Wednesday, March 12, 2014

JOM 2000x..

Apa yang 2000x tu KakPilla? heheheh... kalau follow fb aku, tau kot.. 

Aku ni dah tua.. dah takde masa nak bersemangat sangat gi gym bagai.. Kalau dulu toksah cakap lah.. balik rumah masak laju-laju.. tukar baju, capai bola, start engine kereta.. zuppp tetiba aku dah sampai cyberjaya kelab komuniti tu.. main futsal.. kalau tak pon zuppp aku dah sampai tempat futsal lain kat putrajaya.. takpon gigih bawak baju, kasut.. after office hour.. laju-laju gi gym kat building sebelah.. kadang tu aku sorang je dalam gym yang sunyi tu.. sambil lari ekor mata jeling-jeling gak.. takut tetiba ada 'orang' tengah bergym jugak sebelah aku.. huwaaaa takut.. kadang aku je pompuan.. ada lah 2-3 ketul jantans.. haihhh buat bodo sudah.. oh kengkadang balik rumah, masak laju-laju.. tukar baju, pakai kasut, terus lari turun tangga tingkat 13, sambung lari 7 round kat satu kawasan padang kat rumah.. gigihnya aku dulu..

Tapi itu dulu uolls.. sekarang aku rasa, peluang lebih banyak.. boleh je aku nak balik lambat sikit sebab dah ada bibik.. tapi terbalik kot pulak sekarang.. rasa nak balik cepat je.. mungkin faktor usia kot.. hahahah.. dan disebabkan faktor usia jugak berat badan adalah sangat mustahil nak kembali kepada asal :(  

Dulu masa aku bersungguh-sungguh, kejap je kot nak kurus.. terlebih kurus lagi ada... tapi sekarang ni, bukan nak kurus sangat, aku cuma nak pakai balik seluar-seluar jeans lama aku... dah lama sangat berlipat tak berpakai.. sendat mendat ok.. ko dah lah pakai tudung, malu lah nak sendat-sendat sangat.. so itu je pon motif ahkak.. nak kembali sarung jeans lama.. bukan nak feeling supermodel sangat nak buat catwalk.. paham? hahahah.. 

So pilihan yang ada untuk orang pemalas macam aku ialah workout sendiri.. sebab aku dah bertudung, so itu menambahkan lagi kemalasan aku untuk berjogging kat keliling kawasan rumah.. tak kuasa! untuk orang yang pemalas macam KakPilla, korang boleh ikut cara akak.. hehehe.. kita buat larian setempat di dalam bilik sahaja.. pakaian? sukati ko lah nak pakai apa sebab ko sorang je pon dalam bilik :) aku lagi suka lari depan cermin.. almari baju aku memang jenis cermin.. so memang tu lah tempat aku berlari berpeluh-peluh macam perempuan gila.. boleh tengok lemak berhayun-hayun kahkahkahhh.. eh itu motivation untuk diri sendiri ok.. 

Dulu first time aku lari cuma 300.. semput.. pastu aku up lagi 500 sebab aku jenis susah keluar peluh.. so bila peluh tak keluar aku rasa macam lemak tak terbakar..dulu aku kalau lari kat treadmill kat gym.. aku akan set mind aku.. aku takkan berhenti selagi tak cukup 30 minit.. kalau tak larat, nak jalan je ke.. apa ke.. janji non-stop.. tu yang bila turun je rasa nak pitam.. hahah

Now aku dah buat 2000x.. pelik ke? cemana KakPilla lari sambil kira? hahaha.. aku guna jari lah.. memang kelaka lah, Pak Radie pon kutuk.. "Adake lari sambil genggam-genggam jari".. eh sukati aku lah.. hehe.. aku kira 100.. pastu tutup satu jari.. begitulah hingga ke 2000x.. sebenarnya sampai 1000x pon dah agak hazab, tapi aku tau aku boleh.. bila lari tu.. memang kipas semua tutup.. tak sanggup rasanya bila Amaani nampak aku.. "wow mama, perot mama ada belon".. bila aku merajuk, nanti dia cakap "Belon kecik je mama".. bila aku merajuk lagi, dia cakap "Eh takde lah.. mana ada belon?".. kalau merajuk lagi.. dia cakap "Eh, mama tak gemok, papa lagi gemok".. ok masa tu boleh senyum.. good girl Ani.. 

Jom lah korang pun buat.. takde alasan untuk bermalas-malasan.. takde alasan nak kata saya ada anak kecik kat rumah.. takde orang nak jaga... kita lari kat rumah je.. kalau non-stop 2000x tu.. rasanya tak sampai 15 minit pon.. tapi i tell u, peluh mencurah.. aku ni dah lah jenis susah berpeluh.. kalau aku pon peluh mencurah.. korang yang jenis senang berpeluh, confirm suku baldi peluh tu.. hahah.. settle lari, ko akan rasa puas.. dan berkobar nak lari lagi esoknya.. Tapi tulah.. aku ni jenis pemalas jugak.. kalau aku dah start skip.. nanti aku akan skip berhari-hari.. tebaring je macam ikan dugong.. no good.  aku adalah jenis orang yang kuat makan.. tak percaya tanya lah kawan-kawan rapat aku.. setakat makan nasi berpinggan-pinggan, aku takde masalah..orang dah kenyang, aku still boleh sumbat lagi.. aku tak tau lah, aku ada membela ke apa.. hahaha.. orang selalu cakap, "Kau ni makan banyak, tapi badan kurus, untunglah".. A'ah, memang syurga lah kalau aku jenis gitu.. Tak ok! aku usaha untuk turunkan berat badan.. aku bertabah tengok orang makan nasi pagi-pagi.. aku tabah lari 2000x time orang lain syok terbaring sambil tengok tv.. aku elak makan kalau aku rasa aku dah mencekik banyak gila siang tu.. 

Kadang-kadang orang sekeliling tak faham.. ini bukan dari segi berat badan je.. dari segi apa pun.. kerja ke.. apa ke.. contohlah.. ko nampak orang tu macam senang je hidup dia.. macam kaya je.. dalam hati kita terdetik jugak.. "bestnya, duduk goyang kaki pon boleh kaya".. senangnya kita menilai orang.. mungkin ada benda yang kita cuma lihat luaran je.. kita tak tau apa effort dia untuk menjadi kaya.. apa effort dia untuk jadi senang macam tu.. eh tapi mungkin ada jugak yang kerja goyang kaki tapi duit datang bergolek.. itu memang untunglah.. hahaha.. apa-apa pun, kita kena sentiasa berusaha untuk dapatkan apa yang kita mahu.. macam ko nak kurus.. ko kena usaha lah.. takkan orang lain yang lari, ko pulak yang kurus.. tak kannnnnn? sama jugaklah.. takkan orang lain yang berusaha keras, kau pulak yang kaya... tak kannnn??? 

Opps sorry terkeluar topik.. tapi apa salahnya, aku nak share lah jugak pendapat aku.. macam aku lah.. aku memang tak boleh duduk diam.. aku suka ada pendapatan sendiri.. aku rasa seronok bekerja dan dapat duit dari hasil titik peluh aku sendiri.. aku rasa seronok dapat bantu belanja untuk rumah sikit-sikit.. aku rasa seronok dapat hulur-hulur sikit kat mak bapak aku.. aku rasa seronok tak de menyusahkan laki aku je sentiasa.. itu kita panggil self-satisfaction.. bukan lah sentiasa kau je yang bayar.. sebab dalam rumahtangga ni kadang ada ups and downs.. kalau pasangan kita susah, kita tolong.. kalau dia senang, dia kena hulurlah lebih sikit kat kita.. kadang perempuan ni lain sikit sifat dia.. perempuan ni jenis, ada duit, tak kira lah, duit usaha sendiri or duit dari suami.. tak kemana pon perginya.. akan berbalik untuk keluarga jugak.. memang lah tak semua orang macam tu.. aku tak kata aku bagus lah.. tapi kalaulah Pak Radie tu hulur aku duit, aku macam tak tergamak nak guna untuk beli baju aku ke.. aku rasa lagi tenteram jiwa aku if aku guna duit tu untuk beli baju anak-anak.. beli barang basah best-best, pastu masak best-best..so untuk aku? aku beli pakai duit aku.. aaahh camtulah citer dia.. it depends lah.. ada orang ok je.. terpulang.. yang penting, macamana kita manage duit.. apa niat kita.. kalau elok, inshaAllah elok lah semua.. mak bapak jangan dilupakan.. 

Sekian wassalam.

Jangan lupa #PrayForMH370

Love, 
Filla.

11 comments:

mummysara said...

ehhhh...yg paragraph akhir tu kan, cam sama je..cam same je. even kekadang tu terbising jgk kat hubby contoh "abg ni, kawin dh berapa tahun tp beli baju bini pun blh dikira brp pasang, tu pun time raya je". tapi bila si dia betul2 nak belikan rasa mcm x sedap ati pulak."eh xpe kot, abg beli baju anak2 je lah..hehehe"

Anonymous said...

suka dengan semangat akak.

jaja said...

thanks kak filla, tips yang sangat membantu. :)-jaja

darikacamatai ly said...

Salam,

Betul kan kak pila.kita ni sbgai mak mak kdg2 tu semua kita lebihkan kt ank atau suami..mcm kak pila pernah cita kt entry sblum ni,klu masak,yg hangus2 tu kita mkan tak pe..ank dgn bapak kita bg mkan yg elok2..kita pun slalu mcmtu..kdg walupun penat teramat,bila laki ada ank ada,diorg la yg dpt hiburkn hati kita...hahaha ni mmg da lari dr topic 2000x ni...😜

Emmy said...

saya setuju 2 para yang last tu... and sy pun akan cuba cabar diri ku yg pemalas juga tahap cipan untuk buat macama ahkak pilla kerana baju2 semua dah tak muat T_T .... banu kurung kot!!! huwaaaaa

Azura Aziz said...

terbaikk kak fila.. hidup kak fila ;)

Anonymous said...

Salam fila..sy silent reader, lama juga dah. Terpanggil nak cdgkan, if guna phone android ada application utk kira step, speed etc time jogging bergerak or setempat..hehe. "pedometer"..sy ada guna runtastic pedometer..menarik juga. Cuma kena pegang handphone or selit phone kat bdn..utk iphone tak pasti, mungkin ada application gitu. Ana.

Anonymous said...

k.filla lari setempat pakai baju thermal not sure exactly nama baju tu ape tp ala2 baju hujan sket...kt kedai alat2 sukan ade jual..cnfrm lepas sarung tros bepeluh...kalo joging lg la..menitik2 peluh kluar..

Anonymous said...

Serius kak..amani sgt comeyy.boleh plak brlawak..heheew.semangat yg sgt tinggi..teruskan usaha akak.Doakan akak satu keluarga bahagia dunia akhirat.amin..
-PL-

Anonymous said...

Eh kak pilla, ada gak geng lari depan cermin sambil tengok lemak peurt goyang2 hahah

zuhannisa said...

Comel je kira pakai tangan..bagus la menajam kan minda..tp kalau nak mudah sy pon suggest akak pakai pedometer,sama ada application dlm phone atau macam jam tu..kat daiso ada rasanya..haha..

Keep it up kak!^_^