Wednesday, August 05, 2015

HIDUP INI.

Termenung 10 minit tak tau nak type apa.. Tapi dalam otak asyik nampak slide show gambar makanan.. Kejap mee kari lalu, pastu soto, pastu lontong ngan nasi impit, pastu nasi impit dan rendang.. Kau kenapa Kak Pilla.. Walaupun umur aku je tua, tapi perangai tetap macam budak kecik.. kalau puasa otak aku asik nampak food, boss lalu pon aku bagi pandangan yang sedih sambil buat tak kisah je.. muahhahaha..

Kehidupan masih diteruskan seperti biasa.. Alhamdulilah walaupun life dah bertukar disebabkan kesibukan, tapi keluarga masih belum terabai.. hehehe.. Aku masih aku yang dulu.. Hari-hari aku masih masak.. Eh ada jugak tak masak.. Ingat aku takde rasa bersalah ke? Hari Ahad lepas Pak Radie balik Shah Alam nak hantar kopi untuk Kak Ipar ngan Mak mertuaku.. Semua anak-anak ikut tapi aku tak boleh ikut sebab aku kena siapkan advert.. I'm so sorry :(

Hari kerja aku kerja.. Ada masa aku akan amik cuti dan turun ke Office Ellfie pulak.. Selalunya bila aku turun sana lah, time tu lah stock sampai, time tulah kena beli barang untuk office lah apa lah.. Nampak sangat diorang ni pembuli hahahha.. Aku cerita dengan Wan haritu kelakar sebab masa stok sampai, staff cuti anak kat hospital.. so kitorang bertiga yang kena bawak troli dan angkut bawak naik atas.. Ko bayangkan punya berat sampai 3 orang pon tak leh handle hahah.. Sampai kat pintu office tu kan ada tinggi sikit nak masuk tu.. kitorang dah depa kaki ala-ala sumo tu.. bertiga ok.. pusing kiri kanan tengok takde orang nampak hahahah.. Pastu masing-masing kira 1-2-3 Huarghhhhhhhhh... barang tak bergerak ya... bunyi mengira bersemangat gila.. belum dengar bunyi Huargghh tu lagi... Mampos sakit perot ketawa.. depan orang kemain lagi jalan macam gaya boss.. rupanya peluh-peluh angkat barang.. aku balik rumah terus sakit belakang.. cissss.

Ada jugak sebulan sekali tu mesti kitorang akan keluar berenam (with laki sekali) untuk dinner sama-sama.. Sebab dah tak macam dulu boleh shopping and lepak makan sambil goyang kaki.. Sekarang pon kalau aku turun office sana makan lunch pon kelam kabut sebab kena balik office.. Tapi zaman update tiap kali keluar, nak snap gambar makanan semua tu dah berlalu kot.. sekarang ni makanan sampai terus ngap.. habis makan terus blah.  

Hari sabtu aku sibuk hantar Kasih gi tuition kat KL.. Ish macam tu lah kehidupan ni sibuk.. Tapi tulah kita ni kadang terlalu sibuk dengan duniawi je, akhirat jangan dilupa.. Start minggu depan nak amik Ustaz datang ajar mengaji kat rumah.. Haritu Wan pegi Lombok ada belikan rehal 2 ketul.. Ustaz tanya siapa yang nak mengaji.. "anak saya Ustaz, ada 2, sorang 10 tahun, sorang 5 tahun".. Aku nak bagi budak-budak ni dulu mengaji.. Nanti aku plak nak join muahahhahahahaha.. Last belajar ngaji bila? sekolah rendah kot? Mengaji sorang-sorang memang merangkak-rangkak kot.. Silalah tabahkan hatiku demi nak menuntut ilmu, buang tepi je lah gagap ke gugup ke merangkak ke apa.. janji kita ada niat dan cuba belajar.. Wan kata belajar kena berguru, so kita cari lah orang yang pandai dan berilmu untuk ajar.. Kadang aku suka dengar radio.. Dulu masa naik City aku memang suka bukak HotFm semua tu..Now aku dah bawak odyssey tapi odyssey tak banyak channel sebab kitorang tak tukar radio tu nak tukar mahal sangat.. haha so pakai apa yang ada.. channel dia very limited so aku selalu dengar Radio Nasional.. Radio ni kalau petang lepas Asar ada ceramah.. macam-macam tajuk dia.. kadang pasal puasa, kadang pasal solat.. banyak lah boleh belajar.. Agaknya sebab tu City tu merajuk engine tak leh start, sebenarnya elok jugak, naik kereta yang ni kene dengar ceramah agama takde channel lain hahahahah..  

Aku ni banyak lagi kena perbaiki.. Tak nak sekadar pakai tudung tapi ilmu takde langsung.. Dah tau ilmu takde, sombong pulak tak nak belajar.. Aku cuba lah improve sikit-sikit secara senyap-senyap.. Aku ni dulu nakal.. sekarang pun masih nakal.. Mak aku je tau aku nakal dulu cemana.. Pastu dengan degilnya.. Aku memang degil, tapi aku tau, aku ada cara untuk hilangkan degil aku tu.. Kena cara, hilanglah degil aku tu.. 

Aku pun tak tau kenapa hari ni nak membebel pulak.. Jangan cakap aku bajet ustajah pulak ye.. Aku orang yang tak sempurna langsung ye.. cuma aku terfikir sampai bila aku nak ada kat tahap ni.. baik dari kehidupan (duniawi) atau sebaliknya.. Allah dah bagi macam-macam rezeki kat aku, takkan rezeki kita amik, tapi kita nak sombong kepada Dia yang memberi rezeki.. Kadang aku malu jugak sebab kalau solat kemain laju lagi nak cepat je habis.. Baru ni Wan siap print and laminate doa selepas solat.. Hamekkau.. Wan tulis tangan, terharu sangat.. Ikut turutan apa kena baca dulu sebelum berdoa.. ini tak, lepas solat kemain laju angkat tangan nak doa..  Aku lah tu.

Harap kita diberi kesempatan untuk memperbaiki diri dan membersihkan hati.  Termasuklah aku yang tak baik ni.  InshaAllah doakan aku ye.




Love, 
Filla.

30 comments:

arLene said...

Assalam Filla, Alhamdulillah ada kesedaran untuk memperbaiki diri...aku pun kengkadang datang kesedaran google laa tu ini...sampai masa nak buat tangguh2 pulak...hmm...anyway, nak mintak filla share doa tuh boleh? bab mengaji tuh samalaa...merangkak ya amat...kalau yaasin oklaa jugak tapi kalau doa2 yang baru atau quran rasa malu dengan diri sendiri...semoga kita semua diberi kesepatan oleh Allah memperbaiki diri sebelum mengadapNya...amiin

Anonymous said...

Mudah2an tercapai niat Filla tu.... Aamiiinnnn YRA.

-seri kandi tanah jauhar

Farah Waheda Wahid said...

In Shaa Allah, sama-samalah kita memperbaiki diri yer kak pilla...

Lynda Che Lah said...

salute kak Filla
Jom sama-sama ubah dan jadi lebih baik!

fiza said...

Assalam kak pilla....boleh tak bagi doa yang wan tulis tu....nak jugak lah...mekasih yer

Anonymous said...

Kereta wish sy pun tak tukar radio, so memula mcm terpaksa je dgr Nasional FM...skrg dh seronok, ptg2 balik keje dgr ceramah...klau jem pun tak terasa

shelly said...

alhamdulillah pilla dah ada kesedaran.kita mula dekatkan diri pada allah perlahan lahan,in shaa allah eloklah nanti.kipidap!

maz said...

Niat utk berubah ke arah yg lebih baik tu in shaa Allah dipermudahkan dan semoga terus istiqamah :)

shelly said...

alhamdulillah pilla dah ada kesedaran.kita mula dekatkan diri pada allah perlahan lahan,in shaa allah eloklah nanti.kipidap!

Anonymous said...

hi filla.. I suka sgt entry u ni. Sbb I pun sedang melalui 'perasaan2' yg u rasa tu. Alhamdulillah n semoga kita semua berjaya tak sombong, berjaya jadi yg lebih baik dari sebelum ni. Amin..
Nak request ni filla. Kalau boleh please share bacaan sebelum doa yg wan laminate tu dkt next entry k. Nak jugak tau sama ke or ada tambahan apa2 ke..

rohayaroy said...

InnShaaAllah.. aamiin.. Alhamdulillah ada keinginan tu pon dah dapat pahala.. melangkah ke surau atau masjid untuk menuntut ilmu agama.. lagi dapat pahala dan ilmu Alhamdulillah terus kan filla niat murni mu itu.. InnShaaAllah..

anajingga said...

salam ukhuwah, singgah petang ke sini hari ni :)

Soya Bean said...

sama lah kita sis

Anonymous said...

Salam fila
dulu arwah mak make sure saya daftar sekolah agama kafa. Semanjang gak ponteng. Tapi kebaikan sekolah agama kafa petang/pagi.. (depend la sekolah pagi sessi apa).. ialah ia menerapka kelas fiqh, tajwid, tauhid, sejarah islam, bagaaimana nak solat etc...
yg paling pe nting adalah kelas tauhid.
Diikuti subject yg lain.
ianya mengenainaqidah dan pemahaman.kita pasal islam. Jika anak.anak.difahamkan ilmu tauhid dan fiqh ...campak.ke mana sekali pun dia akan ingat...basic islam ..

Anonymous said...

Syabas Kak Pilla! Entry yang sangat-sangat memberi inspirasi pada saya sebagai ibu dan isteri!
Istiqamah ya kak.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kalau dah merasa macam tue.. itulah dinamakan hidayah.. kena bersyukur banyak2 tue :)

Anonymous said...

THANKS!!! bab solat baca doa laju2 tu memang sama sangat..masa solat kepala otak pk ke lain...

Mrs Y said...

HI Filla, lepas ni try dengar IKIM.fm.. dengar masa kt ofis pon ok. kadang2 perkongsian dia tu best sgt.. dan menginsafkan.. banyak juga kita boleh pelajari.. cubalah! all the best to u.. insyaAllah... nanti ustaz tu dtg minta je dia ajar mengaji semua...it's not to late to belajar mengaji... maybe can start reading tafsir dulu.. insyaAllah semoga keluarga filla semakin diberkatiNya

Anonymous said...

menariknya..
boleh kongsi tak turutan sebelum berdoa yg wan tulis tu?

Anonymous said...

Salam fila..
Alhamdulilah.. saya pon tgh mencuba utk berubah ke arah yg lebih baik.. filla share la doa yg wan bg tu.. saya pon menggaji masih merangkak2.. kekadang malu dgn anak2 yg menggaji lbh lancar & dah khatam Al-quran pon.. tp bg saya tiada istilah terlmbat utk belajar menggaji semula.. Moga kita terus istiqamah & di permudahkn segalanya oleh Allah swt.. Aminnn

deeni said...

salam filla,

suka baca celoteh yang ni. mmg betul, hidup bukan hanya untuk duniawi. saya tgk ramai orang yang kaya dan berjaya, lagi mereka kejar akhirat, lagi banyak rezeki yang allah bukakan utk mereka.

Anonymous said...

Alhamdulillah.... syukur ats hidayahnye....
Follo blog filla..peej n elly ni scra individu sampailah korang bergabung... theres something special... penyampaian yg ikhlas..

Moga kalian berjaya dlm apa jua bidang... diberikan kebaikan dunia dan akhirat... teruskan mencari ilmu... khususnya ilmu agama.... itulah penyelamat kita... all the best....

JEE said...

alhamdulilah..sama-sama kita berubah kearah kebaiakan....amin.

akak,td kiter jupe akak kt aeonbig alamanda putrajaya.nak tegur tapi segan.huhuhu...

Hary Wardiansyah said...

bersihkan hati dan pikiran kita, rajinlah beribadah agar kita selamat dunia dan akherat :)

aida said...

Assalamualaikum Filla, boleh tak yang Wan tulis tu paparkan kat blog, nak amalkan juga . Terima kasih dulu kat Wan dan Filla

JMR said...

takpe kak, janji nawaitu nak berubah tu ada dan usaha ke arah benda baik pun ada..sama-sama lah kita..

Anonymous said...

Salam filla
smlm aku pegi crawfish or crayfish festive kat ikea.
Aku makan sepinggan.share ramai
ramai.. tawar or too salty..lepas tu
makan fish in batter 3 ketul n chips.peas.
jdessert ikea I tak usik except jelly... aja.but minum air kosong bergelas
segelas dua air juice carton.
tapi ada kaum yg kita ketahui utk hidup ikut makan makan berpinggan pinggan.. tak tahu macam mana dia boleh muat perut nya.. kuta dah minum air teh makan dessert. .dia dah makan dessert.amik lagibudang crevettes dan lain lain makanan. So...far kaum tu je la
yg ada kat situ majority...
the way nafsu makan mereka memang mengejut kan..
anyway... jangan ikutkan perasaan.
Kalau boleh makan bila lapar.. maka kita lebih menghargai nya.. dan rasa tetap sedap.
bukan apa kalaunkita train tekak dan otak kuta makanan yg simple.. maka kita tak buat otak kita addicted to certain flavour. ...
bukan apa bila kita dah tua... banyak dah tak boleh makan makanya itu yg banyak jadi punca hilang selera etc..

Tu yg jadi banyak masalah bila dah tua..

wasalam

Anonymous said...

Hai Kak Pilla! Dh baca blog ni dari zaman sekolah menengah around Form 3 camtu kot. Sekarang umur dh masuk puluh. haha. Suka sangat tengok satu family ni. Semoga Allah kurniakan rezeki yg berpanjangan, hidayahNya, kebahagiaan dan kesenangan. Semoga tiga dara pingitan tu membesar jadi anak yg solehah, penyejuk mata ibu bapa, penjamin ke syurga. Moga bahagia dengan Pak Radie hingga syurga. Aamiin.
p/s: Amaani paling feveret dalam blog ni. hahaha. Adorable sangat.

Lynd said...

Alhamdulillah..
"Rasa" tu milik Allah.
Saya selalu fikir hidupnya hanya untuk Akhirat.
Maka walau apa pun kita buat termasuklah hantar anak gi tuisyen niat kerana Allah.
InsyaAllah dia kira sebagai "saham".
So hidup kita ni tak sia-sia.
dapat perluang / terbuka hati nak belajar kira bonus.

Cik Aann said...

hidupni mmg banyak dugaan..lagi2 bila kita sedang mendaki untuk capai kejayaan.
entry kali ni sangat memberi semangat untuk saya bangkit kembali..
thank you kak pilla.

Dapur bujang: Macaroni carbonara paling sempoii