Friday, March 14, 2014

HIMPUNAN 5 RESEPI RINGKAS BUAT RUJUKAN ADIK BARU BELAJAR.

Assalamualaikum semua :) Sihat tak harini? Jerebu teruk kan? Acih ngan Ani pon aku isytiharkan cuti.. tak yah gi sekolah.. sebab teruk betul.. semalam aku keluar sekejap pon dah rasa perit kat tekak ni :( mudah-mudahan hujan turun..

Minggu lepas kitorang gi Enstek.. kalau gi sana biasalah.. pening kepala nak suruh Wan masak yang mana satu.. sebab tamak.. aku nak semua.. tapi biasanya aku request Ayam berlada Wan.. tapi Wan cakap kita buat ikan keli berlada lah.. Pak Radie pon suka ikan berlada.. memandangkan tekak aku ni tong sampah.. so aku ok kan je lah..

Nah!! Wan masak ketam masak lemak ni banyak.. makan lah sampai muntah.. favaourite Pak Radie dan Ani.. dulu fav Kasih.. Eh aku ada citer tak pasal Kasih? dia memang pelik sikit bab makan.. dia kalau suka.. dia akan sukaaaaa itu je.. dia tak nak lain.. so ada satu masa dia suka sangat masak lemak ketam.. pastu sekarang dia dah muak.. langsung dia tak nak.. pastu kang, minat asam pedas.. ituuuu je dia request.. aku tau, nanti dia akan muak.. macam ayam.. dia dah tak nak sangat.. lagi-lagi ayam berkuah-kuah macam sup ke, masak lemak ke.. now dia dah muak masak lemak cili api.. dan sekarang aku tengok dia tengah suka makan masak berlada.. macam-macam betul budak-budak ni.. 

ikan keli berlada Wan.. aku boleh tido plak masa wan masak hahahah.. aku bangun je.. wowww semua dah siap... kalau zaman anak dara dulu.. berani kau nak tido???? memang kena pekik kot.. hahahahha.. eh tapi wan buat ikan berlada keli ni sedapppp.. napa aku buat tak sedap sangat???? pastu ikan keli tu garing..... boleh gigit tulang-tulang tu.. tapi takde plak gelap sangat ikan tu.. ni kene banyak menuntut ilmu ni.. 

Siapa tau ikan sebelah? sedap isi dia.. ni Wan buat khas untuk yang tak makan ikan keli.. adoilah Wan.. memacam.. kalau tekak aku ni aku main telan je semua.. hehehe

"Ni je lauk" kata Wan.. amboi sopan sangat... hahahah.. ini je???? kalau aku, satu lauk pon dah kembang-kembang hidung sebab bangga.. Kasih makan 4 pinggan ok.. memula tak nak makan.. pastu aku paksa, muka dia dah sentap.. pastu tetiba selera pulak.. tu lah.. 

Ok cukup cerita makan umah Wan.. now citer makan umah Kak Pilla pulak.

Ada satu hari tu.. aku teringin sangat nak makan singgang.. singgang ke nama dia? so buatlah.. masak singgang ni pon aku call wan sebab takut silap hahah.. hiris je bawang putih, bawang merah, halia..pecahkan serai sebatang..tumis sikit ngan minyak.. kalau tak nak tumis pon tak pe.. pastu letak air asam jawa.. masukkan ikan.. hiris bawang besar tabur je, letak bendi.. ada cili padi hentak je.. tapi tak nak pedas takyah.. belah lada besar.. siap... sambal belacan tu aku buat.. sebab pak radie tak berapa suka sambal belacan adabi tu.. eh aku suka je? huhu

Ni lauk semalam.. selera gak tengok pak radie makan.. aku pon makan sekali.. kah kah kahhh.. 

semalam Wan kata nak datang umah hari nie.. pastu, 2-3 hari lepas Wan cakap Wan teringin nak makan kurma ayam.. siap macam terliur-terliur gitu.. hahahah.. lepas perut dah kenyang makan paprik semalam.. terdetik pulak dalam hati.. nak masak kurma ayam lah.. boleh Wan bawak bekal gi umah Pak Long nanti.. Hoiii mak-mak sangat dah perangai aku sekarang nie.. so terus suruh bibik keluarkan ayam ngan kopek kentang.. kul 10 mlm kot hegeh-hegeh aku masak.. saja aku masak banyak.. so setengah bagi Wan bekal, setengah untuk kat rumah.. boleh lah Kak Pilla goyang kaki malam ni tak yah masak :)

Pastu ada lah yang nak resepi paprik lah.. resepi kurma ayam lah.. rasanya lapanploh kali dah share kot hahaha... tapi mungkin korang tak tau nak search balik.. meh lah Kak Pilla bagi link.. kalau tak sayang kat ahkak ni lagi.. tak tau lah.. amboi. hehehe... 

Sambil tu aku share resepi yang mungkin senang dan boleh bagi korang idea utk masak malam ni :)

 sama je, tukar daging kepada ayam.. (cuma dalam resepi tu lupa nak tambah bunga lawang dan kayu manis)




Nasi ayam ni paling hits kononnya.. Ramai yang dah cuba dan semua cakap jadi... Mungkin sebab nasi ayam resepi aku ni paling simple dalam dunia.. so ramai yang cuba.. hahahaha... ingat ye! resepi Kak Pilla resepi paling simple dalam donia... pakar-pakar nasi ayam, jangan kutuk Kak Pilla ye :)

Selamat Mencuba Resepi Kak Pilla :)


Love, 
Filla.

10 comments:

izzah said...

betul la kak..resipi nasi ayam akk kita dh try..jadi..sedap ok walupun simple.

Amanda Suria said...

Ohoiii..rajin eh ko nok...hihihi...best2..aku duk bujang leh masak...

faizura razak said...

Kite pun xbrapa suka smbl blacan adabi tu.tp yg moden tu sdap gak sumbat belakang ikan cencaru,then goreng.mudah dan cepat.

Miszyuyu said...

i lebiuuwww kak pilla, boleh try masak kurma ayam lahh lepas nii , last mkn kurma ni zaman duduk asrama sekolah dlu.. Y___Y

Anonymous said...

K.filla.mcm mana nk goreng ikan/ayam garing di luar tapi isi dlm lembut?
Sy selalu risau isi dlm x masak

Anonymous said...

Tq sis.. org masak pn mmg refer kat resepi akak ni.. gigih ok pegang hp smbil masak.. nasib x tmasuk skali..huhu

Anonymous said...

sekarang i teringin nak makan masak lemak ketam..arrrggghhhh....stghess!!hahahahah

Anonymous said...

Hi Filla.. I cuma silent reader.. Last month ternampak u kat Alamanda, nak tegur tapi segan hihii

Emmy said...

mekasih la kak pilla... lap u lah!!

Anonymous said...

sis..yang saya tahu..ikan klo nk masak xnak jadi hitam, jgn basuh ngn asam jawa..tapi basuh ngn limau nipis..ni petua dari MIL sy gak..leh try