Thursday, March 31, 2016

BIASA-BIASA AJER.

Good morningggggg ;)

Wow aura positif sangat ni.  Al maklum dah penghujung minggu bekerja hehehe.. So harini lambakan gambar mana aku nampak aku masuk je dalam ni..

Ni lauk masa Pak Radie baru balik from Guangzhou.. Actually aku dengan Elly balik dulu.. Pak Radie and husband Elly balik lambat sikit.. Sian dia lama tak makan masakan isteri terchenta muahahah.. nothing special, tapi dimasak dengan penuh kasih sayang gitchewwwww.. wow geds.

Haritu ada beli ikan bawal... Aku suka ikan bawal, masak berlada sedap, goreng rangup cicah cili kicap pon sedap dan lagi satu masak kari.. nyamss.

Kak Pilla ni asal Melaka.. So masak kari ni bukanlah kepakaran.. tapi untuk makan sendiri boleh lah.. Kari pulak aku jenis sebulan tu tekak mesti akan teringin nak kari.. Tapi budak rumah ni kurang minat kari.. Eh Kasih sorang je.. yang lain tu diorang ok je.. semua ngap.  Ni hari sabtu ke ahad ntah.. Dah lewat dalam kul 3 ptg kot Pak Radie lapar.. So menyeret kaki jugak ke dapur hahahah.. 

Dulu aku masak kari asyik fail je.. kadang kuah pekat gila jadi sampai likat geli nak makan hahaha.. kadang cair gila.. omg kari cair sangat tak sedap ok.. aku tak tau nak sukat kari banyak mana? santan banyak mana?  So kalau adik baru nak belajar buat kari, tips dia minyak nak menumis tu kena lebih sikit.. baru cantik bila kita menumis bawang dan curry paste tu.  Kak Pilla hentam je yang ni kari Babas.  Untuk satu hidangan sekeluarga macam tu letak lah dalam mangkuk tu 3/4 lagi nak penuh.. then bancuh dengan air panas jadikan paste.. masa tumis dengan minyak tu make sure sampai betul-betul pecah minyak baru tuangkan air asam jawa.  lepas tu masuklah air sikit agak-agak.. Kalau kari mamak tu tak pakai santan.. so dia akan pekat dan masam.. Kak Pilla letak santan sikit nak bagi 'lemak' sikit rasa dia.. tapi jangan banyak ok? Kak Pilla pakai santan kotak je.. so agak-agak lah satu senduk besar cukup.. jangan korang curah sekotak.. tu yang dia jadi pekat muak erkkk.

Mak mertua ai belah bapak dia (Atok Pak Radie) orang Penang.. so MIL i memang terror buat kari.. i jeling je time MIL masak kari.. sambil tu banyaklah tanya.. MIL kalau buat kari daging memang mabeles nyam.

So siaplah kari ikan bawal haritu.. Pak Radie jarang cakap sedap.. tapi yang ni dia cakap sedap.. wow terapung-apung di awangan muahahahah..

Ni untuk diet bagus ni.. celur je sayur.. pastu tumis bawang putih and oyster, curahkan atas dia.. ai like chinese style macam ni.

Ni sabtu malam kalau tak silap.. Ada orderkan rendang limpa and daging utk tapaukan Wan and Bff Wan nak ke Korea.. Dah selamat pun nak katerbang harini.. Semoga perjalanan smooth dan selamat tiba ;)

Dah alang-alang tu makan lah nasi lomak kedai Kak Shida (Kak Ipar Peej) ni.. 

Dah macam kembar budak dua orang ni.. very the kamcing.. tapi begaduh jugak.. Selalu aku pasang telinga dengar diorang main.. selalunya Amaani akan jadi mak.. So dengarlah nanti Aleesya dok panggil 'mak' 'mak'.. eh ngade.. pastu semalam tengok dia gantung tali kat leher Aleesya.. Amani jalan tarik Aleesya konon Aleesya tu kucing dia.  heheheheh memacam ragam.

Kak Pilla selalu makan awal pagi sebab dah biasa macam tu.. Lepas tu kadang tengahari selalu skip lunch.. tapi by 3pm macam tu lapar gila.. apa yang ada sumbat je dalam mulut.. termasuk biskut kering bawak dari rumah heheheehe.. tapi selalu rajin gak gi food court tengok apa ada boleh telan kita telan.. 

Semalam Kasih suruh masak lala.. dia nak masak lemak.. ayooo orang baru ingat nak buat lala cili.. so ini lauk semalam, goreng garing ikan selar kuning tu.. makan dalam 7:30 pastu zumba.. nasib i makan 2 sudu nasi je.. kalau tak ada haku terbelahak time zumba huhuhu

 Zumba Kak Pilla memang happening.. selalu ada je tema macam-macam.. haritu tema baju tidur, tapi Kak Pilla tak sporting hahaha.. pastu tema superhero.. pastu tema ola bola.. ni semalam Hawai.. Hambek kau.  silakan cari siapa paling geds ;)

Zin kita yang paling depan macam duyung tu... hahahah suka dia sebab very energetic, sporting, peramah.. dalam group whatsapp pun semua baik-baik.. terpaksa ai menjadi sopan santun gurau manja.. hahaha.. Zin Rina cakap kat Kak Pilla haritu, kalau nak makan sebelum zumba u better amik early dinner.. dia dinner pukul 6ptg ye.. muahahha.. pitam.. pastu takde makan sebelum tidur.. sebab Kak Pilla ni mengada sikit.. kalau dinner awal sangat nanti sebelum tido rasa lapar, pastu masa zumba rasa nak pitam kalau ada kena pusing-pusing.. kalau dinner dekat-dekat nak zumba nanti senak..

 Wow putih melepak kulit Kak Pilla muahahahhaha... edit skit biasalah kasi chance plis.

AAAAAaaaaa jatuh cinta kaler baru Fame Matte Lip Cream ni.. cantik kan??? hahahahah pitam puji diri hhahaha.. nak kata dia ke purple-purple sikit pon ada sikit lah.. merah memang tak lah.. siapa suka bibir tak over sila pilih ni.. Ahkak reveal ye nama dia sila pahat di kotak pikiran dan hati anda.. Warna ni nama dia Violet.. Ingat tu Code: Violet.

Sila screenshot muka moncong paling jelita Kak Pilla tu simpan dalam gallery phone masing-masing.. once Code Violet ni dah launch silalah beramai-ramai sebarkan gambar ni kat agent-agent Fame Cosmetics dan cakap "Saya nak kaler pompuan ni pakai, dia kata ni warna Violet".. ye begitu ya konsep dia.  Sekian.

Eh kawan Kak Pilla kat belakang tu kenapa tido? Bosan eh layan ai?

 Oh pemalu rupanya meh keruk dagu sikit.. kuchi kuchi kuchiiii meow meow..

Ok stop sekarang.. Tengok bibir lagi sekali, wow seksi..

VIOLET VIOLET VIOlet violet violet... 

Sila hapal.

Konsep meniaga suruh orang beli tapi garang nak mampos.

Bye.


visit ig : @fame_cosmetics
visit fb : Fame Cosmetics HQ


Love, 
Filla.

7 comments:

Cik Puan Eka said...

cantik laa kaler violet tu kak.

Sebut pasal kari. Saye pon mmg fail la masak kari. Mula2 dlu tumis guna mnyak sikit. tak jadi hahaha. Husben sampai tak bg sye makan sbb pekat sgt hahahaha.

Cik Da said...

sedap nampak kari tu pilla ...nampak belemak yum2

Irda Garmin said...

Hehhe suke baca celoteh anda

mashelas said...

Kak Pilla, sy dh terjatuh cinta dgn kaler violet tuh!! Nak order Violet 1!! :)

haslina rusli said...

kak memang tarok air asam ye utk kari.. alaaa x tau niiii

mamaelly said...

hahahah kak aiza..ai rindu nak dengar u berlari2 dan menjerit2 tauu.kem salam dia kak filla ye.. (leha ex jpk) wahahahah

Anonymous said...

Kari Bawal you tu mmg nampak sedap pun πŸ‘πŸ‘