Thursday, March 24, 2016

BAU KETI.

Aku dari dulu tak boleh bau benda-benda yang tak menyenangkan.. Dulu masa zaman anak dara aku selalu bayangkan siapalah laki aku? Matiklah aku kalau aku dapat laki bau keti.. Memang confirm jadi isteri derhaka sebab laki tido luar ai nak muntah bau keti.  hahahahah.. Ceh konon nak bagitau orang laki kau keti wangi ke apa?


Kalau tak paham.. keti tu is ketiak ye..  Sebagai orang perempuan, menjadi tanggungjawab kita untuk menjaga kebersihan badan supaya tidak ada bau yang tidak menyenangkan dari tubuh badan kita.. Aku bukan lah jenis yang simbah perfume kat badan.. sampai tahap ko selisih je sampai dah lepas sebatu tapi minyak wangi orang boleh bau lagi.. Cuma aku ada masalah tak boleh bau keti nanti aku rasa loya.. muahahahah matiklah statement.

Ada sekali masa zaman belajar dulu.. ada akak ni pinjam baju ai.. ai dont mind actually.. tapi aku ada habit lepas orang tu pinjam aku akan bau baju aku tu... hahahahha.. memula aku bau keseluruhan.. lepas tu pelan-pelan aku cium kat bahagian keti.. dan aku hampir pitam sebab bau keti... OMG baju aku kot.. terus ai tensi dan tak suka orang pinjam baju ai.  hahahahha.. tapi kan kalau aku ni macam ni, korang tak tengok Elly lagi.. dia lagi dasyat.. hidung dia macam pasang antena.. masa kat Guangzhou tengah duduk makan je.. kalau ada customer masuk duduk makan kat meja sebelah, hidung dia terkembang kuncup pastu pandang aku dia cakap "Filla tolong, bau keti".. aku pon tak perasan.. hahahaha 

Now aku join zumba.. aku jadi conscious terlebih sebab aku tak nak diri aku yang berbau hahahaha.. sepanjang 1 jam tu.. sambil terlompat-lompat tu aku cuba-cuba dekatkan hidung kat keti sendiri sebab ko pahamlah kan.. orang ramai, so ko tak tau bau datang dari mana hahahaha.. tapi x kisahlah dah memang bersukan and berpeluh so bau macam-macam tu biasalah.. but still aku paranoid tak nak bau tu dari aku hahahahahah.. Korang tau tak ada jenis-jenis kain (fabric) yang kalau berpeluh dia memang jadi busuk nak matik.. Aku terbeli sehelai.. dia ringan tapi bukan cotton tu.. baju sukan.. omg tak sukaaaaaaa!!! balik rumah laju-laju aku bukak rendam 1 cup detergent siap campur softener.. now aku prefer kain cotton sebab lebih menyerap peluh dan tak berbau.

Balik dari zumba aku akan biarkan peluh kering.. pastu anginkan baju tu sebab baju basah kuyup ye.. pastu time mandi memang sental badan betul-betul.  Kadang-kadang segan kalau kita ni perempuan tapi ada bau badan dan tak cuba atasi.. Kalau sendiri punya badan pastu sendiri tak perasan lagi pitam.. Aku kadang selalu tanya laki, aku busuk ke tak? hahaha.. kalau dia cakap busuk memang dia kena debiklah.  Disebabkan aku memang ditakdirkan dapat laki suka mengusik atau dia rasa dia kelaka.. dia akan buat muka tekejut.. "awak makan sampah ke tadi?" ko ghaserrrrrrr nak bagi penumbuk ke apa ni?

Benda-benda bau ni memang segan and sensitif sikit nak discuss, tapi inisiatif masing-masing, kalau tak pasti kita ni berbau ke tak, boleh tanya kawan-kawan yang rapat dan jujur.. so that kita boleh lah mengatasi masalah kita kalau ada.. jangan biarkan je.. kena rawat ok?

Wow mcm cik sri siantan... puiii..

Ok itu je topik hari ini.. Keti wangi idaman semua muahahahahaha.. 





Love, 
Filla.

14 comments:

aswaleyla said...

Kadang2 ada satu mase dia terbau jugak. bila hampir nak period. tak pon lepas period. kenapa ya macam tu ? tak selesa sangatt

moomoo301 said...

betul ....

aku cukup takley tahan bau keti yang bukan takat menyengat hidung tapi terasa di anak tekak skalik....giler hebat tak penerangan aku.

Yg kadang naik tren org sebelah bau kuat sampai nko rasa nak telan air liur pun ada rasa keti

tapi mmg la pilla kalau kain jersey tuh mmg bau dia cepat lain macam. Kadang ada setengah baju kurung pun kain dia bau semacam

satu lagi bau anak anak balik sekolah . Tak bau keti, tappi cukup comple bau masham ...bau garing matahari ...kepam hapak semer ada hahahhaha

sharifah diyana syed bohori said...

betul kak pilla..saya pon paranoid mcm tuuu hahaha
kalau tgh berpeluh tu tak suka dekat ngan org.takuittt
pastu pastu kalau ada terbau keti mesti pelan cium keti sendiri dulu..sbb kang tkot sndri pya eh aku ke aku ke.walaupun bukan kita yg berbau keti.gituh

sekian...eh pnjg pulak :D

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Ingatkan Filla nak iklan produk tadi.. hihi. Baru2 ni akk attend satu mesyuarat kat sek anak.. smpi2 duduk kat dlm bilik mesy terus terbau keti org sebelah.. ya Rabbi.. pagi lagi kot dah bau keti... ko rasa???? Huwa3.

Atie said...

hahaha..saya pun suka tanya suami samada badan berbau atau dak..ya la suami ja yg paling rapat dengan kita pun kan..hihi..saya rajin amalkan mandi air limau nipis dan basuh miss V dengan air daun sirih..original punya bkn pencuci:)

Anonymous said...

Bau keti ni sbb banyak makan high acidity fat etc ..minyak sapi ..clarify butter etc.

Most of all it reacted with body chemistry. Hence the acrid pungent smell.

Kasarnya suami filla.. memperlakukan sedemikian..
I tak boleh laki kasar.

Anonymous said...

Akak..br td sy d'seksa ngn bau keti dr bdk lki yg dduk sebelah sy dlm cinema td..tlgla smpi nk mkn popcorn pn hilg selera tp x dpt nk tkr seat sbb full so b'sbr jelh sepjg 2jm setgh dlm 2 sblh die...mmg rs nk hulur je perfume dlm beg sy dekt dia,hahaha..tlgla muka hensem x b'mksud bau keti yg tengik tu akn d'trme..

-farisha

Anonymous said...

kak kwn ai bau keti kuat sgt
dia pkai deodorant,mndi,pembersih
tp kalau brpeluh je msti brbau kuat gile
kesian sgt,xtau nk bg solution cmne

Anonymous said...

Betulla ada kain bju kurung ni jd berbau bila pkai.. tak sukaaa. Kena try n error kain yg ok ngn diri, slalu cottonla selamat.
Tapi still kena pilih deodo yg sesuai dgn keti, pun kena try n error mana yg tahan lama dr bau keti.
Bila dh jumpa deodo sesuai, still kena elak situasi/ envirnmt cepat peluh..
Hahah..

Tapi ada je orang tak pakai deodo pun and jenis pkai kain apa pun still x bebau..keti ajaib betul =D

Nur Aishah said...

ferrrr..entry biasa rupanya.
Igtkan entry sponsor deodorant ke perfume ke.
debor2 tggu apa plak brand ubat keti kak pila nak rekemen.hehehhee.
kalau cete bab keti, mmg awal2 dh kembang tekak.
masuk lif ramai2..bila org keti bau kari dh kluar, bau kari dia tak ilang2 dlm lif tu lagi.!! nyampahh!!

Blog Akak Kembang said...

ouchhh....ucuknya bau keti...terinagt da sorang mmbr loyer dulu memang bukak je bilik dia tak bau harum semerbak...kitaorg penah bagi dia deodorant free kunun2 nak bagi dia wangi...kekeke

Fariha Jaba said...

Poning bau keti org time study dulu. Tp dia tanya balik. Cmne nak hilang bau keti dia. Tmbah lak bau dah melekat kat baju2 walau dah basuh. Perghhhh parah

izzeyda said...

yang ni memang tak tahan.. boleh meloyakan tekak kalau bau terlalu kuat.. kalau sendiri terlupa pakai deodorant memang tak selesa duduk takut tetiba berbau..

Kak Monie said...

cuba "smelly no more" bentuk cristal (batu - lalu pada air dan sapu) - boleh beli di farmasi, jenama lain pun ada. Sangat berkesan sehingga terkejut bau dah tak ada! X-bos suami beri kepada semua staf, daripada suami saya dapat info dan beli utnuk anak2 remaja saya. Anak2 pun terkejut dengan perubahan,cubalah memang berbaloi.