Wednesday, January 22, 2014

JALAN-JALAN WITH THE KASIHS.

Masa aku sekeluarga selalu terhad.. Kalau anak-anak mula bersekolah memang waktu makin terbatas.. Jarang boleh keluar malam-malam, sebab biasanya kul 10.30 mlm aku dah suruh diorang naik tidur.. Pak Radie selalu sampai rumah pon lepas-lepas maghrib.. kadang-kadang lambat... jarang lah balik awal.. So rutin harian aku dari isnin-jumaat samaaa je.. bangun pagi hantar anak gi sekolah, masuk kerja, balik kerja amik anak balik sekolah, sampai rumah nak masak, mandi, makan, Acih kena buat kerja sekolah.. 10.30 malam tidooooooo!!! aku of course lah tido lambat.. 

So kengkadang kesian tengok budak-budak ni macam takde life.. hahaha.. ke aku yang takde life? hahah.. masa yang ada pon Sabtu dan Ahad.. so jumaat malam biasanya aku tak marah diorang.. aku tak kisah diorang nak tgk tv sampai kul berapa ke.. nak tidur lewat ke.. sebab esok sabtu boleh bangun lambat.. kadang Sabtu pon Pak Radie keluar kerja.. so seboleh-boleh Sabtu or Ahad aku akan bawak diorang keluar.. tak kisah lah gi giant je pon.. Amaani kalau dengar Giant dia memang happy gila.. hahaha.. 

Sabtu pulak Kasih tuition kul 2.30-5.30.. Kena lah bahagi-bahagi masa sikit.. dah jarang balik Shah Alam sejak askar dah ramai nie.. ngan Kasih tuition lagi.. Wan ngan Atok pon selalu gak singgah umah aku... so kira jumpa lepak-lepak gitu je lah.. 

Hari ahad lepas aku ajak Pak Radie bawak anak-anak jalan.. terpaling dekat, alamanda je lah kot paling happening pon.. hehehe.. 

Sebelum keluar lepak-lepak dulu... Leecha semakin lasak mengganas sekarang nie.. rambut dah panjang.. kemain serabai aku tengok..heheh

tengok pon tau kan kasar ke tak rambut dia.. hahahah.. Pak Radie suka serabaikan rambut dia.. dari jauh aku tengok dah macam rambut pelasu dah.. selonggok je hitam gitu..


Baby akan mencapai satu tahap umur yang paling best untuk mak bapak dia.. menyelongkar!!!! hahahah.. kau susun dia bongkar.. ko susun dia bongkar.. memang best.. sambil buat jebah, muka tetap macam tak bersalah... 

doploh kali tanya nak makan mana? semua pakat ntah ntah ntah.. last-last gi Mahhanttan Fish Market je.. dah lama tak makan ni.. 


Aleesya pon aku dah bagi makan fries.. heheh.. kadang aku bagi je apa-apa pon.. sebab akak2 dia pon dulu aku buat camni.. takde lah nak 'ikut buku' sangat.. hahahah... nak fries? nah hamek ni.. makan sendiri.. heheheh... haritu aku suap nasi ayam.. lek je dia makan.. suka gila kot.. siap menganga-nganga nak lagi nak lagi.. 


Bila keluar makan camni.. tengok penuh satu meja dah.. wahhhh ramai nya anak aku? hahahahah.. dulu masa baru kawin, makan berdua je.. pastu ada anak sorang still order utk 2 orang.. pastu suap2 je anak makan.. now anak dah besar... kalau keluar makan.. Acih kena order lain.. Amaani kadang ada taste dia sendiri.. selalunya Amaani dia jenis tau apa dia nak.. dia takkan jawab 'apa2 lah mama'.. noooo amaani takkan ok.. dia akan jawab "Nasi".. atau "Spaghetti" atau "Satay" atau "Kueyteow goreng".. dengan muka confident tak leh blah. hehehe.. 



Ada 3 orang anak bukan sesuatu yang senang sangat... Dah lah anak aku semua perempuan... Kena adil.. kalau puji kakak, kena puji adik-adik sekali.. kalau puji adik, kena puji kakak sekali... ko pempaham lah perempuan kan cepat sentap... so kena balance... haishhh ni kalau besar sok, lagi lah.. tah cemana lah yek? teringat zaman remaja dulu kalau gaduh ngan Wan.. mesti akan mention "yelah, orang je lah salah, orang lain semua betul".. orang lain refer kepada adik beradik... muahahah.. tu normal kot... tapi sebagai mak, confirm lah geram kan? macam now Acih dah besar.. kalau aku marah dia.. tetiba dia jawab "semua kasih salah, Amaani tu takpe?".. ok tu namanya padan muka aku.. terpaksa pulak aku jawab balik.. yang selama ni dia yang orang paling sayang.. dia je tak nampak... sulung kot? confirm lah perhatian lebih... semua barang dia dapat yang baru... adik-adik ni semua pakai yang 2nd and 3rd hand.. tu pun kata orang tak sayang? Eh eh.. aku kalau start membebel memang sampai malam besok tak habis.. daripada Kasih tu menangis, sampai dia menguap lah kot dengar mak dia punya bebel.. hahahahha

ice cream pon dah makan ;)

Ani ni jenis cakap beralas... pastu akal dia boleh tahan.. aku kalau gi memana mesti dia nak ikut.. pastu "takpe mama, biar amaani teman". sibuk nak ikut masuk petronas... pastu laju je menghala kat ice cream.. "Mama, Amaani rasa Amaani macam nak ice cream lah".. ok tu lah perangai dia.. membodek nombor 1.. auta memang lebih.

ni bangsa cacing kepanasan je sekarang nie.. 

Papa and Leecha.

Amboi, romantik abes T______________T

*lakikojelahbest*

Jangan lupa hashtag #ilovemyhusbandnotyourhusband muahahahahahahahhaahh 

Itulah kisah hari minggu kami.. bersama The Kasihs.




Love, 
Filla.

8 comments:

mizajasni said...

comel leecha. tak sabar nak tunggu dia besar. nak tau perangai dia mcmane pulak. haha

Nad MamaZN said...

Best!

Azura Aziz said...

anak2 dah makin membesar mmg byk cabaran kan kak Fila..

Jan@Afzan said...

bestnye dah 3 anak perempuan. tak kisahlah mcmana ragam pun, tetap kesayangan kan?

leecha takde masalah, alhamdulillah, bawak jalan senang, makan senang, tido senang, tapi anak Jan cannot! serba serbi masalah..baru sorang! *nanges jap..dugaan masing2 kan..tapi tetap kesayangan..hehe

Anonymous said...

3 anak-anak yg comel..

Anonymous said...

Sukaaaaa sangat gambar romantis itu. Hehe. 😘

Aju Mohit said...

comel
sangat!!!

NUNU EERA said...

haha.. k.filla mmg best la.. lap u la kak.. :)