Tuesday, July 06, 2010

DECO LANGSIR BERSAMA FILLANIE

Akhirnya... aku keluar jugak dari entry anak, anak, anak dan anak... heheh... kali ni jom bersama fillanie berdeco-deco... biasa kan dengar caring is sharing? masing-masing ada taste masing-masing.. tu aku tak nafikan lah... tapi kali ni jom tengok taste fillanie dalam pemilihan langsir yang menawan... auwwwwwwww...mcm dottie plak nak jadik pengacara...hihi...

Rumah ni rumah parents aku.. so dah bih kurang sebulan mereka pindah ke sini... time pindah pon masih lagi tengah renovation sikit-sikit.. so aku tak leh lah nak share deco part2 lain.. kita gi part langsir jer dulu...nanti yang lain2 dah siap.. baru aku citer deco lain.. ok???

Bab langsir nie, memang aku yang pilih material... masa ni sarat lagi mengandung.. dan aku sgt lah berkenan kat kain dan kaler nie... nanti aku bagi tips memilih langsir yang sesuai yeh? Sib baik mak aku serah kat aku bab pilih kaler dan kain nie.. puas jugak ler merata-rata berjalan.. tp my mom dok berkenan kat kedai langsir ni jugak.. tu yang aku ikut pegi jenguk tempat tu.. dan yer aku setuju... aku cinta bangat dengan hasilnya... jahitan dia kemas gile... memang puas hati..

Sebelum korang tanya banyak... biar aku bagitau.. kedai langsir ni nama dia RAMA-RAMA, terletak di deretan shoplots bersebelahan TESCO Ampang..pepandai ler korang carik yeh... i tak dibayar pon, so malas nak promote lelebih... ;)ok, jenis langsir macam ni dipanggil EYELET... eh yeke spelling? hantam jeklah.. aku suka sebab nampak sangat kemas, tak serabut, terletak, modern, simple dan ko takyah tukar langsir selama 15 tahun.. so jimat disitu...haha... harga??? oh masa ni promosi, dia bagi 50% discount... so dapatlah RM37 semeter.. murah kan? sesaper yang biasa usha kain utk buat curtain tau lah harga ni mmg murah... ko boleh dpt harga yg murah tp material adalah macam bongok.. tapi yang ni mak suke!!!!
yang ni gambo guna phone.. so kaler dia tetiba bertukar..hehehe...

umah nie ada dua sliding door.. so ini sliding yang bahagian tepi rumah.. ada lagi satu depan umah... tapi curtain nye sama jek...

ok ni antara part yg aku suka... utk day curtain kaler putih jarang tu... dia jahit bagi berkaki sket... so nampak lah ada finishing yang kemas... kaler tu sama dengan curtain... tp material lain sket... ermmmm memula aku mcm tak suke bila org curtain tu suggest.. tp bila dah tgk sample aku terus berkenan...

gambar penuh sket...

so kepada sesiapa yang berhajat nak tukar langsir utk hari raya ke, atau nak pindah rumah baru ke... sila lah ke Rama-Rama... gerenti puas hati... dorang akan dtg ukur (dia tanak ko yg ukur) dan dorang akan datang pasang... supaya both ko dengan dorang akan berpuas hati dengan hasil nya...

eh kata nak citer pasal langsir.. tak pelah..aku bagi sikit deco lain... oh selain dari benda-benda 'besar' utk deco rumah nie,, contoh: langsir, kitchen cabinet, meja makan, sofa, tv... benda-benda hiasan yang kecik-kecik mcm ni mampu melengkapkan lagi hiasan rumah... contoh, painting ke, frame-frame, lampu... hiasan meja... pokok tipu..hehe.. semua tu mcm ajinomoto dalam masakan.. auwww... tp aji tak baik utk kesihatan..

pastu aku suke lah amik 'mood' feeling-feeling lawa-lawa... breakfast walopon pakai kain batik, tapi meja makan kene cun-cun... barulah makanan tak sedap pon jadik sedap... ni nama dia self-satisfaction.. ada paham? eh bukan aku, mak aku yang suke prasan-prasan diva nie.. sbb tu anak cucu dia ngikut..hahahahakkkk...
ok sekarang kita ikuti tips dari Fillanie untuk mendapatkan langsir idaman hati...

1. pastikan warna yang sesuai dengan ruangan rumah anda... contoh kalau dinding putih, boleh lah pilih langsir yang ada 'warna' sikit... tapi aku tak suka yang 'keras-keras'.. sbb kalau dinding putih, ko amik langsir putih jugak.. mcm tak nampak apa-apa.. mungkin boleh, tapi cariklah yang creamy sket... tp sesuaikan jugak dengan perabot dan tema hiasan anda... kalau sapa suke English, boleh lah pilih curtain bunga-bunga.. tapi aku tak suke... semak plak bijik mata haku...

2. material yang korang pilih tu sangat lah penting!!! tolonglah jangan carik kain yang kejung.. tau tak kejung tu apa??? mcm keras, mcm kertas... tak flowy langsung... so kene lah carik yang kain dia tu 'berat, jatuh, lembut, senang dibentuk, mengikut'... eh korang paham tak?? aku memang sgt cerewet bab-bab nie.. sbb tu bila mak aku gi carik langsir.. penat cemana pon aku nak ikut gak... bila ciri-ciri tu ada, barulah terhasilnya langsir yang 'terletak' jer dan cantik dipandang....

3. oh ini aku dpt tau dari owner kedai Rama-rama tu.. dia cakap... langsir ni kalau boleh tak yah lah diikat-ikat... hanya akan merosakkan kain dan mata..hehe.. cukuplah ko tarik ke tepi kiri dan kanan... tp nak ikat boleh jugak..sbb tu material kene lembut dan tak kejung.. cuba kalo kejung.. mcm rambut gak lah..kalo kejung keras tu.. ko ingat lawa ke ko nak ikat ala-ala ponytail??? oohhh tidakkk...

4. cariklah harga yang sesuai dengan bajet... tapi pada aku tak salah nak berlebih sikit untuk langsir... kalau tak.. alamat tenggelam lah perabot2 lain kalo langsir anda tak lawa... langsir kat hall penting okeh.. kat bilik lantak lah.. nak beli kat nagoya ke kamdar ke.. mak ok jek..

5. aku prefer plain curtain... plain adalah warna yang 'selamat' dan tak lapuk dek zaman... bunga-bunga dan curtain bercorak nie..kalau silap pilih akan jadi tak lawa dan membosankan.. kata tanak tukar-tukar sampai 15 tahun..hehehe.... plain nampak ber'kelas' dan tak membosankan...

6. pilihlah warna yang sesuai dengan feature wall anda.. sekiranya anda mengecat feature wall anda dengan warna yang gelap.. pilihlah warna langsir yang lebih lembut dan matching dengan cat di feature wall itu...

7. pemilihan 'day curtain' atau langsir putih yang nipis kat belakang curtain tebal tu pon penting... cari lah yang plain dan tak berbunga-bunga sangat... penting jugak utk pilih yang ciri-ciri aku ckp tu.. walaupon nipis.. ko kene carik yang 'berat' supaya bila pasang dia akan jatuh cantik je... kalo 'ringan' maka jadiklah mcm ko pakai skirt terangkat-angkat.. kejung dan mcm tak siap!

8. untuk nampak perfect... buatlah langsir tu 'tinggi' ke atas.. jangan lah buat ngam-ngam sliding jer.. tp tengok jugak.. kalo ada byk space lagi atas tu.. naik kan je railing tu tinggi.. tapi bajet akan jadik besar skitlah..sbb guna kain banyak.. tp takdelah ko dari jauh tgk 'seketul' jek langsir tu kat sliding... bile langsir tu tinggi dan besar.. nampak gah lahhhh... paham?

9. bahagian bawah langsir tu.. biarlah ngam-ngam kat lantai... janganlah labuh-labuh sampai belesar-lesar kat lantai.. jgn plak senteng mcm tak cukup kain.. ko ingat lawa pakai baju kurung pastu kain senteng? (eh dulu time blajar aku slalu pakai kain baju kurung senteng..sbb pinjam baju kurung mak aku)..hahah..

10. saya takkan sekali-kali memilih langsir dari material satin berkilau yang jenis kejung tu.. auwww.. sorrylah kalau ada yang pakai... ni kan taste masing-masing... tapi alahai... tu zaman yang dah berlalu...

itu sajerlah tips dari saya... bukan tips lah.. tapi lansir citarasa saya!... ;) semoga tips dari saya ni boleh lah diguna pakai oleh puan-puan sekalian...

sekarang kita jamu mata lagi sekali...hehehe...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Atok Brahim bersama cucu ketiga beliau... ehem-ehem... sofa ngan set meja makan ok tak?


Nanti deco lain dah siap aku kepoci lagi kat sini.. jangan plak ada yang tak puas hati cakap aku nak show off plak.. x de niat okeh... lagipon apalah sangat... bukan umah banglo pon.. cuma aku suka bercakap soal-soal kecantikan... luaran dan dalaman.. auwwwwwwwwwwwww...

EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

27 comments:

wiena said...

u best la sis..serba serbi bole gitu heee..hot mama gak 2~~((:

pHat sUe said...

OH tidak, meja makan pujaan aku. sila kongsi!

thanks for sharing.

ps: aku koling mintak consultation kene bayo tak nanti bahahah

Shinnaz Ahmad Rasid said...

serius best! sumber inspirasi!

genny da bomb said...

cantekkkkkkkkk...suka la umah ni...

Anonymous said...

BBE. Hv been your silent reader fr quite a while. HIHI Evrythng looks nice, suka sangat modern :)) But but the fan ! Kurenggg sikit. Myb sebab the lamp kan you tk boleh letak ceiling fan. Maybe :)

-Mama Zara Aleeya

Filla ~ Kasih Aleeya said...

wiena:tq dek non..hehe.. maner der hot...hehe

phat sue:hahah.. brani ke nak bayo?

shinnaz:tq..

genny da bomb: suke jugak ;)

mama zara aleeya: yes, u r right.. prob sbb ceiling dia tinggi giler.. slanting plak tu.. so no choice, takkan nak beraircond 24/7.. tq for being my silent reader ;)

appledia said...

*ehem,ehem* Sesuai banget!"Rama2" lagi brand kelass!

Miss Moon said...

wah sangat lawa warna warna nature gitew aku mmg suka kaler2 cekelat cam nih ...wey llawa dowwwwwwwwwwwwwww

tak pa nanti aku sampai jugak ke enstek tew

mun-e said...

kak, saya suka rumah mak akak ni. suka!!

eh hi kak. hehe.

Jaja said...

waaa..santek2..me likeyyy
dulu penah tengok curtain material mcm gini kat macy. terkincit dgr rege..utk sliding door saya yg kangkang kera tu almost 1k dia caj...hadoiii..fengsan =(
tapi tatap bercita2 nak jenis gini gak sebab material dia lembut + flowy. ken gigih kumpul ongkos nih. agak2 rama2 leh dpt murah sikit,x? ke harga lebih kurang macy? thanks sharing info =)

emy/mamasuri said...

alamak..warna langsir tu sama ngan warna tema langsir laki aku
cantik..laki aku ni suka moden n simple almaklumlah bdk designer..
aku?campur rojak pun ok..
but rama2 tu..ada branch kat tempat lain tak???

cputeh said...

waaa!!!teruja nyer tgk rmh parents k.filla,cantik......TQ2 sbb bg idea ingat cam nk cilok sikit,agak2 k.filla mrh x???huhuhu

ederq said...

cantik! suka! cantik la rumah ni. kat mana lah ia?

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

tantekknnyerrr... filla nak tanya, kedai rama2 tu memang hanya amik upah jahit langsir ajer ke, atau jual dengan kainnyer sekali.. sebab aku pun nak pindah rumah, so aku pun ngah cari kain langsir ni.. kalau kita beli kain sendirik, boleh ke kedai rama2 ni tolong jahitkan.. upah dia mahal tak.. balas tau komen aku. heheh

Lenny said...

weih... nanti kalau aku dah kayo ada rumah ko teman aku shopping deco2 buk fillanie erk....

:D

tapi tunggu aku kaya lah...:D ahahhahahah

Filla ~ Kasih Aleeya said...

appledia: nama jek rama2, tp owner dia chinese, hensem mcm bernard chandran..hehe

missmoon: hehe.. ko mesti dtg gak nanti..tunggu i buat bday acih kot nanti..hehe

mun-e: eh? hiiiii..hehe

cputeh: sama2.. saya tak pandai sgt..boleh ler skit2..harga ok jer sbb tgh ada discount..

ederq: kat enstek sepang

cikpuanmimie: kedai tu ala2 mcm macy ler..ko kene amik kain dia.. baru upah jait sekali.. dia kira harga kain yg ko pilih, pastu baru dia kira upah dia.. harga bih kurang ler butik langsir lain..tp bagi aku kain dia berkualiti dan ada diskaun lagi..

Lenny: jom jom jommm

jaja: rama-rama harga affordable lah compared to macy..yg penting hasil dia kemas..

emy mamasuri: ermmm dia ckp nak bukak another branch kat bangi ke mana tah..tp so far kat shoplot tepi tesco ampang tu jer yg saya tau..hehe

amElyn said...

hi sis!
google punya google, jumpa plak blog ni.santekknyaa curtain tersebut!
thanks for sharing!
feel free to drop by n share some info eh!
kumakikaeamelyn@blogspot.com
im following u btw~
kip in touch~~ xx

kak mas said...

ala citer jer... ai suka bab deco2 ni.. nak cari ilham sama.. :)

suhaisweet said...

Dropping here..Very nice friend..My special for u.. Check it Out!

Anonymous said...

Filla, dah beberapa kali drop komen kat sini, tp kali ni jd anon sbb blog lama x hupdet, malu..

nak tanya brapa rege meja makan tu? beli katne? tlgla share.. bkenan sgt2..

mami Zahra

Filla ~ Kasih Aleeya said...

emelyn: oh tq emelyn!

kak mas: ok, saya pon suke..nanti ada deco lain saya citer lagi..

suhaisweet: tq!!

anon mami zahra: set meja makan and set sofa beli kat lorenzo.. harga x ingat :).. tp berbaloi pegi time sale..

Azie said...

filla, aku pon nak buat langsir lah...erm..ko boleh PM aku tak...rama2 tu caj bape ek kalo buat langsir mcm rumah mak ko tu? Aku nak follow tips ko lah...sebelum ni beli langsir corak2...kali nak pilih yg plain...nak ikut design mcm rumah mak ko...i Like....

Filla ~ Kasih Aleeya said...

azie: aku tatau sbb bkn aku yg bayo...hehe.. tp kain tu ada discount 50%.. lps discount jadi rm37 semeter.. upah lain ler lagi..

nickila said...

cunnye rumah mak!lawo..nanti share2 tau kitchen cabinet,living room,family room bedroom n room2 yg lain hehe

mummy da^b0mm said...

beb, mana u beli alas pinggan yg atas meja makan ko tuhh, nampak mcm color cekelat pun ada, hijau lumut pun ada..cun arr, mn ko rembat tu? roger plzzz.

mummy da^b0mm said...

beb, mana ko beli alas pinggan kek ateh mejo makan ko tuh? nampak mcm color cokelat ada, cm color hijau lumut pun ada...cun arr, roger plzz..

Filla ~ Kasihs said...

mummy da bomb: kat lorenzo.. sila usha ;)