak kan kita ni..keekekek

mimie
kajang

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

paham perasaan tue :)

siti nadzima Marzukie said...

tetiba nak komen pulak..selalu jd silent reader jer..mmg sedih kak filla..sy lglah..anak sy dulu lebih lagi kena cucuk sana cucuk sini..cabut gg masuk OT pulak..sampai abis gg dpn kena cabut...lps abis operation cabut gg tu..dia nak nenen sedih sgt...sbb time dia nenen tu mmg rs xde gg dah...dh xpeduli dh nangis dpn nurse...sbb dulu prnah bising2 anak gigit time bF..uaarrggghh...rs bersalah sgt time tu..perasaan Allah jer tau..bc entry akak ni rs teringat balik pahit getir jg anak sakit last year..mmg naluri kita sbgai ibu nih ssh nak describe kan....

Hafiz Hafizol said...

Amboi mak2 je komen entry nie hehehe.

Anonymous said...

Kalaulah semua manusia ada naluri keibuan, pasti dunia akan aman..huhu..bila baca entry ni terus terbayang kanak-kanak yang kena siksa di syria dan Palestin.. berganda-ganda kesakitan yg mereka kena hadap.. huhuhu..

Nurul said...

paham sgt feel tu...
ai pun bergenang air mato baca nih...:(

Ubj Jahan said...

Kuatlaa amani.. sdih tgk yg dia angkat tangan tu.

hidayah hassan said...

menangis baca entry akk ni huhu

SaraFazli said...

Eh
Aku yang nanges

Alueyah said...

Hukhuk..ape ni kak pilla? Kita yg single pon sedih ni canerr..

Anonymous said...

Haah mak2 mmg gini. Bab anak sakit2 ni mmg sensitif..readers yg rase nangis dgn entry ni normal sbb yg anak mesti teringat kat anak n boleh relate kan huhu. Mmg betol kak pila kita pun aritu anak jatuh sofa n tgn dia terkehel dia nangis sakit bawak gi klinik dlm hati kita sedehhh tgk dia sakit.

missalongwani said...

hahahaha..yep..betul tu kak pilla...saya baru balik jaga ank kat wad..walaupon bukan ank betol..anak tiri pon...punye la sedih time nk kene cucuk utk amik darah n masuk air..xsggup rasa..pastu kena kejut memalam bg makan unat..kesian tauuu...dgr plak meraung2 sakit..huwaaaaaaaaaaaaaa..mmg mak2 mcm ni ehhhhhh..