Friday, January 03, 2014

PENGALAMAN PERTAMA AMAANI KE SEKOLAH

Heheheheh macam geli hati plak.. tapi bercampur sedih hheheh.. macam tu lah kan jadi mak nie.. aku ni nampak je poyo konon wa ok.. padahal tengok muka anak cenggini terus olololoooooo siannya anak mama *sobsobsob* gitu perasaan dia.. hahaha.. 

Aku tak dapat nak hantar Amaani.. sebab aku hantar Kasih gi sekolah darjah 3.. tu pon aku drop je macam biasa, then aku gi kerja.. Aku dari dulu kot, masa Amaani kecik (baru lepas pantang) aku hantar kat nursery.. aku stay kejap explain apa patut, terus tinggal.. heheh.. tak datang tengok pon.. call sekali je.. pastu dah.. bukan apa.. aku nak diorang ni independent sikit.. tak nak manjakan sangat.. walaupon hati tu berombak rindu jugaklah kan.. tapi buat bodo malas nak layan perasaan.. 

Sama macam Amaani nak masuk school nie.. ikut hati aku nak hantar jugak.. tapi sebab aku kena kerja.. boss baru naik lepas cuti.. takkan aku nak cuti pulak.. Pak Radie plak jenis caringggggg sangatttt gitu.. hahaha.. untunglah apak korang mithali sangat.. hahahah.. dia dengan rela hati nak cuti 2 hari.. silakan.. betullah orang selalu kata.. pasangan hidup ni kadang elok kontra.. Pak Radie kalau dengan anak memang terbaek.. alhamdulilah jugak lah, senang kerja aku sikit..kahkahkahhh.. dia kalau ngan anak hati jelly sikit.. aku ni jenis dengan anak tak jelly sangat.. mama rawk kapak.  patutlah anak semua lari kat apak dia.. mama selalu jadi singa jadian.. hahahahah

Ok back to the story.. 2 Jan 2014 hari pertama Amaani pegi school.. Amaani this year dah 4yo.. Ada jugak aku rasa agak awal nak hantar ke sekolah.. tapi macam aku cerita sebelum ni.. aku kesian tengok dia berkurung je kat rumah mengadap bibik.. biarlah dia gi school leh belajar ngan kawan-kawan.. 

Hahahah muka sedih.. dia memang drama jugaklah.. tapi aku tengok Amaani ni jenis tak suka luah sangat apa dia rasa.. macam aku cerita sebelum ni.. kalau dia sakit.. dia tak mengeluh, tak mengaduh.. dia akan handle selagi dia boleh lah.. macam nak gi school ni.. Pak Radie cakap macam-macam alasan dia bagi.. dia penat.. dia mengantuk.. dia tak cukup tidur.. hahahahha.. macam lah kita ni taktau sebenarnya dia kecut perot.. hahahaha.. dramaaaaa sangattt ni.. 

Kalau tak dia lah hero.. ni nak gi school.. terus monyokkkk.. 

seluar atas pusat, rambut belah tepi.. hoiii skema hoiii.. hehehe 

Jap ye.. kakak kawasan nak hisap milk dulu.. kat sekolah kena cover line.. malu la orang nampak ;)

Sampai je sekolah.. Amaani tak nak masuk.. dia berdiri tegak kat pintu.. muahahahah.. Pak Radie suruh masuk pon dia keras je.. sampai lah teacher pujuk tarik tangan dia masuk dalam.. Pak Radie terus berdiri kat luar.. berdiri jauh-jauh.. hahahah.. mak bapak penuh kat depan pintu.... tu yang budak jadi lagi terharu kot.. hahaha.. pastu pak radie cakap tetiba ada pulak budak lelaki tu meraung hahahha.. Amaani tengok je.. 

masih setia berdiri tepi pintu.. 

mata dah berkaca.. berlinangan air mata.. muahhaha.. Aku rasa amaani ni banyak sama perangai ngan aku kecik-kecik.. semua pendam dalam hati.. takkan menangis menjerit ke apa.. tapi menangis di dalam hati.. air mata je mengalir.. gittewwww nak jugak.. 

Teringat kakak dia Kasih masa first time masuk sekolah rendah (darjah 1).. dia panik terus sakit perut.. berhenti kereta terus keluar dari kereta nak muntah.. hahahaha.. Kasih lagi drama queen.. sampai tahap muntah ok.. hahahahah.. Kasih dari dulu tak leh panik.. bila panik dia akan menggelabah dan muntah.. ingat lagi dulu masa Amaani baby.. dia dukung pastu Amaani tersembam kat lantai.. bibir pecah pastu darah penuh kat lantai.. Kasih panik lari duduk kat pintu luar.. sambil menangis pastu nak muntah.. homaiiii.. anak-anak punya ragam memang kelakar ;)

penuh dengan mak-mak.. hahaha.. sian Amaani, mak dia tak teman.. apak dia plak... huhu sorry sayang.. i know u can do it.. caya lah Ani ;)

Dah macam ok sikit

Muahahahah.. kecikkkk je ok.. rasanya budak 4yo ada 10 orang.. masa ni senaman ringan sikit ngan nyanyi lagu Negaraku and SR song kot?

Ko tengokkk.. hahahahah.. Pak Radie cakap mata Amaani macam scanner.. dia melilau cari Pak Radie.. bila nampak.. Apak dia buat-buat ceria.. sengih-sengih macam kerang busuk.. tapi Amaani renung tajam jeeeee.. hahahahah.. mesti dalam hati "Papaaaaa please help me".. Pastu pak radie start motor, blah gi minum kat mamak.. hahahah.. first and 2nd day, class from 8.30am till 10.30am je.. 

Muahahhahaha.. ni pukul 10.30am.. Dah ceria sikit ngeh ngeh.. good girl Kakak Kawasan... lepas ni boleh jadi kawasan jajahan ni ;)

Fuyooooooooohhhh... balik rumah muka bangga... Amaani colour ni.. crown niii... 

Aku balik kerja petang tu borak ngan Amaani.. 

Mama: Best tak sekolah hari ni?
Amaani : Oklaaah, best lah (muka nak tak nak layan)
Mama: Amaani belajar apa harini?
Amaani: Kaler-kaler jelah
Mama: Fuyoooohhhh cantiknya..

Mama: Amaani ramai kawan tak?
Amaani: Adalah boyfriend Amaani tu comel je..
Mama: Wah dah ada boyfriend?
Amaani: Yelah, budak comel tu pegang tangan Amaani masa tu..
Mama: Pegang tangan? Siapa nama dia?
-
-
-
-
Amaani: SHAKIRAH.

Bahahahahahahahha... comel sangat nama boyfriend.

Pastu dia dah malas nak layan.. tanya semua tak nak jawab.. last sekali dia cakap "Mama ni asyik tanya je.. tanya kat kakak jelah".. Amboih kemain eksyen ko yeh.. tu aku belum kantoikan tunjuk gambo ko menangis kat tepi pintu tu.. semua orang dah tauuuuuu ok!!! tak yah nak eksyen sangat yeeeeeee... bila tanya, tadi menangis tak? amboih tak nak mengaku... "mana ada?"

muhahhahahahah takleh blah hahahahaha... 

Day-2

Kitorang memang amik Bas Sekolah untuk Amaani.. so nanti pagi-pagi.. bas akan amik dia bawak ke SR.. pastu dah habis kelas pon bas yang sama akan hantar balik rumah.. Nama dia Kak Ton.. hahah.. amboi kak ton ok.. Day 2 dah start amik.. so pagi tadi Pak Radie pon tengoklah Kak Ton amik Amaani.. 

Seluar pon tak sempat turun ke? papa ohhh papa... bapak-bapak memang sempoi kan?

Hahahha.. sian anak aku... Amaani nampak macam kewl.. tapi muka tetap masam.. tu maknanya hati dia tengah bergelora lah tu.. 

Pak Radie start motor, standby plak kat school.. nak tengok cemana diorang turunkan budak-budak.. so far nampak ok kan? jangan memula je ya Kak Ton?

Tu diaaaaaa.. nampak confident Cik Ani kita jalan kat depan ;)

Masalahnya ni lah dia.. hahahahhaha... Dia memang suka berdiri tegak macam tiang letrik.. kahkahkah... dia kalau tak biasa.. dia suka memerhati.. amboiiiiii... 

Berapa minit nak tegak macam tu Amaani??? hahahha

Ok Kak Ton dah ready nak amik.. nasib Amaani tak tertinggal tadi sebab ada budak nama sama ngan dia kot.. cisss.. tetinggal anak aku.. siap ko Kak Ton.. 

Pak Radie cakap.. Amaani pakai socks orang lain.. socks buruk.. hahahah... oi baru 2nd day dah ilang socks lawa.. huh.

Ok semua dah masuk? Jom jalannnn... 

Heheheh.. mesti dalam hati dia berkata.. "best jugak gi sekolah.. sebijik macam GBS".. hahahah

Bibik dah standby tunggu Amaani :)

Tadaaaaaaa!!! semalam buat crown.. hari ni buat turtle :)

Tapi tak boleh blah.. Pak Radie whatsapp aku siap post gambar nie..

"Hari ni Amaani buat tetel"

Aku ni dah lah rabun.. TETEL???? aku nampak lah polka dots tu.. aku bajet tetel yang sebutan dia daging tetel.. apa jadah anak aku buat tetel??? 

Apak ko ni apapontakbleh lah.. pegi masuk sekolah balik lah.. join Amaani.





Love,
Filla.

33 comments:

Anonymous said...

comel Amani..tapi nape saya tgk muka dia dah mcm si Sepet...hehehe..tp ok la cool sgt mcm mama dia...

Nad MamaZN said...

Hahahahaha...!
Tolong! Baru nak sebak tgk amaani
Tetiba wassap pak radhi pasal tetel tu buat saya sakit perut gelak sakan hahahahaha..
Terbaikkk! :)

Cik Nurul Pinky said...

Salam perkenalan kak.. wahh best dan lawak je entry pasal amani ni hehehe.. asyik tergelak aje.

Anonymous said...

saya tak tahu kenapa... tp sy gelak x ingat punya baca kisah tetel tu hahahahahahhaha... terus teringat gmbr pak radie kat blog kak elly :)

Macikz Konah said...

eheheh saya kelakar time senaman tu, parents semua pegang smartphone ambil gambar anak-anak.

nAdila said...

Haha.tergelak baca blog akak..

YanaUjang said...

peel amani yg drama tu sama cam ank sy, zafirah..haha geram sgt tgk dia berdrama..hehh~ tp sedih gak bila tgk muka dia nk nangis...part suka berdiri tegak tgk orang pn perangai ank sy gak..hahaha apa pon dorang mmg cute! :')

Jojet said...

rasa mcm baru je baca entry2 akak yg amaani nih bru lahir sume..tetiba dia da skool. tetiba sy lak sebak..apepontakboleh..hahaha, good luck ani, moga bejaya dunia dan akhirat =)

Anonymous said...

hahahhah lawak la buk filla ni.....yg mcm daging tu ketetel kot...kalau x silap la...hehehehehe

^*NaNa*^ said...

last skli ku ingat pun tetel daging tu..hahaha...

syalinda johari said...

hahahahhaaa...comel sungguh Amani...
tergelak sorang2 baca cerita dia kat school...gud girl Amani....
part daging tetel tu lagi kelakar..wakakakaka...
anak2 kalo bapak2 yang uruskan memang cenggitu lah jadiknya seluar tu..

mashelas said...

:) Iyela kak Filla. Kalo jiwa tak kuat, silap haribulan mak budak yang nanges lebih. muahahaha..
Memang terharu la tengok ragam budak-budak nak blajar berdikari.

Anonymous said...

First time saya comment kat sini.. Selalu silent reader je :D tegelak sorang2 baca entry ni.. Lepas tu terus nk imagine mcmana lah anak aku nnt.. 2y/o nex week nak start preschool dah.. Mak pulok yg panic!!

mak@dawiyah said...

Alololo...comey betol Amani buat muKa sedih..hihi..

Anonymous said...

kah..kah.. kahhh ohhh tetel, pak radie tu saje je nak mengenakan filla tu, ni jenis yang lawak sekali sekala keluar, jenis tak banyak cakap, muka serius tapi sekali buat lawak pecah perut, cian amaani ye, air mata berlinang ajee... takpe minggu depan ok la tu

Anonymous said...

mata aku plak yg berkaca tgk amani gi sekolah, dah kenapaaa ??.. sedih la kak filla tgk amani naik van sekolah gi school.. huwaaaa... eh over plak..

strawberi said...

tetiba ani tak rock...haha...kesian dia..takpe..take ur time...pasni siapla

mimie said...

Epic la lawak 'tetel' pak radie tu!

mimie said...

Epic la lawak 'tetel' pak radie tu!

Jan@Afzan said...

Sebak pula tgk amani berlinangan air mata...huhuhu

Amani u can do it! Klaka ok entry ni, lawak amani tak ngaku dia nangis...hahaha. Kak long kawasan tak ngaku lah nangis, kan?

Turtle ok, bukan masakan daging tetel yee pak radie...haha

AlyaMyra said...

berair mate gelak pasal tetel tu...hadoihlaaaa...

AlyaMyra said...

hadoihlaaa...berair mata dok gelak pasal tetel...

Anonymous said...

Tetel tu turtle kot k.filla..hehe

~emi~ said...

Amaani ni comel sgt ha, haha.

btw kak filla, yg contest kasih ephyra tu, bila ye tarikh mula untuk fasa 2?

nayfatimah rasyid said...

comeii nyer... dah pi sekolah yer

Orked farhanna said...

Kak filla amani nie comel sgt. Heeee suke tgk vid clip thousand years amani . Lebiu lahh ani ;))

hOtMaMa said...

Hahaa... tersembur kerepek ubi aku bila baca citer yg last tu.. tetel katanyer..tak pasal... hahaha..

omelnya Amani.. mula2 cam tu la.. nanti tgk dia la paling happy kat sana..

Anonymous said...

Such a wonderful entry kak filla..btw, hai! Slma ni jd silent reader je..xde blog pun..mula knal kak filla sbb terbca dlm magazine kot kak filla dpt award levis ke apa tah..hehe well done kak! Good effort!:)

deeni said...

gelak besar baca pasal tetel. hahaha.
wahh amani dh g school ye. belajar rajin2 ye sayang.

mama nurul ecah said...

sedey... anak I sama baya ngan amani tp belum bley jalan. semoga Allah tabahkan anakku.

Mummy ZaraZarif said...

salam kenal...aritu tgk blog ni cri entry krabi...best blog ni..esp psl vacation..

Munirah Abd said...

hahahahaha..

kelakar tetel tu..

Munirah Abd said...

hahahahaha..

kelakar tetel tu..