Tuesday, March 04, 2014

RESEPI RENDANG DAGING.


Tajuk tak agakkkkk-agakkkk hahaha.. Terus terang lah yer.. ni first time aku buat rendang hahahaha.. selalu tak de peluang nak buat rendang.. sebab bila teringat rendang je hari raya.. ingat hari raya ingat rendang wan.. hahahah.. acaner? 

Tapi tiap kali hari raya aku akan berniat untuk buat sendiri jugak rendang.. sampai bila nak harap kat omak den? kang dah tua.. anak aku nak balik raya.. mak dia tak reti buat rendang. jangan buek malu.. hahahah.. tiap kali mak aku kacau rendang, tiap kali tu jugak aku tanya bahan-bahan dia.. bila Wan cakap.. aku rasa.. ek eleh.. senang gila.. ok nanti buat.. pastu still tak buat :(

Hari tu gi pasar.. terus aku berkobar-kobar nak buat rendang.. aku google.. tapi kebanyakan macam beria-ia sangat rendang dia.. takde pon macam rendang Wan? tak silap aku Wan ajar aku macam senang gila... ni google resepi napa banyak sangat bahan? no tak suke.

Hahah.. so petang tu balik kerja aku pon bersilat kat dapur.. amboi citer nak over.. bersilat konon, pui. hahah.. Meh Kak Pilla ajar u olls adik-adik yang baru nak belajar buat rendang.. Untuk adik belasan tahun memang sesuai tiru resepi ahkak nie.. konpom mak ayah korang nangis terharu bila anak hidangkan rendang hahahahahah... tak pon, adik-adik yang still belajar kat U tu.. dah ada boipren kan? nak pikat hati bakal mak mentua tak? meh ahkak ajar buat rendang.. terpaling senang dalam donia.. mesti bakal mak mentua sayang.. Eh diam lah.. bising betul.. bagi resepi cepat!
Walaupun ahkak tau rendang akak ni takde lah nampak gojes sangat.. tapi ahkak bangga dik.. ni first time akak buat tau.. rasa dia pergh, SEDAP. kahkahkah.. berbulu tak dengan akak? cuma tulah.. terkering sikit dan daun tu terlambat masuk.. dah macam daun segar haku tengok.. pemalas pulak tu potong kasar-kasar hahahah.. ahkak nak cepat dik.. ahkak masak, nak tengok tv lagi.. penat ahkak lari-lari ke depan ke belakang hahahha.. 

Ni je dik bahan-bahan dia.. Hahahah.. eh ni yang dalam gambar, tapi ahkak citer detail sikit sebab ada yang lupa nak snap pic.. masa blend baru ingat nak letak heheh.. gi amik pen ngan kertas sekarang.

Bahan-bahan.
1 mangkuk daging dipotong kecil
sedikit daun kunyit dan daun limau purut dihiris
kerisik (beli kat pasar dah siap)
1 bungkus santan (rm2)
3 sudu cili kering blend
2 keping asam keping

Bahan Blend
5 bijik bawang putih
1 biji bawang besar
5-6 cili padi (aku guna sikit sebab budak nak makan)
4 batang serai
1 inci halia (besar ibu jari kaki)
sedikit kunyit hidup

Cara-Cara

campak daging dalam kuali.. biar sampai keluar air.. api kecik je.. 

bila dah kecut sikit daging tu.. air dah keluar and kering sikit.. 

campakkan bahan blend tadi.. campak sekali cili kering blend ikut tahap kepedasan u olls... kacau rata.. 

Kemudian masukkan santan dan kerisik.  letak garam sikit.. dan campakkan asam keping..nak bagi warna tak pucat sangat.. boleh campurkan 1 sudu kicap pekat.. nanti warna rendang korang akan bertambah berseri gitu.. kecilkan api.. kacau sampai masak.. eh jangan lupa campakkan daun limau purut dan daun kunyit yang dihiris.. kacau hingga kering.. kalau suka jenis kering boleh lah masak lama sikit.. kalau suka yang basah-basah, tutup lah api awal sikit.. 

Seperti tak percaya kan? senang sangat buat rendang ni sebenarnya.. Oh ye, siapa ada lengkuas, boleh lah blend sikit.. aku takde lengkuas hahahha.. jangan potong daun macam Kak Pilla ye.. tu pemalas sangat tu.. tercekik mak mentua makan kahkahkahhh.. 

dimakan pula bersama nasik himpit.. Amboi, macam pagi raya umah Kak Pilla malam tu ;)

Pak Radie: Rendang je?

Omg. abang ketipak ketipung kelepak kelepuk intan payung buah hati pengarang jantung nak apa lagi... tak cukup ke makan camtu? kasih sayang dah bagi, rendang dah bagi.. abang nak apa lagi bang?

*sentapkakpilla*


Love, 
Filla.

22 comments:

Azlina bt. Azis said...

eh tak pakai rempah kari ker??

Filla said...

rempah kari? tak pakai.

diyana said...

mcm2 jenis rending kt donia ni kan kak ghehehe..mk sy punye lain \.xpe nti nk try ikt resepi akak pulak lah hihihi(gelak sopan2)

Soliha said...

hahaha lawakla kak pilla ni..

mannira said...

good...dah byk kali buat..tp hasben ckp ni hape ni...nape x rasa rendang pun..ko rasa??? takla bang tu steak tu...huaaaaa

salwana nordin @ che'wa said...

aku pun suka rendang...ayam atau daging dua-dua pulun nak2 time raya..

tp resepi awak lain sikit dr kita..nnt kalo aku buat rendang aku share ye :)

*mcmkn ko baca blog aku kan hhhhaaaa*

Anonymous said...

salah tu mana ada kecut daging cam tu gaul daging tu dengan bahan blend baru kecutkan. Lengluas sikit. Wan

Chekgu Azrine said...

Blh cuba nti inshaAllah

Anonymous said...

Mcm pelik je rupa paras rendang ni..Cuba lagi.

Filla said...

Wan: hehehe.. ok boss... next time cuba lagi..

Anon: pertama kali, mungkin kali ke20 akan nampak tak pelik.. hehe

Anonymous said...

sedapnya rendang.. rendang ni sama sgt kak filla dgn rupa & cara mak saya masak. tak tau la style negeri mana tp saya dr negeri Sembilan. lengkuas mmg kene masuk tp kalau dah xde, xpe kot.saya pun x pernah try masak rendang lagi sbb mak msk sedap sgt. next time mesti cuba resepi ni.

Anonymous said...

Kak.. petua kalau nak daging cepat masak jangan tambah garam awal2... lps dah empuk daging baru masukkan garam...

Anonymous said...

kak fila - husband sy teror masak rendang..sy x pandai..tapi sy nmpk die tumis dulu semua bahan2..dah masak rempah semua..baru letak daging..jadinye..mmg amik mase nk masak..dah nmpk daging lembut baru letak susu n santan..last skali kerisik..
:-)

natrah

Emmy said...

Ai pun suka resipi rendang simple mcm resipi arwah mak saya punya. Semua bahan blend termasuk cili kering, jadi dah tak taruk la cili boh. Resipi ai memang taruk lengkuas. Kicap pun pakai kdg2 utk kasi warne. Hehehe... Emak saya orang utara tapi saya saspek cara mak saya buat rendang bkan cara org utara coz tgk makcik saya buat mcm komplikated gila. Simple is the best, asalkan tekak kita rasa sodap!!

aziee said...

Nmpk sdp ja rendang nie ...
raya nnti blh la try wat .....
hehehe pasti sdp ....
tgk rndang pon dh pecah lioq....
blm mkn lgi tu....

SMART LIBRARY said...

Mesti cuba ni

SMART LIBRARY said...

Msti cuba ni

Anonymous said...

Apela yg komplain tu. Itukn cara resepi dan cara kak filla. Setiap msakn bgntung pada air tgn sendiri. Klu msakan x jadi jgn la slhkn resepi org lain.

Ummi Hanifah Abd Halim said...

Pinjam resepi ye..husband teringin nak makan rendang daging pulak. Nampak cam senang je resepi akak ni..

Anonymous said...

Lain org lain cara... lain org lain dapur.. apapun tahniah anda berjaya merendang..hihi

Anonymous said...

Xpki ktumbar ke

sutera ungu said...

Nk try la dik