Thursday, November 26, 2015

SUBWAY PUNYA HAL.

Kisah dua orang anak dara tersayang ni..

Hari Jumaat last day sekolah tu takde kelas KAFA.. so aku gi amik kasih tengahari kat sekolah terus bawak dia gi Alamanda.. Pening tak tau nak makan apa.. Kasih nak makan sizzling yee mee tapi ergghh malas nak gi food court tu kang lagi lambat.. aku nak masuk office balik kang tak sempat pulak..

Dia suka subway, so oklah kita gi subway..

Amik gambar Kasih ni terus send kat whatsapp papa.. 

Pastu hari Sabtu malam Amaani belek telefon aku.. Terus tunjuk gambar kakak.. 

"Mama, bila mama gi makan subway dengan kakak??"

"Oh haritu masa balik sekolah"

"Kenapa mama boleh pergi subway dengan kakak je berdua? Dengan Amaani tak de pun?"

"Amaani nak makan subway ke?"

"Nakkk, Amaani dah lama tak makan subway, tapi Amaani nak pegi berdua je macam mama dengan kakak"

Hmmmmmmmmmmm... Pak Radie jeling je dari tepi..

Bangun pagi Ahad tu dia terus meluru pegi bilik..

"Mama, jom makan subway"

Oi baru pukul 8 pagi mana bukak lagi subway.. Ishhh dia ni kalau dah berjanji memang berzikir kat telinga selagi tak dapat..

"Ok petang kita pegi ye? pagi ni breakfast lain dulu"

Benda-benda macam ni Pak Radie lagi alert.. Masa Amaani takde terus dia cakap "petang ni awak pegi lah berdua dengan Amaani, sian dia.. banyak kali dia cakap nak keluar dengan awak je berdua"

Ye tau, aku lagi lah jenis cepat tersentuh.. baru anak cakap macam tu terus terharu.. 

Akhirnya.. amik chicken slice dengan tomato sauce je.. banyak gak dia makan.. kesian pulak sebab Amaani sekarang ni dah tak kuat makan.. diet ke apa ni? hehehe

Kemain lagi lentok hahahha.. Amaani ni ayat dia agak 'membunuh' sikit.. Haritu Pak Radie ada belikan Kasih kasut nike sebab Kasih kan main netball.. asyiklah pakai kasut aku je.. Amaani tengok je tapi tak cakap apa-apa..

Sampai lah ada satu hari dia jalan berdua dengan Pak Radie gi Jusco kot.. Tetiba dia cakap..

Amaani: Papa, kenapa papa belikan kakak kasut? 

Papa: Kenapa?

Amaani: Taklah Amaani tanya je kenapa kakak dapat kasut.

Papa: Oh, papa beli sebab Kakak kan main netball.

Amaani: Hmmmm..

Papa: Amaani nak kasut ke?

Amaani: Nakkk..

So papa dia pun belikan kasut kat booth2 tu.. buat belasahan je.. RM20.. Pastu dia punya happy.. sepanjang jalan tu dia peluk je kasut tu rapat-rapat ke dada.. Ni Pak Radie cerita..

I cannot ok.. benda macam tu pun aku rasa mata berkaca-kaca.. kenapa suka buat cerita sedih???? 

Tapaukan jugak untuk Kakak dengan Papa.. Rasanya sesekali kena buat camni lah.. dating berdua dengan setiap anak-anak tu.. baru dia rasa diri dia tu dihargai.. Sebab kita rasa kita adil.. tapi kita tak tau apa yang ada dalam hati setiap anak-anak.. kita tak tau pon if dalam hati dia ada rasa cemburu, dia rasa parents lebihkan orang tu.. orang ni.. Rasanya bila keluar sorang-sorang je macam ni (ikut turn) masing-masing akan rasa diri diorang tu special dalam hati ibu bapa dia sendiri..

Sambil jalan tu kejap-kejap dia peluk tangan mama, "Amaani sayang mama"..

Eh cair tau hati ni.

*amiktisulapairmatahembushingus*

*auto publish entry*



Love, 
Filla.

29 comments:

Irfa said...

Giler touching citer ni
Ank2 aku pun sama
Huhu

aida aidanisme said...

aunty pun jadi tacing ni amani oiiiiii.....

Anonymous said...

Hi Filla. Your post ni buat ayaq mata saya bergenang genang. Saya sgt setuju sbb sy pun ada anak umo 4 and 2 thn yg tiba2 suka ckp - mommy, i love u - especially bila dpt something or keluar sama2 berdua je.

Anonymous said...

berkaca-kaca baca kisah amani ni..haiilaa amani..

ninie said...

Assalamualaikum. Fila, akk mmg ada buat jadual dating utk family :-P.
Seminggu sekali akn keluar ngan my boys ikut giliran...pastu sebulan sekali dating ngan hubby pulak.
Mmg kn buat mcm nilah, baru semua rs dihargai gitu...

SaraGurL said...

Tersentuh hati... :')

chiku the chucuru said...

mak mak memang mcm ni ke? saya baca pun mata berkaca-kaca. Tak sabar tunggu anak besar pula...

Azura Aziz said...

perasaan mak2 mmg macam ni kan huhu...

Diana AR said...

masuk abuk mata baca huhu

Jan@Afzan said...

aduhai... mata masuk habuk lah tetiba...

alahai anak2 ni kan.. tapi betullah, ayat Amani tu mengusik jiwa... tak kira lah murah ke mahal kasut tuh, janji dapat dia kasut baru pun dia bahagia...

ishhh..banyak lak habuk masuk mata baca entry ni....

Jan ni kira mcm PJJ dengan suami walaupun serumah..hehe. sebab tak jumpa.. shift keje dan OT dia lain.. So jan 24 jam dengan anak.. Nak cerita progress dan menda2 baru yg anak belajar/dapat kat suami pun sebak, itu anak sorang kak....apatah lagi Amani yg pandai mengusik hati ni..

Sindrom mak-mak gamaknya.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

memang kena macam tue fila.. ila buat macam tue.. anak2 pun mcm paham sekarang..ikut turn...

-♥♥-ThE NaiM CollEctiON-♥♥- said...

hah sudahhh,,,pesal mata aku berkaca2 masa baca..

UMMI ANGGUN said...

assalammualaikum,
Sis Filla, semua ibu-ibu mesti rasa cam ni kan..I feel you..anak I yg no 2 pun terasa kalau beli barang untuk abang dia..pastu bila kita beli untuj dia, terus peluk kata "sayang ummi"..cair woo...:)

Wizana Arbain said...

Huwaaa samalaa anak sy yg 2 taun pon slalu tetiba peluk sy ckp mama i love u haiilaa anak cair ati ni mendengarnye rasa mcm dihargai sgt2 jadik mak

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

kite pun mak2 jugak..
bace entry ni jd sayu plak teringat anak..
cadangan yg bagus tu kak..dating berdua dengan anak ..

Anonymous said...

See anak anak very observant. Anak yg tgh dan or in between akan jadi sensitive.anak sulong n bongsu akan ada best sikit fav nya. Tgh tgh camtu jela...
tapi anak tgh selalunya more caring n independent.

MIA PENANG said...

mmg sedey

Diari Hati Si Pari-Pari said...

betoi kak pilla..sy pun kekadang rase mcmtu dgn anak2..kadang2 bile dah terlebih beli mcm2 kat kakak pastu tengok adik tak belikan ape2 alahai sian pulak..rase mcm tak adil..kadang2 telebih backup si adik nye kalau dorang bergado, kakak pulak dah begenang2 air matanye..mesti dia rase mama ni asyik marah kakak je. padahal adik tu baru 1thn.kakaknye nak masuk 4thn.tapi tetapla rase bersalah jugak.ni anak baru kecik dah besor esok tak tau ler..hehe..

Mommy Cici said...

alamak kita pun tumpang sedih . T_T sekarang anak anak kecik lagi . selalu bawak abang je lah sebab dia dah boleh jalan. tapi si adik tengok je . agaknya kalau dah pandai cakap mesti dia pun mintak yang sama kan .

Nur Aishah said...

i nak amani jadi anak angkat lah.
hahahhahaha. dari dia kecit i dh poling inlove dgn dia taw!
meh aunti bawa p makan, p soping meh.
auntie x ada anak. auntie sakit :'(
sob sob

NUNU EERA said...

amani da big gurl sgt nih.. uhh.. skrg ni pn kak mmg nmpk dayyan duk pggil mommy meh kalo mmy die duk bkepit je dgn adik die.. :(

Suriya Majid said...

Amani dah kurus. Tapi memang betul. Pernah Ustaz Hasrizal bagitahu, masa hari lahir anak kita tu, kita ajak dia je keluar. Adik beradik lain tak payah ikut. Itu akan buat dia rasa special.

mariannemasli said...

alaaaaa kita baca pun mata berkaca...amaani ni....sedih auntie

mariannemasli said...

alaaaaa kita baca pun mata berkaca...amaani ni....sedih auntie

Anonymous said...

Assalamualaikum Kak filla

Ur entry makes a lot of sense. Kena spend time with each of the kids individually. Thanks for a good reminder. Have a safe journey. May Allah ease all ur affairs.

Nura

EZAN IDMA said...

alahai amani . kita yang baca pun tersentuh ehe

deeni said...

sweet sgt cerita ni. Pasni aleesya dh besar pun mesti request macam tu. So filla kene set 3 kali dating la.

riea zakifaris said...

tersentuh hati bila baca entry kak filla nie... pagi2 mata masuk habuk.....

Qistina Kamal said...

berkaca mata ni..thank you sharekan tip tuk future mak bapak nnti..berguna sangat :)