Tuesday, August 25, 2015

ANAK MAK?

Siapa kat sini anak mak? Haku laju-laju angkat tangan hahaha... dan siapa kat sini anak perempuan sorang? Pon haku laju-laju angkat tangan.

Aku rasa majoriti anak perempuan sorang memang perangai sama je kat mana-mana pun.. Tapi mak aku jenis garang, tu dulu lah.. Eh sekarang pon ada lagi sisa-sisa kegarangan dia hehehe.. Aku tak salahkan anak perempuan sorang selalunya manja terlebih.

Tapi ni nak cerita kisah aku dulu lah.. Walaupun aku sorang je anak perempuan dalam keluarga tapi sebab mak aku garang so takdelah aku ni hidup goyang kaki je.. ko nak mampos kene hambat dengan penyapu?  Mak aku kata orang perempuan kene bangun awal pegi dapur sapu lantai jerang air.  Itu benda pertama yang kene buat.. Eh tapi zaman sekarang ada vacum dan dan ada coway.. hahahahahah.. huntonglah anak zaman sekarang ;)

Aku selalu membebel kat Kasih bila dia tak reti kemas cadar.. Ni mak aku ajar ke tak aku pun lupa, tapi kepantangan aku kalau bangun pagi tak kemas cadar.  Dulu baju kerja Wan tu aku yang gosok.. Form 3 aku dah boleh masak.. Bukan lah kene dera, tapi sebab takde perempuan lain boleh diharap kecuali aku.. Masa tu hoiiii membentak-bentak dalam hati.. kenapa aku takde kakak??? kenapa aku takde adik perempuan??? Abang aku boleh je tidur menjalar, keluar merayap lama-lama.. Arwah adik aku boleh je baring tengok tv.. tak kene marah pun?

Walaupun mak aku garang tapi aku manja dan terbawa-bawa manja tu sampai sekarang.  Kalau Wan nak suap aku tak kisah kot? Baju kurung raya pon Wan jahit.. kadang Nenek Shah Alam jahitkan untuk anak-anak.. Baju aku? Wan lah jahit.. 

Semalam call Wan tanya dia free ke tak? Sebab semalam dia kene amik abang aku dengan wife dia baru balik dari Lombok.. Hoi macam best je Lombok? Ok plan next year hahahha.. Pastu pagi tu Wan cakap nak gi pasar.. Wan tanya nak kirim?? Nanti mama datang umah.. Wowwwwww laju je.. 

"Ma, nanti belikan ikan sebelah yang mama cakap fresh tu, sekor baru RM18 ke apa kat Zemart tu, nak ikan bilis 1/2 kg, nak sayur bayam, nak udang 1/2 kg, nak bawang besar, bawang kecik, bawang putih, kentang, cili kering tak pedas.. bla bla blaaaa"

Terus Wan pintas "ko whatsapp, mama tak ingat" pastu kang dia sambunglah citer.. kat kedai ni ikan bilis lawa fresh.. ayam ko tanak? Eh eh eh.. bagai orang mengantuk disorong bantal.. Cemana lah aku ni tak jadi manja mengada? ni semua salah Wan hahahahahaha..

Aku tak tau if ada orang menyampah, tapi aku rasa ok je walaupun dah tua nak bermanja apa salahnya? mak sendiri kot?  Tapi satu keburukan dia ada anak yang take advantage dan jadi kurang ajar bila mak terlebih manjakan.. Bukan aku tak pernah dengar cerita anak tengking mak, anak buat mak macam kuli suruh bela anak dia, begaduh ngan mak hempas pintu, mak sakit tak tolong jaga.. Kenapa ni??? kenapa jadi sampai macam tu? gila ke apa, mak tu yang lahirkan kita bela sampai ke besar, siap manjakan suap bagai.. bila ko dah besar, dah rasa hebat, ada duit sendiri kemain ko buat mak kan? Eh kalau aku dapat budak macam ni aku sepak je.

Eh apa kene mengena gambar ikan tegolek kat atas tu hahaha.. Aku ada perangai bila orang nak datang rumah aku jadi takut haha.. Aku jadi blur nak masak apa ni? Orang tua biasalah kang mesti cakap "Tak yah, mama kenyang, ayah pun tak makan malam sangat".. Eishhh mana boleh? So aku selalu nak masak lauk yang Ayah suka.. dia suka masak rebus.. tapi takkan asyik masak tu je.. Teringat ada ikan kembung beli haritu.. goreng je dengan garam kunyit, pastu tumbuk je bawang besar, bawang putih, lada merah, cili padi, letak garam sikit.. dah gaul-gaul je.. pastu matchkan dengan sup suhun, letak chicken balls, carrot, kentang, pecah telur.  sebab Atok ngan Wan kurang makan ayam, muak kata dia.  

Suka tengok orang makan.  Pastu semalam Wan datang bawak lah segala barang aku kirim tu.. siap bawak daging tetel dah siap rebus "ni ko buat asam pedas pon sedap" pastu bawak rebung madu dari rumah Cik Nor kat Melaka tu.. Hambekkkk bau satu rumah, pening kepala aku hahahaha.. Oklah harini nak masak daging tetel masak lomak cili api dengan rebung madu.. Weooowww meleleh ailio.. pastu bawak pulak ikan tenggiri setengah (bahagian ekor).. "mama amik bahagian kepala, nah ko amik ekor"..

Pastu nak bagi duit pasar kat Wan.. Eh kenapa murah sangat? "Alah ikan tenggiri tak yah bayar, mama bagi.. daging tak yah".. Wow kayo makcik kalau macam ni.. dah lah delivery kat rumah muhahahahahahah.. 

Itulah dia kalau jadi mak memang camtu ke apa? Aku tak taulah esok kalau anak-anak dara aku ni dah kahwin aku datang rumah dia.. aku pun angkutkan barang pasar ke apa hahahah.. aku datang, Kasih tak masakkan untuk aku ngan apak dia, aku libas kepala dia. 

Aku tak kisah orang nak kutuk aku ni anak mak.. Eh biarlah, janji aku sayang mak aku.  Mak aku pun buat semua untuk aku sebab aku anak dia.. biarlah kan? Tapi tulah satu nasihat aku nak bagi, sementara korang ada mak ni, jaga mak elok-elok, jangan sakitkan hati mak, jangan bagi dia menangis.. Dulu aku selalu bagi Wan menangis, tapi aku rasa aku betul sebab Wan kuat nangis, so bukan salah aku, tapi Wan yang jenis sensitif sangat.. hahahah.. kurang ajar sangat time tu.  Jangan tinggi-tinggi suara kat mak, ingat, setitik air mata mak tu jatuh, terluka hati dia, terdetik hati dia berkecil hati dengan kita, habislah kita, tak cium bau syurga selagi mak tak ampunkan.  

Ada masa aku rindu gak, tapi segan nak cakap.. nak pegi Enstek sana macam asyik tak sempat, dengan budak-budak tuition lagi.. dalam hati takut jugak Wan ngan Atok merajuk, sib baik diorang datang rumah lepas jugak rindu nak bersembang.  

Semoga Wan dan Atok sihat selalu, happy selalu dan dilindungi Allah SWT.. Sayang mama.

Eh sorry teremo pulak pagi-pagi nie.




Love, 
Filla.

14 comments:

Anonymous said...

untungnya Fila.. akak dari kecil hingga kini adalah sebaliknya.. walaubagaimana ibu adalah syurga kita

Anonymous said...

Eh kak filla,sy pon sama...klu mak nk dtg rumah segala mala brg basah nk kirim...nak pulak dari sabak bernam tu,seafood mmg fresh2,tempe,sayor2 kmpg...tp sy ank sulong,adik bradik pompuan ade 3 org.hahaaa

Jan@Afzan said...

Kak... takpe, saya tak menyampah. Sebab saya perempuan bongsu.. saya ada kakak, abang, adik lelaki.. tapi saya lah paling dan mengada dengan mak.. hahaha. Mak pun manjakan pulak.. hahaha sama kes dengan akak lah. Terlebih2. Kikiki. Tapi pada semua anak, mak fair.

Roziah Muhammad Nor @ Cie said...

ermmm. Cie dah takde mak :'(

intandayani said...

kak nak tiru idea entry yer...suka baca blog akak sbb bole bg idea nak buat entry..tq kak

anajingga said...

hye filla, memanglah kita semua anak mak kan..kalau bukan anak sapa lagi..sayangilah ibu,mak,ummi,mama,mommy selagi mereka masih ada.was here :)

Miss Moon said...

sonoknya aku baca pila. Takpa la kan manja pun ngan mak sendiri...takkan nak gie manja manja ngan mak org lain plak kan

kalau mak aku ada lagi misti aku pun lebih kurang cam nko jugak pila

hahhahaha tapi aku ngan mak sutan cam nih la nko. Dia kalau dtg terus 1 peti ice dia bawak sebab kata nya kalau tinggal kat umah buat black out habis semer stok ikan ayam dlm peti rosak. So kalau dia dtg mmg bawak stok banyak giler.

So sapa yg ada mak tuh jaga la mak korang elok2. Walau korang dah besar mana pun ...ibu tetap anggap korang cam anak kecik dia....

Weiii pila ...zeemart tuh mmg murah ikan ikan nyer hokey. Aku kalau pergi mmg beli stok seminggu terus hahahah

Zurin said...

Samala Filla. My mom pun jenis yang kalau datang macam2 dia bawak. Memang untuk semua anak2 dia, dia buat gitu. Esp for cucu dia, ha, hari2 ada something. Kita nak bayar balik dia tak kasi. Kadang2 rasa bersalah je..

A.I said...

kannnn beb kannnn...mak aku pon camtu gak. tersama lak kita hapdet hari ni pasal mak. aku td hapdet kat pesbuk. mak aku tu smp skang pon bila berlonggok time weekend tu, kalau boleh semua anak dia nk suapkan walhal kami ni dah tua2 bangka, dah beranak pinak memasing. mak kita ni kalau goreng telo mata je pon sedap dia lain macam kan? ;)

hanim said...

sy pun mcm awk fila..perempuan sorang 2 abg lelaki...kalu dtg umah ni mmg mcm2 dia bawak..brg psr brg kering...biarlakan org nk ckp apa kita anak perempuan sorang n kalu ikut darah minang mmg biasa mak bapak lebihkan anak perempuan n org lain xberhak nak bising n bunyi'


tp skrg abah sy dah xbrp sihat,drive lg la xboleh..n skrg mereka kat rumah saya..turn sy plak jg mereka..takpe, anak perempuan alhamdulillah suami xbising n dia pun yang lebih2 suruh mak abah duk sama kami ...

Aishah said...

mak saya tinggal dekat je. Tapi kalau pergi rumah mak mesti bawak balik seplastik sayur dari kebun dan menu lengkap dinner. So tak yah masak..haihhh

Jemputlah ke blog saya Mom's thoughts have power

yanie yusuf said...

Yanie seronok sebab rumah mak dekat jew...

Anonymous said...

Adik beradiknyg garang bila ada bininsemuanboleh buat mak cam.bibik. balik rumah boleh complain lantainrumah kotor. Padahalnorg tua tu nak jalan pun takn kuat.dah jaga
anak.2 dia yg nakal. Masa dia mula kawin bini reti pulak mop.lantai...dahbsudah jadi mam.

balik complain lantai kotor etc. Macam mak dia makan hasil dia. Padahal dia yg tibai duit mak dan pencenbapa..
bini boleh complain mak mertuabyg satubketika tolong dia masa blm kawin.
Boleh si anak ni cakap..kasar dgn mak nya tu jgn pasal.mak aku n bini bercerai.. kurang ajar ounya adik beradik..
itu real story real time

shah said...

sedap nya tengok ikan cili tuuu, feveret