Wednesday, January 29, 2014

JAMU MAKAN UNTUK TETAMU..

Masa ni hari cuti... Aku minta kawan office aku datang umah sebab adik ipar dia pandai wiring.. kat rumah aku ni wiring serabut sikit.. lampu bilik air master bedroom dan berbulan tak leh on.. aku on pastu meletop satu rumah blackout terus.. meletop kuat gila macam bom.. tekojut mak.. terus tak berani usik dah lampu tu.. Pak Radie alasan dia sibukkk memanjang.. Hoi berbulan tau tak aku mandi bawak handphone bukak torchlight handphone tu.. tensi betul.. 

Bila cakap kat Pak Radie "Pa, ni berapa tahun lagi nak mandi dalam gelap nie?" kang dia jawab, nantilah... nantilah.. dapat bini memang saiko.. asyik tanya je... tiap-tiap minggu kot aku tanya soalan yang sama.. last-last biar aku yang ikhtiarkan.. so officemate aku cakap dia free nak datang... Aku tanya lah ko nak makan apa? roti canai ke nasi lemak? aku beli je breakfast kat rumah aku.. pastu dia demand.. dia cakap dia nak aku yang masak.. ewah cantik muka kau kan.. Tapi aku pikir-pikir, alah bukan selalu nak jamu kawan makan.. ok lah aku masak..tapi kalau tak sedap kau diam je.. kalau sedap je kau boleh cakap sedap.. setuju? hahahah..

Senang sangat masak nasi lemak sebenarnya.. cuma aku ni panik kalau masak untuk orang.. nanti tak sedap malu lah ai..  kalau nak tengok cemana style aku masak nasi lemak boleh click ni Nasi Lemak Fillanie

Ni bahan-bahan untuk di blend.. marinate ayam untuk digoreng.. blend sekali ngan kicap masin dan kicap manis.. resepi pon ada kat link aku bagi tu.. try lah.. sedap.. ewah kemain cakap sedap.. sedap bagi aku, mungkin jugak sedap bagi korang.. kalau tak sedap, ada aku kesah? muahahahha

Ni bahan blend untuk buat sambal sotong.. aku tak kuasa lah nak pakai sotong kering.. sotong biasa pon boleh ;) aku memang campur ikan bilis sikit nak bagi sambal tu 'manis' sikit.. bukan manis sangat ye.. 

itu je gambar preparation aku sempat snap.. ni gambar dah siap... ada tanya pokok orkid comel tu beli kat mana? aku beli kat ikea.. beli sekali ngan pasu putih tu.. sesaje je hias meja.. hehehehe... tapi bila time nak makan aku memang menyampah ngan pokok tu.. menyemak rasa nak campak je.. hahaha... 

Ni officemate aku.. dengan dia aku selalu beli breakfast dan makan bersama.. lagi sorang Kak Ti.. aku dah pernah jugak upload gambar Kak Ti dulu.. tak berani dia nak cakap tak sedap hahahaha... tapi sambal aku tercair sikit hahahah.. nasib lah kan.. 

So hati gembira sebab toilet aku dah terang kembali.. tapi tulah.. terang gila macam public toilet.. tak sukaaaa! sebab dulu aku pakai yang lampu jenis lighting kuning.. gosok gigi pon rasa romantik je.. tapi dia kata jenis tu cepat terbakar.. so aku redho lah lampu terang.. aku dah letih bergelap masa mandi.. 

Ada yang request aku snap gambar hall dan buat entry lagi pasal deco-deco.. aku bukan tak nak.. tapi rumah aku belum siap.. well, lampu bilik air terbakar pon makan bulan nak suruh betulkan.. ni aku dok tanya jugak tiap-tiap minggu, bila nak siapkan hall? bila nak siapkan counter table top? Pak Radie cakap nantiii.. nantiii... So korang rasa bila??? muahahahhaaaa... ke aku yang kena buat nie?


Love, 
Filla.

3 comments:

Azura Aziz said...

kak filla, mmg sedapppp nampak nasik lemak tu ;)

Anonymous said...

Kem salam kat aiza ye :)

Aju Mohit said...

hahaha betul la lampu kuning tu senang letop, aritu dia letop sambil percik kaca tu, syukur bukan anak2 yg on lampu tu, klu tak cedera kat situ