Thursday, January 16, 2014

DARI DAPUR FILLANIE.

Amboi mual tekak bila baca tajuk.. heheheh.. 

Dapur Kak Filla selalu berasap ok... Hari tu je panik bibik call cakap gas habis.. tak bisa dihidup apinya.. aik? tetiba plak gas habis? ok lah.. so aku ngan Pak Radie memang kat luar malam tu.. terus singgah gi book tong gas.. orang tu suruh bayar dulu.. pastu balik umah bawak tong gas.. baru boleh tukar gas.. ok finee.. sampai rumah, aku tak kuasa nak ikut.. hahah.. so pergilah Pak Radie sendiri angkut tong gas.. sampai sana tukar... bawak balik gas baru.. pon nggak bisa dihidupin apinya... aku dah agak.. sebab gas kalau nak habis.. mesti api dia slow and merah-merah gitu.. ini tak.. 

Check punya check rupannya battery gemok tu dah habis.. (untuk pemercik api) yang bila kita tekan bunyik 'ktek ktek ktek' tu... dah tak de bunyi tu.. amboi beria nak paksa korang paham masalah dapur aku.. hahaha.. 

Taktau aku dah upload gambar ni kat blog ke belum? tibai je.. Ok haritu teringin makan sambal tumis udang.. so jom masak.. aku rasa cili kering aku tak best lah.. sebab tak merah.. tapi hantam je lah.. korang cili blend beli yang dah siap yeh? aku jarang sebab aku suka buat sendiri.. 

Hari tu beli labu ingat nak bagi Aleesya.. tapi dia macam geli-geli plak.. aritu kemain suka lagi.. ok takpe.. dari kita buang.. lagi elok kita masak lemak.. kalau ada tak tau masak labu ni sonang je.. hiris bawang merah ngan bawang putih.. pastu tumbuk ikan bilis/udang kering sikit.. tumbuk cili padi sikit ngan kunyit hidup.. ketuk serai sebatang.. lebuh je ngan labu.. buh air sikit.. pastu letak santan.. sukati nak pakai santan kotak ke santan fresh.. kalau ada daun kunyit koyak sikit, last masuk lada merah hiris sikit ;)

Asam pedas ikan merah.. akak cleaner kat office ni selalu jual serai ngan daun kesom.. aku ni bukan boleh tengok orang jual benda-benda macam tu.. berangan lebih.. mesti beli.. masak ke tak belakang cerita, janji beli.. pastu berangan nak bercucuk tanam kat depan rumah.. mak mertua aku ada tanamkan daun pandan ngan daun kari.. sukaaaa ahkak.. sebab nak masak petik je kat depan.. rasa macam duduk kat kampung-kampung gitu.. pastu aku berangan nak tanam pokok limau purut, nak tanam daun kesom pulak.. banyak kali cakap kat bibik.. 'saya ingat nak tanam lah'.. tapi sekadar cakap je. tak jugak buat.. manja sangat KakPilla ni.. sembang lebih. Resepi asam pedas, sila google kat search box blog ahkak ni ye.. lapanploh kali dah share.. jangan nak manja sangatt... ahkak manja takpe.. korang tak bleh.. 

Kailan memang fav aku.. Eh, apa-apa sayur pon fav aku sebenarnya.. ni aku masak banyak sayur mcm ni orang kat rumah ni bukan reti makan sayur.. sudahnya aku ratah sorang-sorang.. memanglah kailan ni ada rasa pahit2 sikit.. eleh mengada sangat.. pahit sikit pon tak boleh.

Haritu Kasih request nak kueyteow goreng.. tapi tak nak sayur.. ok lah.. aku pon masak lah esok pagi tu.. pastu dia tak nak makan.. bila aku hangin cakap "Kasih yang beria sangat kata nak kueyteow goreng tanak sayur kan? bila mama masak kenapa tak nak makan?" (aku asing, sebelum masuk daun kucai, aku ketepikan sepinggan utk dia) pastu dia cakap "mana ada kasih mintak?" eh eh ehhhhh... boleh pulak tak mengaku.. aku kureng sikit taugeh.. takut angin badan... ada yang request nak resepi kueyteow goreng sebab bila masak asik tak jadi je.. aku pon tak mengerti maksud tak jadi tu cemana.. mungkin benyek kot? senang je dik.. idoklah sedap gila, tapi boleh lah kan :)

cuci kueyteow korang kat tapis.. dan toskan.. memula tumbuk bawang merah dan bawang putih.. bawang putih letak 4-5 bijik pon sedap.. pastu panaskan minyak lebih kurang 1 senduk.. tumis bawang tu.. pastu letak dua sudu serbuk ikan bilis.. masukkan 1 sudu cili kering blend.. (aku letak sikit sebab anak tak tahan pedas) pastu masukkan segala fish ball, ayam, udang dan haiwan-haiwan yang ada.. masukkan sikit sos tiram, kicap manis, kicap masin, kicap pekat, sos tomato... dah tu masukkan air bih kurang setengah cawan dan sedikit garam.. (garam sikittt je).. pastu masukkan kueyteow dan kacau rata.. kecikkan api.. sebelum tutup api.. masukkan daun kucai.. kacau sampai daun kucai layu sikit.. tutup api.. senang kan?

Kuirma ayam ni tak berapa fav sangat.. tapi sesekali ku rasa teringinnnnnnn.. hahaha.. ni salah elly.. sebab dia up pic ayam kurma dia masak... ni pon nak resepi? bolehhhh.. tapi korang tau kan, aku kalau share resepi memang resepi budak sekolah.. memang takdelah nak letak segala rempah ratus ;) hehehehe...

Amik bawang besar yang saiz besar gila.. pastu belah 6.. gittuuuu.. pastu bawang putih hiris je.. pakai kurma paste adabi ke atau apa-apa brand.. bancuh ngan air macam korang bancuh serbuk kari.. panaskan minyak sesenduk.. tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu sikit.. tumiskan paste kurma.. kacau rata... masukkan buah keras (aku takde hahahah) kayu manis sikit, bunga lawang.. dan ntah apa-apa lagi yang jenis rempah campuran tu.. hahahha.. hantam je.. pastu masukkan air dalam 2 cawan.. masukkan kentang dan carrot.. dan ayam.. biar kentang lembut.. lepas kentang dan nak empuk, masukkan santan sekotak.. sambil mendidih tu kacau je.. masuk garam (lupa plak).. belah cili hijau dan merah masukkan.. tomato pon masuk sekali.. biar seminit, tutup api.. siappppp... 

Untuk Pak Radie aku saja buatkan dia roti telur.. sebab dia kureng sikit breakfast mee/mihun/kueyteow nie.. dia suka roti camni makan ngan cili sos.. lagipon aku beli gardenia jumbo aritu.. tak agakkk.. nak beli yang sontot kang asik tak cukup.. beli jumbo.. tengok2 exp date lagi dua hari.. jangan membazirrrr.. membazir tu amalan syaitoooonnnnn... 

Semalam Kasih cakap nak sup suhun.. ok sayang.. mama masak... pastu makan sikitttt je... Amaani makan 2 pinggan.. naik takut aku... Kasih cerewet makan sikit.. kang dia kuis-kuis daun sup ngan daun bawang tu.. pastu Amaani kan perangai suka tunjuk terror.. "mama amaani nak sayur tu".. pastu saja cakap kuat-kuat depan kakak.. mana lah kakak tak hangin.. aritu Amaani tunjuk terror.. "mama nak sayur".. sayur kailan.. hahaha.. pastu kunyah terus terkeluar sayur.. hahahahhaha... padan muka.. 

Ada yang mintak resepi sup suhun.. Aaaaaaa ni aku was-was ni.. saja nak kenakan Kak Pilla ke apa ni... aku ni ada sikit blur.. kadang aku susah nak bezakan orang gurau ke.. orang sindir ke.. or orang ikhlas nak resepi.. selalunya aku anggap reader aku ikhlas nak tau.. kalau nak sindir, sindirlah.. ahkak takde hal ;)

Senang je dik, tumbuk je bawang merah + putih.. tumis ngan minyak sikit je.. masuk serbuk ikan bilis sikit letak air.. masuk kentang, carrot.. biar empuk.. pastu pecahkan telur dalam tu... masukkan suhun yang korang rendam.. last masuk daun bawang dan daun sup.. senang kan? :) 

Lawan kan ngan ayam berlada... hmmmmmmmphhhh.. tak terkeluar perkataan nak type.. hahahah.. Kak Pilla ni suka bajet gud2.. suka bajet macam bagus.. Eh, biarlahhhhhh.... hahahhahaha... 


-Ads-
Kalau korang semua suka nak try Beauty Products at lower price.. korang boleh tengok Daisy Beauty Parlour ni ok? aku dah tengok FB dia.. memang macam-macam ada.. dan harga murah.. semua berkaitan tentang kecantikan, siap testimonial dari customers :)

Mari cut cost, barang bermutu dengan harga murah.. yang penting hasilnya meletops...

Ig: @daisyparlour
Call/Sms: 018-4018251


Love, 
Filla.

12 comments:

fiza zasmi said...

saya try masak ayam berlada wan slalu tak jadi.. ngape eh? salah teknik ke hape ayam jadi bminyak.. mule la laki jeling.. he3

http://fizazasmi.blogspot.com/

Ija said...

lor.. bateri habis ke? saya syak dapur rumah saya pun sama. mana nak carik bateri tu kak?

Azma Izzati said...

sedapnya kak.. sy kat opis nie dh meleleh2 air liuq dah.. simple but nice!!

Iela Fazielah said...

semua menyelerakan...

-farah azila- said...

ske bce blog ahkak :)

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suke baca blog awk. baru2 ni saya baru buat blog, harap awk boleh follow dan singgah blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

Jan@Afzan said...

rajin filla masak! sedapnye semua! pic makanan filla memang meleleh air liur tgk...yummie! terus rasa nak try resepi (tapi taktahu buatnye bila..hehe)

thanks share resepi..

Anonymous said...

Akak,nk resepi kailan ikan masin plis..bkn peril ea..dh cri kt resepi blog akak xpenah tulis lg resepi nie.. Tq kak

Aya Ariel said...

Dulunya sy seorg yg pemurung..selalu gusar bila tibanya waktu2 makan..sekarang tidak lagi..mcm sedapppp plak sup suhun tu..ni anak3 konpem suka ni..esok boley laa cubaaa..tapi malangnya sambal udang tu hanya dpt jilat skrin komputer opis je lah sbb org kat umah semua stok hidung burok belake..makan seafood sikit kang ada yg genyeh2 hidung yg bengkak mata semua..jd..mai laa jilat skrin aje..hoihh..burok prangai..tapi trima kasih kak pilla kerna memberi sumber inspirasi..kini dapo bukan lg tempat merenung masa depan tp medan pertempuran memikat perut suami dan anak3 *pangg sedassss*

Anonymous said...

xkesahla bajet gud2 pon.i tetap suke baca...hihi

Hennyza Faisal said...

hi semua nak bagi tau ni..Eny ada wat contest kat blog. feel free to join...
http://www.hennyzafaisal.com/2014/01/blog-sharing-contest-with-victoria.html

Iz Faizah said...

Siyes la yg bunyik ketek.tek.tekk tu serupa...hahaaa..aritu lg masa kontraktor buat kitchen kabinet.dia siap pasangkn dapur n tinggalkn bateri ats dapur.kami biar j situ..plik gak mana dtg bateri.smbil mmbebel bli dapur mahal tp kna bli pmetik api..huhhb