Friday, August 28, 2015

PENING KEPALA KETIKA DATANG BULAN.

Itulah yang Kak Pilla alami setiap kali bulan datang, Eh?

Saja nak berkongsi masalah dengan readers yang mengalami masalah yang sama.. Apakah kita ni tak normal? Sebenarnya dulu aku takde pun masalah pening kepala semasa period.  Tapi lately ni selalu, eh memang everytime kot.. Kalau dia tak sakit kepala masa 1st day, 2nd day tak pun 3rd day.. tak pun sehari sebelum.. Mengapakah?

Haritu lagi teruk terlampau sakit sampai muntah .. Pagi tu terus pegi pergi klinik sebab risaulah takut benda lain pulakkan.. Masa tu doctor cakap ada setengah-setengah orang memang akan diserang migrain bila period.. Akulah tu salah seorang.. But why now? dulu takde pun.. Ntahlah tiada jawapan.

Mungkin juga faktor umur.. Semalam borak dengan Peej and Elly.. Peej kalau period akan senggugut dan sakit badan, sakit pinggang semua.. serba tak kena kata dia.. Elly pulak akan sakit badan.. Dulu takde pun macam tu.. So memang sahlah faktor umur kot.

Semalam aku pening kepala lagi.. Dia takde lah sakit gila.. cuma dia akan berpanjangan sehari suntuk macam tu.. So aku dah rasa sakit kepala dari pagi.. tapi light2 je.. So aku makan actifast 2 biji.. lega kejap je.. tapi still rasa kepala tu berat je.. biar jelah maybe petang akan ok.. Rupanya tak, petang lagi sakit.. sampai je kat sekolah kasih terus park and bukak pintu.. Bluekkk hamek kau muntah terus kat situ.. terus berdenyut-denyut kepala.. tutup pintu lock, jatuhkan seat dan tidur.. Tak larat gila.. Oh my memikirkan nak drive lagi sampai rumah mampos lah camni.. how? helpppp...

Kasih masuk kereta then singgah 7E jap.. dia nak beli makanan.. Pastu terus balik rumah.. Sampai kat area Alpinia tu jalan jam sebab ada traffic light.. Help badan aku dah seram sejuk sebab nak muntah.. Aku control je supaya tak muntah.. Nasib baik aku kereta last yang 'lepas' kat traffic light.. Aku dah menjerit-jerit dah cakap helppp tolonglah aku nak sampai rumah cepat.. sib baik lepas.. 

Sampai rumah je bibik tengok aku dari luar kereta.. Pastu aku turun je kereta dia tanya "kenapa puan tak sihat ke?" "ye, nak muntah".. Terus lari masuk dalam masuk bilik.. terduduk kejap kat toilet bowl.. 4x muntah.. Huwaaa helpp kepala berdenyut sangat nie.. Aku gagahkan diri mandi jugak.. Pastu terus whatsapp Pak Radie cakap aku tak sihat kepala pening and muntah.. tolong belikan makanan untuk budak-budak.. Zassss padam terus aku dalam selimut.

Pukul 7:30 tu Pak Radie masuk dalam bilik dengan sepinggan nasik goreng ada telur mata.. Dia pass pinggan kat aku, pastu dia buat-buat sibuk apa ntah.. Wow sweet sangat nie.. Aku pun makan lah 3-4 suap pastu tanya dia "awak nak lagi ke nasi goreng nie".. "Naklah!".. Eh ingat bagi semua, nyampah.. Terus pass balik kat dia, aku sambung masuk selimut.. Sampailah aku terjaga balik pukul 11 mlm camtu.. Barulah rasa lega dan ringan sikit kepala nie..

Harini ok dah tak pening kepala.. Kalau macam ni lah tiap kali cik P datang.. tolonglah aku phobia.. Aku rasa ni semua sebab 'Angin'.. Bila aku pening tu aku pegang atas kepala tu rasa sakit.. bila picit-picit atas kepala tu rasa nak sendawa tapi tak boleh.. kalau keluar sendawa pun sikit-sikit je.. 

Siapa doktor kat sini? Help, ada penyelesaian tak?


Love, 
Filla.

25 comments:

Cik Puan Eka said...

saye plak jenis migrain bila nak period @ selepas period. Doc cakap mmg normal berkeadaan mcmtu. hehehehe

Anonymous said...

Kak pilla minum la teh halia

arinieva said...

pegi bekam kak pilla

Anonymous said...

normal tu fila...i pon sama ,kalau period memang sakit kepala muntah2..sengugut mmg takde..

ziana eunos said...

masa ni hormon xstabil ..biasa berlaku
cuba kwl stress.. tenangkan diri , mkn vit B utk antistress ^_^

*jemput singgah blog zianaeunos.blogspot.com

aida aidanisme said...

dulu saye pun mcm tu kak pilla. doktor kata blood circulation tak bagus. tapi sbb masa tu tgh hot org jual premium beautiful, beli dan pakai lama2 ok dah. amik masa jugak dalam 5 bulan gitu. mungkin kak pilla boleh try urut ke. bekam ke.

Anonymous said...

Filla.. ada mkn atau perancang x? dulu sya pakai Implanon... mcm tuh dtg period dia akan sakit dan muntah2...

strawberi said...

ngandung je ..br xpiyed..huhu..larikkkk

Anonymous said...

Salam ..hi k,pilla..samalah kita nampaknya..camtu la yg saya alami setiap kali nk P. baru 30 tapi mcm2 dh..hihi..kekadang dah nak abes P pon kena sekali lagi sakit kepala tu..klu picit2 kepala tu boleh rasa angin tu..kadang sebelah sini nnti tiba2 dia lari tempat len plk..penyelesaiannya..hmm..tggu jelah P dtg..haha

munimato said...

Owh pilla...don't worry. .u'll get used to it!
Aku umo 36thn..ms belasn thn doc ckp hormone je nih....nnti ilang bila umo mningkt. ...bila xilang gak, doc ckp awk kawen sok ilang laaa, hormon je...aku dh kawen x ilang gak pning time period, doc ckp nnti awk dh start beranak, ilang laaa, hormone je ni.....n now aku dh beranak 3 org dh! Doc ckp, get used to it Puan, menopause nnti mgkin dh xde sakit kpla sbb dh xde period!! Fuhhhh redha n tabah je aku dgr....I feel u.....sakit kpla muntah blahak smp org ingt aku mabuk prgnt...kpla brdenyut2 smp xleh bkk mata punya laaa berpusing kpla...ubatnya cuma ambik 2biji actifast n ttup mata tdo! Stgh jam pon jd laaa...tak ilang pning klu mkn actifast tp x tdo ye!wajib tdo lps telan actifast 2bijik...slalu lps bgn tdo trus ok, kdg2 kurg sakit kpla tp berat je rs x best gtu.....
Sory pnjg lbr komen, btw salam perknln filla..aku silent follower ur blog dh lma giler dr ko ank satu lg....first time komen nih...huhuh.
Jngah laaa my blog:
www.munimato.blogspot.com

attyfir said...

Hi filla
sama le kak ty pun
sejak dah berumur ni .
lg seminggu nk peyet mesti alami sindrom loya2.. mcm org preggy
lps tu dtg je peyet samada 1st day or hari kedian
msti pening yg rabbi ..
ingat daku sorg ..kita geng..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

DULU ILA MACAM NIE JUGAK.. TIAP KALI NAK PERIOD MEMANG PMS TUE TERUK.. PENING & RASA BERPUSING2.. PASTU ILA MAKAN HABATUSAUDA MINSYAM.. ALHAMDULILAH OK.. DAH TAK DE PENING..PERIOD PUN TERATUR.. SIMPTOM PMS DAH KURANG TAPI... ALAMAK PENING LAIN PULAK.. PREGY KIKI
BOLEH BACA ENTRY SINI http://kokoadik.blogspot.com/2012/12/habbatus-sauda-minsyam-supplement-yang.html

Huda Ramlee said...

saya pun berkeadaan sama bila nak period @ semasa period. migrain mmg tahap nak muntah. tapi saya kalau dapat muntah takpe ni tak, angin naik ke kepala. mmg sakit sgt la. ada baca petua kalau tengah migrain time nak mandi jangan jirus air kat kepala terus. start dari kaki dulu, baru naik sampai ke bahagian atas. dah buat dan alhamdulillah ada kesan.

Anonymous said...

Pilla, akak dulu amik ape menda alah evening palm oil rose OK..tp biler abis stock jd balik lenguh2 bdn sblm piyed..jd akak stop.. buat cara murah..tetiap kali masak bubuh 2 ulas extra bawang putih..2 ulas tu nnti mkn bersama nasik dan lauk cam besa..tu diaa..lps tu ledakan meroyam aka kentut tak henti2..perghh..tp bdn jd sedap je lps tu..ni baru betoi hangin satu badan kan?

by mahsnil said...

salam kak pilla, kita serupa, sakit berdenyut, muntah, kepala berat, sakit, mata pun sampai x boleh nak bukak. Saya buat bekam kat kepala, baru lah kurang sikit, rajin buat akan hilang kak pila. sebulan 2x. bila dah ok ,sebulan sekali bekam kat kepala. cuma nya kena kerat la rambut kat tengah rambut sebab nak bekam tu.. sebab angin punca nya kak pila. kalau beranim cuba lah bekam, tp pergi bekam yang berdaftar ye.

ika said...

sya pun mcm tu, sbb angin, sya pakai stokin hari2 sebelum tido, and bila da dekat hari nak period, elakkan mkn benda yg berangin, pastu minum jus kiwi + epal hijau + halia..alhamdullilah,,berkesan..just sharing..

Anonymous said...

salam filla

elakkan makan makanan yang berunsur sejuk.. sayur atau buah.. seperti nangka, honey dew etc.. sbg contoh.
kalau nak boleh kena masak sayur sejuk dengan letak halia.
rajin makan jamu atau buat air halia .. masakkan letakkan halia.

Lepas tu seminggu dua seblum period tu rajin minum air berhalia dan makanan yang berempah.. ianya menggalakkan circulation of blood dan kurang angin accumulate dlm badan.
Kendian bila kena sakit kepala tu senang aja ubatnya letak minyak angin di kepala dan picit di bahagian dahi dan ubun ubun.. dan di bahagian yang sakit.. dengan kayu pengurut. tekan tekan sampai sakit reda.
also tengkuk , bahu depan dan bahu belakang dan bahu tepi.. kalau boleh urut lah satu badan..


kenapa urut? sebab bila kita period lower back akan sakit dan spasm ie jadi kejang.


kita berjalan dengan banyak ke sana ke mari. lepas tu muscle atas pun akan turut terganggu sebab lower body tak berjalan dengan betul posture dan darah pun tak circulate dengan rata.bila upper body turut kejang dengan sakit perut period pain bahagian atas turut terganggu.. makanya bahu dan tengkuk menjadi tegang dan sakit. urat otot semua tegang sehingga urat dan muscle link ke atas tengkuk kepala semua terterik dan menjadi tegang. cara cara nya adalah dengan menekan bahagian yang sakit dan sekitarnya dengan tekan supaya ianya menjadi relax semula. contohnya urat muscle tu macam kita buat doh. sebelum kita buat roti canai. kita kena uli dulu baru lembut sama la.. urat dan otot kita kena masagge picti pressure supaya ianya menjadi lembut dan ianya melegakan.

massage is besrt. also must eat on time supaya angin gastric tak terkumpul




Anonymous said...

Samee goes to me kak. Smpi check pregnancy berapa kali ntah. Lps tu piyed. Kepala tu toksah ckp la. Blum tahap muntah2. Rasa mcm berkahak je tekak. Hadoihla. Kalah morning sickness.

Aula Mommy Razim said...

ye ke? saya ingat saya sorang jer cik P buat pening gitu.
Alhamdulilah saya amalkan GLA untuk elakkan cramp yang melampau sangat
dan pepermint ginger. telan rasa berangin sat lagi pot pet lah.
taknak boleh amalkan air halia memang lega.
baca jugak kat atas pasal urut. bagus gak idea tu nak betulkan peranakan. memang nak kena panggil tukang urut nampaknya


Soya antara Fakta dan Auta

Anonymous said...

Salam Kak. Cuba try bekam. Tapi masa period tak boleh la buat. Lepas period atau sebelum ok atau hujung2 period. Lepas tu try makan jamu. Saya alhamdulillah lepas 2 bulan consume jamu ni takde cramp, sakt kepala muntah2 teruk. Yes angin. I know how u feel. Kalau tak period pun, kalau kita berada dalam cuaca panas, orang ramai, sesak2 banyak cahaya pun akan rasa pening nak muntah kan?Cuba la jamu ni dia buat sendiri dari langkawi. Saya dah jadi pengguna tetap dah http://www.fcumiracle.com/. Dan cuba try bekam http://www.bekamcheras.com/ dia boleh datang ke rumah. Saya promote sebab dua benda ni bagus. So better share lah dengan akak. Selamat mencuba :)

Norazlina Mummy said...

Masalah saya sama kak pilla.. saya dah tak tau nak buat camne..sy cuma mkn bcomplex dan ostematrix shaklee je sebelum tido nak bagi lega.

http://mummynabeela.blogspot.my/

Norazlina Mummy said...

Masalah saya sama kak pilla.. saya dah tak tau nak buat camne..sy cuma mkn bcomplex dan ostematrix shaklee je sebelum tido nak bagi lega.

http://mummynabeela.blogspot.my/

Khaelish Mia Ashila said...

Salam kak pilla... kite same.. sblum bsalin senggugut bkn main lg..pas bsalin senggugut alhamdullillah xde..gnti skit kepala plk..adui

aiyu danial said...

Omg sama sangat

Faghraa Faghranah Zul said...

Baru first time kene migrain masa period. Sebelum2 ni dia tumbuh jerawat dulu sekali senggugut. Tapi kali ni terus period n kepala sakit dari ptg sampai mlam. Berat sangat kepala sampai mnages tahan sakit. Hahahahahah. Aduii. G klinik doc kata migrain tp org period pun ade sstengah sakit kepala tu trus bgtau doc pasal period n terus sakit kepala. Kalau mcmni la gaya nye. Lebih rela kene senggugut je sbb sbelum2 ni tak pernah kene mcmni.Trauma sekejap punya la sakit. Aduii😯