Tuesday, January 21, 2014

KASIH ALEEYA

Ye itulah nama anak sulung saya.. dan itulah nama blog saya... dan terciptanya blog ini selepas kelahiran anak sulung saya Kasih Aleeya.... Kasih Aleeya nama yang sangat sinonim dalam hidup saya kerana dia anak pertama saya.. dan kerana Kasih Aleeya juga adalah nama blog saya.. 

Ok, try nak bersaya-saya tapi cannot go.. baahahahaaah.. Kasih dah nak masuk 9 tahun.. Sekejap je masa berlalu.. ingat lagi dulu dia kecik.. teringat dia tertonggeng-tonggeng main tong beras kat bawah sinki.. sampai berpeluh-peluh lencun.. teringat dulu kecik-kecik dia suka keluarkan periuk-periuk ngan sudip.. berlentang lentung sambil aku masak... ingat lagi dulu Kasih kecik dia manja.. kalau sakit sikit.. habis satu badan dia kata sakit.. kepala sakit, telinga sakit, tangan sakit, perut sakit.. sampai aku tak tau apa aku nak picit.. ingat lagi dulu kalau aku drive berdua ngan dia.. dia nak milk.. masa tu jugak dia nak.. selagi aku tak buat.. dia berzikir 'nak milk nak milk nak milk nak milk nak milk' non stop.. ingat lagi dulu masa dia kecik... dia menangis guling-guling taktau nak apa.. keluar hingus air liur semua melalak macam histeria.. sampai aku jadi saiko aku biarkan dia sorang-sorang aku keluar tutup sliding door aku duduk kat balcony..aku nangis kat luar sebab geram...dalam 10 minit kot.. 

Ingat lagi dulu masa dia kecik, dia tak dapat ikut Pak Radie keluar.. dia menjerit menangis berpusing-pusing depan pintu.. Ingat lagi masa dia kecik.. tak puasa pastu request maggi.. aku ngan pak radie telan-telan ailio tengok dia makan.. siap "mama nak?" *hala sudu kat mulut mama dia* ingat lagi betapa cerewetnya dia dari umur 1 tahun kot.. kalau suap makan, ada sayur sebesar kutu pon dia boleh keluarkan sayur besar kutu tu.. memang hebat deria rasa dia... hahahahah.. 

Ingat lagi masa kecik.. Kasih jenis tak kisah pon nak tinggalkan dia kat mana.. umah nenek ke.. umah wan ke.. dia lagi suka daripada ikut kitorang balik... heheheh.. ingat lagi first time hantar sekolah tetiba dia nak muntah sebab panik... ingat lagi aku jenguk dia kat transit nampak dia tengah makan sorang-sorang tepi toilet, terus aku rasa nak nangis.. tapi dia senyum-senyum tengok aku... ingat lagi balik dari sekolah nak pegi transit dia nangis sebab haus.. ingat lagi cikgu transit kata kasih manja, cepat sedih and nangis.. ingat lagi masa dia kecik, bila lumba lari dengan kawan-kawan sebaya, dia tak boleh terima hakikat kawan lari lagi laju dari dia.. ingat lagi bila dia mengadu dia frust sebab tak terpilih jadi penolong ketua kelas.. ingat lagi dia mengadu dia sedih sebab tak terpilih jadi pustakawan... ingat lagi dia suruh aku berdoa supaya dia terpilih jadi pengawas sekolah.. omaigod, Kasih urus diri sendiri betul-betul dulu baru boleh jadi pengawas ok? 

Tengok dia membesar depan mata rasa tak percaya dia dah tinggi macam nie.. Semoga Kasih ingat kat mama, papa and adik-adik selalu.. i love u.











ootd: ZaraKids blouse, ZaraKids tights, ZaraKids shoes.



Love, 
Filla.

23 comments:

Anonymous said...

sedih pulak tiba2 kak :')

anak dari baby jaga, skrg dah otw nak jadik anak dara. huhu..

Nad MamaZN said...

Hahaha..! Part sedey tk dpt jd penolong tu saya ada baca sblm ni.. Hihi...

Moga jadi ank solehah ye kasih!

Farah Waheda Wahid said...

cantik anak dara akak ni, macam mamanya juga... ^_^

Miss Brenito said...

serius sedihhhh

Chekgu Azrine said...

Kasih comel sgt..
Besar esk mmg kalahla tinggi dr mamanya nti nih

Anonymous said...

adeii syahdu syahdan baca! huhuhuuu

pinky said...

kak...rambut kasih panjang ya... kasut kasih tu sy duk aim ms akak p holiday lagi... cantek...ada ke untuk org tua mcm sy...(huhuhuhu)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

itu kat alamanda putrajayakan? hihi

JMR said...

pejam celik pejam celik..dh nak kawen si acih ni..eh??

ibu aira said...

Sebak lak baca.. :(

ibu aira said...

Sebak baca ni.. :(

Anonymous said...

ada elemen sempoi cam pak radie pada acih.

Yustika said...

akak, sedih saya baca. baby saya baru nak masuk 5 bulan. saya rasa baru semalam saya beranak. cepatnya. jangan lah cepat sangat masa boleh tak? tau tau dah kahwin nanti. :(

shafiqashafie said...

oh my god!why i potong bawang time baca cite si acih..duhh..!

Norzeehan Abu Hassan said...

Tak tau kenapa baca entry kali hati jadi sayu n sedih sangat. Perangai Acih sama dengan anak sulung saya. Dia berumur 7 tahun tapi lelaki...dan suka sangat sentap...

Jojet said...

dari kasih kecik baca blog nih..dah besar panjang, dah nk period 2-3 thn lagi, hahaha! *sebenarnya air mata nak tumpah bila2 masa jer nih* x yah nk buat org nangis boleh x kak? wakakakakakakaka..

azi said...

semoga kasih jadi anak yang solehah dgr cakap mama dgn papa. lawa kasih dah besar. rambut pun dah pnjg. ayu gittew ;)

Juhana Jaafar said...

Adoi sedihnya. Gitula kita mak mak ni.

Diari Hati Si Pari-Pari said...

alamak kak..tetibe buat sy rase sedih pulak...anak sy dah besar nanti, mesti sy pun camni gak kot...

Anonymous said...

Filla
Bukan nak cakap apa la, anak sulung ni dia punya sayang lain macam sikit, tp bukan bermakna kita tak sayang anak2 yang lain cuma special sikit, betul tak kawan2

Anonymous said...

Kita baca blog akak since kasih ni kecik lagi. Suka sangat2 blog akak. Tiap2 hari mesti tunggu je entry dari akak. Semoga akak & family bahagia selalu dan dirahmati oleh Allah swt. Love you kak fillanie ♥

Anonymous said...

Kak Filla, Nice Blog n trSangat best bila dibaca..

AiEma Faqiah said...

subhanallah.. acane air mata leh menitis bace post akak nie.. 1st time sy start bace blog akak mase tu acih baby lagi.. skrg x sgka dh 9 tahun acih.. smoga acih menjadi anak yang solehah.. amin..