Thursday, October 01, 2015

IMAGINARY FRIEND?

  Wujud ke tak sebenarnya?  Aku pernah baca orang share kat FB pasal imaginary friend.... selalunya budak kecik yang akan 'nampak' kita ni orang tua memang tak nampaklah.. Tak tau samada budak ni jenis berimaginasi yang dia ada 'kawan' atau memang betul-betul dia nampak 'kawan' dia tu..

 Tu takpe lah kan.. masalahnya sekarang aku tak tau if Aleesya ada imaginary friend jugak.. Huwaaa serammm... sebab haritu masa amik Kasih balik sekolah dia yang cerita.  "Mama, Kasih rasa Aleesya tu ada imaginary friend".. Kasih tau pasal imaginary friend sebab aku pernah tunjuk kat FB and aku explain kat dia pasal imaginary friend..

Situation dia camni..

Aleesya main dalam bilik kerja papa... dan tiba-tiba...

Aleesya: Awan, awan dah atan? Ncha anak.
(Kawan, kawan dah makan? Icha tanak)

Bibik dengar pastu terus panggil Aleesya.

Bibik: Icha cakap dengan siapa?

Aleesya: Dgn awan ncha.
(Dgn kawan Icha)

Bibik: Mana?

Aleesya: kat ilik papa.
(kat bilik papa)

Bibik: Nama dia siapa?

Aleesya: Ama ia Ain.
(nama dia Ain)

Ko tak seram? hahahah

Bibik pulak ngadu dia kalau nampak Aleesya cakap sorang-sorang dalam bilik office papa, laju-laju dia panggil Aleesya supaya duduk dengan dia and borak dengan dia.. 


So merajinkan diri google and buat research sikit pasal imaginary friend nie.. dan baca ni kat babycenter.com


Secara logiknya memang aku pun fikir benda yang sama.. Lebih kepada imaginasi dia.. maybe doll tu dia anggap sebagai kawan dia.. dan dia communicate berdua or dia assume dia ada 'kawan' sebab tu tak mustahil tengok budak kecik suka bercakap sorang-sorang.. 

ketika itulah sel-sel otak berhubung.

Eh kau apa hal ni tetiba nak promote susu ke apa?

Itu je nak share.. so kalau korang ada anak-anak yang suka bercakap sorang, jangan cepat panik, jangan cepat je nak imagine dia bercakap dengan hantu ke apa.. bawak bertenang.. 

Eh tapi kalau sesapa ada citer best pasal 'imaginary friend' jom lah komen.. i olls nak tau gak, walaupun ai ni penakut hahahaha..





Love, 
Filla.

33 comments:

Anonymous said...

Kazen saya dulu pun mcm ni jgk, aiii is seram bila dia ckp sorg2 mcm btl2 ada kawan kat sblh dia. Kalau main masak2 siap letak pinggan sudu garfu utk kawan dia lps tu saya tnya ckp ngan sape? Dia jwb ni ckp ngan kwn sambil2 tunjuk uwaaaaa. Lama jgk la masa tu dia dlm umur 3 4 tahun, dah masuk sekolah rendah tu baru ok skit.

ninie said...

Assalamualaikum Filla. Anak sy yg pertama mmg ada kes sm mcm ni. Waktu tu umur dia(lelaki) 3tahun. Dia mmg petah berckp, xpelat dan berckp mcmb org tua2. Dia selalu borak2 dgn kwn dia (katanya prmpn dan dipanggil Kak Mira)
Mula2 kami buat xtau sbb anggap dia bercko dgn mainan2 dua. Tp bila nak tido(dua tido sorg dlm biliknya) dia akan makeaure rapat ke dinding, ktnya kakak nk tido. Kt tepi. Bila mkn dia akn mntk lebih, utk kakak katanya. Pernah bergaduh berebut mkn dgn 'kakak'. Ms sy sdg masak didapur, dia dtg and bgtau xnk kwn kakak lg sbb kakak tamak. :-P
Kemuncak (mcm drama plk) situasi ni, bila sy pernah tanya mn kakak skrg? Dia tunjuk kt atas siling rumah di bucu pintu!
Kami bw dia berjumpa dgn ustaz, takut jd perkr yg xbaik.
Ustaz (seorg Imam) mengaku mmg ada ssorg sdg berkawan dgn anak sy. Dia minta kami selalu dekat dgn anak, n elakkan dia tido sorg2 utk smntr waktu.
Bacaan ayat2 suci xpernah lekang dlm rumah tu.
Alhamdulillah, by 5yo mcm tu...'kakak' tu dah hilang.

Anonymous said...

Tak mustahil ade sbb dunia ni ade penghuni lain. Mcm jin pun ade anak2 die kecik2 kan. So, maybe x rupe menakutkan, kawan dgn anak kite. Tapi biasenye akan hilang bile dah besar kalo kes mcm ni. Mcm kwn i dlu, mmg dr kecik ade sekor mcm casper teman die. Sampai la skrg ade lagi.

Anonymous said...

Kenapa cerita mnakutkan plak mlm2 ni........ Mmg pakat ke dgn peej nak buat expose mistik berangkai...... Uwaaaaaaaa

Anonymous said...

Dulu anak akk pun suka bercakap sorang.. ooo.. baru tau ada istilah imaginary friend ni. Bila dia brcakap tu kita anggap mcm dia blakon main pondok2laaa. Tnya doc, doc pun ckp normal utk bdk yg selalu keseorgn. Yg paling best lama2 dia dah mula tak brcakap sorang so kita tnya.. knp, dia kata kwnnya tu dah mninggal sakit jantung.. oh ya.. nama kwn dia tu 'Over' kah kah.. asek trbayang Mat Over stiap kali teringat 'kwn'nya tu. Tapi skrg kalu kita tnya dia pun tak ingat betul ke dia mcm tu dulu2

-serikanditanahjauhar

Nurain Kamal said...

Mak saya kata dulu saya ada kawan juga. Around 3yo masa tu. Kawan tu botak, tak pakai baju, pakai seluar pendek, mata merah. Selalu main kat tangga. Dia suka minum kopi. Haha. Tapi saya anak sulung, memang takde geng so maybe kesunyian..

Anonymous said...

Alamak seram pulok boleh plak aleesya tau nama ain tu....

Anonymous said...

Pesan abahnya kalau dah mlm takyah ikut shortcut. Also pergi site tu balik jgn terus masuk

ct cheery said...

Hahaha Ank sedara i pun ada imaginary friend jgk. Dia slalu ckp dan bebel Kat IF dia. Kdg2 ckp dlm fon. Slalu depan owg lain pun dia berckp dgn IF. Pakai high hill jln satu rumah sambil berbual dgn IF kononnya tngah shopping. Pada I normal kot, sbb I dulu pun mcm tu jgk.hahaha. tapi kalo nampak jgn biarkan sangat tarik dia ke dunia nyata Dan start berbual dgn dia. Bdk2 start b'IF sebab kita kurang bercakap dengan diowang. So...my opinion jer tu hehe

Zie Azi said...

this experiance bukan sy, tapi ank one of my friend.
di baru pindah masuk rumah, bila siang anak dia akan bantai tidur, bila malam dia akan bermaian dgn KAWAN dia, tapi dia main tempat yg kotor mcm bawah sinki, penjuru bilik. Kemudian, mintak tolong ustaz tengokkan rumah dia. mmg ada sorang budak kecil yg ingin bermaian dgn anak dia, bila ustaz tu azan kat tingkat bawah, benda tu lari naik atas. Lepas tu ustaz tu azan sekuat2nya bagi dgar atas bawah, barulah benda tu keluar dari rumah tu, Ustaz terus pagar rumah. Anak dia terus tidur lena, kalau tidak anak dia letih, penat dan lesu..

Miss Lili@ said...

Orang cakap kalau nak find out kita duduk2 dengan dia suruh dia lukis or describe 'imaginary friend' dia tu rupa macamana.. Hehe..

eima said...

budak mmg suka berimaginasi ... tapi kalu dah lain mc gayanye tu kena hati2

intandayani said...

kwn saya br je cite smlm pasal anak buah dia.Tgh main2 dgn papa die tetiba ckp sorang2..papa die tanye la adik ckp dgn sape.Adik ckp dgn kwn adik la.Papa dia tanye balik mane kwn adik tu?Tu sebelah papa tu..Masa tu dah mlm..Mlm tu adik tido lewat kul 3 lebih papa dia terjaga (tertido sblm tu dah ngantuk sgt) nmpk adik tgh borak gelak2

noryda jaafar said...

kak pilla..sorry ea..camana leecha tau friend dia nama "ain"..erm..sorry kalau bagi kak pilla susah ati..tapi i duk pikir gak ni..harap2 tu hanya imaginasi leecha =)

mairah mairah said...

adik sy dulu pnh mcm tu.tp mmg bnda 'lain'. smpai kita org yg tkt.masa tu umo dia nk msok 2 taun. lepas isya' cam tu dia akn masok bilik sendiri sorg2.pastu pusing main kejar2 satu bilik.senyum2 ketawa.sambil cakap2 layi layi(lari).bila mak tanya, dia cakap ain ngan tawan(main dgn kwn) serammm.huhu.nsib baik tgal xlama kat kuarters tu.dh pndh rmh lain dia ok je.takde lg main mcm tu.

Dearie's Couple said...

My lil cousin..masa tue dia 3 years old.. main2 dekat luar sorang diri.. Then ayah dia suruh masuk.. My cousin boleh cakap " nanti "Adam" main sorang2" so his father macam tercengang la sebab dia main sorang2 je.. anak neighbour pun xde masa tue and takde pun yang nama Adam.. Father dia tanya lagi.. "Adam" main apa.. Cousin jawab dia main bicycle tepi dinding tue..
So father dia pun buat tak tahu la kan..

Then 2 hari lepas tue, dia main dengan abang dan akak dia dalam rumah.. Tapi dia tiba tiba ajak "Adam" main sama.. so everyone dah takut la.. Malam tue mama dia duk dalam bilik dengan cousin tu.. Mama dia tanya la.. Adam ada ke kat dalam bilik.. Cousin jawab takde.. mama dia lega la sebab ye la kan.. kita tak namapak siapa "Adam tue..

Dalam seminggu je dia main ngan "Adam" tue

Fiza Zasmi said...

Macam bing bong dalam cite inside outlah pulak.. heheheh

sweet_saya said...

kak pilla.. imaginary friend utk budak tak elok sebenarnya... jangan bagi dia layan sbb boleh membawa kekal dalam system imaginary dia...

dulu masa baru pindah anak sy masa umur 2 tahun ++ suka cakap dalam stor tu ada nenek... mula2 tak layan.. pastu kali dia dia cakap ada hantu dlm stor lagi... saya masuk dalam stor n tanya kat mana.. saya pergi tempat tu lepastu cakap 'tgk ni.. mana ada.. tak nak main2 cakap mcm ni lg'.. cakap tegas!!... saja tunjuk2, kibas2 kat tempat dia cakap nampak nenek tu... pastu sampai sekarang xde dah nampak apa2..

Anonymous said...

Anak buah saya pun mcmtu masa dia 2-3yo.. pernah minta biskut sbb nak bg 'kawan' then bila dia pass biskut tu pd 'kawan' biskut tu jatuh.
Tapi sekarang dah 5yo dah takde ape..

Mazlina Mat Rabi said...

Kak Pila, anak perempuan sy selalu cerita pasal ultraman masa umur dia 4 tahun, rupa²nya the ultraman tu mmg makhluk halus yg nak kawan dgn dia. kitaorg tau sebab bila dah obvious sgt, kitaorg panggil ustaz dtg rumah. anak sy tak tau pun pasal panggil ustaz tu, tapi dia boleh cakap kat saya " mama jangan la fire kawan kak long" seram la plak sbb dia tahu ustaz dtg nak halau benda tu

Anonymous said...

salam kak filla.
saya ada pengalaman ni pada anak sulung saya..
msa dia umur 2th+
klu siang hari dia suka pergi sudut2 umah ckap sorg2.
1 mlm tu dia mcm nagis ketakutan non stop ..tb2 je jam 12mlm..
mata tbeliak ke ats..
1mgu dia cmtu..tgahmlm stat nagis..
sy pgil ustaz..
mmg betol ad "kawan dtg brkawan dgn dia...
ustaz tlg halau bnda tu smua..dan ttup hijab mata ank sya..
skg umur dia dh 5thn..
kdg2 ad juga dia kata nmpak "kawan tu...
sy duk kuarters kuarters 18r4..

WAWA .

JMR said...

Owh..kena check balik anak kitorg ni..Ayyan kalau play toys, cam ramai je kawan2 di sekeliling dia..

Anonymous said...

i dulu ada imaginary friend. i xnampak betul2 la just suka berlakon dan cakap sorg2.. haha..
i anak first, xramai kawan..

Anonymous said...

Hi filla!terpanggil utk komen kali ni.masa i kecik dulu i ada imaginary friend.he was a boy.and i mmg ingat sgt rupa dia.he was around sampai umur i dalam 6 ke 7 mcm tu.i ni anak sorang.now umur i 30+,and i can see benda2 ghaib.pernah pg berubat,and ustaz kata mmg dp kecik i ada ability utk tgk benda2 ghaib ni.agaknya that boy started it all.now bila i drive,kadang nampak hantu tepi jalan,pernah nampak hantu depan gate rumah...eh mcm2 la!tp i tak la takut sgt,sbb dah biasa dp kecik.tp i dont make eye contact with them.i rasa kalau nampak anak2 lain mcm je,jgn biarkan.i ni mungkin dulu my mum ingatkan normal,ye la anak sorang takde kawan,dia biar je kot.anak i pulak sekarang ni mcm ada that ability.she's 5.sbb kadang i nampak,dia pun nampak.tp alhamdulilah dia tak takut.

-nina-

ZaLina BLank said...

anak sulong saya pun macam ni jugak dulu. dia siap ketawa2 dengan kawan dia tu..dia dah besar kawan dia pun dah takde. masa dia ade kawan tu umo dia 2 tahun. berkawan dengan kawan imaginery dia sampai umo 4 tahun. mula2 memang seram juga sebab dia cakap sorang2. lama kelamaan saya dah jadi biasa. sampai makcik dia pun takut bila dia cakap sorang2

ZaLina BLank said...

anak sulong saya pun ade imaginary friend jg. 2 tahun bercakap sorang. sampai makcik dia takut bila dia bercakap sorang. mula2 sapa panik juga lama kelamaan dah biasa dengan keadaan dia.

Shahril Mohd said...

Ada gak dulu kawan imaginasi ni
Tapi memang buat sendiri je la kot

Anonymous said...

Kak pilla dulu anak saya pon macam tu, selalu masuk bilik cakap sorg sorg, kalau tanya dia kata nenek. saya tanya rupa nenek tu macam mana? dia kata ada rambut ikat bulat atas kepala n pegang tongkat. bawak berubat ngan ustaz n alhamdulillah sekrg dah ok. but sekrg dia main kejar kejar dengan basikal pulak..anak sorg gitulah..doakan saya pregnant lagi. =)

Anonymous said...

Kak pilla dulu anak saya pon macam tu, selalu masuk bilik cakap sorg sorg, kalau tanya dia kata nenek. saya tanya rupa nenek tu macam mana? dia kata ada rambut ikat bulat atas kepala n pegang tongkat. bawak berubat ngan ustaz n alhamdulillah sekrg dah ok. but sekrg dia main kejar kejar dengan basikal pulak..anak sorg gitulah..doakan saya pregnant lagi. =)

cikta said...

anak sedara lagi LA kawan dia ialah atuk. seram tiba2 dia gelak2 happy2 sorang2. cerita atuk ITU atuk INI.tiba2 jwb panggilan atuk . LPs husband ubatkan mandikan baru pulih. Mmg ada yg nak berdamping

Dils said...

Anak sedara saya macam ni. Ade bawak lecturer dari UIA yg mmg expert bahagian mistik dari segi Islam ni and die explain budak bawah 3 thn selalunye imagination tak cukup high level untuk create imaginary friends banding 7 or 8 tahun . So selalunye 'mende lain' lah.

Saya tak sure umur Aleesya macam mana , so kalau ikut ape lect tu cakap, die kate basically jangan layan sangat and mintak distract budak tu pada permainan lain. Also increasekan bacaan Al Quran kat rumah.

Anonymous said...

baca kak pilla punye cte xseram tp baca semua komen korang ni buat bulu roma aku berdiri wlupun skrg ni baru pkul 945 pagi. almaklum duduk bilik ofis sorg2 bangunan lama. harini tekad nk balik awal

Anonymous said...

Salam kak pilla, bila cakap pasal neh, nak share juga pasal my daughter. Sekitar umo dia 3yrs, kami ada tengok cerita hantu, sy siap tutup mata sbb takut tp anak sy tetiba cakap, mummy, he looks like petunan. Start dr haritu, petunan tu asyik ikut dia. Tp anak sy bukan blh nampak petunan tu aja, dia boleh nampak benda2 gitu, imagine aja naik lift ka apa berdua, dia boleh komen, go away, u are ugly. Nak kencing dkt tndas petronas pun jerit suruh cpt, ada benda kat atas berliur. oh ya, dia selalu lukis petunan tu. Gila buruk huhu Now dah 6yrs, masih ada lg.